Előfizetés

Iowa idén nem ad lendületet

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.02.05. 19:07
Pete Buttigieg
Fotó: JOSEPH PREZIOSO / AFP
Két nappal az iowai jelöltállító gyűlések után még mindig nem világos, hogy ki is nyerte a demokrata párti jelöltek versenyét.
Iowa összesen 41 választott delegátust küldhet a Demokrata Párt júliusban Milwaukee-ban tartandó elnökjelölő konvenciójára. Kis államról lévén szó, ez az összes delegátusnak alig egy százaléka. Lapzártánk idején a szavazatok 71 százalékos összesítése mellett Pete Buttigieg volt polgármesternek jutott a legtöbb helyi delegátus (akik majd megyei, körzeti és állami szintre is elviszik a mögöttük állók voksait), de csak hajszállal előzte meg Bernie Sanders szenátort. Mögöttük kissé leszakadva Elizabeth Warren szenátor, majd még hátrébb Joe Biden következett. Ez az első eset, hogy háromnál több pályázó érte el a delegátusok megszerzéséhez szükséges 15 százalékos küszöböt. A képen valamit módosít, hogy a leadott szavazatok terén Sanders áll jobban. A helyzet pedig még ennél is bonyolultabb, hiszen van egy harmadik adatsor is, amely azzal kiegészítve mutatja az erőviszonyokat, hogy az 1681 választókörben a 15 százalék alatt maradó jelöltek hívei hogyan választottak maguknak második kedvencet. Itt is Sanders áll az élen, és a számokból látszik, hogy Biden a helyszínek egy részén a küszöb alatt maradt. Iowa nem csak kicsi, de nagyon fehér is. Ezért nem jelzi egyértelműen a párt választóinak szimpátiáit. Az itteni eredmények jelentősége áltlában abban áll, hogy az éllovasok lendületet kapva utazhatnak a kedden következő New Hampshire-be, majd a többi februári előválasztásra, Nevadába és Észak-Karolinába. Az első sikerek nagyobb sajtófigyelmet és több donort is jelentenek, és emiatt legtöbbször a mezőny is gyorsan néhány fősre szűkül. Idén azonban a szavazatösszesítő telefonos applikáció hibája miatt megcsúszitt a számlálás, s ezért ezek a hatások is csak mérsékelten érvényesülnek. A média érdeklődése ráadásul ezekben a napokban megoszlik Trump kongresszusi beszéde, az impeachment végszavazása és az előválasztás között. A Demokrata Párt elnökjelöltségére a négy említett politikuson kívül még Michael Bloomberg volt new york-i polgármester is esélyes. A világ egyik leggazdagabb embereként sokkal többet költött tévéreklámokra, mint tíz, még versenyben lévő vetélytársa összesen – viszont kifejezetten a március 3-ai „szuperkeddre” koncentrál, amikor egyszerre 14 államban (plusz Szamoán) állítanak delegáltakat. Országos szinten Bloomberg Buttigieggel holtversenyben már a negyedik helyen áll. Az Iowában várakozások alatt szereplő Bident is korai lenne leírni. Egyrészt országosan még mindig vezet a felmérésekben. Másrészt ő a február 29-én esedékes észak-karolinai előválasztáson vehet lendületet, mivel népszerű az ottani, többségükben fekete demokrata párti szavazók között. 

Landolás közben kettétört egy utasszállító Isztambulban (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.05. 17:39
A Pegasus Airlines Boeingjének pilótafülkéje szó szerint letört a túlfutás közben
Fotó: OZAN KOSE / AFP
A Boeing túlfutott a kijelölt pályaszakaszon, majd egyszerűen szétszakadt.
Túlfutott és kettétört a Pegasus Airlines Boeing 737-800-asa Isztambulban a Sabiha Gökcen Nemzetközi Repülőtéren – írja az airportal.hu. A szakmai portál úgy tudja, több utas a saját lábán hagyta el a fedélzetet, de a fedélzeten lévők állapotáról egyelőre nincs információ. 
A török közlekedési minisztérium szerint nincs halálos áldozata a balesetnek.

