Előfizetés

Orbán: baljós árnyak gyülekeznek, riadót kell fújni!

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.02.16. 15:34

Fotó: Béres Márton / Népszava
A miniszterelnök 22. alkalommal értékelte az évet a Várkert Bazárban.
- Igaz, hogy aki veszített, az idén nem jöhet? - fiatal lány áll mellettem telefonnal a kezében. Belegondolok, milyen szörnyű lehet most vesztes fideszes polgármesternek lenni, de később kiderül, a pletyka alaptalan volt, több tavaly októberben legyőzött egykori városvezető (például Tarlós István is) jelen van Orbán évértékelőjén. - Amúgy szívesebben lennék veled, semmi kedvem nem volt jönni - folytatódik a kis telefonos párbeszéd. Azért - ha volt kedvük hozzá, ha nem - idén is sokan eljöttek, a jobboldali celebritások között például Bayer Zsolt, vagy Dörner György. 
Balog Zoltán kezdett, ő külön köszönti Dézsi Csaba Andrást, Győr polgármesterét, "köszönjük, hogy visszaadtad a polgári oldal becsületét Győrben" - mondta. Jó, hogy nálunk nem kell külön engedély ahhoz, hogy magyarok, fehérek, keresztények, hetero nők vagy férfiak lehessünk - mondja, Niedermüller Péter szavaira utalva, hozzátéve, ők sosem tudják annyira gyűlölni az ellenségeiket, mint ők a kormánypártiakat. Majd bejelentette, hogy Orbán Viktor hosszú beszédet fog mondani. 

Száz éve ellenség vett körbe minket

Ha száz évvel ezelőtt tartottunk volna évértékelőt, azt kellett volna mondanunk, hogy nagyon rossz év volt - kezdte Orbán, aki szerint akkor azt kellett volna mondani, hogy olyan mélyre süllyedt az ország, hogy ellenségeink Budapest utcáin táncoltatták a lovaikat. Ráadásul még csak előtte voltunk a trianoni "halálos ítéletnek", amely a világtörténelemben a legnagyobb veszteség volt egy nemzet számára. Száz éve körös körül ellenség vett körbe minket, a magyaroknak pedig várnia kellett, amíg az ellenséges államalakulatok elgyengülnek és beadják a kulcsot – ami aztán meg is történt. De miközben Csehszlovákia, a Szovjetuniós és Jugoszlávia már nincs, Magyarország még megvan és él, és az ellenséges érzületek helyett az újra nemzeti alapra állított szomszédos államokkal megtaláljuk a közös hangot és új szövetségi rendszert építhetünk ki, hogy „a keletről és nyugatról is fenyegető veszélyektől megvédhessük magunkat”. 

"A magyar gazdaság nőtt a legjobban az egész kontinensen"

A száz éves mellett egy tíz éves évforduló is van – a szocialista kormányzás bukásának évfordulója. Akkor is kétségbeejtő helyzetben volt az ország, de a kétharmados Fidesz-győzelem reményt adott. A felemelkedés kulcsa a nemzeti önbecsülés helyreállítása volt, miként ez az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában is. - Mutassuk meg, kik is vagyunk valójában, hogy mi vagyunk a magyarok, nem egy IMF-hitelért, uniós pénzekért kuncsorgó nép – mondta Orbán. Vettünk egy nagy levegőt, megvetettük a keresztény nemzeti állam alapjait, lett egy új alkotmányunk, köszönet érte Schmitt Pálnak – fogalmazott. Ennek eredménye lett többen között, hogy 2019-ben a magyar gazdaság nőtt a legjobban az egész kontinensen. Orbán szerint „kínban vannak”, akik meg akarják határozni, milyen rendszer van Magyarországon, de nem is lehet, mert egyedülálló, ami nálunk van: „liberális okoskodás nélkül is le tudjuk vezetni a szabadság értékeit”, keresztény alapon egyenlőnek tartunk mindenkit bőrszíntől függetlenül, de „brüsszeliül, IMF-aggyal” azt sem lehet megérteni, hogy megszorítás nélkül is sikerült válságot kezelnünk.

