Előfizetés

Már több mint 160 ezren hagyták el a Taal-vulkán környékét, sok repülőjáratot töröltek

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.18. 09:51

Fotó: TED ALJIBE / AFP
A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy bármikor robbanásszerűen kitörhet a tűzhányó.
Már több mint 160 ezer lakos hagyta el a Taal-vulkán környékét a Fülöp-szigeteken – közölték a helyi hatóságok. Noha a felszínen viszonylagos nyugalomban van néhány napja a tűzhányó, tudósok figyelmeztetnek, hogy bármikor robbanásszerűen kitörhet. A Manila központjától mintegy 70 kilométernyire délre, egy tó közepén található Taal vulkán vasárnap kezdte el önteni magából a vulkáni hamut.
Batangas és Cavite tartomány több településének lakóit evakuálták, a kormányhivatalokat és az iskolákat bezárták, és számos nemzetközi és belföldi repülőjáratot töröltek miatta.

A Taal az elmúlt hat napban folyamatos, de gyengülő aktivitást mutatott, viszont a környékbeli földmozgások, a kén-dioxid- és kisebb hamukitörések arra utalnak, hogy várható sokkal nagyobb hamu- vagy lávakitörés is – közölte a Fülöp-szigeteki vulkanológiai és földrengéstani intézet.
A Taal a világ egyik legkisebb működő vulkánja, de 1911-ben a kitörése több mint 1300 ember életét oltotta ki. A tűzhányó harmincháromszor tört ki 1572 óta, legutóbb 1977-ben. A Fülöp-szigetek a földrengések és vulkánkitörések gyakoriságáról ismert csendes-óceáni Tűzgyűrűn fekszik.

Száz dühös ember "mond" ítéletet Trump felett

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.01.18. 09:30

Fotó: C-SPAN
Ha nem is világos, hogy milyen szabályok szerint, de kedden a gyakorlatban is megkezdődik az amerikai elnök sorsáról döntő szenátusi eljárás.
A szenátorok csütörtök délutáni eskütételével és az impeachmentről szóló dokumentum felolvasásával hivatalosan beindult a Trump elnök hivatalából való eltávolításáról döntő szenátusi eljárás. A száz szenátor közül egyedül az oklahomai Jim Inhofe nem volt jelen - ő egy családtagjának betegsége miatt igazoltan volt távol. Az esküt John Roberts, a legfelső bíróság elnöke celebrálta, aki ezt megelőzően szintén megfogadta, hogy pártatlan marad. Ami az ő szájából hitelesen hangzott, a politikusokéból már kevésbé. A szenátus többségi frakcióvezetője, Mitch McConnell már decemberben kimondta, hogy ő nem pártatlan és végig együtt fog működni a Fehér Házzal. Az elnökjelölti versenyben még érdekelt négy demokrata párti szenátor, Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar és Michael Bennet már mind kifejtette, hogy elég bizonyíték van Trump elmozdításához. A másik oldalon a republikánus  Lindsay Graham ennél is tovább ment, amikor azt mondta, hogy a maga részéről mindent meg fog tenni hogy  "mielőbb kimúljon" az impeachment. Ted Cruz - aki pedig a 2016-os előválasztáson durván személyeskedő vitákba keveredett Trumppal - azt mondta, hogy a végén úgyis felmentő ítélet születik. Ebben speciel biztosan téved, a szenátusi eljárás ugyanis nem arról dönt, hogy Trump bűnös vagy ártatlan. A bűnösséget a képviselőház már kimondta, már csak az ítélet van hátra. Trump a harmadik elnök, és összesen is csak a huszadik tisztségviselő, akit az amerikai alkotmány 242 évvel ezelőtti elfogadása óta impeachmenttel sújtottak. A képviselőház két vádpontot hozott fel ellene: külföldi hatalom (Ukrajna) segítségét igényelte az egyik politikai vetélytársa (Joe Biden volt alelnök) hiteltelenítése érdekében, illetve akadályozta a kongresszus munkáját azzal, hogy nem engedte tanúskodni munkatársait és nem járult hozzá semmilyen dokumentum kiadásához. Az elnök az egész eljárást csalásnak és trükknek minősíti. Védelmét a Fehér Ház vezető jogásza, Pat Cipollone és az elnök magánügyvédje, Jay Sekulow irányítja. Hozzájuk csatlakozik többek között a Bill Clinton elleni vizsgálat különleges ügyésze, Kenneth Starr és a talán leghíresebb amerikai védőügyvéd, Alan Dershowitz. Utóbbi a Harvard professzor emeritusa, ám nem erről híres, hanem arról, hogy elérte O. J. Simpson felmentését, jóllehet a sztár futballistából lett filmszínész minden valószínűség szerint megölte volt feleségét és annak barátját.  "Impeachment menedzserként" hét demokrata párti képviselő érvel majd Trump elmozdítása mellett. Köztük hosszú ügyészi vagy rendvédelmi tapasztalattal rendelkezők is vannak. Az eljárás során a szenátus heti hat napon át ülésezik majd. Az ülések alatt a szenátorok elzárás terhe mellett nem beszélgethetnek egymással és nem használhatnak telefont vagy számítógépet. A valós munka kedden kezdődik, bár sem az nem világos, meddig tart, sem az, hogy lesznek-e tanúmeghallgatások vagy beengedik-e az újonnan felmerült bizonyítékokat

