Bezárt orvosi rendelő, végigfertőzött síközpont - na, így utazik és terjed a vírus

Publikálás dátuma
2020.02.11. 13:57

Fotó: ARNE DEDERT / AFP
Egy brit üzletember volt a góc, és kérdés, hogy az ő "áldozatai" kinek adták át a kórokozót.
Tizenegy embert fertőzhetett meg koronavírussal ugyanaz a brit üzletember, idézi a The Washington Postot a hvg.hu. A férfi több országban is terjesztette a kórokozót: utastársai Nagy-Britannia mellett Franciaországba és Spanyolországba is behurcolták azt. Steve Walsh, egy gázipari elemző cég projektmenedzsere január 18-a és 22-e között Szingapúrban járt egy konferencián, valószínűleg ott kapta el a koronavírust. Szingapúrból Franciaországba utazott, Les Contamines-Montjoie síközpontjába. Az ottani szálláson még legalább öt brit állampolgárt fertőzött meg, köztük egy 9 éves gyereket. Rajtuk kívül további hat britet is kórházba vittek megfigyelésre. Azóta a francia hatóságok még két embert találtak, akik a síközpontban lettek betegek, egyikük Mallorcára utazott tovább, másikuk pedig Nagy-Britanniába. A briteknél további négy emberről derült ki, hogy Franciaországban elkapták a vírust. Walsh január 28-án vette hazafelé az irányt, de nem közvetlen járattal, hanem átszállással: előbb Genfbe, majd onnan Londonba repült. A repülőn 188-an voltak rajta kívül. A hozzá közel ülőket már felkeresték a hatóságok, hogy minél hamarabb elvégezhessék rajtuk a szükséges vizsgálatokat.  Walsh az angliai Hove-ba tért haza. A BBC jelentése szerint szomszédos Brighton egyik orvosi rendelőjét héftőn ideiglenesen be kellett zárni, mert az egyik ottani dolgozó is pozitív koronavírus-mintát adott. Nagy-Britanniában hétfő délutánig 1114 koronavírus-tesztet végeztek el, közülük nyolc hozott pozitív eredményt.
Szerző
Témák
vírus
Frissítve: 2020.02.11. 14:02

Kormányfő akar lenni Orbán barátja

Publikálás dátuma
2020.02.11. 10:35
Janez Jansa egykori miniszterelnök és pártja kiáll a néppártban a Fidesz mellett
Fotó: JURE MAKOVEC / AFP
A jobboldali populista Szlovén Demokrata Párt (SDS) újabb egyeztetést tart a parlamenti pártok képviselőivel.
Visszatérhet a hatalomba Orbán Viktor miniszterelnök legjobb szlovéniai politikusbarátja, Janez Jansa egykori miniszterelnök. Ma ugyanis a jobboldali populista Szlovén Demokrata Párt (SDS) újabb egyeztetést tart a parlamenti pártok képviselőivel, s ha sikerrel jár, akár kormányfővé is választhatják az ellenzéki politikust. Marjan Sarec még hivatalban lévő kormányfő nem feltétlenül hozott jó döntést, amikor január bejelentette, előrehozott választást kezdeményez, mert kisebbségi kormánya nem tud fontos reformokat elfogadtatni. Elsősorban az egészségügy átalakítására gondolt. A közvélemény-kutatások szerint pártja, a róla elnevezett LMS megnyerheti az idő előtti voksolást, bár akad olyan felmérés is, amely az SDS-t látja az élen. Csakhogy a ljubljanai parlament több pártból áll, s a kisebb tömörüléseknek nem áll érdekében az idő előtti voksolás kiírása, hiszen attól tartanak, hogy egy következő választás alkalmával már sokkal rosszabbul szerepelnének, s akár be sem kerülnének a törvényhozásba. S ez lehet Jansa esélye. Sarec még hivatalban lévő, többpárti kormányát megannyi vita jellemezte, ami nem is csoda, hiszen több, teljesen különböző irányultságú politikai erő alkotja. Akad benne liberális, továbbá baloldali politikai erő, de csatlakozott a kabinethez a nyugdíjasok pártja is. A furcsa koalíció annak köszönhetően jött létre 1998-ban, hogy mindenki a populista, bevándorlásellenes Jansa visszatérésétől és Orbán Viktor befolyásának növekedésétől tartott. A magyar kormányfő leplezetlenül támogatta szlovéniai barátját a 2018-as elnökválasztási kampányban. A Fideszhez köthető üzleti körök valóságos médiabirodalmat hoztak létre Jansa számára. Jansa meg is szolgálta a fideszes segítséget, többször állt ki a magyar kormánypárt néppárti tagsága mellett, s hírek szerint az SDS is távozna az Európai Néppártból a Fidesz esetleges kizárása esetén, igaz, ez a kérdés most háttérbe szorult.
Jansa pártja élen is végzett a 2018-as parlamenti választáson, az SDS börtönviselt elnökének visszatérésétől tartva azonban összefogtak a demokratikus erők, így fordulhatott elő az, hogy bár az egykori komikus Sarec pártja ugyan csak 13 mandátumot szerzett a 90 tagú törvényhozásban, mégis őt választották meg kormányfőnek. Nem is volt sikertelen miniszterelnök, a GDP stabilan, 3 százalékkal emelkedett, jó foglalkoztatottsági adatokat mutatott fel az ország, csökkentette a kabinet az adósságot, illetve adókönnyítéseket vezetett be. A kormány munkájával a lakosság több mint a fele volt megelégedve. A Balpárt azonban még tavaly kilépett a kormányból, s bár közölte, kívülről támogatja a koalíció munkáját, Sarec úgy vélte, az előrehozott voksolás a legjobb megoldás. Csakhogy a lakosság nem örült a bejelentésnek, a felmérések szerint azóta érezhetően rosszabbodott az LMS megítélése. Jansa felismerte, eljött az ő ideje, megpróbálja megakadályozni az idő előtti voksolást és új többséget létrehozni a parlamentben. Pénteken már tárgyalt a parlamenti pártok képviselőivel, s ma újabb kísérletet tesz a kormány létrehozására. Nagyobb esély van arra, hogy ez nem sikerül neki, s már körvonalazódik egy új szövetség: az esetleges előrehozott választáson várhatóan együtt indul Sarec pártja és a korábbi kormányfő, Miro Cerar tömörülése, az SMC.

Áradó füst és vízboltív a repülőtéren - Kína videóban bizonygatja, hogy ura a vírushelyzetnek

Publikálás dátuma
2020.02.11. 10:27
Beteg egy vuhani tornateremben berendezett víruskórházban
Fotó: Xiong Qi / AFP/Xinhua
Ahol állami propaganda van, ott állami propaganda van.
A legnagyobb pártlap vírusvideója azt próbálja sugallni, hogy Vuhanban minden rendben van, pontosabban lesz, mert a hatóságok a város utolsó négyzetcentiméterét is fertőtlenítik. És tényleg, egy lángszóró-szerűségből dől a füst, beburkolja a falakat. Arról szó sem esik, hogy milyen anyag lengi be a várost, így azt sem tudni, hogy ez érdemi védekezés, vagy csak a lakosság nyugtatásához szükséges látszatakció.
Szerző
Témák
Vuhan vírus