A liberális diplomás kommunista

A liberális diplomás kommunista – engedett el egy poént Orbán, majd azt mondta, háromszor élte át, ahogy Soros György fel akarta számolni Magyarországot – először akkor, amikor a 90-es évek elején fel akarta vásárolni a magyar államadósságot, majd másodszor, amikor meg akarta szerezni az OTP-t – majd megköszönte Horn Gyulának, hogy ezt nem hagyta. A harmadik természetesen a 2015-ös migránsválság volt, amit „természetesen” Soros György szervezett, a terve ellen pedig még ma is védekezni kell. Orbán szerint tíz év alatt felnőtt egy nemzedék, amelyiknek már semmit nem mondanak azok a fogalmak, mint megszorítás, őszödi beszéd, rendőrattak – de figyelmeztetni kell a fiatalokat, hogy ezek a veszélyek azért nem múltak el. Orbán szerint az elmúlt száz évünkben az elmúlt tíz év volt a legsikeresebb, de már el is felejtettük, milyen ennek örülni. A vagyoni alapú társadalmi különbségek a legalacsonyabbak egész Európában, ez pedig Orbán szerint az adócsökkentéseknek köszönhető. Bár lakosságszám szempontjából a 94.-ek vagyunk csak, export szempontjából a 34.-ek, ott vagyunk aközött a 35 ország között, amelyik több mint száz milliárd euró értékben exportál. Orbán szerint nálunk működnek a világ legmodernebb gyárai ez pedig önmagában cáfolja, hogy a magyar oktatási rendszer jó. Az sem gond, hogy a gazdaság erősen az autóiparra épül, mert nálunk már az új, elektromos autók készülnek. Majd egy váratlan ugrással arról beszélt, nagyon fontos, hogy modern, korszerű hadseregünk legyen, majd a feltűnően nagy számban megjelent katonákat köszöntötte. 

Baljós árnyak gyülekeznek

Az aranykor azért még nem jött el, sőt, az előttünk álló évek kifejezetten veszélyesek és ez már 2020-ra is igaz – figyelmeztetett Orbán. Fenyeget a klímaválság, a demográfiai hanyatlás és az európai gazdaság fölött is baljós árnyak gyülekeznek, riadót kell fújni. Orbán szerint Áder János a legnagyobb magyar klímaharcos, aki fáradhatatlanul harcolt a közönnyel szemben, de mára divattá vált a klímabeszéd, ideje helyette cselekedni. 
- Bosszant az ostobaság, amikor szembe akarják állítani a gyermeket a klímavédelemmel.

- tette hozzá.

A kormány klímavédelmi akciótervet fogadott el:

  • 2030-ig a magyar energia-előállítás 90 százalékban karbonsemleges lesz
  • júliustól 1-jével elkezdik felszámolni az illegális szeméttelepeket
  • betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, lehetővé teszik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását
  • a Dunát és a Tiszát megtisztítják a műanyag palackoktól
  • előírják az itt működő multiknak, hogy környezetbarát technológiát használjanak és 32 milliárd forinttal támogatják majd a KKV-k hasonló törekvéseit
  • minden újszülött után tíz fát ültetnek
  • tíz év alatt meghatszorozzák a napelemek kapacitását
  • támogatják az olcsó elektromos autók használatát,valamint 2022-től csak elektromos buszok forgalomba állítását fogják megengedni a városi közlekedésben
  • Zöld Államkötvényt vezetnek be

"Lebegni kell mint a pillangó és szúrni, mint a méhecske"

