Jakab Péter: „Ennek a pártnak a halálát végignézni nem fogom!”

Publikálás dátuma
2020.02.17. 18:25

Fotó: Jani Martin / Népszava
A Jobbik új elnöke alaposan kiosztotta párton belüli ellenlábasait egy hangfelvétel tanúsága szerint.
A Jobbik történetének legőszintébb kongresszusa volt – közelmúltban tartott háttérbeszélgetésén így értékelte a januári tisztújításon történteket a pártelnökké választott Jakab Péter. Beszámolója szerint a kongresszuson nem tartózkodott a kritikus megállapításoktól, de részleteket erről nem árult el: „a problémák taglalása a családra tartozik”. Most már többet tudunk. Lapunkhoz is eljutott az a hangfelvétel, amelyet az Index.hu ismertetett. A kilétét titokban tartó (jobbikos küldöttként bemutatkozó) feladó azt írta szerkesztőségünknek, hogy a felvételen az a beszéd hallható, amit Jakab Péter elnökké választása után mondott a zárt ajtók mögött rendezett kongresszuson. „Ez a beszéd ágyazott meg azoknak a politikai tisztogatásoknak, amikről a Népszava beszámolt egy kirúgott jobbikos dolgozó levele alapján. A tisztogatások a mai napig folynak, sok jobbikos érzi fenyegetve magát” – közölte az ismeretlen feladó. A hangfelvétel szerint Jakab keményen bírálta az előző elnökséget. Sneider Tamás leköszönő pártelnök kezdeményezésére ugyanis az elnökség öt nappal a kongresszus előtt módosította a tisztújítás szabályait, és ezzel megakadályozta, hogy megválasztása után Jakab Péter vétót emeljen a neki nem tetsző alelnökjelöltekkel szemben. Jakab állította, hogy nem volt ilyen szándéka: az eljárást azonban a bizalom hiányaként értékelte. Olyan alelnökökkel akar közösen dolgozni, akik nem „szúrják hátába a kést”. Jakab arról is beszélt, hogy a Jobbik egyik néven nevezett alkalmazottja elbocsátása esetén kész lett volna belső információkat átadni a Fidesznek. A felvételen aztán – a szavait kísérő taps mellett – azt is lehet hallani, hogy többen „hazugságnak” minősítik a kijelentést. A Jobbik vezetőjeként soha, semmilyen körülmények között nem enged „zsarolóknak, árulóknak, fenyegetőzőknek” – hangsúlyozta Jakab Péter. A pártelnök később azzal folytatta, hogy „ennek a pártnak a halálát végignézni nem fogom. Ti vezetőnek hívtatok ide, nem sírásónak.” Beszéde végén felszólította a jobbikosokat, hogy zárják soraikat, védjék meg egymás hátát, mert csak így győzhetnek. 
Szerző

Szépen fizetett Gyurcsány Ferenc bizalmasainak a DK-frakció

Publikálás dátuma
2020.02.17. 18:15

Fotó: Népszava
Egymással párhuzamos, illetve azonos feladatokra is kötött szerződéseket a képviselőcsoport.
A DK-frakció kiadásai körül is jócskán találni furcsaságokat – írja a hvg.hu az Országgyűlés Hivatalától kikért szerződések alapján.
A 9 fős DK-s képviselőcsoport 164 szerződéssel majdnem 240 millió forintot költött 2018 májusától, húsz hónap alatt. A parlamenti frakció működését fedezni hivatott keretnek tetemes része jutott a pártközpont és a Gyurcsány Ferenc pártelnök bizalmasai közelébe.

