Előfizetés

Johnson gyors fellépést ígér a londoni késes merénylet után

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2020.02.03. 17:34

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Vasárnap délután, alig több mint két hónap után visszatért a terror London utcáira. A nyüzsgő, bevásárlókkal és ebédelőkkel-kávézókkal teli dél-londoni Streatham High Roadon elkövetett akció egyetlen halálos áldozata maga a bűnelkövető, a 20 éves Sudesh Amman volt, aki egy férfit és két nőt késelt meg, előbbinek súlyos, de mint később kiderült, nem életveszélyes sérülést okozva. Az első tudósítások még az Egyesült Királyságban az elmúlt években "rutinná vált", gyakran gengszterbandák háborúskodásából kiinduló machetés merényletre utaltak. Hamar kiderült azonban, hogy Amman ugyanúgy iszlám fundamentalista indíttatású támadást követett el találomra megcélzott ártatlan emberek ellen, mint a november 29-i London Bridge-i atrocitás során két, ráadásul terrorista börtönviseltek rehabilitációjára szakosodott fiatal szakembert meggyilkoló 28 éves Usman Khan. A brit közvéleményt érthetően sokkolta, hogy az elkövetők csak nemrégiben szabadultak a börtönből. Mindketten terrorista merényletek tervezése és a számítógépeiken tárolt radikális, uszító anyagok miatt kerültek rács mögé. Amikor a több százezer gyűlölködő fájlt letöltött Ammant 2018 decemberében elítélték, a Metropolitan Police terrorizmus-elhárító parancsnokságának vezetője, Alexis Boon úgy nyilatkozott, "élénk érdeklődést tanúsított az erőszak és mártíromság iránt". Egy otthonában talált jegyzetfüzet tanúsága szerint kész volt "feláldozni az életét és a túlvilágon folytatni". Amman szoros megfigyelés alatt állt, ennek köszönhetően érkeztek a helyszínre másodpercek alatt az őt követő civil ruhás rendőrök, majd fegyveres kollégáik, akik - különösen a fiatalember mellkasára szerelt ezüstszínű tartályok miatt robbantástól tartva - habozás nélkül, öt lövéssel végeztek vele. Ugyanez történt a 2017-es és 2019-es London Bridge-i akciók négy részvevőjével. Boris Johnson még vasárnap együttérzéséről és támogatásáról biztosította a streatham-i bűncselekmény sérültjeit. A kormányfőt érezhetően aggasztja, hogy a börtönhatóságnak nem volt törvényes eszköze a három év és négy hónap fegyházzal sújtott Amman elzárásának meghosszabbítására felének letöltése után. Egy 2012-ben hozott törvény értelmében még csak egy döntőbíróság sem ült össze sem Usmain Khan, sem Sudesh Amman feltételes szabadlábra bocsátása előtt. Johnson ez ügyben gyors cselekvést helyezett kilátásba.

Úgy tűnik, működik a koronavírus elleni gyógyszer, már két thaiföldi beteget is eredményesen kezeltek

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.03. 15:04
Anutin Charnvirakul, egészségügyi miniszter a Bamrasnaradura fertőzőbeteg-kórházban
Fotó: HANDOUT / AFP
Még kórházban lábadozik az a thaiföldi beteg, akit eredményesen kezeltek a két HIV-gyógyszerből és egy influenza elleni készítményből álló koktéllal.
Már két, koronavírussal fertőzött beteget kezeltek eredményesen azzal a két HIV-gyógyszerből és egy influenza elleni szerből álló „koktéllal”, amelyet thaiföldi kutatók kevertek össze. Az Index vasárnap arról számolt be, hogy a lopinavir-ritonavir-oseltamivir kombóval sikeresen kezelték a 19 thaiföldi koronavírusos beteg közül a legsúlyosabb tüneteket mutató, 71 éves nőt. 
A mai bangkoki sajtótájékoztatón azt is bejelentették, amelyről szintén az Index számolt be, hogy az asszony továbbra is kórházban lábadozik. A thaiföldi egészségügyi minisztérium képviselői itt közölték azt is, hogy egy másik beteg laboreredményei is megerősítették a szer hatásosságát. A kutatási adatokat a thai orvosok felajánlották a nemzetközi tudományos közösség számára.
A bangkoki Rajavithi Kórház orvosai közölték, a szer nem gyógyítja meg a beteget, de jelentősen javít állapotán. "A 10 napja pozitív vírustesztű betegeknél a kombinált gyógyszer alkalmazása után 48 órával negatív lett a vírusteszt" - mondta Kriangska Atipornwanich, a kórház tüdőgyógyásza újságíróknak. "Jók a kilátások, de még több kutatás szükséges annak megállapítására, hogy ez lehetséges-e alapkezelésként" - tette hozzá.
Kínai orvosok is alkalmazzák már a kombinációt a koronavírus elleni harcban. A három gyógyszer úgy tűnik, javítja a kezelés hatékonyságát - mondták a thai orvosok.
Az orvosok elmondták azt, is hogy egy beteg esetében a gyógyszerkombináció allergiás reakciót váltott ki. 

Mert a baj Kínában sem jár egyedül: rajtaütésszerűen kitört a madárinfluenza is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.03. 13:29
Korábbi felvétel. FOTÓ: Lam Yik Fei/Getty Images
A kínai hatóságok is megerősítették, hogy a koronavírussal sújtott Hupej tartománytól délre, Hunanban úgynevezett H5N1 madárinflenza-járvány pusztít, írja a hvg.hu. A vírus az állatok esetében igen magas halálozási aránnyal rendelkezik, az ügy komolyságát pedig jól mutatja, hogy a fertőzés Hunanban rövid idő alatt 4500 csirkét pusztított el. A szakemberek azzal próbálják megakadályozni a kórokozó további terjedését, hogy a még nem fertőzött udvarokban minden állatot leölnek, a hivatalos jelentések szerint eddig 17 828 baromfit irtottak ki. A hatóságok hangsúlyozták azt is, hogy az újonnan pusztító madárinfluenza emberről emberre terjedését (még) nem mutatták ki de, az Egészségügyi Világszervezet ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a H5N1 a fertőzött madarakkal, szárnyasokkal huzamosabb ideig érintkező emberre is átterjedhet, így kifejezetten veszélyes influenzaaltípusról van szó.