Tovább szigorítják a karantént Hupejben: 58 millió ember kerül gyakorlatilag háziőrizetbe

Publikálás dátuma
2020.02.17. 06:28

Fotó: Koki Kataoka / Yomiuri
Nem hagyhatják el a lakónegyedüket, a falvakat, de amúgy is megtiltották a közúti közlekedést.
 Újabb óvintézkedésekkel próbálják megfékezni az új típusú koronavírus-járvány terjedését a közép-kínai Hupej tartományban, miközben az ország többi részén tovább mérséklődött a napi új fertőzöttek száma. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adatai szerint a koronavírussal fertőzöttek száma vasárnap éjfélig 2048 új megbetegedéssel 70 548-ra emelkedett. Ugyaneddig 105 új halálozást jelentettek, amivel a járvány halálos áldozatainak száma Kínán belül elérte az 1770-et. A járvány gócpontjának számító Hupejen kívül azonban az ország többi részén a napi új fertőzöttek száma immár tizenharmadik napja folyamatosan csökken: a február 3-án jelentett 890 új esettel szemben hétfőn 118 újonnan diagnosztizált betegről számoltak be a több mint három hete lezárt tartományon kívülről. Vasárnap éjfélig a felgyógyultak száma tízezer fölé emelkedett Kínában. Hupej tartomány kormányzata vasárnap bejelentette, hogy még szigorúbb óvintézkedéseket vezet be a járvány megfékezésére. Az 58 milliós tartomány lakói ennek értelmében nem hagyhatják majd el a lakóhelyükül szolgáló városi lakónegyedeket vagy falvakat, ahová pedig csupán a legszükségesebb esetben engednek majd bármilyen külső személyt vagy járművet. A tartományban ráadásul betiltottak mindenféle közúti közlekedést - a rendőrautók, a mentőkocsik, a létfontosságú árukat szállító és a külön engedéllyel rendelkező járművek kivételével. Korlátozni fogják továbbá az emberek számát az üzletekben, és a bevásárlást is csak közösségi szervezésnek megfelelően intézhetik majd azok, akik engedélyt kapnak lakóhelyük elhagyására. A tartományban már bezáratták az összes olyan üzletet, amely nem folytatott nélkülözhetetlen tevékenységet, a gyógyszertáraknak pedig kötelező begyűjteniük a megfázás és láz tüneteinek enyhítésére szolgáló gyógyszerek vásárlóinak személyes adatait és elérhetőségeit. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnap úgy nyilatkozott, hogy lehetetlen megjósolni a járvány további alakulását. Közben a szervezet által Kínába delegált nemzetközi szakértői csoport megkezdte az egyeztetéseket a kínai szakértőkkel. Mi Fong, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szóvivője vasárnap azt mondta, hogy a fertőzöttek körében a súlyos állapotban lévők aránya szombat éjfélig 22 százalékra csökkent a január 27-én jelentett 32 százalékról. Ez a bizottság szerint a vírus elleni óvintézkedések hatásosságára utal.
Szerző
Témák
koronavírus

Costa Rica történetének legnagyobb drogfogása: 5 tonna kokaint találtak dísznövények között

Publikálás dátuma
2020.02.16. 20:52

Fotó: Shutterstock
A szállítmányt a hollandiai Rotterdamba szánták.
Történelmi, 5 tonnás kokain-szállítmányra csapott le Costa Rica rendőrsége vasárnap, írja a Reuters. A dísznövények közé rejtett 202 csomagnyi kábítószert Puerto Limón kikötőjében foglalták le, a hollandiai Rotterdamba szánták. Ott piaci értéke a becslések szerint 126 millió euró, ami mintegy 42,3 milliárd forintnyi. A drogot fuvarozó férfit elfogták.
Szerző
Témák
kokain Costa Rica

Egy miniszter Macron pártjának új párizsi főpolgármester-jelöltje

Publikálás dátuma
2020.02.16. 19:39

Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP
Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter a jelöltsége miatt várhatóan a kormányból is kilép. A Benjamin Griveaux-t megbuktató művészt és barátnőjét őrizetbe vették.
Agnes Buzyn francia egészségügyi minisztert jelölte vasárnap Emmanuel Macron államfő pártjának vezetősége Benjamin Griveaux utódának a párizsi főpolgármester-jelöltségre. Alig egy hónappal a francia önkormányzati választások előtt egy interneten közzétett szexuális videó miatt kényszerült jelöltváltásra a francia kormánypárt.
"A győzelemért indulok" - írta közleményében a tárcavezető, aki a jelölése miatt hétfőn várhatóan kilép a kormányból.