Egymással párhuzamos feladatokra például három olyan vállalkozás kapott kiugró összegű megbízást, amelyek közvetve vagy közvetlenül kötődnek a DK-elnök régi barátjához-harcostársához, volt kommunikációs tanácsadójához, az ELTE Digitális Szociológia Kutatóközpontját vezető Dessewffy Tiborhoz. Az egyik ilyen a Big Data Analytics Kft, amelynek Dessewfy a 2005-ös alapítás óta a tulajdonos-ügyvezetője. A cég 2019 márciusa és júniusa között – nagyjából az EP-választási kampány idején – négy hónapra 32,9 millió forintért szerződött a képviselőcsoporttal. A feladata pedig: a DK országgyűlési képviselőinek közösségi médiában, különösen a Facebookon történő megjelenésének, valamint közösségi média-tartalmainak koordinálása, e tartalmak gyártása, illetve stratégiai tanácsadás és gyakorlati segítségnyújtás a politikai üzenetek választókhoz való eljuttatásában, beleértve az üzenetek Facebookon történő eljuttatásának lebonyolítását. Majdnem ugyanerre a 2019 elejétől júniusáig tartó időszakra szólt az SGP Analytics Kft megbízása is, 38,5 millió forintért. A cég feladata részben átfedi, részben kiegészíti a Big Datáét: a képviselői munkát népszerűsítő socialmedia tanácsadás, socialmedia stratégia kialakítása, tartalmakra ötletek generálása, socialmedia analitika és elemzés, socialmedia listening – új socialmedia trendek figyelése és elérések optimalizálása, socialmedia hirdetési tanácsadás, illetve hirdetések kezelése és lebonyolítása. A Marketing and Analytics Kft. 2019 júliusa és decembere között 25,3 millió forintért teljesen azonos feladatokra szerződött a DK-frakcióval. A parlament honlapjára feltöltött szerződéslista szerint tavaly decemberben egy újabb, ez év januárjától júniusig szóló megbízást is kötöttek a céggel, 43,1 millió forintért.  
A Big Data, a Marketing and Analytics és az SGP Analytics hármasának összességében 2019 végéig majdnem 100 millió forintot fizetett ki a DK-frakció.

A céges megbízások negyedik nagy kedvezményezettje a DÉKÁ Rendezvény Kft, amely a DK saját cége. A szerződések furcsasága, hogy a 2018 júliusa óta a DÉKÁ minden áldott hónapban adott le számlát havi 1,25 és 1,85 millió forint + áfa közötti összegekről, többek között sajtófigyelésért és például a DK-s képviselők fogadóóráinak szervezéséért.  Az októberben szombathelyi önkormányzati képviselővé választott Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját 2018 augusztusától folyamatosan foglalkoztatja jogi tanácsadás, jogszabályok véleményezése, állampolgári panaszok intézése, önálló indítványok és beadványok készítése jogcímen a frakció. Míg más képviselőcsoportoknak hat-hét, vagy még több jogi tanácsadó dolgozik, a DK-nál Czeglédyé a frakció egyetlen jogi feladatokra szóló, eddig összesen 11,9 milliós megbízása is. A portál összesítése szerint a DK-nál a kifizetések bő harmada ment olyan, mindig egy hónapra és egymillió forintról szóló szerződésekre, amelynek magánszemély megbízottja egy-egy konkrét, de mindig más törvényjavaslathoz kapcsolódva tart szakmai felkészítést a képviselőknek. 52 ilyen megbízást kötöttek, összesen 52 millió forintért. Azt viszont nem tudni, hogy ezt az összeget hány ember kapta. A párt főpolgármester-jelöltje, Kálmán Olga cégét tavaly szeptembertől decemberig havi 509 ezer forint + áfáért foglalkoztatták képviselői tevékenységről készült videók forgatásához és azok utómunkálataihoz kapcsolódó tanácsadásért. A frakció fizetett emellett 11 hónapon át havi 100 ezer forintot a Pa-Dö-Dö-tag Lang Györgyi és Falusi Mariann Córesz II. Kft.-jének sajtófigyelésre, míg postai szolgáltatásokra 21, autóbérlésre pedig 18 hónapra 3,74 millió forintot költött.
Szerző

Áprilisban dönthet a gyöngyöspatai ügyben a Kúria

Publikálás dátuma
2020.02.17. 16:58

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Elrendelték a felülvizsgálati kérelem soron kívüli elbírálását.
Várhatóan áprilisban dönt a Kúria a gyöngyöspatai önkormányzatot érintő, személyhez fűződő jog megsértése miatt indult perben – írta hétfői közleményében a Kúria. Hozzátették: a Kúria előtt felülvizsgálati eljárás keretében folyamatban lévő, személyhez fűződő jog megsértése miatt indult perben a Kúria elnöke elrendelte a felülvizsgálati kérelem soron kívüli elbírálását. Erre vonatkozó kérelmet a felperes és az alperes is benyújtott. A kérelmeket a Kúria iktatta és felterjesztette a Kúria elnökének. A Kúria eljáró tanácsa az elnöki döntést követően tűzi ki a tárgyalást. Várhatóan április közepén kerül sor a nyilvános tárgyalás megtartására, amelynek pontos időpontjáról a Kúria a feleket értesíti, a nyilvánosságot pedig a honlapján tájékoztatja.  
Szerző