Bayer Zsolt: ha kell, félmillióan békemenetelünk a déli határhoz

Publikálás dátuma
2020.02.07. 18:45
Fagyoskodó menekült áll a Kelebia-Tompa határátkelőben, a kapuk megnyitásáért tüntetve 2020. február 6-án
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Gandalfhoz hasonlította magát a kormánypárti újságíró, aki megállítaná az ősi világ démonát: vagyis néhány a száz, határ előtt tüntető menekültet.
„Egyetlen dolgunk van: figyelni és készenlétben állni. Igen: figyeljünk! Ha szükség lesz rá, akkor oda kell mennünk, haladéktalanul, hogy segítsünk a határőreinknek, rendőreinknek. Nem fegyverrel, nem erőszakkal, pusztán a jelenlétünkkel” - írta blogján Bayer Zsolt, miután csütörtökön több száz migráns vonult fel a tompai határátkelőhelynél, és a magyar határ megnyitásáért tüntettek. A bejegyzést a 444.hu vette észre.
Bayer felvázolta a lehetséges megoldást is:
„Mostantól, a politikai helyzet függvényében bármikor összehívhatjuk a Békemenet szervezőit, és a politikai helyzettől tesszük függővé, utcára vonulunk-e. Ez magában foglalja azt is, hogy akár félmillió emberrel felvonulunk a déli határ mentén, és ha kell, kimondjuk, amit Szürke Gandalf kimondott Mória bányáiban, a Khazad-dum hídján, az ősi világ démonának: ITT ÚGYSEM JÖSSZ ÁT!”

Tegyük hozzá, péntek hajnalra a szerb rendőrök elszállították a tiltakozókat a határ mellől. A pár száz fős demonstráció békés volt – a tüntetésen nők és gyerekek is részt vettek – a szerb védelmi miniszter szerint pedig azért indult, mert valakik azt terjesztették a menekült között, hogy meg fogják nyitni a szerb-magyar határt. 
Szerző

Meggyalázták a „budai önkéntesek” emlékművét

Publikálás dátuma
2020.02.07. 17:32

Fotó: Jani Martin / Népszava
Horogkeresztet festettek a nácik ellen harcoló magyar katonák emléktáblájára.
Vajnai Attila, az Európai Baloldal elnöke vette észre, hogy a Vérmezőn horogkeresztet festettek a Budai Önkéntes Ezred II. világháborús emlékművénél lévő táblára. A horogkereszt egyik szára hiányzik: Vajnai feltételezi, hogy az elkövetőt megzavarhatták. Becslése szerint néhány napja történhetett a kegyeletsértő akció. Az Európai Baloldal elnöke értesítette V. Naszályi Márta I. kerületi polgármestert, valamint feljelentést tett a rendőrségen. Elmondása szerint a rendőrök gyorsan kiértek: amikor fotóriporter kollégánk az emlékműnél járt, még tartott a helyszínelés. A Budai Önkéntes Ezredben olyan magyar katonák harcoltak a szovjet csapatok oldalán a nácik ellen, akik az akkor már létező legitim magyar kormányra esküdtek fel – mondta Vajnai Attila. Hangsúlyozta, hogy a honvédelmi tárca a rendszerváltás óta minden év februárjában koszorúzási ünnepséget rendez az emlékművüknél, függetlenül attól, hogy jobb- vagy baloldali kormány van hatalmon.
Szerző
Frissítve: 2020.02.08. 09:16

