Számukra mást jelent a becsület: Őrsi Gergely, Pokorni Zoltán és V. Naszályi Márta együtt tiltakozik

Publikálás dátuma
2020.02.07. 13:38

Fotó: Béres Márton / Népszava
Kivételes alkalom: kormánypárti és ellenzéki polgármesterek közösen álltak nyilvánosság elé, hogy elhatárolódjanak a szélsőjobboldali, náci-nyilas propagandától.
Nem vetődött fel, hogy a kerületi vezetőtársaimon kívül bárkivel egyeztetnem kellene – mondta lapunknak Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes polgármester, akit arról kérdeztünk: konzultált-e valakivel pártjának vezetői közül, mielőtt úgy döntött, közös szereplést vállal ellenzéki polgármesterekkel. Pokorni mellett V. Naszályi Márta, az I. kerület párbeszédes, valamint Őrsi Gergely, a II. kerület szocialista polgármestere - és Ungváry Krisztián történész - ült egy asztalnál a Budavári Önkormányzatban tartott tájékoztatón. A szélsőjobboldalon „becsület napjának” nevezett évfordulóhoz közeledve úgy érezték, közösen kell fellépniük: elfogadhatatlannak tartják, hogy „önkényuralmi jelképek viselésével, félelmet keltő ruházatot viselve bárki meggyalázza az áldozatok emlékét”. 1945 februárjában a budai Várba szorított német és magyar csapatok megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűből. A három önkormányzat köztéri kiállításokkal és rendezvényekkel emlékezik. A konténerekbe kihelyezett tárlatok – amelynek anyagát a szovjet hadsereg korabeli felvételei alapján Ungváry Krisztián állította össze – egyebek mellett a Városmajorban és a Kapisztrán téren lesznek láthatók. A helyszínválasztás nem véletlen. Szélsőjobboldali szervezetek a Városmajorban tartanak demonstrációt, a Kitörés emléktúra startját pedig a szervezők a Kapisztrán térre hirdették meg. Mindkét szombati rendezvény ellen antifasiszta tüntetések szerveződnek. Méltatlan, hogy az évfordulót szélsőséges csoportok sajátították ki. Fontos célunk, hogy ezen változtassunk – jelentette ki a polgármesterek tájékoztatóján a közös fellépést kezdeményező V. Naszályi Márta. Közlése szerint új emlékezetpolitikát kell felépíteni, ki kell venni az eseményt a politikai, ideológiai deklarációk világából. „Nem hősök, hanem áldozatok voltak” – mondta az elesettekről. Őrsi Gergely hangsúlyozta, hogy nem pusztán budai, hanem fővárosi és országos ügyről van szó. Bízik abban, a mostani közös kezdeményezés elvezet majd ahhoz, hogy méltóképpen dolgozzuk fel a tragikus történelmi eseményeinket is. Pokorni Zoltán felidézte, hogy húsz évvel ezelőtt, amikor bevezették az iskolákban a holokauszt emléknapját, szándékosan magyar vonatkozású dátumra (az első gettó létrehozásának évfordulójára) esett a választásuk. Az emberek szeretnek ítélkezni – folytatta –, pedig a jó és a rossz nem közöttünk, hanem bennünk van. Pokorni elmondta: reményei szerint a három kerület közös fellépése is hozzájárul ahhoz, hogy a jó kerekedjen felül.
Szerző
Frissítve: 2020.02.07. 15:17

Világháborús robbanótestet találtak Ferencvárosban

Publikálás dátuma
2020.02.07. 13:21
Második világháborús, 120 kilogrammos, amerikai gyártmányú robbanótestet vizsgál egy tűzszerész a főváros IX. kerületében, a Timót utca 5. szám alatti ipari területen
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Hatástalanították a Ferencvárosban talált második világháborús bombát - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje péntek délután az MTI-vel.
Gajdos Milán elmondta: a IX. kerületben, a Timót utca 5. szám alatti ipari területen, egy telephelyen előkerült 120 kilogrammos, amerikai gyártmányú robbanótestben két gyújtószerkezet volt. A hatástalanított robbanótestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják későbbi megsemmisítésre. Az azonosítás idejére 200 méter sugarú körben zárták le a környéket, amelyet mintegy 800 embernek kellett elhagynia. A korlátozásokat mostanra feloldották. 
Szerző
Frissítve: 2020.02.07. 17:09

