Előfizetés

Csaknem hat órán át vesztegelt a Ryanair egyik gépe Ferihegyen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.18. 16:53
Képünk illusztráció
Fotó: JENS-ULRICH KOCH / AFP
Az utasoknak azt mondták be, hogy a repülő, ami elvileg közvetlen járat, megáll Madridban tankolni.
Kedd reggel 6 óra 30 perckor kellett volna felszállnia a Liszt Ferenc repülőtérről a Ryanair egyik gépének, ami Gran Canariara, vagyis a Kanári-szigetek egyikére tartott volna. A gépbe időben beszállt minden utas indulásig, azonban a gép nem szállt fel, túlsúlyra hivatkoztak – írja olvasói információi alapján a Blikk. A lap szerint a gép Ferihegyen vesztegelt a reptér egyik eldugott szegletében és „üzemanyagot égetett”. Az utasoknak azt mondták be, hogy a gép, ami elvileg közvetlen járat, megáll Madridban tankolni. Olvasójuk szerint a repülő a reptéren való többórás vesztegelés után visszagurult kiinduló pozíciójába. Mint mondta, az utaskísérők rendőrt hívtak az utasokra. A rendőrség délután a Blikket úgy tájékoztatta, hogy a rendőrség segítségét azért kérték, mert egy utas rágyújtott a gépen. Végül beavatkozniuk nem kellett, mert az utas önként elhagyta a fedélzetet, miután kizárták az utazásból. A reptér hivatalos oldala szerint a repülőnek csaknem hat óra vesztegelés után, 12 óra 19 perckor sikerült felszállnia. A cikk szerint a fennakadást az okozta, hogy a gép túlsúlyos volt, és a reptéren gurulgatva akartak elégetni üzemanyagot, hogy súlytól szabaduljanak meg. Viszont az utasokat nem engedték leszállni, ráadásul – mivel kevés kerozin van a repülőben – majd még egy madridi tankolást is be kell iktatni az útba. A repülőtér üzemeltetője a lap megkeresésére közölte: „A Budapest Airport részéről meg tudjuk erősíteni, hogy a Ryanair légitársaság egyik járata a mai napon 6:30 helyett 12:19-kor szállt fel. Ennek pontos okairól, illetve minden ehhez kötődő további kérdéssel kapcsolatban a légitársaság tud tájékoztatást adni.”

Vizsgálja az ügyet a kormányhivatal

A Miniszterelnökség kedden közleményben közölte: haladéktalanul kivizsgálja a kormányhivatal a repülőtéren órákat veszteglő légijárat ügyét. „Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és György István területi közigazgatásért felelős államtitkár fogyasztóvédelmi vizsgálatra utasította Budapest Főváros Kormányhivatalát annak tisztázása érdekében, hogy az eset kezelése során a Ryanair eleget tett-e jogszabályi kötelezettségeinek” – fogalmaztak. Mint írták, felháborítónak tartják, ahogyan a légitársaság kezelte a felmerült problémát. Az utasoknak joguk van a tájékoztatáshoz, a légitársaságtól pedig elvárható, hogy mindent megtegyenek a kényelmetlenségek csökkentése érdekében. „A fogyasztóvédelmi vizsgálat során a kormányhivatal feladata megállapítani, hogy a Ryanair eleget tett-e az utasokkal szembeni kötelezettségeinek. Minden esetben szigorúan fellépünk az utasok jogainak védelme érdekében” – tették hozzá.

Elnézést kér a Ryanair

A Ryanair az MTI megkeresésére közölte: a járat indulása üzemanyag-feltöltéssel kapcsolatos okokból szenvedett késedelmet, majd a gép kitérőt tett Madridban, ahonnan további üzemanyagot vett fel, mielőtt folytatta volna útját a Kanári-szigetekre. A Ryanair elnézést kér minden utastól ezért a késedelemért – írták.

