Előfizetés

Hatalmas érdeklődés az évszázad perén, Jan Kuciak gyilkosa beismerte tettét

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.01.13. 16:03
Miroslav Marcek bírósági meghallgatásán december 19-én
Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Beismerte tettét a Kuciak-ügy egyik vádlottja, Miroslav Marcek. Elismerte, ő gyilkolta meg a szlovák oknyomozó újságírót, és jegyesét, Martina Kusnírovát, valamint Molnár Péter gútai vállalkozót is.
A bazini Különleges Büntetőbíróság előtt hétfőn kezdődött meg az ügy főtárgyalása. A két megrendelő, Marian Kocner és Alena Zsuzsová mellett a két elkövető, Marcek, illetve Szabó Tamás bérgyilkos ült a vádlottak padjára. Az ügyész az ülés kezdetén ismertette a vádpontokat. A Kuciak-ügy egy piramishoz hasonlít. Ennek tetején a befolyásos politikai kapcsolatokkal rendelkező dúsgazdag vállalkozó, Marian Kocner áll, aki amiatt rendelte ez az újságíró meggyilkolását, mert az leleplező cikkeiben feltárta Kocner korrupciós ügyeit, egyéb üzelmeit, illetve azt, hogyan ékelődött be a politikába. Kocner bízta meg közvetítőjét, Alena Zsuzsovát a gyilkosság levezénylésével. A nő bevonta Andruskó Zoltánt, aki szintén közvetített a gyilkosság megrendelésében. Andruskót már jogerősen elítélték az ügyben. Vádalkut kötött az ügyészséggel, így némi kötélhúzást követően 15 éves börtönbüntetésre ítélték, most ő a vád koronatanúja. Szlovákia történetének legnagyobb érdeklődéssel várt peréről, az "évszázad eljárásáról" van szó, hiszen sokan azt remélik, kiderül, a szervezett bűnözés mennyire játszott össze a politikai élet vezető személyiségeivel. Grigorij Meseznikov ismert politológus a Der Standardnak elmondta, az ügy „új lendületet adott a politikának”. A pártoknak is oda kell figyelniük az eljárásra, amely elsősorban a jelenlegi kormány legerősebb pártját, a Smert érintheti érzékenyen. A Robert Fico volt miniszterelnök által fémjelzett politikai erő több politikusa ugyanis szoros kapcsolatban állt Kocnerrel, aki támogatta is a Smert. Ján Kuciakot és Martina Kusnírovát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi (Velká Maca) házukban. A hatóságok sokáig sötétben tapogatóztak, a közvéleményt azonban annyira felháborította az ügy, hogy polgárjogi mozgalom indult annak felgöngyölítéséért. Tüntetéseket tartottak, az emberek dühe Robert Fico akkori kormányfőre és belügyminiszterére, Robert Kalinákra irányult. Mindketten lemondásra kényszerültek, Fico azonban maradt a Smer élén és minden esély megvan arra, hogy a párt hatalmon maradjon a február végén esedékes parlamenti választást követően is. A nyomozás fél év után kapott lendületet. Először Andruskót tartóztatták le, aki azonnal jelezte, együttműködik a hatóságokkal. Saját állítása szerint meg is könnyebbült, hogy rács mögé került, mert már a saját életéért aggódott. Elmondta, Zsuzsová 50 ezer eurót, illetve 20 ezer eurós adóssága elengedését ajánlotta neki.

Strache visszatér a politikába

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.13. 14:09

Fotó: JOE KLAMAR / AFP
Az Osztrák Szabadságpárt volt elnöke azt mondta, az őszi bécsi választáson több mint 15 százalékot szeretnének elérni.
Az őszre tervezett bécsi helyhatósági választásokon visszatér a politikába Heinz-Christian Strache volt alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) botrányba keveredett, és ezért lemondásra kényszerült elnöke – jelentette hétfőn az osztrák sajtó.
„Szükség van egy következetes és erős HC Strache-listára Bécsben”

– tette közzé Facebook-oldalán a politikus.

Bejegyzésében arról is írt, hogy „nemzeti érzelmű és szociális politikát hirdet majd”. Bejelentette, hogy a Szövetség Ausztriáért (Die Allianz für Österreich - DAÖ) elnevezésű, 2019 decemberében a Szabadságpártból kivált képviselők által alapított tömörülés színeiben tér vissza a politikába. Hozzáfűzte, hogy az őszi bécsi választáson több mint 15 százalékot szeretnének elérni. Strache a tervek szerint a DAÖ idei első, január 23-ra tervezett ülésén vendégszónokként tart majd beszédet. A párt frakcióvezetője, Karl Baron már korábban leszögezte: azt szeretnék, ha Strache a párt listavezetője lenne a bécsi választásokon.
„Nem létezik B-terv”

– szögezte le.

Torlódás van a magyar-szlovák határátkelőknél a szlovák fuvarozók sztrájkja miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.13. 13:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A közlekedés főként az M15-ös gyorsforgalmi úton lassult le, ott a teljes szakaszon állnak a teherautók.
A szlovák Közúti Fuvarozók Egyesülete (UNAS) figyelemfelhívó közúti demonstrációja és blokádja során csak időszakosan engedik át a 3,5 tonnánál nehezebb járműveket a magyar-szlovák határszakaszon, Szlovákia irányába – írja az MTI. Emiatt az érintett átkelőknél jelentősebb torlódások alakultak ki, az M15-ös gyorsforgalmi úton 15 kilométeren állnak a teherautók a hétfő déli jelentések alapján. A tájékoztatás szerint az M15-ös autóúton a teherautók a leállósávot foglalják el, így személyautóval is fokozott óvatossággal kell közlekedniük az arra haladóknak. A feltorlódott nehézgépjárművek már hatással vannak az M1-es autópálya forgalmára is, a Szlovákiába tartó kamionokat a szakemberek az M1-es autópálya leállósávján próbálják leállítani, míg a Hegyeshalom felé tartók továbbra is a külső sávon érhetik el az osztrák határt, egyelőre korlátozás nélkül. Ugyanakkor a magyar-szlovák határátkelőkön tapasztalható blokád miatt a szokásosnál jóval nagyobb a teherforgalom Hegyeshalom kilépő oldalán, ahol időnként egy-két kilométer hosszan torlódnak a tehergépkocsik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. felhívja a figyelmet, hogy a nehézgépjárművel közlekedőknek is érdemes még indulás előtt tájékozódniuk az aktuális korlátozásokról a zrt. Útinform szolgálatánál a 06-1-336-2400-s telefonszámon, vagy a www.utinform.hu oldalon, illetve a rendőrség www.police.hu weboldalán. Az M1-es és az M15-ös gyorsforgalmi úton a 125-ös és a 163-as kilométerszelvénynél lévő út feletti digitális információs táblák adnak tájékoztatást a szlovákiai határzárról.