Berlinben építi fel újra magát a Milan korábbi sztárja

Publikálás dátuma
2020.02.14. 11:15
Krzysztof Piatek
Fotó: SEBASTIAN EL-SAQQA / AFP
Amilyen lendülettel érkezett az olasz labdarúgó-bajnokságba Krzysztof Piatek, olyan gyorsan távozott is, és a Hertha BSC-nél próbál talpra állni.
„Piatek nem tud leállni, csodagólt szerzett”, „Már Messit szorongatja a Milan gólvágója”, „Az AC Milanban soha nem robbant úgy be csatár, mint Piatek”, „Krzysztof Piatek, az AC Milan bombaigazolása”– így írtak a lapok a lengyel támadóról pontosan egy évvel ezelőtt, februárban.  
A csatár 2018 nyarán érkezett a Genoa csapatához a lengyel Cracoviától, gyakorlatilag alig ismerte őt valaki. A genovaiakra jellemző, hogy mindig sok játékost adtak és vettek, kevesen hívják fel magukra a figyelmet. A 23 éves Piatek azonban tizenkilenc bajnokin tizenháromszor, két kupameccsen pedig hatszor talált be a kapuba ősszel. 
A tavaszi idényben már az AC Milan játékosa volt, a milánóiak 38 millió eurót fizettek érte. Első mérkőzésén csereként még nem szerzett gólt a Napoli elleni bajnokin, pár nappal később a kupában viszont már az ő két góljával múlta felül a Milan ismét a dél-olasz együttest. A tavaszt minden sorozatot figyelembe véve 21 találkozón 11 góllal zárta, a Real Madrid tavaly nyáron 60 millió eurót ajánlott érte, de a milánói klubvezetők visszautasították a megkeresést. 
Az idei szezon előtt Piatek nagyon gyenge teljesítményt nyújtott a felkészülési mérkőzéseken, az Udinese elleni első bajnoki után – amit a Milan kapura lövés nélkül zárt – Piateket leültették a kispadra. 
A szurkolók is elfordultak tőle, a lengyel támadó ősszel csupán négy gólt szerzett, ezek közül hármat tizenegyesből. Korábban erőssége volt a kiváló helyzetkihasználása, tavaly ősszel viszont alig került helyzetbe. Egy idő után a saját szurkolói már akkor kifütyülték, ha hozzákerült a labda. 
A Milannak vezér kellett, és szerződtette Zlatan Ibrahimovicot, aki rögtön a kezdőben találta magát. Stefano Pioli, a jelenlegi vezetőedző 4-4-2-es formációra váltott, a svéd támadó viszont kijelentette, hogy ő a fiatal tehetség Rafael Leao mellett szeretne játszani. Piatek a kispadra szorult, a téli szünetben pedig átadólistára került. 
Bár leginkább Anlgiából, a Premier League-ből keresték, váratlan módon a télen nagy beruházásokba kezdő Hertha BSC lett a befutó, 27 millió eurót fizetett a német klub Piatekért. A kiesés ellen harcoló berliniek összesen 78 millió euróért erősítették meg keretüket, a klub történetében korábban sosem költött ennyit átigazolásokra, még akkor sem, amikor Király Gáborral és Dárdai Pállal a soraiban a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelt.
Piateknek tehát ismét lentről kell felépítenie magát, most kell bebizonyítania, hogy nem ő a sokadik egyszezonos csatár, hanem ennél jóval több van benne.

Nem lehet ilyet csinálni

Jürgen Klinsmann vezetőedző kedden váratlanul bejelentette lemondását, 76 nappal kinevezése után elhagyta a berlini klubot. A Hertha BSC vezetősége csütörtökön sajtótájékoztatót tartott, ahol elhangzott, mindenkit meglepett a szakember döntése. „Vezetőségi ülésen voltam kedd délelőtt, csak negyed óra késéssel láttam Jürgen sms-üzenetét, amelyben azt írta, hogy bejelenti lemondását – idézte fel a történteket Lars Windhorst, a klub befektetője. - Amikor felhívtam telefonon, már megjelent az interneten a lemondása, innen nem volt visszaút. Csalódott vagyok, azt gondolom, felelősen gondolkodó felnőtt ember nem viselkedhet így. Jürgen sosem jelezte, hogy nem érzi jól magát, így nem is kaptunk lehetőséget arra, hogy erről beszéljünk.” Klinsmann szerdán azt mondta egy interjúban, nem kapott teljesen szabad kezet a klubban, nem érezte a teljes bizalmat, zavaró volt számára többek között, hogy Michael Preetz klubigazgató a mérkőzéseken a kispadon ült, és utasításokat kiabált be a pályára. „Számomra természetes, hogy a szakmai munkáért felelős vezetőként a meccseken ott vagyok a csapat közelében – reagált Preetz a csütörtöki sajtótájékoztatón. - Így csinálom évek óta, de beszélhettünk volna erről, ha tudom, hogy Jürgent zavarja a jelenlétem, de nem szólt nekem. A korábbi trénereknek sosem volt gondjuk ezzel.” A berliniek vezetőedzője átmenetileg az eddigi másodedző, Alexander Nouri. 