„Nem ez volt az első eset”

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő a történtek miatt azonnali vizsgálatot kért a Ryanair vezetőségétől. Az EP közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöki tisztségét is betöltő politikus az MTI-vel közölte, hogy lépéséről levélben értesítette az érintetteket. „Nem ez volt az első olyan eset, amikor a Ryanair egyik járata túlsúlyra vagy más technikai problémára hivatkozva később indult el, az utasok eddig nem kaptak semmilyen jogos pluszellátást a fedélzeten” – jelezte. Álláspontja szerint ezek az esetek vállalhatatlanok és mindenképpen vizsgálatot, illetve változtatásokat tesznek szükségessé. Úgy fogalmazott: „az elmúlt időszakban szakemberekkel és európai döntéshozókkal közösen megalkottuk és az Európai Bizottság asztalára tettük a Fapados Etikai Kódexet, amely a többi között az ilyen esetekre is előírja a méltányos és elégséges szolgáltatást”. „Elvárom, hogy a Ryanair – ahogyan a többi diszkont légitársaság is – mielőbb elfogadja és magára nézve is kötelezőnek tekintse ezeket az etikai normákat” – közölte.

Bérlakás-projektet építene be a 2022-es ellenzéki kormányváltó programba az MSZP

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.18. 16:46
A polgármester elhelyezi az alapkövet
Fotó: szabolcsihir.hu
Éppen ott megfizethetetlen a lakhatás, ahol munkahelyek nyílnak, óriási igény van az olyan kezdeményezésekre, mint a nyírbátori önkormányzati lakás-program.
Az oktatás és az egészségügy lesújtó helyzete után a lakhatási válság az, ami országszerte a legtöbb gondot okozza - Tóth Bertalan MSZP-elnök kedden erről beszélt nyírbátori sajtótájékoztatóján. Ennek kapcsán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város tavaly kétharmados többséggel újraválasztott ellenzéki polgármestere, Máté Antal is megszólalt, mondván:
bár helyben már van munkalehetőség, de a piac semmit sem kínál a lakhatást kereső fiataloknak.

Márpedig a fiatalok oda költöznek ahol a gazdaság növekedésnek indul, ahol munkahelyek vannak, csakhogy éppen ott szállnak el a lakás- és lakbérárak. Ezt a problémát pedig hatékonyan önkormányzati bérlakásokkal lehet segíteni - részletezte a polgármester. Ezért tavaly lakhatási program indításáról döntött a képviselő-testület, ennek eredményeként 2020 nyarán adják majd át az első 70 önkormányzati bérlakást. Nagyon sok fiatal jelentkezik a lakhatási programba, folytatta a polgármester, mely előnyeit úgy foglalta össze:
  • a helyieknek ad lehetőséget;
  • a program által az önkormányzat hatással lehet a lakbérekre, megfizethető szinten tarthatja azokat;
  • eközben szociális kérdéseket is figyelembe tudnak venni.
Fontos, hogy amíg igény van rá, évről évre épülhessenek új bérlakások - folytatta. Igény márpedig van: Máté szerint nagyon sok új, baloldali önkormányzat veszi fel velük a kapcsolatot, hogy a bérlakás-programról egyeztessenek. A bővítéshez viszont egy olyan kormányzati program is kellene, ami megtámogatja ezeket a kezdeményezéseket. Nyírbátorban saját pénzéből finanszírozzák a lakások építését, ám a polgármester szerint ma nagyon nehéz az önkormányzatnak hitelekhez vagy egyéb befektetési forrásokhoz jutnia. Felvetette,
a szükséges új kormányzati program például például kamattámogatás formájában nyújthatna ehhez segítséget.

Az a feladatunk hogy ezt beépítsük a 2022-es ellenzéki közös programba - vette át a szót Tóth Bertalan. Kijelentette, erre a szocialisták javaslatot tesznek majd. Saját programjukban már szerepel a lakásár- és a lakbérár-plafon.

