Előfizetés

Titok, mennyi vámot fizettek az orosz metrókocsik után

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.02.03. 06:00

Fotó: Jani Martin
Lassan döcög a hármas metró kocsitenderének kivizsgálása, miközben a NAV sem ad ki adatokat.
A kért adatok vámtitoknak minősülnek, így azokat a NAV harmadik személy részére még anonimizált módon sem adhatja ki – válaszolta a Népszava megkeresésére a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) az uniós vámjog végrehajtásáról szóló 2017-es törvényre hivatkozva. Lapunk azt szerette volna megtudni, hogy pontosan mennyi vámot és általános forgalmi adót fizetett be az orosz Metrowagonmash az M3-as vonal 222 felújított metrókocsija után a magyar államnak, illetve hogy új vagy felújított szerelvényekként vámolták-e el a metrókocsikat.
A hivatkozott jogszabály szerint a vámeljárások során a NAV tudomására jutó valamennyi adat, így például a közreműködők köre, a határozat fizetési kötelezettséget érintő része, a vámeljárás alá vont áru jellege, állapota egyaránt vámtitoknak minősül. A megfizetett adóról sem kaptunk információt, holott a NAV minden évben nyilvánosságra hozza a legnagyobb adótartozók szégyenlistáját. Így újra rákérdeztünk az adóhatóságnál ezekre az adatokra, de egyelőre nem kaptunk választ. A NAV a vámmal kapcsolatban általánosságban annyit írt, hogy ilyen esetekben - amikor az Európai Unió területéről „árufeldolgozási műveletek elvégzése, például javítás céljából” harmadik, azaz unión kívüli országba visznek ki és hoznak vissza árukat - a passzív feldolgozás vámeljárását alkalmazzák. Ez a különleges eljárás csak vámhatósági engedély birtokában végezhető, amelynek megszerzéséhez egy vám-árunyilatkozatot kell benyújtani.
Az orosz Metrowagonmash helyett vélhetőleg a BKV tette ezt meg. Bár az orosz gyártóval kötött vállalkozási szerződés értelmében minden adó és vámkötelezettség a Metrowagonmash-t terhelte. A BKV a Népszava korábbi kérdésére válaszolva elismerte, hogy a vámkezelés lebonyolítására és az áfa kezelésére az orosz cég közvetett vámjogi képviselőt vett igénybe, amely nem más volt, mint maga a BKV. A főváros metrótendert kiíró és lebonyolító, a beérkezett kocsikat átvevő közlekedési cége, amely a legvégsőkig tagadta, hogy rozsdásodnának a szerelvények, akárcsak azt, hogy felújított helyett újak. A Népszava azon kérdésére is kitérő választ adtak, miszerint a visszahozott szerelvényeknek pontosan hány százalékát tették ki az újonnan beépített, illetve kicserélt alkatrészek: „A pontos adatokat a felújítást végző vállalkozó ismeri, az ő hatásköre volt az, hogy mely elemeket cseréli ki újra, ez akár metrókocsinként is eltérő lehet.”
A vámérték meghatározása viszont a külföldön hozzáadott érték alapján történik. Így ennek összegéből, az elvámolt tételekből fény derülhetett volna arra, hogy behozott orosz szerelvényeknek hány százaléka új. A NAV azonban csak annyit írt, hogy tarifális szempontból, nincs különbség az új és használt termékek között. Passzív feldolgozás esetén a behozatalkor a kivitt áru vámtarifaszámát kell feltüntetni a vám-árunyilatkozaton, nem pedig az áruba beépülő anyagok, termékek vámtarifaszámát külön-külön tételsoron.
Így továbbra is féltve őrzött titok, hogy az orosz metrókocsikban mennyi maradt meg a régi, kiszállított szerelvényekből. Mint arról a Népszava korábban beszámolt a BKV Igazgatóságának legutóbbi ülésén egy véletlen elszólásból derült ki, hogy a Metrowagonmash cég a kocsiszekrényeket is újragyártotta. Így minden nagyobb alkatrész új a szerelvényekben. Karácsony Gergely főpolgármester január elején a járműbeszerzés valamennyi jogi, műszaki, pénzügyi részletére kiterjedő vizsgálatra kérte fel a BKV felügyelőbizottságát (fb). A városvezető akkor abban bízott, hogy két hónap elegendő lesz a vizsgálat lefolytatására, de ez minden bizonnyal kevés lesz. A felügyelőbizottság elnöke korábban több hónaposra becsülte a vizsgálathoz szükséges időt. Az fb. egyébként január végi ülésén nem támogatta az előterjesztésben ajánlott könyvvizsgáló cég megbízását miután kiderült, hogy a társaság jogi partnere a BKV által gyakorta foglalkoztatott ügyvédi iroda és félő volt, hogy a műszaki kérdések tisztázására egy BKV-val szintén kapcsolatban álló céget bíznak meg alvállalkozóként. Az fb. végül úgy döntött: közbeszerzési eljárás keretében választják ki a vizsgálatot lefolytató céget. A kiírás tartalmáról a következő ülésen döntenek.