Csakhogy Nyugat-Európában bajok vannak a gazdasággal és mivel az exportunk nagy része odamegy, ezzel nekünk is foglalkozni kell. Ráadásul nyugaton a munkanélküliség is nőni kezdett. Emiatt adót fognak csökkenteni, mert ez már bevált. Csínján kell bánni az euró bevezetésével is, mert nem lehet tudni, hogy az a vonat hová megy – mondta. Orbán szerint jó hír, hogy a kampányokkal teli 2019-es évnek vége és lehet a kormányzásra koncentrálni. A 2022-es választási stratégiával kapcsolatban is eleresztett egy poént, Mohamed Alit idézve, miszerint lebegni kell mint a pillangó és szúrni, mint a méhecske. Főleg, hogy az ellenzék már most készül, bár egyelőre pedig jutottak csak, hogy alul kisnyilas gatyát, fölötte vörös mellényt, rajta szivárvány színű kitűzővel.  

DK: Orbán Viktor történelmet akart írni, de rémregény lett belőle

Soha a demokratikus Magyarország történetében nem volt olyan megosztott az ország, mint most. Soha nem fordult egymással szembe magyar a magyarral annyira, mint az elmúlt 10 évben - írja reagált Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a miniszterelnök évértékelő beszédére. Nemzet és nemzeti kormányzás helyett pártállam és pártlogika diktál. Magyarország az elmúlt 10 évben a lemaradók, a vesztesek közé került. Semmit nem ér az összeszerelő üzemként létező Magyarország gazdasági növekedése, ha közben a közjó helyett a szűk politikai-gazdasági elitcsoportok érdekét szolgálja a kormány. Iskolarendszerünk széthullóban, minden harmadik iskola tanárhiánnyal küzd. Orvosi rendelőink, kórházaink egyre kevésbé képesek a gyógyulás reményét és képességét hordozni, ezzel szemben a drámai orvos- és nővérhiány mellett növekednek a várólisták, nálunk halnak meg Európában a legtöbben megelőzhető betegségekben. A kormányzati propaganda fénypontjában álló családvédelmi akciótervek ellenére békeidőben még soha nem született olyan kevés gyermek, mint a tavalyi esztendőben. A cinikus nyugdíjpolitika miatt a mai nyugdíjasok egyre rosszabbul élnek a még aktív polgártársaikhoz képest. Magyarország elveszítette barátait az európai népek közösségében, a magyar kormányfő a tiszteletreméltó demokrata helyett a kínos bajkeverő kategóriájába került. Mindezért állunk élesen szemben Orbán egész rendszerével. Az évet ugyan Orbán értékelte, de a végső ítéletet a nép fogja kimondani felette. Az pedig lesújtó lesz. - zárul a közlemény.

MSZP: Orbán Viktor az egyszemélyes fakenews-gyár

„Orbán Viktor az egyszemélyes fakenews-gyár. (…)"  - reagált Tóth Bertalan, az mSZP elnöke Facebook-videójában a miniszterelnök évértékelőjére. "Az a kormányfő beszél a bűnözők védelméről, aki önmaga az ügyészségen, a legfőbb ügyészen keresztül védelmezi a bűnelkövetőket. Az a kormányfő beszél munka nélkül szerzett jövedelemről, akinek a környezetében csak olyanokat találunk, akik munka nélkül hatalmas nagy jövedelmeket szereztek. (…) Félő, hogy az a rengeteg forrás, amit az Európai Unió biztosít majd klímavédelemre, azt Mészáros Lőrinc fogja lenyúlni.” A teljes videót itt nézheti meg. 

