Csenyéte: sürgős eset, visszafogott tempó

Publikálás dátuma
2020.01.31. 06:40

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Húsz-huszonöt perc alatt tett meg 25 kilométert az a rendőrjárőr, amelyet a csenyétei esethez küldött mentők védelmére riasztottak. Vagyis nem csak a mentők voltak lassúak.
– Az első riasztástól számítva húsz perc alatt ért ki a járőr Csenyétére a múlt szombat este. A járőrök Méra községből indultak a helyszínre – mondta lapunk érdeklődésére a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. E szerint viszont alig voltak pár perccel gyorsabbak annál, mint ahogyan – az útvonaltervezők szerint – egy átlagos és szabályos autós abszolválta volna a 25 kilométeres távot. Így a rendőrség közlése csak szaporította a megválaszolatlan kérdéseket a múlt heti tragédia kapcsán. Mint arról többször beszámoltunk, szombat este rosszul lett és meghalt egy 49 éves roma férfi a borsodi Csenyétén: riasztották hozzá a mentőket, de ők csak a falu határáig mentek el, mert rendőri biztosítás nélkül nem akartak bemenni a beteghez. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közleménye szerint azért nem mentek be a férfiért a községbe, mert a segítséget kérők korábban fenyegetően léptek fel a telefonban, így rendőri biztosítást kértek, a járőrökre pedig várni kellett. Noha az OMSZ nem közölt pontos adatokat, a szervezet nem cáfolta lapunk korábbi értesülését, ami szerint az első hívás 19 óra 11 perckor érkezett a segélyhívóra a mentőkhöz, akik ezzel nagyjából egy időben a rendőrség felé is jelezték, hogy a helyszín biztosítását kérik. Ezt követően 19 óra 21. és 19 óra 27. perc között négy alkalommal jött újabb hívás, végül a mentők 19 óra 37 perckor, az első riasztástó számítva 26 perc múlva érkeztek meg a faluhoz. Akkor pedig még nem voltak ott a rendőrök. A helyiek szerint is inkább fél óra telt el, mire a járőrök megérkeztek. Kérdéseket vet fel a rendőrség által közölt húsz perces kiérkezési idő is. Csenyéte és Méra között ugyanis 25 kilométer a távolság. Vagyis ekkora távot tett meg 20 perc alatt a járőr – miközben a rendőrségnek tudnia kellett, hogy nagyon sürgős esetet kellene biztosítaniuk. Csak összehasonlításul: az útvonaltervezők 28-29 percesre becsülik az utat a szabályok betartása mellett. Megkérdeztük a rendőrséget, hogy miért tartott legalább húsz percig a rendőröknek ez a táv. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt válaszolta: az adott útszakasz domborzati, időjárási, valamint út- és látási viszonyai ennél gyorsabb és biztonságosabb haladást nem tettek lehetővé. Az eset rávilágított arra, hogy lassíthatja a segítségnyújtást, ha a mentőknek várniuk kell az őket biztosító rendőrökre. Ráadásul a jelek szerint az ilyen esetek egyre gyakoribbá válhatnak: Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója az egyik kormányközeli hírportálnak, a mandiner.hu-nak arról beszélt, évente 100-150 olyan esetről tudnak, amikor komolyabb agresszió vagy támadás érte a mentőket. A csenyétei eset és a mentőket ért fenyegetések miatt az OMSZ szóvivőjét megkérdeztük, hogy ilyen esetekben nem látnak-e rendszerszintű problémát, nem tartják-e szükségesnek új módszerek kidolgozását. Az felelte: „Nem.” A szóvivő közölte azt is: nem hozzák nyilvánosságra azt a hangfelvételt, ami alapján tudni lehetne, konkrétan milyen fenyegetés érte a mentőket a csenyétei esetnél.

"Első a biztonság”

 – Felháborító, hogy Csenyéte kapcsán sokan azokat a mentőket bántják, akik mindet megtesznek a bajbajutottakért. Nem szabad elfelejteni, hogy minden protokoll szerint első a biztonságos helyszín megléte, addig a bajtársaink meg sem kezdhetik a mentést, mert nem kockáztathatják, hogy a következő helyszínre épp az esetleges sérülésük miatt már nem tudnak elmenni – mondta lapunknak Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége elnöke. Nem egyszer előfordul – akár baleseti helyszínnél is –. hogy a mentők érnek előbb oda, és várnak a rendőrökre, vagy a tűzoltókra, de ezt a szakszervezeti vezető sem tekinti olyan „rendszerszintű hibának,” amin esetleg változtatni kellene. 

Szerző
Témák
Csenyéte

Niedermüller, a rasszizmus és a gyűlölet ellen tüntettek a „rémisztő képződmények”