Kemény elnöki kéz a Jobbikban

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.02.18. 15:23

Fotó: Jani Martin / Népszava
Jakab Péter röpke néhány hét leforgása alatt bebizonyította, hogy erősen központosított hatalmat épít pártjában.
Jakab Péter elnökké választása után gyorsan jött az első komoly erőpróba a Jobbik számára. A párt sikerrel vette az akadályt: a közös ellenzéki jelöltként induló Kálló Gergely alacsony részvétel mellett ugyan, de fölényesen győzött a dunaújvárosi időközi országgyűlési választáson. Nagyjából már az is látható, hogy Jakab milyen párttá akarja formálni a Jobbikot. A pártigazgatói poszt betöltésének körülményei jól szemléltetik, hogy az új elnök nem szívbajos, amikor úgy érzi, perifériára kell szorítani ellenlábasait. Erről tanúskodik egy hétfőn kiszivárogtatott hangfelvétel is. „Szeretem a kihívásokat. Sokrétű személyiség vagyok, mondhatnám azt is, hogy valamilyen szinten mindenhez értek” – a Jobbik január 25-én tartott tisztújító kongresszusa előtt Sneider Tamás leköszönő pártelnök ezzel a Népszavának adott nyilatkozatával erősítette meg több forrásból származó információnkat, hogy a távozó Szabó Gábor helyett várhatóan ő lesz az új pártigazgató. A parlamenti választáshoz közeledve Sneider lényegesnek nevezte, hogy sokat javuljon a Jobbik működése és szervezettsége. A Jobbik „szürke eminenciásának” tartott Szabó Gábor, a párt legbefolyásosabb háttérembere tizenhat év után köszönt el a pártigazgatói tisztségtől. Cikkünk megjelenése után Szabó a jobbikos Alfahír.hu-nak azt mondta, hogy nem szánta volna rá magát a lépésre, ha Sneider Tamás személyében nem lát alkalmas utódot: „Nem csak nyugodt szívvel adnám át neki a pártigazgatói munkával járó felelősséget, hanem abban is biztos vagyok, hogy ő a jelenlegi helyzetben nálam jobban tudná ezt csinálni.”
Sneider Tamás és Jakab Péter az október 23-i megemlékezésen a Corvin- közben
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A pártigazgató – ahogyan korábban már felhívtuk rá a figyelmet – kulcsszereplő a Jobbikban. Az alapszabály szerint fontos szerepet tölt be a helyi szervezetek létrehozásában vagy megszüntetésében, „közvetlen irányítása alatt zajlik a párt szervezése”. A pártigazgató gyakorolja a munkáltatói jogokat az alkalmazottak fölött. A januári kongresszuson Jakab Péter tarolt. Nagy többséggel választották elnökké, az elnökségbe egytől egyig a csapatához tartozó jelöltek jutottak be. Jobbikos politikusok megerősítették lapunknak: Jakab a belső nyilvánosságban támogatta Sneider Tamás pártigazgatói kinevezését. A Jobbik honlapján Sneider két nappal a tisztújítás után is a poszt várományosaként szerepelt. Kinevezése helyett azonban az új elnökség pályázatot írt ki a posztra. Ekkor már nyilvánvaló volt, hogy Jakabék nem Sneiderrel kalkulálnak. Ennek ellenére ő belement a játékba, és beadta pályázatát. Aztán – az aspiránsok személyes meghallgatása után – ő volt az, aki a közösségi oldalán bejelentette, hogy az új pártigazgató egy országosan kevéssé ismert politikus, Lejer Zoltán, a Jobbik volt kecskeméti polgármesterjelöltje lett. Faragó Tamás és Tokody Marcell révén két helyettes is került mellé. A pártigazgató-helyettesi poszt eddig nem létezett a Jobbikban. Sneider Tamás a döntést követően az Azonnali.hu-nak arról beszélt, bár az „egész tagság” mellette állt, talán jobb is, hogy így alakult: ha az elnökség részéről nincs iránta bizalom, akkor csak konfliktusokat szült volna a kinevezése. Kérdésünkre ehhez nem akart semmit hozzátenni, csupán annyit mondott, hogy „fegyelmezett ember vagyok”.
