Előfizetés

Bartók Imre nem veszi át a Térey-ösztöndíjat, nem áll be Orbán Viktor kulturális trollapparátusába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.21. 17:27
Bartók Imre író nem veszi át a Térey János-ösztöndíjat
Fotó: Libri Könyvkiadó / Facebook
Demeter Szilárd és Orbán János Dénes személye, valamint a díj létrejöttének körülményei is aggályosak az író szerint.
Ma jelentették be, hogy ki az a 45 író, akik megkapnák a tavaly elhunyt Térey Jánosról elnevezett irodalmi ösztöndíjat. A tizenkilenc tagú, ismeretlen összetételű szakmai zsűri január 20-án, hétfőn választotta ki jelöltjeit, jelölni pedig csak minimum a 35., maximum a 65. életévét betöltött írót lehetett. A Térey-ösztöndíj havi összege a Digitális Irodalmi Akadémia tagjainak juttatott mindenkori felhasználási díj 90 százaléka, ez 2020-ban havi bruttó 320 ezer forint - öt éven át.
A listán szerepel Bartók Imre író neve is, aki nemsokkal a bejelentés után Facebookon közölte: nem veszi át a díjat.

Döntését így indokolta: "Enyhén szólva aggályosnak találom a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, és nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként DSZ példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk".

A díjazottak 20 százaléka KMTG-s

Térey-ösztöndíjat kap az Előretolt Helyőrség Íróakadémia kilenc oktatója - amelynek, mint ismert, a jó ajtón kopogtató Orbán János Dénes által állami pénzből gründolt Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nkft. az üzemeltetője. Az elmúlt években sokmilliárdos állami támogatást kaptak, és nem mellesleg az akadémia honlapja szerint itt tanít a PIM főigazgatója, Demeter Szilárd is. A helyőrségi oktatók közül Farkas Wellmann Endre, Lőrincz P. Gabriella, Nagy Koppány Zsolt, Orbán János Dénes, Száraz Miklós György, Sántha Attila, Varga Melinda, Végh Attila és Zalán Tibor lett ösztöndíjas.

Bartók Imre az egyik díjazottal, Orbán János Dénessel, az állami milliárdokból finanszírozott Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetőjével kapcsolatban megjegyezte: "az elvbarátaival egy-két éve még más írók, többek közt a barátaim ellen uszított a pártlapban".
Az író felhívta rá a figyelmet, hogy ha esetleg a kihirdetés előtt megkérdezték volna, hogy elfogadja-e a díjat, akkor a mostani helyzettel ellentétben, a nyilvánosságot kerülve mondta volna el, hogy nem veszi át.

Mint írta, Harmath Artemisz - Térey János özvegye, az ösztöndíjat odaítélő bizottság elnöke - legjobb szándékaiban nem kételkedik, Térey Jánost pedig közel érezte magához, a halála sokkolta, "mindez azonban nem változtat a fentieken". Bartók Imre végük azt is elárulta, hogy meg sem kaphatná a 35 és 65 éves kor közöttieknek szánt díjat, hiszen még csak 34 éves.

30 helyett 45 író kapja meg a Térey János-ösztöndíjjal járó, havi bruttó 320 ezer forintot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.01.21. 15:05

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Demeter Szilárd nem vétózott, sőt a tartaléklista 15 írója is felkerült a rendes listára.
A tizenkilenc tagú, ismeretlen összetételű szakmai zsűri január 20-án, hétfőn választotta ki jelöltjeit a középgenerációs (35-65 év közti) íróknak szánt ösztöndíjra érkezett több mint 330 jelölt közül - írja a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapja. A többfordulós, titkos szavazás eredményeként 30 magyar írót a lehető legszélesebb szakmai konszenzus alapján választottak ki a legfeljebb ötéves alkotói ösztöndíjra, amit a PIM biztosít a Digitális Irodalmi Akadémia Alkotói Életpálya Programja keretében.

Bartók Imre nem veszi át

Az író aggályosnak találja a ösztöndíj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, és nem hiszi, hogy "itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként Demeter Szilárd példaképe és főnöke (Orbán Viktor - a szerk.) az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk". A teljes cikket itt tudják elolvasni. 

A szakmai kuratórium további 15 írót tartaléklistára javasolt, hogy amennyiben Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója él vétójogával, vagy amennyiben az elkövetkezendőkben valamilyen oknál fogva csökkenne a Térey-ösztöndíjasok száma, akkor a tartaléklistán szereplő alkotók kaphassák az ösztöndíjat. A főigazgató azonban nem vétózott. Sőt, javaslatára a Térey Ösztöndíjbizottság úgy döntött, hogy a 30 mellett két évre ez a 15 író is megkapja a Térey-ösztöndíjat. Ehhez egyetlen kikötést rendeltek: két év múlva, 2021 végén az ösztöndíjbizottság egy nagytekintélyű meghívottakból álló szakmai zsűri segítségével értékeli a Térey-ösztöndíjasok ezen időtartam alatt felmutatható irodalmi munkásságát, és legkevesebb öt ösztöndíjassal nem hosszabbítják meg a szerződést. A Térey-ösztöndíj havi összege a Digitális Irodalmi Akadémia tagjainak juttatott mindenkori felhasználási díj 90 százaléka, ez 2020-ban havi bruttó 320 ezer forint. A Térey-ösztöndíjasokkal a PIM szerződést köt, az ösztöndíjas státusz ennek aláírásával jön létre.