"Szeretem Párizst, jól ismerem, itt születtem, mindig is itt éltem, és úgy vélem, sokat tudok adni azoknak, akik mint én, itt élik a hétköznapjaikat" - tette hozzá. Jóllehet Párizsban Emmanuel Macron pártja a legnépszerűbb, a március 15-én és 22-én esedékes önkormányzati választásokat megelőző felmérések szerint Benjamin Griveaux 16 százalékos támogatottsággal csak a harmadik helyen állt Anne Hidalgo jelenlegi szocialista polgármester (23 százalék) és Rachida Dati, a jobbközép Köztársaságiak (20 százalék) jelöltje mögött. A Köztársaság lendületben kormánypárt párizsi jelöltállítása ugyanis hét hónappal ezelőtt botrányba fulladt, amikor Cédric Villani matematikus nem fogadta el, hogy a pártvezetés nem őt, hanem Benjamin Griveaux-t indította a városvezetésért folytatott versenyben, és független jelöltként ő is beszállt a versenybe. A kormánypárti szavazók ezért megosztottak voltak a magukat mindketten Macron-párti jelöltnek tartó Griveaux és Villani között, és a kettejük közötti csata a hagyományos bal- és jobboldali jelöltek kiemelkedését eredményezte a kampány során.
Griveaux azért mondott le pénteken a jelöltségről, mert egy portál közzétette a politikusnak egy ismeretlen nővel 2018 májusában lefolytatott szexuális tartalmú üzenetváltását és egy pornográf jellegű felvételt Griveaux-ról, amelyet a nőnek küldött el az üzenetek között. A férfi előzőleg a példás családapa és házastárs szerepében tetszelgett a nyilvánosság előtt.
A felvételt közzétett orosz performansz-művészt és barátnőjét, Alexandra de Taddeót szombat este őrizetbe vette a francia rendőrség magánélet megsértésének és az érintett hozzájárulása nélkül róla készült szexuális tartalmú felvételek közzétételének gyanúja miatt.

Az ügyészég feltételezése szerint a 29 éves ügyvédnő volt a szexuális üzenetek címzettje. A videót saját elmondása szerint a Franciaországban politikai menekültként élő Pjotr Pavlenszkij orosz előadóművész posztolta ki. Neve onnan lehet ismerős, hogy a putyini Oroszország viszonyai ellen tiltakozva például 2013-ban a moszkvai Vörös téren a földhöz szegelte herezacskóját, 2015-ben felgyújtotta a KGB-utód titkosszolgálat, az FSZB épületének magánzárkákhoz vezető ajtaját, 2017-ben pedig már Franciaországban, egy performance keretében ugyancsak felgyújtotta a francia jegybank egyik belvárosi fiókjának bejáratát. Pavlenszkij korábban úgy nyilatkozott, művészete két részből áll: egyrészt abból, amit ő tesz, másrészt a kormányzati reakcióból. Ez a francia jegybank esetében egy év letöltendő és két év felfüggesztett börtönbüntetés volt. A Libération című napilapnak pénteken adott interjúban a férfi elmondta: a videó nyilvánosságra hozásával az volt a célja, hogy leleplezze Benjamin Griveaux "álszentségét", aki szerinte "folyamatosan a családi értékekről beszél, de közben az ellentétét teszi".
Griveaux szombaton ismeretlen tettes ellen feljelentést tett magánélet megsértése címén. Ügyvédje az LCI hírtelevízióban elmondta: a feljelentés az eredeti felvételt közzétevőn kívül mindenkire vonatkozik, aki a videót terjesztette. Ez a bűncselekmény Franciaországban 60 ezer eurós pénzbüntetéssel és két év szabadságvesztéssel sújtható.