Előfizetés

A régi BKV-sok nagyobb béremelést kaphatnak

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.01.10. 08:40

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
A szakszervezetek 15 százalékos emelést akarnak, a cég egyelőre hallgat.
Az előzetes várakozásoknak megfelelően a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) elnök-vezérigazgatója nem mondta ki a bértárgyalások tegnapi indulásakor, hogy hány százalékos emelést ajánl a dolgozóknak az érdekvédők 15 százalékos követelésével szemben, mégis fontos kérdésekről sikerült megállapodni – tájékoztatták a Népszavát a társaságnál működő szakszervezetek vezetői. Mindkét oldal támogatta, hogy a béremelés két részből álljon: egy egységes alapemelésből és a cégnél munkában töltött évek után járó differenciált további százalékokból. Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) vezetője szerint egy ilyen rendszer alkalmas lehet a most gyorsan továbbálló munkatársak megtartására, mert azt üzeni, hogy megbecsülik őket. A részletek kidolgozását várhatóan már a jövő héten megkezdik, mert a vállalat és a szakszervezetek is januárig visszamenőleg érvényes, gyors megegyezést szeretnének. Az érdekvédők 15 százalékos követelése a cafetéria-juttatásokra is érvényes. A munkavállalókat képviselő szervezetek ugyanakkor a gazdasági környezet és a munkaerőpiac gyors változásai miatt elutasították, hogy többéves megállapodás szülessen, ahogy azt is, hogy a béremelés várható összege csökkenjen a munkakörülmények javítására fordított pénzzel. Azt pedig, hogy minden járatnál megvizsgálják, lehet-e valamilyen változtatással spórolni, hosszú és kevés sikerrel kecsegtető lépésnek tartanák. A szakszervezetek nem szeretnének eljutni oda, hogy munkabeszüntetéssel harcoljanak ki magasabb béremelést a BKV dolgozóinak, de létezik kész forgatókönyvük arra az esetre is, ha nem marad előttük más választási lehetőség. Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke elmondta lapunknak, hogy a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012-ben született törvény alapján a sztrájk második napjától jogszerű, hogy csak reggel 6 és este 18 óra között dolgoznának, ami egész Budapestet megbénító közlekedési káoszt okozna.

