EPP;

Tusk dühös, de kivár

Semmi sem változik az EPP és a Fidesz viszonyában: marad a felfüggesztés és a bizonytalanság. Csak az olasz Antonio Tajani volt EP-elnök kelt a Fidesz védelmére a pártcsalád frakcióülésen – mondták forrásaink.

A Fidesz tevékenységét vizsgáló értékelő bizottság – vagyis a három „bölcs” – egységesen úgy ítélte meg, hogy Magyarországon nem történt előrehaladás az Európai Néppárt (EPP) által elvárt politikában, ezért hatályban marad a párt felfüggesztéséről hozott tavaly márciusi határozat – fejtette ki Donald Tusk, az EPP elnöke a pártcsalád európai parlamenti frakciójának szerdai ülésén. A politikus közölte: azután határozott így, hogy egyeztetett a tagpártok és az EP-ben dolgozó nemzeti delegációk vezetőivel. „A konzultációk folytatódnak” – tette hozzá.

A zárt frakcióülésen Tusk olykor indulatosan, máskor szenvedélyesen beszélt a Fidesz és az EPP kapcsolatairól, a kereszténydemokrata értékekről továbbá az Orbán Viktorhoz fűződő viszonyáról. „Nem vagyok hajlandó megalkuvásra az európai értékekkel kapcsolatban. Ha a jogállam, a demokrácia és az emberi jogok baloldali értékek, akkor baloldali vagyok!” – jelentette ki forrásaink szerint. 

Donald Tusk szomorúsággal jegyezte meg, hogy csalódott Orbán Viktorban, akit a barátjának nevezett. Mint mondta, az EPP az értékek és a hűség pártja, ezért különösen feldúlta a hír, hogy a jövő hét elején a magyar pártelnök-kormányfő szélsőséges politikusok, többek között az olasz Matteo Salvini, a francia Marion Maréchal és a lengyel kormánypárthoz tartozó Richard Legutko társaságában fog előadni egy római rendezvényen. „Ez az a mód, ahogy viselkednünk kell egymással?” – tette fel a szónoki kérdést.

Informátoraink szerint a témához sokan hozzászóltak. Közülük egyes egyedül az olasz Antonio Tajani volt EP-elnök kelt a Fidesz védelmére, mégpedig egy XVI. Benedek pápától vett idézettel. Többen felhívták a figyelmet arra, hogy az EPP nem halogathatja a végtelenségig a döntést a Fidesz tagságáról. A vitában nem kértek szót a német és a francia EP-képviselők sem.

A fideszes Szájer József szabályos kirohanást intézett az EPP ellen, amit frakciótársai meghökkenéssel fogadtak – tájékoztattak az ülésen jelenlévők. Szájer szidta Jean-Claude Juncker volt európai bizottsági elnököt, aki szerinte rögeszmésen vonzódik a marxizmushoz. Kritizálta a Néppártot, amiért civil szervezetek és külföldi erők befolyása alá került. „Ha önök kedvelnek minket, akkor kedvelniük kell Orbán Viktort is!” – válaszolta azokra a megjegyzésekre, amelyekben a hozzászólók méltatták a fideszes EP-képviselők munkáját és lojalitását a frakcióhoz.

Donald Tusk bejelentése arról árulkodik, hogy az Európai Néppárt nem tud dűlőre jutni a Fidesz tagságáról. „Semmi sem változik, mivel semmi sem változott Budapesten” – jellemezte a helyzetet egy frakcióhoz közelálló illetékes, aki elkeserítőnek nevezte, hogy Donald Tusk, aki az európai kereszténydemokrácia egyik legnyíltabb és legodaadóbb védelmezője, képtelen volt maga mögé állítani a pártcsaládot.

Nem kell új döntésMivel a Fideszt meghatározatlan időre függesztették fel az Európai Néppártban, Donald Tusk mostani bejelentése nyomán nincs szükség újabb testületi állásfoglalásra ahhoz, hogy minden maradjon a régiben. Az EPP hétfőn összeülő politikai gyűlése, választmánya ezért nem tűzi napirendre a magyar párt tagságának a kérdését, tette világossá az elnök.