Brazília;extrém időjárás;

Úgy szakad az eső Brazíliában, mint még soha, már legalább 46-an meghaltak

Eddig több mint 25 ezer embert kellett kitelepíteni az érintett területről, és az előrejelzések csak még több csapadékot ígérnek.

Több tucatnyian meghaltak Brazíliában az ország délkeleti részét péntek óta sújtó áradások és földcsuszamlások következtében, írja az Euronews. A Reuters szerint az áldozatok száma már vasárnap elérte a 46-ot. Sokan eltűntek, őket a tűzoltók keresik. Emellett több mint 25 ezer embert kellett kitelepíteni a társégből. Közülük 17 ezer embert Minas Gerais államból, ahol pénteken

24 óra alatt annyi eső esett, mint még soha, mióta 110 éve megkezdték a meteorológiai adatok mérését.

Az extrém időjárás éppen egy évvel azután sújtja Minas Geraist, hogy az ott fekvő Brumadinho település közelében egy bánya zagytározójának gátja - szintén heves esőzések nyomán - átszakadt. A katasztrófában 13 millió köbméternyi, bányászati melléktermékekkel teli iszap ömlött ki, 250 emberrel végezve. A héten emeltek vádat az érintett brazil Vale bányavállalat vezérigazgatója és a zagytározó ellenőrzésével megbízott TÜV Süd német cég emberei ellen.

Az előrejelzések további heves esőzéseket ígérnek több brazil államban és nagyvárosban, így Sao Paulóban és Rio de Janeiróban is.