Párbeszéd: Orbán Viktor megfáradt Bástya elvtársat játszott évértékelőjén

A "ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység" jegyében beszélt kormánya eredményeiről. Szerénységre volt is oka, hiszen eredmények nincsenek: az irredenta, migránsozós, kommunistázós, sorosozós, unió-, bíróikar- és cigányságellenes retorika mögött üresség, szégyen és kudarc bújik meg - reagált a kormányfő beszédére Szabó Tímea a Párbeszéd frakcióvezetője, társelnök. Tragikus helyzetben van az egészségügy, de arra nem volt Orbánnak válasza, hogy hogyan oldja meg a várólistákat, az orvosok és ápolók béreit, a rákos halálozások csökkentését. Az oktatás romokban, de ott sem hallottuk, hogy hogyan javul a gyerekek teljesítménye, és hogyan állítsuk meg a tanárok folyamatos pályaelhagyását. Lakhatási válság van, de nem lettünk okosabbak abban, hogy hogyan lesz a fiataloknak otthona, a szegénységben élőknek kifizethető gázszámlája. Tudjuk, hogy idén tovább csökkent a gyerekszületések száma, és nem halljuk, hogy mi a kormány terve a meg nem született első és második gyerekekkel kapcsolatban. De a kormány klímatervével is probléma van: az, hogy az nem klímaterv. Orbán a klímaválság kapcsán nem, hogy válaszokat nem ad, de még a kérdéseket sem érti. És a miniszterelnök valószínűleg azt is elfelejtette, hogy a Fidesz képviselői voltak egyedül azok, akik nemrég nem szavazták meg az európai parlamentben az egyszer használatos műanyagok betiltását az Unióban. Orbán Viktor megoldások helyett ismét milliárdokba kerülő „nemzeti konzultációval" tereli el a figyelmet a lényegről, és hajszolja a magyar embereket egy újabb gyűlöletháborúba. A Párbeszéd programja minden felsorolt kérdésben világos. Első pont: Orbán Viktornak és kormányának mennie kell - zárul a közlemény.

Momentum: Orbán Viktor megöregedett

Tőle most már kormányzása - remélhetőleg mielőbbi - végéig csak ugyanezt várhatjuk: alufóliasisakos összeesküvés-elméleteket Soros Györgyről, némi önfényezést, illetve kommunistázást - írja Facebook-posztjában a kormányfő évértékelő beszédére reagálva Fekete-Győr András. a Momentum elnöke. Attól az embertől, aki tizedik éve kormányoz, és még az ügynökaktákat sem meri nyilvánosságra hozni. Azon gondolkozom, hogy ha Orbán Viktor száz évig kormányozna, vajon hányadik évben merne egy évértékelőn egyetlen szót szólni az egészségügyről, gondolom úgy a hetvenedikben. Ezt nem fogjuk megvárni.

Jobbik: Orbán Viktor elengedte a dolgozók és a nyugdíjasok kezét

A világ bajait szívesen megoldaná, most már akár a klímaválságot is, főleg, ha Mészáros Lőrinc költheti el a rá szánt pénz - írja Facebook-bejegyzésében Jakab Péter, a Jobbik elnöke. A zöldpolitikából ugyanis leginkább a zöldhasú érdekelheti az ország első emberét. A magyarokat meg leginkább a közelgő gazdasági válság, amitől meg kellene védeni a családokat. A miniszterelnöktől nem tudta meg senki, hogyan. Annyi derült ki, hogy Orbán Viktor nem tudja, honnan lehetne pénzhez juttatni a magyarokat. Pedig nem bonyolult: nem kell többet lopni. Ha ez nem elég, javasoljuk a nemzeti konzultációkba csomagolt, gyűlöletre költött százmilliárdokat bér- és nyugdíjemelésre fordítani.

