Snétberger Zenei Tehetség Központ;Palásti Máté;

Gödrétől Kaliforniáig Felsőörsön át

A Snétberger Központ volt növendéke, a 23 éves gitárművész-zeneszerző Palásti Máté innovatív játéka és kompozíciói iránt külföldön is mind többen érdeklődnek. A napokban Kaliforniában lép fel a kimagasló presztízsű NAMM Show keretében.

A Baranya megyei Gödre községből származó, jelenleg a Balaton északi partján élő Palásti Máté közgazdasági szakközépiskolában érettségizett Kaposváron. Közben 2011-től négy éven át a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ növendéke volt. Nemzetközi karrierje 2016 novemberében indult, amikor háromhetes indiai turnén (Delhi, Hampi, Bangalore, Bhubaneswar) vett részt, a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ meghívására. A Hampi Művészeti Fesztiválon 12 ezer ember előtt lépett színpadra. 2018 decemberében visszahívták Indiába, s ekkor már zsűritag volt a Kalkuttai Nemzetközi Gitárversenyen, valamint szólókoncerteket és workshopot tartott több városban. Az elmúlt években Ausztriában, Montenegróban, Lengyelországban, Németországban és Nagy-Britanniában is koncertezett, itthon pedig versenyek, fesztiválok állandó szereplője volt.

Az események tavaly gyorsultak fel igazán. „Tavasszal egyik nagy álmom vált valóra: a savannah-i Benedetto Gitármanufaktúra elkészítette saját, névre szóló jazz-gitáromat. Ezzel nemcsak új hangszer került a kezembe, hanem a Benedetto márka nagykövete lettem, ami nagy megtiszteltetés. Külön élmény, hogy új hangszeremet New York-ban vehettem át” – meséli. Nyáron, egy franciaországi fesztiválon találkozott gyerekkori példaképével, George Bensonnal, aki meghallgatta és elismerősen nyilatkozott róla. „Egy ilyen találkozás nemcsak maradandó élmény, hanem arra ösztönöz, hogy nincs megállás, menjek előre, és a határ a csillagos ég” – mondja Palásti Máté, aki szeretne még tanulni, mesterkurzusokon és versenyeken részt venni.

Idei naptárában a hazai felkérések mellett eddig három külföldi utazás szerepel, amelyeket párja és menedzsere, Gecs Mónika koordinál. „Szlovénia és Kuba szervezés alatt, Amerika pedig már felfedezésre vár. Benedetto-nagykövetként meghívást kaptam a kaliforniai Anaheimben rendezendő NAMM Show-ra, ahol komoly nemzetközi szakmai közönség előtt mutatkozhatok be.” Amikor terveiről kérdezem, óvatosan nyilatkozik. „A tehetségen és a szorgalmon felül sajátos gondolkodásmód és intelligencia kell ahhoz, hogy egy művész folyamatosan lássa a következő lépcsőfokot” – véli Palásti Máté. A szólókarrier mellett fontosnak tartja, hogy zenekarban is játsszon, de csak akkor, ha azonosulni tud az adott művész stílusával, értékrendjével. Szívesen dolgozik kiváló jazz-énekesekkel, emellett fagottművész bátyjával, Palásti Gergővel is tervez közös projekteket.   

Infó:

Palásti Máté koncertje: január 17. Los Angeles, Egyesült Magyar Ház

Instagram: https://www.instagram.com/mate_palasti

StíluselemekPalásti Máté játékában, kompozícióban a jazz jellegzetes szerkesztésmódja és ritmikája mellett felbukkan a flamenco, a funky, a latin és brazil motívumok, például a bossa nova. Életében és zenei világában is meghatározóak roma gyökerei. Bensőséges előadásmódja nagy figyelmet követel – Mátét nem lehet „háttérzeneként” hallgatni. Jelenleg első lemezén dolgozik.  
Mi is az a NAMM Show?A NAMM (National Association of Music Merchants) a világ nagy hangszergyártóit összefogó, kaliforniai nonprofit kiállítás. A hangszeripari és hangtechnikai újdonságok, fejlesztések mellett nagy figyelmet fordítanak a zeneoktatásra és a fiatal tehetségek bemutatására.