Publikálás dátuma
2020.01.30. 21:03

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Már nemcsak Gyurcsány tűnjön el a közéletből, hanem Niedermüller is mondjon le – ezt követelte pár ezer ember kora este az Erzsébet körúton.
A Fidesz felhergelt nyugdíjasai tartottak tömegrendezvényt csütörtök kora este a VII. kerületi önkormányzat Erzsébet körúti épülete előtt, hogy vissza-visszatérően lemondásra szólítsák fel Niedermüller Pétert, a Demokratikus Koalíció (DK) helyi polgármesterét, mert az ATV egyik műsorában azt mondta, csak a „fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat” és nőket nem támadja a kormánypárt. A szervezők szerint DK-s ellentüntetők zavarták meg a programot, benne Reviczky Gábor szavalatát, de nem tudták megakadályozni, hogy sűrű felhördülések közt Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke ne nevezze nyíltan gyűlöletkeltőnek, rasszistának párttársaival együtt Niedermüllert. Sűrű gyurcsányozás közepette feltette a kérdést, hová tűntek az utóbbi napokban az emberjogi szervezetek, a Helsinki Bizottság vagy a TASZ, mert most szerinte nem védik meg a magyar fiatalokat. Hangsúlyozta azt is, mindenki tudja, mit lehet várni a DK-tól, hisz már kipróbálta az ország Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségét, amikor egekben volt a munkanélküliség és tömegek csúsztak válságba a devizahitelek miatt. Ezt folytatta Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős államtitkára, aki szerint megint előjöttek a kommunisták, ezért ki kell állni a keresztényellenes gyűlölet ellen. Az este vezérszónoka, Bayer Zsolt Camus nyomán kijelentette, a világ kezd kifordulni önmagából, a bűn önigazolásra szólítja fel az ártatlanságot, s nekik, mármint a Fidesz híveknek az a dolguk, hogy ellenálljanak. A párt kommunikációs igazgatója, Hollik István egész odáig ment, hogy Niedermüller Szent István örökségét akarja eltörölni, a szintén fideszes Bajkai István, a kerület egyik országgyűlési képviselője pedig hosszadalmasan ecsetelte, hogy a DK-s városvezető az emberi jogokat tiporta sárba a kijelentésével, megalázta a jelenlévőket is, a feladat tehát az, hogy megvédjék magukat. 
Közben a hozzáértők szerint sok millióért felépített színpad körül majdnem agyontaposták egymást az emberek, a keresztényi szeretetet kérték számon egymástól, miközben földre lökték a mellettük állót. További öt kivetítőn és profi hangosítással követhették a szövegeket a távolabb állók, de szerte a tömegben hasonlóan paprikás volt a hangulat, lökdösődés jutott mindenhová, a rendezvény kezdetén a HVG publicistáját, Hont Andrást is inzultálták. A hangulatkeltést megalapozták azok a városszerte terjesztett plakátok, amelyeken Niedermüller Pétert patkányként ábrázolták, majd a szélsőjobbos Hatvannégy Vármegye Mozgalom egy döglött patkányt is küldött Erzsébetváros polgármesterének. A DK politikusa a mesterségesen gerjesztett botrányt csillapítva egy molinót feszíttetett ki a kerületi polgármesteri hivatal elé, ezzel várta az ellene fellépőket. A reklámfelületre egy Karinthy Frigyes idézetet nyomatott: „Sose voltam barátja faji elméleteknek: szerény nézetem szerint két ember közt nagyobb a különbség, mint két fajta között.”
Frissítve: 2020.01.30. 21:05

Deutsch Tamás az EP-képviselőket riogatja a rasszista, kirekesztő Niedermüller Péterrel

Publikálás dátuma
2020.01.30. 18:53

Fotó: Mathieu Cugnot / Európai Parlament
Pont a Fidesz próbálja beállítani magát az emberi jogok védelmezőjének - reagált a DK.
Az Európai Parlamentet is elérte Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester ominózus tévényilatkozatának a híre, miután Deutsch Tamás, a Fidesz EP delegációjának vezetője körlevélben hozta külföldi képviselőtársai tudomására, hogy milyen "óriási felháborodást" váltott ki Magyarországon a DK-s politikus megjegyzése a fehér heteroszexuális férfiakról. Az e-mailben Deutsch fontosnak tartja megemlíteni, hogy Niedermüller Dobrev Klára EP-alelnök párttársa, majd szó szerint ismertetve a polgármester vitatott kijelentését, kifejti: a magyar katolikus püspöki kar tagjai megdöbbenésüknek adtak hangot a diszkriminatív nyilatkozat láttán, és szomorúan állapították meg, hogy "2020 Magyarországán a keresztényeket meg lehet bélyegezni a hitük miatt". A fideszes képviselő végül határozottan elutasítja, hogy az európai polgárok többségét a kontinens legsötétebb korszakára emlékeztető módon "rémisztő képződménynek" titulálják.   Deutsch Tamás levelére a DK-s EP-képviselő, Rónai Sándor válaszolt, szintén a teljes képviselő-testülethez intézve a szavait. A politikus emlékeztet rá, hogy Niedermüller az EP megbecsült tagja volt, az emberi jogok és az emberi méltóság elszánt védelmezője. Rónai szerint Orbán Viktor szélsőjobboldali pártja, a Fidesz egy tiszteletre méltó embert próbál támadni szándékos és nyilvánvaló hazugságokkal. Levelében a képviselő ismerteti Niedermüller Péter magyarázó nyilatkozatát, és hozzáteszi: felháborító, hogy az a Fidesz próbálja beállítani magát az emberi jogok védelmezőjének, amelynek miniszterelnöke nyíltan rasszista üzenetekkel uszít a roma kisebbség ellen, amely egy nyíltan antiszemita újságírót nevezett ki a közrádió egyik fontos csatornájának az élére, és amely magas kitüntetést adott egy fasiszta újságírónak. Rónai két fotót is csatolt kör-e-mailjéhez: az egyik a Niedermüller irodájába küldött döglött patkányt ábrázolja, a másik a politikust kártevőnek mutató szórólapot.
Frissítve: 2020.01.30. 19:42