Előfizetés

Szabad szemmel - az egész Brexit kismiska ahhoz képest, amire Magyarország és Lengyelország készül az EU-ban

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.02.16. 09:35

Nemzetközi sajtószemle, 2020. február 16.
Neue Kronen Zeitung Megfigyelők úgy gondolják, hogy az egész Brexit kismiska ahhoz képest, amire Magyarország és Lengyelország készül az EU-ban, miután meg akarja kaparintani a támogatások nagy részét, de úgy, hogy közben fittyet hány a jogállami normákra. Már az utolsó fordulóhoz ért a harc a következő hét évre szóló költségvetés ügyében. A nettó befizetők nem szeretnének többet beleadni a közösbe, a kedvezményezettek ellenben elutasítják, hogy az eddiginél kevesebbet kapjanak. A jogsértők hallani sem akarnak arról, hogy ilyen címen megvonják tőlük az alapok egy részét. Nagyfokú ellenállást jelentettek be, viszont elengedik a fülük mellett, hogy be kellene tartaniuk a közös szabályokat. Budapest és Varsó nem óhajt távozni az unióból, de azon van, hogy azt kiforgassa a sarkaiból - a maga elképzelésének megfelelően. A viszály megbéníthatja a szervezetet. Itt a nemzeti érdek áll szemben a szolidaritással és a közösségi érzéssel, ami megremegtetheti az alapokat és az egész integrációt veszélyeztetheti. Sem Orbán, sem a lengyel kormány nem enged egy jottányit sem a vitában. A magyar miniszterelnök szidja a leghangosabban Brüsszelt. Szerinte eljutottunk arra a pontra, hogy meg kell védeni a magyar identitást, a keresztény örökséget. Azt mondja, meg kell vívni a végső harcot, mert az EU – mögötte Sorossal – támogatja a muzulmán migrációt. Éspedig azért, hogy lerombolja az európai népek identitását. Orbán folyamatosan borsot tör az unió orra alá, és ezt csak tetézi azzal, hogy az Emberi Jogi Bíróság döntése ellenére sem kíván kártérítést fizetni a rossz viszonyok között fogva tartott raboknak.
Spiegel Magyarországon tömeges tiltakozást váltott ki az új nemzeti alaptanterv, mivel az központi nevelési célként jelöli meg a nemzetet, a családot és a haza védelmét. A Nemzeti Erőforrások Minisztériuma időről időre fejcsóválást vált ki húzásaival, de most az elégedetlenség egész hullámáról van szó. Tanárok, professzorok, vezető értelmiségiek sora foglalt állást a NAT ellen. A bírálók azt mondják, hogy az leszoktatja a gyerekeket a kritikus gondolkodásmódról. Iskolák, egyetemi tanszékek és pedagógus szervezetek követelik a visszavonását. Az ellenoldal egységesen úgy látja: az elképzelésbe túl sok tananyagot gyűrtek bele, és erősen átideologizált. Sok elemző szerint új mérföldkövet jelent a kormány kultúrharcában és visszanyúl a magyar oktatás tekintélyelvű hagyományaihoz – minden előzetes konzultáció nélkül. A szöveg súlypontja az identitás és a család, ezek sokkal többször fordulnak elő benne, mint a demokrácia, az emberi jogok vagy éppen a jogállam. Azon kívül helyet kaptak benne több völkisch, illetve antiszemita író művei is kötelező irodalomként a két háború közti időszakból. Törölték viszont belőle Kertész Imrét. Az intézkedés beleilleszkedik abba, hogy az Orbán-kabinet már jó ideje igyekszik politikai ellenőrzés alá vonni az oktatást, illetve a kultúrát, és azt ultrakonzervatív, etnikai-nacionalista ideológiával nyakon önteni. E folyamat része, hogy bedarálták az MTA függetlenségének egy részét, a mélypont pedig az volt, hogy elűzték a CEU-t, a gender tudományok tanítását pedig megtiltották. A tiltakozások hiábavalónak bizonyultak. A tárca képviselői a történelem tanárok egyesületét okolták (merthogy azt állítólag Soros finanszírozza), illetve a balliberális ellenzéket tették felelőssé a nagyarányú ellenállásért.