Koronavírus - Nyugtató szavakat osztott a parlamentben az operatív törzs

Publikálás dátuma
2020.02.07. 16:46

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Nincs vírus az országban. Nemcsak a repülőtéren, hanem a teljes schengeni-határ mentén ellenőrzik a belépők testhőmérsékletét.
Naponta 150 hívás érkezik arra zöld vonalra, amin a koronavírus miatt aggódók kérdezhetnek a szakemberektől. Magyarország viszonylag megnyugtató helyzetét mutatja, hogy a telefonálók túlnyomó többségét a külföldre utazás, illetve a csomagküldés foglalkoztatja. Erről Pintér Sándor belügyminiszter beszélt az Országgyűlés népjóléti bizottságának pénteki ülésén, melyen a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket koordináló operatív törzs több tagja is megjelent. Az ellenzék által kikényszerített meghallgatáson Kásler Miklós humán miniszter, Müller Cecília országos tisztifőorvos, Csató Gábor, a mentőszolgálat főigazgatója, Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára, valamint a Dél-pesti Centrum kórházból Szlávik János infektológusa és Müller Péter orvosigazgató beszélt saját feladatairól. Egybehangzóan állították: nincs ok pánikra, a magyar lakosság védelme érdekében minden szükséges lépést megtesznek. Vírusos beteg továbbra sincs az országban – hangsúlyozta Pintér Sándor. Állította: szükség esetén mindenkit el tudnak látni védőeszközökkel. A büntetésvégrehajtás üzemei három műszakban képesek gyártani a maszkokat és egyéb védőeszközöket. Óva intett a közösségi médiában föl-fölbukkanó rémhírek terjesztésétől, mint mondta: büntetőeljárásokat kezdeményeznek a terjesztőik ellen. Volner János (Független) képviselő kérdésére Pintér elmondta, hogy Magyarországon 44 ezer kínai állampolgár él, a letelepedési kötvénnyel érkezők száma még ezer sincs. Nincs ok arra, hogy a kínaiak beutazását korlátozzák. „Semmi különbség nincs a kínai és a magyar emberek között, a járvány megelőzés szempontjából, csak az kérdés, hogy valaki járt-e vagy sem a járvány gócpontjának tekintett tartományokban” – igyekezett Kásler Miklós is megnyugtatni Volner Jánost. Pintér Sándor ezt azzal is kiegészítette, hogy automatikusan meghosszabbították az itt tartózkodó kínaik vízumát, hogy csak ezért ne kelljen elutazniuk. A belügyminiszter szerint nem a Liszt Ferenc repülőtéren keresztül érkezők jelentik a legnagyobb kockázatot, hanem azok, akik a szomszédos országok légikötőjében szállnak le és onnan autóbusszal jönnek Magyarországra. Az elmúlt napokban 150 ilyen külföldit ellenőriztek a határőrök. Akinél fölmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, azt egyenesen a Dél-pesti Centrumkórházba szállítják, és ha szükséges, elrendelik számukra a két hetes karantént. 
Gyorsteszt nincs – hangsúlyozta Müller Cecília tiszti főorvos, aki szerint ahhoz, hogy valakinél igazolni lehessen a fertőzést, ahhoz sok vírusra van szükség, de ez csak akkor fordul elő valakinek a szervezetében, ha az illető már beteg. Sokan keresik fel a járványkórházat olyanok, akik „gyorsteszttel” szeretnék igazoltatni, hogy egészségesek – jelezte Szlávik János főorvos. Az infektológus szerint azonban ezeknek az embereknek nem egészségügyi, hanem munkajogi problémájuk van. Ők elsősorban azért kényszerülnek erre, mert a munkaadók sorra küldik kényszerszabadságra a Kínában járt, vagy kínai illetőségű alkalmazottaikat, ők pedig szeretnének visszamenni dolgozni. Az ülésen Menczer Tamás külügyi államtitkár elmondta: jelenleg 197 magyar tartózkodik Kínában, a pekingi nagykövetség mindannyiukkal folyamatos kapcsolatban van. A koronavírus miatt lezárt területen két magyar él, de egyikük sem akarja elhagyni az országot. Hozzátette: egészségesek a japán partoknál veszteglő óceánjárón ragadt magyarok is. A hajón 61 fertőzöttet regisztráltak, de a zenész testvérpár és a felszolgálóként dolgozó honfitársunk is jól van, velük a tokiói nagykövetség tartja a kapcsolatot.
Szerző
Frissítve: 2020.02.07. 18:07