Turkey: Plane skids off runway in airport in Istanbul
Fotó: Adem Koc / 2020 Anadolu Agency
A helyszíni videók szerint a Boeing törzse a szárny előtti részen tört ketté, de a farokrésznél is szétvált a törzs, és a hajtóművek is leszakadtak. A videókon az is látható, hogy a 737-es a futópálya végén lévő meredek rézsű aljában, áttörve a repülőtér egyik kerítését és egy zajvédő falnál állt meg.
Az Aviation Safety Network beszámolója szerint a gép a futópálya szintjéhez képest 20 méterrel mélyebben állt meg. A landolás idején viharos időjárás volt a repülőtéren 37 csomós széllel és 7000 méteres látótávolsággal. A Flightradar szerint az Izmirből Isztambulba tartó PC 2193-as járatot teljesítő TC-IZK lajstromú, 11 éves gép szenvedett balesetet.
A Pegasus Airlines-nak idén ez már a második túlfutásos baleset Iszambulban, január 7-én a Sardzsa-Isztambul járatot teljesítő gép futott túl – teszi hozzá a légiközlekedési magazin.

Tragédia: legkevesebb 38 halálos áldozata van két lavinának Törökországban (fotók)

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.05. 17:22

Fotó: Ozkan Bilgin / Anadolu Agency
A második hóomlás az eltűnteket kereső mentőegység 33 tagjának életét követelte.
A korábban ismertetett 28-ról immár 38-ra emelkedett a Törökország keleti részén bekövetkezett két lavina halálos áldozatainak száma, miközben nem tudni, hogy pontosan hányan rekedtek a hó alatt - közölték a török hatóságok szerdán. Az első hóomlás kedden késő este egy országúton történt a keleti Van tartományban található Bahcesaray (Bahcsiszeráj) körzetben. A hótömeg egy hókotrót és egy kisbuszt söpört el. Öten életüket vesztették, a kisbusz sofőrje és hat utasa megmenekült, ketten azonban eltűntek.
A második lavina az eltűnteket kereső mentőegység 33 tagjának életét követelte, köztük csendőrökét, faluőrökét, tűzoltókét és önkéntesekét - közölte a katasztrófavédelem (AFAD). A faluőrök a török államtól azért kapnak fizetést, hogy fegyverrel védjék a délkelet-törökországi hegyekben tevékenykedő kurd szeparatistáktól a régió főként kurdok lakta falvait. Az AFAD ugyancsak tudatta, hogy a második szerencsétlenségnek 53 sérültje is van. Az nem egyértelmű, hogy az AFAD által bevezetett "sérültek" kategóriája megegyezik-e azokkal, akiket a korábbi közlések "kimenekítettekként" tüntettek fel. A túlélők utáni kutatásban az AFAD, a török Országos Mentőszolgálat (UMKE), a török Vörös Félhold, a tűzoltóság, a csendőrség több száz alkalmazottja, illetve számos helyi önkéntes vesz részt. A környező tartományokból is érkeztek egységek. A mentési munkálatokat a sűrű köd, az erős hóesés és a szél is akadályozza.
A török belügyminisztérium előzőleg még arról számolt be, hogy 10-15 ember rekedhetett a hó alatt, a mentőszolgálat 30 tagját pedig sikerült élve kiemelni a hótömegek alól, őket azóta kórházban kezelik. Bahcesaray település polgármestere, Meki Arvas az NTV török hírtelevízió élő adásában azt mondta, hogy a túlélők között senki sincs életveszélyben. Van tartomány kormányzója, Mehmet Emin Bilmez később viszont úgy nyilatkozott, hogy a kimentettek közül kilenc embernek súlyos az állapota. Egyúttal kiemelte: nem tudják, hogy pontosan hányan maradtak még a hó alatt. A kimenekítettek között volt Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik főtanácsadója, Gülsen Orhan is, aki az első lavinát követően érkezett a helyszínre. Süleyman Soylu török belügyminiszter a január 24-i, Richter-skála szerinti 6,8-as erősségű, 41 halálos áldozattal járó délkelet-törökországi földrengés óta a nem messzi Elazig tartományban tartózkodott, ahonnan szerda délután a mostani incidens helyszínére utazott. Az NTV török hírtelevízió szerdán arra emlékeztetett, hogy Törökországban a természeti katasztrófák közül a földrengéseket követően lavinákban halnak meg a legtöbben: 1890 óta 1227 lavinában összesen 1417-en vesztették életüket így a kis-ázsiai országban.