Vígan éghet a kazánban az olajos rongy meg a műanyaghulladék: tovább lazulhat az illegális égetések ellenőrzése

Publikálás dátuma
2020.02.05. 09:40

Fotó: Alberto Bastidas
Nagy a valószínűsége annak, hogy a környezetvédelmi hatóságok március 1. után már képtelenek lesznek fellépni az illegális háztartási égetések ellen. Egy kormányrendelet ugyanis ezt a feladatot a lakossághoz viszonylag közel lévő járási szintű hivataloktól megyei szintre helyezi át.
A Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek írt levelében arra hívja fel a figyelmet a Levegő Munkacsoport, hogy a változás várhatóan tovább romló levegőminőséghez és még több megbetegedéshez fog vezetni.  „A szomszédom bontott ablakkereteket és műanyagokat éget a kazánjában, a hatóságok nem tesznek semmit, mi pedig lassan megfulladunk a bűzös füsttől” – így hangzik egy tipikus panasz, amivel elkeseredett lakosok nap mint nap megkeresik a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodáját. Az olajos rongyok, bútorlapok, műanyagok és egyéb hulladékok – illegális és leginkább az emberi felelőtlenségre visszavezethető – égetése meglehetősen elterjedt a magyar háztartásokban. Ez a tevékenység az emberi egészségre különösen veszélyes, köztük rákkeltő anyagokat juttat a levegőbe, évente több százezer különféle megbetegedést, több ezer idő előtti halálesetet, egyúttal óriási gazdasági kárt okozva. Az illegális égetések elleni hatósági fellépés hatékonysága az elmúlt években jelentősen csökkent az egymást követő, átgondolatlan intézkedések hatására. A kormány tavaly év végén elfogadott kormányrendelete szerint 2020. március 1-jétől a kis tüzelőberendezésekkel kapcsolatos ügyek intézése a járási hatóságoktól a megyei környezetvédelmi hatósághoz kerül. Utóbbiak azonban nem rendelkeznek kellő helyismerettel, és az sem életszerű, hogy a megyeszékhelyről időben el tudnának jutni a megye különböző településein előforduló illegális égetések ellenőrzésére. Már jelenleg is súlyos kapacitáshiánnyal küzdenek, a már meglévő feladataikra is alig van idejük. A járási hivatalok eddig felhalmozott tapasztalata és a helyi rendőri szervekkel, katasztrófavédelemmel, önkormányzatokkal, polgárőrséggel, civil szervezetekkel kialakított együttműködési gyakorlata is kárba vész.
Szerző
Frissítve: 2020.02.05. 09:46

"Az angolok kiszállhatnak!"

Publikálás dátuma
2020.02.05. 09:20

Fotó: Shutterstock
A Brexittel Magyarország elvesztette az egyik fontos Európai Unión belüli szövetségesét, ám a kormány abban bízik, hogy a brit-magyar gazdasági kapcsolatok erősödhetnek a szigetország távozását követően – mondta egy keddi budapesti gyáravatón Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Ennél sokkal visszafogottabban fogalmazott a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete, aki kijelentette, hogy hazája a szabadkereskedelem globális bajnoka lesz. Vagyis minden gazdasági partnerüknek meg kell majd küzdenie a britek kegyeiért. A diplomata bizakodástól telve hozzátette, hogy  "új távlatok nyíltak előttünk, a világ más államaival is széleskörű megállapodást fogunk kötni, nem csak az Európai Unióval".  Amiből egyértelműen kitetszik, hogy különösen azoknak a magyar vállalkozásoknak - számukat pár százra becsülik, - amelyeknek kizárólagos piaca a szigetország, olyan nemzetközi versenyben kellene helytállniuk, amelyre uniós tagságunk másfél évtizede alatt még nem volt példa. Az esztendő végig tartó átmeneti időszakban eltűnnek az uniós exportőrök számára nyújtott előnyök. Ennek ellenére bizonyos, hogy Nagy-Britannia Magyarország legnagyobb Unión kívüli gazdasági partnere lesz. Hozzászólásában Balázs Péter, aki korábban a Külügyminisztériumban majd az Európai Unióban töltött be vezetői pozíciót, arra hívta fel a figyelmet, ha Nagy-Britannia és az Egyesült Államok olyan állat- és növényegészségügyi megállapodást köt, amely lehetővé teszi az amerikaiak hormonnal és antibiotikummal kezelt állataiból származó húsok importját, és a britek vásárolnak a klónozott csirkehúsból, valamint a génkezelt terményekből is, akkor ez a magyar agrártermelők egy részét súlyos hátrányba hozza. Takács Szabolcs, a Brexit folyamatának hazai levezényléséért felelős miniszteri biztos az aggályokra azt válaszolta, hogy az Európai Unió nem köthet olyan megállapodást, amely versenyelőnyt ad Nagy-Britanniának az agrárium támogatásában, a közbeszerzésekben és az állami támogatások terén, ugyanakkor Boris Johnson kormányfő gyakran hangoztatja, hogy azért léptek ki az Európai Unióból, hogy a britek visszaszerezzék szuverenitásukat, nem lehet rájuk kényszeríteni az uniós szabályokat. A helyzetet jól jellemzi egy londoni magyar buszsofőrtől származó Facebook-bejegyzés: "Ma 22:59-kor félreálltam egy megállóba, kinyitottam az összes ajtót és bekapcsoltam az utastájékoztató mikrofonját: Kedves utasaink, 23:00, 31/01/2020. Most van a Brexit, tekintettel arra, hogy cégünk, a London United francia, a sofőr magyar, a Volvo busz svéd, nem beszélve a motorról, ami német, itt és most az angolok kiszállhatnak!”    
Szerző
Témák
Brexit

336,12 forinton az euró

Publikálás dátuma
2020.02.05. 08:49

Fotó: Shutterstock
Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben keddről szerdára a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró jegyzése 336,12 forintra emelkedett szerda reggel negyed kilencre az előző esti 336,05 forintról.  
A dollárt a kedd esti 304,38 forint után 304,47 forinton, a svájci frankot pedig 313,86 után 314,23 forinton jegyezték szerda reggel.
Szerző