Falusi csokkal a Balatonhoz

Vas András
Publikálás dátuma
2020.01.10. 07:30

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Sokan játszanak a gondolattal, hogy trükközzenek az állami támogatással: a legtöbben ugyanis tóparti településen keresnek ingatlant egy friss felmérés szerint. Balatoni ingatlanirodák szerint látványos a szándék, sokan próbálnak nyaralóként szolgáló lakóházra, lakásra szert tenni, de van, ami gátat szab a tömeges vásárlásoknak.
Nem feltétlenül a kormány tervei szerint alakul a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) felhasználása, legalábbis az ingatlan.com új összesítése szerint. A portál statisztikái alapján ugyanis távolról sem a kis, elnéptelenedő falvakban használná fel a többség a legfeljebb 10 milliós állami támogatást, aminek felét lehet vásárlásra, felét pedig felújításra költeni. A reménybeli csokosok ugyanis érdekes módon a Balaton-parti településeken kínált lakások, lakóházak iránt érdeklődnek leginkább: a toplista élén Fonyód, Balatonkenese és Badacsonytomaj áll. Mivel arra egyelőre nem áll rendelkezésre adat, hol vették valóban igénybe a legtöbben a csokot, az ingatlanportál azt összesítette, hogy hány olyan érdeklődő akadt egy-egy településen, aki a kedvezményt felhasználva vásárolna, és már felvette a kapcsolatot a kinézett ház, lakás tulajdonosával. A legfelkapottabb húsz település fele frekventált turisztika központban – a Balatonnál és a Tisza-tónál – található, ami szakemberek szerint arra utal: sokan valójában nyaralóként szolgáló lakóház megvásárlására, vagy befektetési célra használnák fel az állami támogatást. Ezt megerősítették lapunknak balatoni ingatlanforgalmazók, bár jelezték azt is: a vásárlásig kevesen jutnak el.  A falusi csokot 2486 olyan településen lehet igénybe venni, ahol 5 ezernél kevesebben laknak. Az összegzés szerint a listán szereplő települések tizedén senki nem érdeklődött ház, lakás iránt. A legtöbb olyan kistelepülés, ahol egyetlen falusi csokos érdeklődés sem akadt az ország leszakadó kistérségeiben, Baranyában, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Somogyban és Szabolcs-Szatmár-Beregben akad. Szakemberek már a falusi csok településeinek nyilvánosságra kerülésekor meglepődtek, hogy többek között olyan, kifejezetten elitnek számító Balaton-parti helységekben is fel lehet használni a támogatást, mint az érdeklődési lista elejére kerülő Fonyód, Tihany, Balatonkenese, Balatonvilágos, Badacsonytomaj, Ábrahámhegy, vagy éppen a Káli-medence települései.
– A falusi csok szempontjából legnépszerűbb települések a Balaton partján és Pest megyében találhatók, az érdeklődések közel harmada ide köthető – mondta Balogh László, a falusi csokkal kapcsolatos statisztikákat összeállító ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Arra a felvetésünkre, hogy az üdülőövezetek iránt nem feltétlenül lakhatási célból nagy az érdeklődés, Balogh László megjegyezte: ami előnyökkel jár, magában hordozza a visszaélés lehetőségét. A lapunk által megkérdezett ingatlanszakértők szerint bevett gyakorlat, hogy a frekventált településeken a falusi csok segítségével vásárolnak lakóházat vagy lakást – nyaraló vételére a támogatás nem használható –, aztán az ingatlant lényegében nyaralóként használják. – A család valamelyik tagja bejelentkezik állandó lakosnak, s bár elvileg ellenőrizni fogják a folyamatos helyben létet, azt nem tudom elképzelni, ez valójában miként történik majd – mondta egy balatoni ingatlanok értékesítésével foglalkozó iroda vezetője. Az ellenőrzés mellett akadnak más kockázatok és buktatók is. A csok-ot már egy meglévő vagy vállalt gyermek után lehet igényelni, de a maximális 10 milliós támogatás három gyerek esetén jár. Ez pedig azt is jelenti: előbb-utóbb gondot okozhat az óvoda- és iskolaválasztás, ha a család valójában nem ott lakik, ahová be van jelentve. Igaz, elvileg a gyerek nem csak a lakhelyén járhat iskolába. – Látványos a szándék, sokan próbálnak nyaralóként használható ingatlanra szert tenni, de van, ami gátat szab a tömeges vásárlásoknak – jegyezte meg Makarész András, a fonyódi City Cartel Ingatlaniroda munkatársa. – Az érdeklődők egy részéről kiderül, hogy nem felel meg a falusi csok követelményeinek. A kisebb balatoni településeken korlátozott a szóba jöhető ingatlanok száma, hiszen az nyaralóra nem fordítható, az átminősítés pedig nem egyszerű, s manapság már az önkormányzatoknál is kisebb a hajlandóság. A tapasztalat azt mutatja, hogy a Balatonnál inkább a tótól tíz-tizenöt kilométerre fekvő háttértelepüléseken használják az eredeti szándék alapján a falusi csokot.
Jurcsó János, az ingatlan.com listáján második helyen álló Balatonkenese polgármestere szerint települése népszerűségét elsősorban optimális fekvése adja, hiszen közel van Siófok, Veszprém és Székesfehérvár, sőt, a sztrádának köszönhetően Budapest is. – Miután az infrastruktúránk is kiváló, van óvoda, iskola, sportcsarnok, Kenese iránt mindig nagy volt az érdeklődés, folyamatos a betelepülés, de nem tudjuk, hogy ebben mekkora a szerepe a falusi csoknak – mondta a polgármester. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint egy település elhelyezkedése mellett éppen ezek a szempontok a meghatározóak, amikor a támogatás felhasználásáról dönt egy család: – Nem véletlen, hogy az amúgy is hátrányos helyzetű térségekben található kistelepülések iránt a legkisebb az érdeklődés, vagy akár egyáltalán nincs is. Karczagi Attila közgazdász úgy vélte, a falusi csok jelenleg éppenséggel csak felgyorsítja az elvándorlást a hátrányos helyzetű térségekből. – Az eddig a nagyobb településektől távolabb élők kaptak egy lehetőséget, hogyha nem is a városokba, de az agglomerációba költözzenek – állította. – Eddig nem volt esélyük váltani, most azonban harminc-negyven kilométerrel közelebb tudnak költözni. A szerencsésebb helyzetben lévő, jobb gazdasági vagy turisztikai hátterű települések tehát bizonyosan profitálnak majd a betelepülőkből, hiszen egyrészt a fiatalabb korosztály érkezésével javul a korfájuk, másrészt egy adózási szempontból erősebb réteg érkezik. Az amúgy is halmozottan hátrányos helyzetű, gazdaságilag értéktelen kistelepülések leszakadása viszont felgyorsulhat, vagyis tovább nyílik az olló, csak immár nemcsak a Budapest és vidék, a vidéki városok és a falvak, hanem falvak és falvak között is.

