Mi Hazánk Mozgalom;

Erőtlen rasszista vonulás Sályon

Borsodban demonstrált a Mi Hazánk Mozgalom, Miskolcon többen voltak az ellentüntetők, Sály pedig kiürült a fáklyás felvonulás idejére.

Nem felejtünk Olaszliszka.... Állítsuk meg a cigánybűnözést! - ilyen feliratú plakátok alatt gyülekeztek a Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánsai nagyjából kétszázan, Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal épülete előtt, hogy rendet követeljenek a megyének, s az országnak. Tüntetésükkel nagyjából egyidőben, pár száz méterrel odébb, a Hősök terén ennél jóval több roma gyűlt össze a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat felhívására, hogy békésen demonstráljanak az őket megbélyegzők ellen. A szónokok itt arról beszéltek, hogy ők is a magyar nemzet részei, itt élnek évszázadok óta, s elítélnek minden törekvést, amely politikai eszközként használja fel a cigányságot különböző célokra, akár a gyűlöletkeltésre is. A két tüntetés helyszínét szinte hermetikusan zárták el kordonokkal és erős jelenléttel a rendőrök, miközben paradox módon a háttérben a hétvégén zajló kocsonyafesztivál zsibongása és burjánzó illata testesítette meg a normális mindennapokat.

Az elsőként felszólaló Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke arról beszélt, hogy a hatalom jelenleg nem azokat üldözi, akiket kellene, hanem azokat, akik a bűn ellen tennének. Úgy fogalmazott: ki kell mondani, hogy ha cigánybűnözés önmagában talán nincs is, ám vannak olyan bűnelkövetési módok, amelyek szerinte a cigányokra jellemzők: ilyen a lincselés, amely ma sincs a büntető törvénykönyvbe foglalva, noha pártjuk ezt már többször kezdeményezte.

Pakusza Zoltán a mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke kijelentette: a magyar állam képtelen megvédeni azokat az embereket, akik életüket végéig dolgoznak, és adót fizetnek. Követelte, hogy szüntessék meg a lakcím-kártya bizniszt, jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy bármilyen fabódéra kiadják ezt a dokumentumot, így Borsodban vannak olyan kültelki részek, ahová egy-egy ilyen házba tucatnyian vannak bejelentkezve: az ő szavazataikat pedig megvásárolja az épp aktuális politikai erő. Apáti István a párt országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az Opre Roma párt négy észak-kelet-magyarországi megyét egyfajta cigány-tartományként el akar szakítani Magyarországtól, ami szavai szerint egy második Trianon lenne.

Toroczkai László a párt elnöke szerint 2020-ra előállt az a helyzet, hogy „törzsi módszerekkel” fenyegetnek mentősöket, rendőröket, tanárokat, óvónőket, szomszédokat. Megemlítette Csenyétét, ahová néhány héttel ezelőtt a mentősök nem mertek bemenni egy haldokló cigány emberért, Sályt, ahol januárban egy ismert néprajzkutató asszonyt a saját otthonában ölt meg egy – lapértesülések szerint kábítószer hatása alatt álló (A Szerk.) - férfi, s ahol Toroczkai szavai szerint a mozgalom aktivistáját, „egy 29 éves honleányt” rendszeresen vegzálnak párthovatartozása miatt. Szerinte a megoldás pofonegyszerű: az ország minden cigánytelepére rendőrőrs kell, a rendőrök fizetését pedig 80 százalékkal fel kell emelni. Az országnak meg kell szüntetni a „wellness-börtönöket”, helyette elrettentésként „szibériai stílusú” börtönöket kell létrehozni. Végül felszólította a jelenlévőket, kövessék őt Sályra, ahol fáklyás felvonulást tartanak a meggyilkolt asszony emlékére.

A Miskolctól harminc kilométerre lévő falut erős rendőri felvonulással őrizték: a járőrök már hét kilométerre a település határától, Bükkábrányban megállították és elterelték a forgalmat, az újságírók egy részét sem engedték tovább. Itt egyébként az egyik parkolóban a Miskolcról ideérkező roma tüntetők egy csoportja várakozott, de a rendőrök őket szintén nem engedték tovább a faluba. Az 1700 lelkes községben gyakorlatilag kihalt utcák, bezárt ajtók, ablakok, vagy épp üres házak fogadták a demonstrálókat, és minden sarkot rendőrök őriztek, a helyben élő több, mint kétszáz roma pedig a vonulás helyszínétől távolabb erős rendőri védelmet kapott erre az időszakra. Este nyolc óra körül szinte minden idegen elhagyta a falut, a polgármesteri hivataltól indult fáklyás felvonulásnak különösebb nyoma, utózöngéje nem maradt.