LMP: a bejelentett klímavédelmi intézkedések nincsenek összhangban a kihívásokkal

Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke a kormányfő évértékelőjére adott reakciójában kiemelte: kizárólag akkor tudnak hinni a kormánynak a környezet- és természetvédelem területén, ha azonnali érdemi változtatásokat hajt végre. A politikus szerint a kabinetnek elsőként létre kellene hoznia egy klíma- és fenntarthatósági minisztériumot, továbbá a költségvetésben is forrásokat kellene elkülönítenie az ágazatnak. Kiemelte, az Orbán-kormány az elmúlt tíz évben nem tett semmit a környezet- és természetvédelem területén, sőt teljesen leépítette annak intézményrendszerét is, kezdve a szaktárca megszüntetésével. Az LMP politikus szólt arról is, a kormányfő nem veszi figyelembe, hogy a megújuló energiaforrásoké a jövő, amikor az "atomenergia bebetonozásával" akarja csökkenteni az ország szén-dioxid kibocsátását. Megjegyezte továbbá, a karbonsemlegesség eléréséhez nem elég csupán fákat ültetni, hanem erdőket kell létrehozni.

Napsütést, záport és némi szélvihart is hoz a jövő hét

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.16. 12:59
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legtöbb helyen -3 foknál még éjjel sem lesz hidegebb, de a hegyekben még hó is eshet.
A jövő héten is sok lesz a napsütés, de olykor esőre, a hegyekben hózáporra is készülni kell. Emellett ismét többször lesz erős, néhol viharos a szél - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn a köd délelőtti feloszlását követően kisüt a nap. A szél sokfelé élénk, főként a Dél-Dunántúlon erős lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 8 fok között várható, hidegebbre az északkeleti tájakon, enyhébb időre a Nyugat-Dunántúlon lehet számítani. A legmagasabb hőmérséklet 10-18 fok között valószínű északkeleten az alacsonyabb értékekkel.
Kedden hosszabb-rövidebb időre ugyancsak kisüt a nap. Főként északon elszórtan lehet kisebb eső, zápor. A szél nagy területen megerősödik, az Észak-Dunántúlon néhol viharossá fokozódik. A leghidegebb órákban 2-9, napközben 9-15 fok lesz.
Szerdán délutántól egyre többfelé várható eső, estétől északnyugaton néhol havas eső is lehet. Helyenként megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 4, a maximumhőmérséklet 8-12 fok között valószínű.
Csütörtökön napos idő lesz, bár eleinte - főként keleten - zápor, a hegyekben hózápor is előfordulhat, mielőtt megszűnik a csapadék. Többfelé megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 3, a legmagasabb hőmérséklet 6 és 11 fok között valószínű.
Pénteken néhány órára mindenütt kisüt a nap. Elszórtan zápor, északon, északkeleten néhol hózápor előfordulhat. A szél többfelé megélénkül, majd megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A leghidegebb órákban mínusz 5 és plusz 2, napközben plusz 4 és 10 fok között alakul a hőmérséklet.
Szombaton néhány órás napsütés mellett helyenként alakulhat ki zápor. A szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 4 és plusz 1, a legmagasabb hőmérséklet 6 és 12 fok között valószínű.
Vasárnap több helyen alakul ki eső, zápor. A szél többfelé erős, néhol viharos lesz. A minimumhőmérséklet plusz 3 és 8, a maximumhőmérséklet 9 és 15 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.

Hazamehettek a Kínából hazahozott magyarok a karanténból

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.16. 11:57

Fotó: Béres Márton / Népszava
Lejárt a 14 napos karantén, ezalatt senki sem betegedett meg, laboratóriumi vizsgálataik kóros eredményeket nem mutattak.
Hazamehetett az a hét magyar állampolgár a kórházból, akiket 14 nappal ezelőtt helyeztek karanténba, miután Franciaországon keresztül hazaérkeztek a kínai Vuhanból - közölte a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa vasárnap. Szlávik János elmondta,
a hat férfi és egy nő a kórházi karantén ideje alatt végig tünet- és panaszmentes volt, laboratóriumi vizsgálataik kóros eredményeket nem mutattak.

A főorvos hozzátette: azért kellett számukra elrendelni a két hét megfigyelési karantént, mert ez az eddig ismert leghosszabb lappangási ideje a koronavírus-fertőzésnek.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által COVID-19-nek elnevezett vírus több mint 64 ezer embert betegített meg világszerte.