Szerző
Témák
labdarúgás

Olimpiai ezüstérmes is gratulált – Bízik a pekingi kvóta megszerzésében Vörös Virág

Publikálás dátuma
2020.02.14. 09:30

Fotó: DANIEL MAXIMILIAN MILATA
Az egyetlen nemzetközileg is jegyzett magyar síugrónőnek rövid távon a legjobb húsz közé jutás a célja.
Vörös Virág január 25-én a romániai Barcarozsnyón a 30. helyen végzett, ezzel első magyar női síugróként szerzett pontot világkupa-versenyen. A 20 éves kőszegi sportoló azóta minden viadalon, ahol elindult a legjobb harminc között zárt, ennek köszönhetően gyűlnek a pontjai és egyre előrébb lép a világranglistán. 
Miért és hogyan kezd el egy nő síugrással foglalkozni Magyarországon, amikor a sportág itthon gyakorlatilag nem létezik? Én sem ezzel kezdtem, kipróbáltam több sportágat, atletizáltam, kosárlabdáztam, teniszeztem, tizenegy éves korom óta foglalkozom síugrással. Itt Kőszegen van egy-egy tíz-, húsz- és harminc méteres sánc. Az első edzésre édesanyám vitt el, akinek ismerőse volt a veterán síugró bajnok Tuczai Péter. Megtetszett a sportág, és emellett maradtam. 
Hétköznapi ember számára felfoghatatlan, hogy amikor elkezdenek a sánc tetejéről lecsúszni, nem látják, hova érkeznek. Nem félt sosem? Eleinte megfordult ez a fejemben nekem is, hogy nem látom, hova érkezem, de mostanra hozzászoktam ehhez.  
Hogyan viszonyul a többi extrém sporthoz, mint például bungee jumping vagy ejtőernyőzés? Nem próbáltam egyiket sem, de jól hangzanak. Szívesen kipróbálnám valamikor mindkettőt. 
Kőszegen nincs akkora sánc, mint amelyeken világkupa-versenyeket rendeznek. Hol tud edzeni a vk-viadalokra? A szlovéniai Planicára járok, az van a legközelebb hozzánk, ott több sáncon is lehet gyakorolni, van a vk-versenyeken használt kis-, közép- és nagysánc is. Ezen kívül az edzőm is szlovén, Vasja Bajc. 
Vannak edzőtársai?  Nincsenek. Persze mások is szoktak edzeni, amikor mi gyakorolunk, de nincs olyan sportoló, akivel célzottan együtt készülnénk. 
A vasárnapi versenyét, amikor 30. lett az ausztriai Hinzenbachban, közvetítette a német televízió. A kommentátor azt mondta, hogy az ön ugrásán látszik, nem tud annyit sísáncon gyakorolni, mint a legtöbb riválisa, ennek ellenére egyre stabilabb a teljesítménye. Egyetért ezzel a véleménnyel? Mások a lehetőségeim, ez igaz. Abban is van igazság, hogy kevesebbet ugrok edzéseken, mint a riválisaim, de az elmúlt években, amióta Planicára járunk, ez a különbség csökkent. 
A háttér tekintetében viszont az ellenfelei előrébb tartanak.  Ez biztos, mi az edzőnkkel ketten vagyunk. A többieknél van edző a toronyban, ezen kívül külön szakember foglalkozik a lécekkel, ahogy a stáb tagja egy fizioterapeuta és egy orvos, a legjobbaknak van saját sajtósuk is. Mi mindenhol ketten vagyunk, a közelebbi helyszínekre autóval megyünk, gyakran én vezetek.  
Milyen a viszonya az ellenfelekkel? Egy-egy ugrás előtt sokat várnak együtt, amíg sorra kerülnek. Egyre jobban megismernek, inkább azokkal barátkozom, akik hozzám hasonlóan egyedül vannak. A koreai és a svéd lánnyal szoktunk beszélgetni, nekik hasonló a hátterük az enyémhez, de a legutóbbi verseny után gratulált az újabb pontszerzésemhez a németek olimpiai ezüstérmese, Katharina Althaus is, ami nagyon jólesett. 
A 2022-es pekingi téli olimpián egymás ellen versenyeznek majd? Nagyon jó lenne, ez most a legfontosabb távlati cél. Jelenleg 41. vagyok a világranglistán, az olimpiai kvalifikációs időszak a következő szezonban kezdődik el. Az első 35 helyezettnek van garantált helye a mezőnyben, ha nem jön közbe semmi sérülés, mint a 2018-as pjongcsangi játékok előtt, amikor a térdem és a bokám is megsérült, akkor nem könnyűnek, de elérhetőnek tűnik az olimpiai kvótaszerzés. 
A legutóbbi négy versenyén bekerült a legjobb harminc közé, azaz pontszerző lett, ami 60-65 induló közül nagyon szép eredmény. Elvárja mostantól magától minden versenyen a pontszerzést? Ha nem is várom el, de nyilván szeretnék mindig egyre előrébb végezni. A vk-versenyeken az első húsz helyezett kap pénzdíjat, szeretnék én is eljutni erre a szintre, eddig a 28. volt a legjobb helyezésem.  
Hogyan tudta a tanulmányaival összeegyeztetni az utazásokat nemcsak a versenyekre, hanem az edzésekre is? Ez nagyon nehezen ment, az utolsó két középiskolai évemben magántanuló voltam, máshogy nem tudtam volna befejezni az iskolát. De a lényeg, hogy sikerült, tavaly leérettségiztem. 
Mit szeretne továbbtanulni?  Ezen nem gondolkoztam, most csak a síugrásra koncentrálok, egyetemre járhatok akkor is, ha már nem versenyzem. 