Spiegel Kelet-Európában egyes politikusok a gyakran igen szegény romák ellen uszítanak, hogy ily módon szerezzenek voksokat, ahelyett, hogy segítenének a szerencsétleneken. A számítás jéghideg, de a cigányellenesség igencsak elterjedt a térségben. Pedig főleg az unió keleti nyitása után úgy látszott, hogy lassanként tabu lesz az ilyesfajta heccelés. Ám éppen az ellenkezője következett be. A populista és nacionalista irányzatok megerősödésével a romák egyre gyakrabban lesznek gyűlölethadjáratok célpontjai, méghozzá úgy, hogy a legmagasabb helyen kezdeményezik a kampányokat. Áll ez főleg Szlovákiára, Magyarországra, Romániára és Bulgáriára. Politikusok szívesen állítják úgy be, mintha a romák nem akarnának beilleszkedni. Azt azonban még csak véletlenül sem említik meg, hogy a sanyarú életkörülmények szinte mindig az állami akciók kudarcával függnek össze. A nyomor együtt jár azzal, hogy ezek az emberek nem jutnak hozzá sem a képzéshez, sem az orvosi ellátáshoz. A politika egyáltalán nem törődik velük. A szociális programok nem jók semmire sem, viszont gyakran kézen-közön eltűnnek a támogatásra szánt pénzek. Orbán Viktor sorozatosan úgy tünteti fel, hogy a romák dologtalanok, illetve bűnözésből élnek, de ezt körmönfontan teszi. Lásd, hogy miként fogalmazta meg ellenvetését a gyöngyöspatai iskolai szegregáció kárvallottjainak megítélt kártérítésről. A kijelentését többször is megismételte. Az egyik ok az lehet, hogy Fidesz rosszul áll a közvélemény kutatásokban. A Nyílt Társadalom Alapítványok roma programjának vezetője nagy aggodalommal követi, miként hatja át egyre inkább a cigányellenesség a politika fő áramlatát. Hiszen sokkal könnyebb uszítani, mint javítani az egészségügyön és az oktatáson, illetve munkahelyeket teremteni. Így azután a középpártok mind inkább közelednek ez ügyben a szélsőségesek álláspontjához.
Die Presse Az újság megírja, mekkora botrány lett Romániában abból, hogy a túlnyomórészt magyarok lakta Ditrón két sri lankai péket alkalmaztak. „A kenyér – idegen kézből” c. beszámoló kitér arra, hogy a helybéliek a legkülönfélébb indokokkal, dühödten követelték, tűnjenek el a jöttmentek, noha azok papírjai teljesen rendben vannak. Az 5 ezer lelket számláló település polgárainak csaknem fele aláírta a petíciót, hogy tartsanak népszavazást, mert szerintük félő, hogy hamarosan túlsúlyba kerülnek a faluban a külföldiek, hiszen valószínűleg kisvártatva érkezik a rokonság is a vendégmunkások után. A színes bőrűekből pedig nem kérnek az ott élők. A románok nagyjából 20 %-a, 3-4 millió ember dolgozik nyugaton. Emiatt odahaza jelentős munkaerőhiány lépett fel, nagyjából 100 ezer állás betöltetlen. Így azután csak tavaly 30 ezer munkavállalási engedélyt állítottak ki nem EU-s államokból érkezett vendégmunkásoknak, főleg kínaiaknak, törököknek, fülöp-szigetieknek és vietnamiaknak. A szóban forgó ditrói péküzem viszont még egy péket akar hozni Sri Lankáról, mert botrány ide vagy oda, az üres állásra senki sem jelentkezett. Az ügyvezető román munkaügyi miniszter asszony azt kérdezi, mi lenne, ha ilyen fogadtatásban részesülnek nyugaton a román munkavállalók is. Az ADZ magazin úgy látja, hogy az idegengyűlölet a magyarországi állami média közvetítésével vetette meg a lábát Erdélyben, az közvetlenül következik Orbán Viktor gyűlölettel teli retorikájából. A romkat.ro római katolikus portál azon kesereg, hogy valóságos sajtóháború zajlik az állítólagos migránsveszély körül és ez teljesen háttérbe szorítja a valóságot. Így egyesek már ott tartanak, hogy szó szerint reszketnek, ha olyasvalaki kerül a közelükbe, akinek más a bőrszíne, és aki eltérő kultúrát képvisel.