Szigorú ellenőrzést ígérnek

Az esetleges visszaélések miatt megkerestük a Pénzügyminisztériumot. A tárca válaszából kiderült, a falusi csokos ingatlanban az utolsó részfolyósítástól számított 90 napon belül lakóhelyet kell létesíteni, s ezt a támogatást fizető hitelintézet ellenőrzi. Az érintett családnak tíz évig életvitelszerűen a támogatott ingatlanban kell laknia, ezt a település jegyzője vizsgálhatja, s ha mást tapasztal, tájékoztatja az érintett kormányhivatalt, mely eljárhat a falusi csokot jogszerűtlenül felhasználók ellen. Ebben az esetben a felvett támogatást kamatokkal együtt kell visszafizetni. Az adóhivatal is szigorú ellenőrzést ígér.

Karácsony elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.10. 06:41
Járművek haladnak az óbudai Vörösvári úton 2020. január 10-én
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A szálló por légszennyezettségi szintje szerdán és csütörtökön három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.
Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket – közölte a Főpolgármesteri Hivatal péntekre virradó éjszaka az MTI-vel. Közleményük szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján pénteken a szálló por koncentrációjának napi átlaga a tájékoztatási határérték körül alakulhat – javulás nem várható. Szombaton a frontátvonulás és megerősödő szél hatására kitisztul a levegő. Vasárnaptól napközben javulhat a levegőminőség, majd az éjszakai órákban erőteljes romlás kezdődik. Ez a folyamat hétfőn is megismétlődhet: éjszaka hirtelen, erőteljes romlás után napközben javuló tendenciákkal. A hivatkozott és a Fővárosi Önkormányzat honlapján is közzétett hatósági határozat önkéntesen betartandó, megelőző intézkedései közül kiemelték, hogy a további romlás elkerülése érdekében mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot – a legszennyezőbb gépjárművek, valamint a belső égésű motorral hajtott segédmotoros kerékpárok és a belső égésű motorral hajtott kerékpárok esetén –, és részesítsék előnyben a közösségi közlekedést. Kiemelik, hogy a fővárosi szmogrendelet alapján minden olyan gépjármű a legszennyezőbbnek tekinthető csoportba tartozik, amely nem tartozik a riasztási fokozat forgalomkorlátozó intézkedései alól a funkcionális kivételeken túl a további kivételekként meghatározottak közé. Tehát, csak a következő kedvezőbb tulajdonságú, környezetvédelmi osztályú (a forgalmi engedély szerinti V.9 kódú) gépjárműveket nem érintené a budapesti szmoghelyzet riasztási fokozata során a forgalomkorlátozás:
  • az 5-ös (vegyes hibrid, csak gázüzemű, csak elektromos meghajtásúak, ide értve a betűjellel kiegészített újabb 5-ös kódokat is),
  • a 6-os (az Euro 3 benzines),
  • a 9-es (az Euro 4 benzines),
  • a 14-es benzines (az Euro 5 benzines – ebben az osztályban az Euro 5 dízelüzeműek korlátozottá válnának),
  • valamint a 15-ös és 16-os (az Euro 6-osak) üzemanyaguktól függetlenül.
A szálló por légszennyezettségi szintje miatt esetleg elrendelhető legsúlyosabb esetben, a riasztási fokozatban a budapesti forgalomkorlátozó intézkedések – az azt megszüntető intézkedés hiányában – minden nap 6 órától 22 óráig tartanak.