Orbán Viktor;Donald Trump;David Cornstein;

2020-02-19 09:26:11

Politikai pletykák

Még soha nem írtam politikai pletykákról, de mivel hároméves cikksorozatom hamarosan a végéhez ér, itt az ideje, hogy ezt is gyorsan kipróbáljam.

Az első washingtoni pletykának magyar vonatkozása is van: David Cornstein nagykövet állítólag hamarosan elhagyja állomáshelyét – talán tavasszal, talán a nyár elején –, és visszaköltözik New Yorkba. Trump elnöknek pénzre van szüksége, nagyon sok pénzre a novemberi választás finanszírozására, Cornstein pedig segíteni akar neki. Az izraeli nagykövetségre pályázik. Eddig se tartózkodott gyakran Budapesten, távozása után pedig hivatalosan is újra egy profi „második ember” venné át a diplomáciai stafétabotot legalább egy évre. Ez a jó hír.

A rossz hír az, hogy Cornstein romokat hagy maga után. Ilyen tájékozatlan nagykövete Amerikának csak a 30-as években volt. Az akkori nagykövet, John Montgomery Horthynak udvarolt, aki a naiv nagykövet jóindulatát azzal hálálta meg, hogy 1941-ben hadat üzent Amerikának. Cornstein se ért el semmit. A Central European Universityt Orbán kirúgta az országból, amerikai fegyvereket nem vásárolt. Az ukrán oktatási reformot nem veszi figyelembe, továbbra is akadályozza a NATO-Ukrajna tárgyalásokat. Sőt, ő is hadat üzent az USA-nak. Mivel a lakosság fele itt többé-kevésbé liberális nézeteket vall, és Orbán szerint a liberális nem más, mint egy diplomás kommunista, Orbán most Amerika egyik felével hadakozik. Arról nem is beszélve, hogy a 90-es években ő maga is elkötelezett liberális volt, a Liberális Internacionálé egyik vezetője, tehát diplomás komcsi.

Itt, Washingtonban néhány tisztviselő már látja, hogy Orbán orosz fogságban van. Az ország függetlenségét függesztette fel Moszkvában, nem a Fidesz tagságát Brüsszelben. Legutóbbi washingtoni útján az amerikai külügyminiszter már nem is fogadta Szijjártó Pétert. 

A második pletyka a Conway házaspárról szól. A feleség – négy gyermek anyja – Trump elnök egyik legközelebbi munkatársa. A férj az örömtől könnyezve üdvözölte 2016-ban Trump választási sikerét. Mindketten tanult, intelligens emberek, a Republikánus Párt hűséges, mélyen konzervatív támogatói. George Conway jónevű, gazdag New York-i ügyvéd, Kellyanne Conway elismert kampányszakértő. 

A 2016-os elnökválasztás után néhány hónappal George rájött arra, hogy Trump nem hagyományos republikánus, hanem egy tudatlan, beképzelt, nárcisztikus, rasszista fráter. Ezt ki is mondta. Meg is írta. Sőt, létrehozott egy Lincoln nevű új szervezetet, amelyben kiábrándult republikánusok vesznek részt. Céljuk Trump megbuktatása és az egykori Republikánus Párt restaurálása. 

A Fehér Ház válasza nem késett. A szóvivő, a pletykák szerint saját kérésére, Kellyanne lett, és a Fehér Ház előtt, ahol több tucat mikrofon várta, jól beolvasott a férje által vezetett Lincoln csoportnak. A páratlan páros párharca jórészt a nyilvánosság előtt folytatódik. A házasság sorsáról viszont nincs hírem, habár egy klasszikus pletyka azzal végződne, egy ágyban alszik-e még a Conway házaspár.