Oberstdorfban először rendezik nagysáncon a világbajnokságot

A németországi Oberstdorfban a sportág történetében első alkalommal rendezik majd nagysáncon a világbajnokságot a nők részére. A német közszolgálati csatorna, az ARD információja szerint elkezdődtek az egyeztetések a férfiakhoz hasonlóan a nőknél is a négysáncverseny bevezetéséről. „Örülök a nagysáncnak a vb-n, arról messzebbre lehet ugrani – mondta Vörös Virág. – A négysáncverseny ötletéről még nem hallottam, de érdekesnek tűnik ez a kezdeményezés is.” 

Témák
síugrás
Frissítve: 2020.02.14. 15:45

Férfi kézi-BL – Dicsérték a Veszprémet, de ennek nehéz örülni

Publikálás dátuma
2020.02.13. 16:21

Fotó: AXEL HEIMKEN / AFP
A magyar bajnok már biztosan nem lehet csoportelső az alapszakaszban, vagyis mindenképp pályára kell lépnie a negyeddöntőbe jutásért a rájátszás első fordulójában.
Gyilkos mérkőzésen kapott ki a Kieltől a Telekom Veszprém kézilabda-csapata a Bajnokok Ligájában, aminek súlyos hozadéka, hogy a magyar bajnok már biztosan nem lehet csoportelső az alapszakaszban, vagyis mindenképp pályára kell lépnie a negyeddöntőbe jutásért a rájátszás első fordulójában. A 29-28-as vereség a Bundesliga éllovasától vállalható kategória, tényleg hajszálon múlt az egyenlítés vagy kis szerencsével a győzelem is elérhető lett volna. A Kiel ellen azonban hiába játszott százszázalékon a Veszprém, a németek ellen száztíz százalék kell…
Ezzel együtt elismerésre méltó a veszprémi teljesítmény, amit nem kis meglepetésre még a Kiel edzője, Filip Jícha is méltatott a klub honlapján: „Nagyon boldog vagyok és büszke a csapatomra. Elképesztően izgalmas és kiélezett meccset játszottunk, ami apróságokon dőlt el. Sokat számított, hogy négy góllal is tudtunk vezetni, a végén mégis szerencsével nyertünk. Nem volt egyszerű a két alapember, Patrick Wiencek és Nikola Bylik nélkül a világ egyik legjobb csapata ellen játszani.” 
David Davis, a bakonyiak vezetőedzője úgy vélte, az első félidő számára nagyjából elfogadható volt, de a másodikat egyáltalán nem kezdte jól csapata. Ezért hátrányukat csak a meccs végére tudták ledolgozni, és egyedül ekkor adódott igazán esély a fordításra. Ugyanakkor elégedett volt játékosai hozzáállásával, mert mint mondta „mindenki a legjobbját adta.” 
A veszprémi őserő, a beálló Andreas Nilsson kiemelte, hatalmas csata folyt a pályán, de csapata csak helyeként játszott igazán jól, egyúttal elismerte, a Kiel minden pozícióban jobb volt, ezért megérdemelt a győzelme. „Büszke vagyok a csapatomra, hiszen harcoltunk az utolsó sípszóig. Remélem, hogy az itt szerzett tapasztalatokat magunkkal visszük haza.”
A meccs hőse és messze legeredményesebb játékosa, a nyolc gólt szerzett Niclas Ekberg szerint sokat elmonda a Kiel teljesítményéről, hogy két kulcsjátékosa nélkül is képes volt győzni. Kijelentette, a Veszprém remekül játszott, és pont így képzelte el a meccset, amely kemény és végig nagyon intenzív volt.
A B csoport állása: 1. Kiel 20, 2. Veszprém 16, 3. Montpellier 13 ponttal, de utóbbi egy meccsel kevesebbet játszott.
Szerző