A Térey-ösztöndíjra javasolt 45 alkotó

Bartók Imre, Berta Zsolt, Czilli Aranka, Csehy Zoltán, Csender Levente, Farkas Wellmann Endre, Fekete Vince, Garaczi László, Győrffy Ákos, Hász Róbert, Háy János, Hodossy Gyula, Kemény István, Keresztesi József, Király Zoltán, Kollár Árpád, Kürti László, Lackfi János, Lanczkor Gábor, Láng Zsolt, László Noémi, Lázár Balázs, Lőrincz P. Gabriella, Lövétei Lázár László, Majoros Sándor, Márton László, Molnár Vilmos, Nagy Koppány Zsolt, Orbán János Dénes, Orcsik Roland, Rózsássy Barbara, Sajó László, Sántha Attila, Solymosi Bálint, Szálinger Balázs, Száraz Miklós György, Szilasi László, Szőcs Petra, Terék Anna, Varga Melinda, Végh Attila, Vörös István, Zalán Tibor, Zoltán Gábor, Zsille Gábor

Közvetlen tükröződések – Akaratlanul is saját életünk képei villannak fel előttünk

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2020.01.21. 12:00
Akaratlanul is saját életünk képei villannak fel előttünk
Fotó: KOZLOV EVGENIY
Hétköznapi történések folyamatos feszültségben Harag Anita novelláiban.
„Sárga, kék, zöld, nagyanyámék a bazsarózsaszínűben laknak. Ő hívja így, a Bazsarózsaház. Amikor szavazni kellett a ház felújításáról, ragaszkodott ehhez a színhez, ezzel majd kitűnnek a sok unalmas épület közül. Nemcsak simán zöld vagy kék, hanem bazsarózsaszínű. Csak nekem mondta el, hogy régen, még amikor Rákoscsabán laktak, az egyik szomszédnak ilyen színű volt a háza. Kétszer akkora volt, mint az övék, a cseresznyefája átnyúlt a kertjükbe. Bazsa néni, így hívták a szomszédot, megengedte, hogy az átlógó szemeket lecsipegessék a testvéreivel. Az a jó cseresznye, amelyik kukacos, mondta nekik, amikor látta, hogy néhányat eldobálnak. Csak vegyétek ki belőle a kukacot, meglássátok, az a finom. Nagyanyám azóta is a kukacos cseresznyére esküszik. Én nem szeretem a cseresznyét, mert vagy rossz, vagy kukacos” – olvasható Harag Anita Évszakhoz képest hűvösebb címmel megjelent kötetének egyik írásában, s könnyedén úgy érezhetjük, mindannyiunk elhallgatásai és elfeledett pillanatai is benne vannak ezekben a sorokban. Szerzőjük tűpontos, ám egyszerű mondatainak különös ereje van. Miközben az emberi kapcsolatok, s gyakran a családi élet útvesztőiben bolyong, távoli, és ismerős arcokat és jeleneteket körvonalaz. Hétköznapjainkról, a generációk közti érthetetlen viszonyokról, elkapott beszélgetésekről és nagy hallgatásokról szól, akaratlanul is saját életünk képei villannak fel előttünk.  A Petri György-díjat, majd 2019-ben Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat elnyert szerző első novelláskötetében látszólag nem történik semmi, mégis a feszültség újabb és újabb, fojtogató hullámveréseit érzékeljük. Súlyos beteg, vagy már a betegség előszelétől is rettegő nagyszülők, alkoholista apák, egyedülálló anyák, néma, szemlélődő gyerekek, megfelelési kényszerrel küzdő, szeretetéhes felnőttek, meg nem értett, arctalan alakok – a kötet szereplői mi magunk vagyunk. Az érdektelenség és a némaság között húzódó vékony határvonalon ugyanakkor a kíváncsiság, a saját és családi sorsunk, történeteink iránti érdeklődő, nyílt tekintet is felsejlik. Az írások egyszerre szólnak konkrét jelenünkről, és egy általános, egyszerű felismerésről: mindazoknak az embereknek természetes tükröződései vagyunk, akik körülvesznek bennünket. Ám ez nem szükségszerűen rossz – sugallja a szerző –, inkább olyan, mint a finom cseresznye. Kukacos.

Infó:

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb Magvető Kiadó, 2019.