Budapesten vannak a Vuhanból hazahozott magyarok

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.02. 20:39

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Tünetmentesek, de a biztonság kedvéért így is vár rájuk két hét karantén.
Vasárnap este, valamivel 20 óra után megérkezett Budapestre az a hét magyar, akik a koronavírus-járvány sújtotta kínai Vuhanból jöttek haza - számolt be a köztévé. Korábban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára arról nyilatkozott: a magyarok tünetmentesek, jól vannak. Hozzátette: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még vasárnap jegyzékben fejezi ki köszönetét Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszternek a magyar állampolgároknak nyújtott segítségért.
Az utasokat a Dél-pesti Centrumkórház erre a célra kijelölt, különálló épületébe szállítják - tájékoztatott korábban Müller Cecília országos tisztifőorvos. Szlávik János, a kórházban található Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa pedig arról nyilatkozott, hogy mivel ismereteik szerint a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap, ezért a hét embert két hétre helyezik karanténba. Ezalatt nem hagyhatják el az épületet és az első vizsgálatok lezajlásáig a családtagok sem látogathatják őket. Érkezésüket a hazatérőket megvizsgálják, ennek első eredménye Szlávik szerint 24 órán belül, a megerősített eredmény néhány napon belül rendelkezésre áll.
Az új koronavírus járványát csütörtökön nyilvánította nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté a Egészségügyi Világszervezet (WHO). A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A vírus Kínán kívül 20 országban jelent meg eddig. Világszerte több mint száz fertőzést fedeztek fel több mint húsz további országban. Kínában a vasárnap reggeli adatok szerint már 304 áldozatot szedett és 14 380 embert betegített meg. A Xinhua kínai állami hírügynökség Twitter-oldalán vasárnap arról is hírt adott, hogy 328 embert gyógyultan engedtek már haza.
Nemcsak cseppfertőzéssel, hanem az emésztőrendszeren keresztül is terjedhet az új koronavírus, jelentették be ugyancsak vasárnap kínai kutatók. Sok koronavírussal fertőzött páciens csak hasmenésre panaszkodott, és nem mutatott a vírusfertőzéssel járó klasszikus tüneteket, például lázat. A hasmenés annak jele lehet, hogy a vírus széklettel, illetve szájon át került a szervezetbe.
Lehetséges gyógymódról is érkezett hír a nap során. Két thaiföldi orvos azt állítja, hogy HIV-gyógyszerekkel és egy influenzaelleni orvosság kombinációjával sikeresen kezeltek egy súlyos állapotban lévő, koronavírusos beteget. A páciens egy 71 éves kínai nő, akinél már 48 óra alatt javulást értek el. A használt influenza-gyógyszer az oseltamivir, ami a MERS koronavírus kezelésére is használatos. HIV-gyógyszerből kettőt használtak, az egyik a lopinavir, a másik pedig a ritonavir. Kína már eddig is kísérletezett HIV-gyógyszerekkel az új koronavírus fertőzöttjein.

18,2 fokot mértek vasárnap - egyetlen hét alatt másodszor dőlt meg melegrekord

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.02. 18:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ráadásul mindössze egy éves volt a legutóbbi, február 2-i rekord is.
Az előzetes adatok alapján vasárnap is megdőlt a napi melegrekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap este a Facebook-oldalán. Drávaszabolcson 18,2 fokig melegedett fel a levegő délutánra. Azt írták,
az eddigi, február 2-i rekord mindössze tavalyi volt.

Ennél egy tizedfokkal volt hidegebb 2019. február 2-án: akkor Főnyeden 18,1 Celsius-fok volt. Ami a mai adatok előzetes voltát illeti, az OMSZ adatellenőreinek hitelesítése után lesz hivatalos a friss rekord.
Pénteken, január utolsó napján is megdőlt a napi melegrekord. Akkor, a legmelegebb órában Drávaszabolcsban 16,7 mértek.
A legfrissebb előrejelzés szerint a jövő héten ismét lehűl az idő. Többfelé maximum plusz 1 fokig emelkedik csak a hőmérséklet, a hét második felében akár mínusz 8 fok is lehet.