Egyre több tisztviselőt meneszt a koronavírus kapcsán Peking

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.16. 08:48

Az ellenük felhozottak éppen azok, amikkel a pekingi kormányt vádolják az emberek, leváltásuk eszköz lehet a közfelháborodás csitítására.
Újabb tisztviselőket menesztettek az új koronavírus okozta járvány gócpontjának számító kínai Hupej tartományban, mert "nem voltak képesek felügyelni a kór megakadályozásával összefüggő feladatokat" - derült ki a tartományi pártszervezet fegyelmi és ellenőrzési bizottságának vasárnapi közleményéből. A menesztett tisztviselők között van Vuhan város Hungszan körzetének helyettes vezetője, valamint a Huangkang város közelében lévő Csicsun megye helyettes vezetője. Mindkét terület a járvány terjedésének szempontjából a leginkább érintettek közé tartozik. Jünhszi megyében is pártvezetőket mentettek fel tisztségükből.
Az ellenük felhozott indoklások között szerepeltek a járvány kezelésével kapcsolatos jogsértések és szabálytalanságok, köztük az, hogy nem tettek lépéseket a fertőzésgyanús esetek kivizsgálására, a statisztikában pedig szándékosan alulbecsülték a megbetegedések számát, hamis adatokat közöltek, nem tettek komoly erőfeszítéseket a járvány megfékezésére, és felszínes jelentéseket készítettek a lehetséges fertőzések mértékéről.
A hupeji kormányzat megtiltotta a járművek közlekedését a tartományban, hogy elejét vegyék a vírus terjedésének. A korlátozás alól kivételt képeznek a rendőrségi járművek és a mentők, valamint a közösségi szolgálathoz kapcsolható más közlekedési eszközök. A tájékoztatás szerint rendszeres egészségügyi vizsgálat alá vetik a tartomány minden lakosát. A tartományi vállalatok pedig addig nem folytathatják a termelést, amíg nem kapnak arra engedélyt a kormányzattól. 
A fentiek éppen azok, amikkel a járvány kitörése óta a pekingi vezetést vádolja egyre több kínai, a cenzúra ellenére is. Az indulatokat felkorbácsolta az is, hogy nemrég meghalt a fertőzés miatt az az orvos, aki először figyelmeztetett nyilvánosan a járvány terjedésére, válaszként pedig először megpróbálták elhallgattatni őt. Napokkal később pedig eltűnt a kínai koronavírus-járvány leghitelesebb tudósítója, amire válaszként már szólásszabadságot is követelő, nyilvános tiltakozás kezdődött az interneten. A tisztviselők menesztése eszköz lehet a közfelháborodás csitítására.

Koronavírus: lassan minden tizedik ember fertőzött a vesztegzár alá vont tengerjárón

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.16. 08:33

Már 355 a fertőzött, őket külön erre a célra kirendelt kórházakba viszik Japánban.
Megállíthatatlannak tűnik a Covid-19 járványt okozó koronavírus terjedése a Jokohamánál vesztegzár alá helyezett Diamond Princess tengerjárón, amelyen a japán egészségügyi miniszter vasárnapi bejelentése szerint 70 új fertőzöttet regisztráltak az előző naphoz képest.
"A jelen pillanatig 1219 ember szűrését végeztük el, és 355 esetben lett a lelet pozitív"

- jelentette be Kato Katszunobo az NHK japán közszolgálati televízió reggeli műsorában, hozzátéve, hogy közülük 73 ember tünetmentes.
A hajó fedélzetén 3700 utas és dolgozó tartózkodik. A tengerjárót azt követően vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült: elkapta a vírust. Azóta a hajón egyre több a fertőzött, őket külön erre a célra kirendelt kórházakba viszik Japánban.

Harmadik napja csökken az új megbetegedések száma

Közben Kínában harmadik napja csökken az új megbetegedések száma. Szombaton 2009 új beteget jegyeztek fel, amivel az összes fertőzött száma 68 500-ra emelkedett. Szombaton 142 ember halt bele a betegségbe, így az összes halálos áldozat száma 1665-re nőtt. A gyógyultak száma 9419-re emelkedett. A járvány Kínában továbbra is a kórokozó kiindulópontjának számító Hupej tartományban terjed a leginkább.