John Roberts bevonul a történelembe

A szenátusi impeachment eljárást egy John Roberts nevű, szerény, visszahúzódó férfi vezeti majd. A legfelső bíróság most 64 éves elnökét 2005-ben George W. Bush jelölte a tisztségre. Eddigi tevékenysége alapján mérsékelt konzervatívnak tartják, aki rendkívüli jelentőséget tulajdonít a legfelső bíróság, illetve általában a bírói kar függetlenségének és tekintélyének. Emiatt két éve vitába keveredett Donald Trumppal, amikor az elnök azzal próbált elütni egy számára kedvezőtlen ítéletet, hogy azt "Obama-bíró" hozta. Rogers szerint "nincsenek Obama-, Trump-, Bush vagy Clinton-bírák", csupán olyanok, aki legjobb tudásuk szerint, pártatlanul próbálnak ítélkezni. Roberts tisztességét és pártatlanságát senki sem kérdőjelezi meg, ám befolyása az eseményekre korlátozott, mivel az eljárási szabályokat a szenátusnak kell megszavaznia, ő csak a betartásukról gondoskodik. Ezzel együtt bizonyos, hogy minden egyes kiejtett szavát fel fogják jegyezni és aprólékosan elemzik majd.

Lavina sodort el hét hegymászót a nepáli Annapurnánál

MTI
Publikálás dátuma
2020.01.18. 09:23
Illusztráció
Fotó: Nicolas Economou / AFP / NurPhoto
A balesetet társaik jelentették, akik lemaradtak mögöttük a túraútvonalon.
Legkevesebb hét hegymászót sodort el lavina a nepáli Annapurna-hegy közelében – közölték szombaton a helyi hatóságok. A hegymászók – négy dél-koreai és három nepáli – egy népszerű túraútvonalon haladtak pénteken Deurali faluban, 3200 méter magasan, amikor a lavina rájuk zúdult – mondta hírügynökségeknek az idegenforgalmi minisztérium egyik tisztségviselője. A balesetet a hegymászók társai jelentették, akik lemaradtak mögöttük a túraútvonalon. A rendőrség és a katasztrófamentők keresik a hegymászókat, de
a hótömeg nagysága és a rossz időjárási körülmények szinte lehetetlenné teszik a munkájukat.

Egy rendőr tisztviselő pedig úgy nyilatkozott, hogy
legalább egy napba telik, amíg megtalálhatják az eltűnteket.

Az Annapurna a Himalája egyik legmagasabb hegye, különösen lavinaveszélyes és nehezen mászható. Több mászó veszti életét az Annapurnán, mint a Mount Everesten – jegyezte meg az AFP hírügynökség.