Vádat emeltek a metróvezető és a forgalomirányító ellen a 3 évvel ezelőtti baleset miatt

Publikálás dátuma
2020.01.20. 11:50
Mentőautók a 2-es metró a Pillangó utcai megállójánál, ahol összeütközött két szerelvény 2016. december 5-én
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Gondatlanságukkal hozzájárultak a tömegszerencsétlenséghez.
A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádat emelt a metróvezető és a forgalomirányító férfi ellen, a vádirat szerint gondatlanságuk vezetett a tömegszerencsétlenségnek minősülő balesethez - közölte a szervezet az ügészség.hu-n. A vádirat szerint a hatvannégy éves metrókocsi-vezető 2016. december 5-én, kora reggel, az Örs vezér terétől a Pillangó utcai megálló felé a felszíni szakaszon haladt. Az adott pályaszakaszon a legnagyobb megengedett sebesség 70 km/h volt, az idő aznap párás, fagypont alatti volt, a metrópálya csúszott, azon falevelek és egyéb növényi hulladék csökkentették a tapadást. A vonalon a forgalom torlódott, erről és a csúszásveszélyről az ügy másik vádlottja, a forgalmi menetirányító tájékoztatta a vezetőt. Utasítást adott a biztonsági rendszer által vezérelt kézi üzemmód használatára, sebességkorlátozást azonban – annak ellenére, hogy a többi vezető által szolgáltatott adatok alapján ez szükséges és indokolt lett volna – nem rendelt el. A Pillangó utcai megállóban egy másik szerelvény állt. A megállóhoz közeledő szerelvényt vezető vádlott nem a forgalmi körülményeknek megfelelő, legfeljebb 28 km/h-s biztonságos sebességgel haladt, hanem felgyorsított 57 km/h-ra, emiatt a későbbi fékezés során a szerelvény megcsúszott, a metró nem tudott időben megállni, így nekiütközött a megállóban várakozó szerelvénynek. Az ütközés következtében öt utas súlyos, további tizenhat személy könnyebb sérülést szenvedett. A baleset miatt a forgalom a metró egy szakaszán a délután végéig szünetelt, negyvenöt pótlóbusz biztosította a közlekedést, közel két millió forint plusz költséget okozva. A forgalom szünetelése mintegy 94 ezer utast érintett. A két sérült szerelvény javíttatása több, mint százötven millió forintba került A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség letöltendő szabadságvesztésre ítélést és a vasúti járművezetéstől, illetve a forgalmi menetirányítói foglalkozástól eltiltást indítványozott mindkét vádlott esetében. Ha azonban a vádlottak az előkészítő ülésen a bűnösségüket beismerik és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról, az eltiltások mellett felfüggesztett fogházbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozta.
Szerző

Egy hét alatt lett portából majorság az Orbán-család birtokának építménye

Publikálás dátuma
2020.01.20. 10:11
Korábbi felvétel
Fotó: Népszava
Nem győzzük kapkodni a fejünket.
Hadházy Ákos független parlamenti képviselő nyomozásának köszönhetően újabb hírek érkeztek az Orbán-család hatvanpusztai birtokán épülő portáról.
Az új hír az, hogy a porta nem porta, hanem majorság.

Óriási a különbség a kormányhivatal két különböző osztálya által kiadott két tájékoztatás között, már ami a becslésre ezer négyzetméter körüli, részben föld alatti építményt illeti. Hadházy mindezt most is Facebook-bejegyzésben tudatta a nagyérdeművel, posztjában azt is fejtegeti, mit jelent a majorság: "mezőgazdasági gazdálkodási központ, egy nagyobb gazdaság, mezőgazdasági üzem, rendszerint a településen kívül, a hozzá tartozó földekkel, ahol gazdasági épületek (istállók, magtárak) és más építmények, esetleg lakóházak vannak".
A független képviselő a definíció szerinti "hozzátartozó földek" miatt kitért arra is, hogy az épületegyüttes körüli 10 ezer hektár (közte a Hatvanpusztát körülvevő földek) nem az Orbán-, hanem nagyobbrészt a Mészáros-családé.

A hatvanpusztai birtok esetében eleve igencsak összefolyt, hogy mi Orbán Viktoré, mi a családjáé és mi Mészáros Lőrincé. A területet az elmúlt években papíron Mészáros Lőrinc bérelte Orbán apja, Orbán Győző cégétől. De ott tartották Orbán Viktor kutyáját és több beszámoló szólt arról, hogy a birtokot a miniszterelnök és családja használja. A telket birtokló céget, a CZG Kft-t tavaly végelszámolással megszüntették. Hadházy szerint "az ingatlan előbb kikerült belőle: Orbán Győző lényegében megvette saját magától. Ezek után kezdődött a nagy építkezés".
Szerző

A finn módszert alkalmazták a rendőrök, el is kaptak hét ittas sofőrt

Publikálás dátuma
2020.01.20. 09:42

Fotó: police.hu
A cél a balesetek megelőzése, a közlekedésbiztonság növelése.
Finn módszeres ellenőrzést tartottak a hétvégén a Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai az ittas járművezetők kiszűrése és a közlekedési balesetek megelőzése érdekében - számoltak be a police.hu-n. A finn módszer lényege, hogy előre kiválasztott helyszíneken, több rendőr bevonásával, egyidejűleg, rövid idő alatt ellenőriznek sok gépjárművezetőt. A szombati akcióban 4 településen, összesen 558 sofőrt ellenőriztek, 7 esetben jelzett az alkoholszonda. A rendőrök 3 sofőrrel szemben közigazgatási eljárást, 4 személlyel szemben büntetőeljárást indítottak. A Szentendrei Rendőrkapitányság a jövőben is tart hasonló ellenőrzéseket - ígérik -, mert az elsődleges cél a balesetek megelőzése, a közlekedésbiztonság növelése.
Szerző