Zughotelek tucatjai virágzanak a főváros szívében, most Józsefvárosban bukott le egy újabb

Publikálás dátuma
2020.02.07. 12:31

Fotó: Google Street View
A hatóságoknak sokszor évek óta nem tűntek fel azok az illegális szállodák, amiket újságíróknak elképesztően egyszerű módszerrel sikerült lelepleznie.
Miközben Budapesten súlyos lakhatási válság bontakozott ki az elmúlt években, a fideszes vezetésű önkormányzatok a jelek szerint kisujjukat sem mozdították azért, hogy a turistákra utazó befektetők legalább zughotelek nyitásával ne tizedeljék tovább a fővárosi lakásállományt - legalábbis ez a kép rajzolódik ki a 24.hu pénteki cikkéből.
Mind az V., mind a VI., mind a VIII. kerületben tucat számra tálalhatók illegálisan működő szállások

- derítették ki egy egészen egyszerű módszerrel. Két nyilvános adatbázist vetettek össze: az egyik a kerületek bejelentett szálláshelyeinek online nyilvántartása, a másik pedig az egyik legnépszerűbb szálláskereső oldal, a booking.com, ahol címeket is közölnek. Az online adatbázisból kiszűrt címeket el is küldték az illetékes önkormányzatokhoz, ahonnan meg is erősítették: ők sem tudnak ezekről a szállásokról.
A zughotel kifejezés ezeknek a szálláshelyeknek az esetében egyáltalán nem sötét, penészes, krimibe illő bűntanyákat takar, sőt. Mutatja ezt, hogy például egészen takaros "Design Hotellel" bukott le a fideszes parlamenti képviselő, Becsó Zsolt is, a 24.hu-nak hála. Mostani bejelentésük nyomán pedig az október óta Pikó András vezette
VIII. kerületi önkormányzat helyszíni ellenőrzése is egy impresszív, vagy hét szintes, 20 lakásos, napfényes és mélygarázsos illegális szállodát fedezett fel a Szentkirályi utcában.

Kiderült, még a használatbavételi engedélye sincs meg az épületnek. Az önkormányzattól úgy tudják, a Cherry Apartments ügyvezetője elismerte, hogy eddig bejelentés nélkül üzemeltették a 60 fő befogadására alkalmas szálláshelyet. Szállásonként 200 ezer forintos, összesen négymilliós bírság került kiszabásra, ami szerény összeg, tekintve, hogy
az évek óta működő zughotelek sok millió forint be nem fizetett adóval károsíthatták meg a költségvetést.

Ha az önkormányzatok hozzáállásában változást is hoz az októberi választás, a csalók kiszűréséhez a kormányzati szándék sem ártana. Ennek lanyhasága viszont annál is inkább meglepő, hogy a kormánypárti politikusok látszólag minden alkalmat megragadnak arra, hogy a Magyarországra csábított turisták egyre növekvő számával büszkélkedjenek. Pénteken például a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) adott ki közleményt arról, hogy 2019-ben ismét rekordot döntött a magyar turizmus. A vendégek száma a kereskedelmi szálláshelyeken elérte a 12,8 milliót, a vendégéjszakák száma megközelítette a 31,3 milliót, a szálláshelyi összbevétel meghaladta az 550 milliárd forintot, ami 8,8 százalékos növekedést jelent 2018-hoz viszonyítva. A szándék, hogy minél több pénzt kifacsarjanak a turizmusból, már csak abban is tetten érhető, hogy támogatások formájában is számolatlanul öntik a közpénzt az iparágba. Ennek ellenére, a kormány lemondani látszik az állami bevételekről: nagyvonalú az adókedvezményekkel és láthatóan magabiztosak a zughotelek üzemeltetői is.
Mint arról korábban, még a Hableány-tragédia kapcsán a Népszava is írt, ugyanilyen lazán kezelte a főváros a Tarlós-éra alatt a szállodahajók ügyét is. Ezek a város infrastruktúráját úgy veszik igénybe, hogy alig hagynak itt pénzt. Másként: nem csak számos kellemetlenséget okoznak a fővárosiaknak, de - vendégeiknek nyújtott teljes ellátásukkal - komoly kiesést is jelentenek a budapesti szállodáknak és vendéglátóhelyeknek.
Szerző