Jakab Péter egy háttérbeszélgetésen, amikor rákérdeztünk Sneider mellőzésének okaira, kifejtette, hogy eredetileg azért támogatta őt, mert akkor még úgy látta, egyedül neki vannak pártigazgatói ambíciói. Egyébként pedig az új politikát nem feltétlenül régi arcokkal kell megjeleníteni. A pártelnöki magyarázat a jelek szerint csak laza kapcsolatban van a teljes valósággal. Néhány nappal a tisztújítást megelőzően Sneider Tamás kezdeményezésére úgy módosították a párt választási szabályait, hogy Jakab Péternek ne legyen lehetősége vétót emelni a neki nem tetsző alelnökjelöltekkel szemben. Jakab a bizalom hiányának minősítette, és indulatosan bírálta az eljárást – bizonyítja egy hangfelvétel, ami elnökké választása után, a zárt ajtók mögött tartott kongresszuson készült, és amit egy ismeretlen hétfőn szerkesztőségünkhöz is eljuttatott. Jakab Péter név szerint is megnevezte – többek között – Sneider Tamást, majd kijelentette, hogy soha, semmilyen körülmények között nem enged „zsarolóknak, árulóknak, fenyegetőzőknek”. Adódik a következtetés, hogy Sneidert a választási szabályok átírása miatt, ennek retorziójaként golyózták ki a pártigazgatói székből. Lapunknak név nélkül nyilatkozó jobbikos politikusok azonban azt állították, hogy a kérdés már jóval korábban eldőlt. „Tamásra csak addig volt szükség, amíg kiírta az előrehozott tisztújítást, a küldöttek pedig megszavazták, hogy az új elnökség mandátumát meghosszabbítsák 2022 június végéig”– mondta egyikük. Az érintettet nem sikerült szóra bírnunk, de többen is megerősítették, hogy a régi elnökség egyik tagja, Bana Tibor azért nem mérette meg magát a tisztújításon, mert – még a párt választási szabályainak módosítása előtt – Jakab Péter az értésére adta: vétót emel vele szemben, ha elindul. Ennek oka pedig az volt, hogy Bana megkérdőjelezte Jakab alkalmasságát. A hír a pártközpontba is eljutott. Jakab Péter „tisztogatásra” készül, a politikusok és az alkalmazottak körében is „leszámol majd azokkal, akiket ellenfelének tekint” – hallottuk egy küldöttől a tisztújítás után. Az idő igazolni látszik a vélekedést. A kongresszus óta, ahogyan azt megírtuk, a Jobbik több mint tíz alkalmazottjától vált meg. Az egyik elbocsátott munkatárs „statáriális kirúgásként” értékelte a vele történteket, míg Jakab Péter a Jobbiknál zajló „szervezeti és strukturális átalakítással” magyarázta a személycseréket.
Az új elnök eddigi intézkedései világosan mutatják, hogy Jakab Péter kemény kézzel igyekszik vezetni a Jobbikot, olyan pártban gondolkodik, ahol nincs helye a központi akarattól eltérő irányzatoknak, még kevésbé az elnöktől független hatalmi centrumoknak. Ennek megfelelően Jakab nem a különféle csoportosulások között próbál egyensúlyozni, hanem tőle telhetően megakadályozza, hogy potenciális ellenfelei a párton belül pozícióhoz jussanak. Az új elnökség a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben betöltött mandátuma visszaadására szólította fel a Duna-parti cipőkbe beleköpő Kulcsár Gergelyt. Ezzel Jakab Péter jelképesen is kinyilvánította, hogy „a Jobbik képes szembenézni a múltjával, lezárni azt, és tiszta lapot nyitni”. A belső viták nem a néppártosodásról szóltak, hanem arról a kérdésről, hogy a Jobbik markánsan jobboldali erőként vegyen-e részt az ellenzéki együttműködésben. Jakab Péter ezzel szemben egy pragmatikus, „szociálisan érzékeny nemzeti néppárt” vezetőjeként a „magyar emberek valós problémáival” akar foglalkozni. Ideológiától mentesen a „rendszerváltás veszteseit” szeretné megszólítani, és természetes szövetségesének tart mindenkit, akit az Orbán-rendszer az ellenségének tekint. A terep kedvező Jakab Péter számára, és nem csupán a politikája igazolására szolgáló dunaújvárosi győzelem miatt. Azok, akik elutasították a mérsékelt irányvonalat, túlnyomórészt már csatlakoztak a Jobbikból kivált, Toroczkai László-féle Mi Hazánkhoz. A mostani elégedetlenkedők pedig könnyen a politika senki földjén találhatják magukat, ha nem veszik igénybe a felkínált menekülési útvonalat, és a háttérbe húzódva nem alkalmazkodnak az új stratégiához. Baloldali vagy liberális pártokba aligha szeretnének átigazolni (gyaníthatóan azok részéről sem mutatkozna lelkes fogadókészség irántuk), de a szélsőjobboldal felé is zárt kapukat találnának. Toroczkai tavaly ilyenkor, Hegedűs Lorántné kilépésekor közölte: a Jobbik frakciójából már senkit nem vesznek át.