Afrikát is elérte a koronavírus

Publikálás dátuma
2020.02.14. 20:14
Ellenőrzés az egyiptomi reptéren
Fotó: AFP
Egyiptomból jelentették az új koronavírussal fertőzött első beteget az afrikai kontinensen.
A kairói egészségügyi minisztérium pénteki közlése szerint egy külföldi fertőzöttről van szó, állampolgárságát azonban nem említették. A tájékoztatásból az sem derült ki, hogy honnan érkezett Egyiptomba. A beteget elkülönítőben ápolják, tünetek azonban egyelőre nem jelentkeztek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint eddig még nem mutatták ki a COVID-19 koronavírust Afrikában. Az első arab ország az Egyesült Arab Emírségek volt, amely január végén négy fertőzöttet jelentett. Időközben számuk tovább nőtt. A járványnak a kínai Hupej tartományban van a gócpontja. A kínai hatóságok pénteken 5090 új esetet jelentettek, köztük több mint 120 halálos áldozatot. Ezzel 63 851-re nőtt a fertőzöttek és 1380-ra a halottak száma. Az egészségügyi dolgozók körében eddig 1716 fertőzöttet regisztráltak. A betegek túlnyomó többsége kínai állampolgár.
Szerző
Frissítve: 2020.02.14. 20:27

Talán a belgák voltak, somolygott Netanjahu, miután Izrael szétbombázta a fegyverekkel kitömött raktárat

Publikálás dátuma
2020.02.14. 11:52
képünk illusztráció
Fotó: SAID KHATIB / AFP
A zsidó állam számos légicsapást hajtott végre Szíriában, így akadályozva meg, hogy Irán megvesse a lábát északi határai mentén.
Izrael légicsapást mért a damaszkuszi repülőtér szomszédságában található öt iráni fegyverraktárra éjszaka, a támadás következtében hét fegyveres életét vesztette Szíriában. Az angliai székhelyű Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontjának jelentése szerint a légitámadás hét áldozata közül hárman a szíriai hadsereg katonái, négyen pedig az iráni Forradalmi Gárda harcosai voltak. (A szaúd-arábiai al-Hadat televízió híradása szerint izraeli csapás ért a Damaszkusztól délre lévő al-Kiszva térségében is egy már több ízben támadott katonai létesítményt.) A repülési adatok szerint az izraeli légierő néhány órával azt követően hajtotta végre a csapást, hogy a damaszkuszi repülőtérre megérkezett egy Teheránból küldött lőszerszállítmány. A külföldi beszámolók szerint az izraeli légierő vadászrepülőgépei a Golán-fennsík és Dél-Libanon légteréből lőtték ki rakétáikat Szíria felé. (A szíriai televízió arról számolt be, hogy éjjel háromnegyed 12-kor a Golán-fennsík felől érkező ellenséges rakétákat észleltek, amelyek közül néhányat megsemmisített a szíriai légvédelem.) Az izraeli hadsereg nem kommentálta a szíriai célpontok elleni támadás hírét, összhangban azzal a többéves gyakorlattal, amely szerint az ilyen külföldi célpontok elleni műveleteket Jeruzsálem nem erősíti meg, és nem is cáfolja. Azonban Izrael nem rejti véka alá, hogy a szíriai polgárháború kitörése óta már több száz légicsapást mért Szíria területén belül, Benjamin Netanjáhu miniszterelnök például, figyelmeztet az index.hu - a haifai rádiónak reggel azt a kikacsintós nyilatkozatot tette, hogy:
Nem tudom, mi történt az éjjel. Talán a belga légierő bombázott.

Azonban abban a kérdésben egyértelműen fogalmazott, hogy "Izrael nem engedi meg Iránnak, hogy megvesse lábát a zsidó állam északi határa mentén Szíriában, s rámutatott, hogy Jeruzsálem "számtalan" támadást hajtott már végre ennek megakadályozása érdekében". A külföldi források Izraelnek tulajdonították azokat az egy héttel ezelőtti légicsapásokat is, amelyekben Szíria területén 23 ember halt meg, köztük három iráni. A múlt heti incidensnél Moszkva azzal vádolta Izraelt, hogy támadásával veszélyeztetett egy utasszállító repülőgépet. Ezzel szemben úgy tűnik, hogy a mostani támadás idején a szíriai légtér üres volt, az adott időpontban nem voltak utasszállítók a levegőben.
Szerző

Koronavírus: a karanténból kiment a közfürdőbe, agyonlőtték

Publikálás dátuma
2020.02.14. 11:06

Fotó: AFP
Hivatalosan nincs járvány Észak-Koreában, de ha mégis kitörne, azonnal megfektetné az egészségügyi rendszert.
Az észak-koreai hatóságok letartóztattak, majd azon nyomban agyon is lőttek egy Kínából hazatért kereskedelmi tisztségviselőt, aki a 14 napos kötelező karantént figyelmen kívül hagyva elment egy közfürdőbe, írja a 24.hu. Közben az észak-koreai nemzetbiztonsági ügynökség egyik tisztjét egy farmra száműzték kényszermunkára, miután kiderült, hogy megpróbálta eltitkolni, hogy Kínában járt. A világ legzártabb országa még jobban igyekezett izolálni magát, miután Kínában kitört a koronavírus járvány. Január végén Észak-Korea lezárta a kínai határátkelőket az 1500 kilométeres határszakaszon, a fővárosba csak ellenőrzés után mehet be bárkit is, a 14 napos karantént pedig 30 naposra hosszabbították meg. Ez minden külföldinek kötelező, aki Kínából érkezik az országba A hivatalos észak-koreai közlések szerint az országban még senki sem betegedett meg a vírussal, de közben dél-koreai lapok ennek ellenkezőjéről számoltak be. Szakértők közben arra figyelmeztetnek, hogy a világ egyik legszegényebb országának számító Észak-Korea egészségügyi rendszere nincsen felkészülve egy esetleges járvány megfékezésére.
Szerző
Frissítve: 2020.02.14. 11:39