Előfizetés

Már több az egyéni vállalkozó, mint a cég

M. I.
Publikálás dátuma
2020.02.19. 22:15

Fotó: Shutterstock
Már több mint 530 ezer egyéni vállalkozás működik Magyarországon: ez a szám 16 év után újra meghaladja a társas vállalkozásokét - írja az Opten.
Rekordszámú, közel 88 ezer új egyéni vállalkozás indult az elmúlt egy év során - közli az Opten. Így számuk összesen 530 ezer, ami szintén minden idők legmagasabbja. Pertics Richárd, az Opten elemzője ez mérföldkőnek értékeli. A társas vállalkozások a 2010-es évek eleji szigorítások nyomán jóval átláthatóbbá váltak, a felelősségi körök letisztultak, alapításuk felelősségteljesebbé és összetettebbé vált. Ez népszerűségük visszaesésével járt. Az egyéni vállalkozás alapítása viszont egyszerűbbé vált, aminek a KATA nevű adózási forma is komoly lökést adott. A harmadik okot Pertics Richárd a korosztályok közötti különbségben látja. Jelenleg mind a vállalkozások, mind az alkalmazottak derékhadát az 1960-1979 között született X generáció alkotja. Az újonnan induló vállalkozások viszont egyre népszerűbbek az Y és a Z nemzedék körében. Ennek egyik oka, hogy a fiatalok kevéssé gondolnak a nyugdíjra - véli az Opten elemzője. Változatlanul magas a törlések 10 százalékos, a többi vállalkozási formánál magasabb törlési aránya. Ennek oka lehet, hogy a körben sokan nem terveznek hosszú távra, viszonylag könnyű a megszüntetés és az alapítás - véli az elemző. Ilyen magas szám esetén viszont már megjelennek a hátulütők is. Az eleve elaprózódott cégállománynak, tőkeellátottságnak nem feltétlen tesz jót a sok egyéni vállalkozó. Ráadásul a KATÁ-t egyes nagyobb vállalkozások - kevéssé szabályos módon - a munkaviszony kiváltására használják. A jelenségre már az adóhatóság is felfigyelt, így e tekintetben ellenőrzések is várhatók. Viszonylag sok, mintegy 80 ezer a tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozó is. Ez szintén arra utal, hogy a magánszemélyek jelentős része csak átmenetileg használja ezt a vállalkozási formát. Országos átlagban 60 százalék körüli az egyéni vállalkozások összesen belüli aránya. A legmagasabb az érték Békés, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Bár mennyiségben Budapest és Pest megye nyer, arányuk itt a legalacsonyabb. Ágazati bontás szerint a legnépszerűbb az egyéb tevékenység, majd az oktatás, a pénzügy, a művészet a legnépszerűbb. Szám szerint viszont a tanácsadás, az építőipar és a kereskedelem a viszi a prímet.

337,21 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.19. 19:59

Fotó: Népszava
Gyengült a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Az euró jegyzése a kora reggeli 335,51 forintról 337,21 forintra emelkedett este hat órára. A forint történelmi árfolyammélypontját a múlt héten szerdán érte el az euró 340,37 forintos jegyzésén. A dollárt a kora reggeli 310,86 forint után este hatkor 312,42 forinton jegyezték. Nap közben a legmagasabb jegyzés 312,48 forint volt, megközelítve a dollár valaha elért legmagasabb jegyzését, a múlt hét csütörtöki 312,95 forintot. A svájci frank is erősödött a forinttal szemben, jegyzése 316,15 forintról 317,58 forintra ment fel. A svájci frank öt éve, a 2015 januári 333,01 forinton érte el a legmagasabb jegyzését.

Nagy gondok vannak a lakásépítéseknél

V. A. D.
Publikálás dátuma
2020.02.19. 18:46

Fotó: Shutterstock
Továbbra is a szakemberhiány jelenti az építőipari cégek számára a legnagyobb problémát: sem mérnököt, sem szakmunkást nem találnak a megrendelések teljesítéséhez szükséges menyiségben és minőségben.
A cégek fele bővíteni szeretné létszámát, ugyanakkor komoly kihívást jelent számukra a meglévő munkaerő megtartása is. Jól érzékelteti a helyzetet, hogy a cégek tizedénél a 2020. évi kapacitást lekötő rendelésállomány meghaladja a jelenlegi kapacitást. Mindez leginkább a lakásépítő cégeket érinti, hiszen a lakásépítési kedv továbbra is erős, a rendelésállomány ezen a területen tavaly tovább növekedett – derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) felméréséből, amelynek során mintegy 400 építőipari céget kérdeztek meg idei várakozásaikról. A válaszok alapján az idén már azok a vállalkozások is költeni fognak dolgozóik képzésére, amelyek eddig ezt nem tették, azok pedig, amelyek eddig is foglalkoztak ezzel, bővíteni fogják a képzésbe bevont munkavállalóik körét. A szakemberhiány megoldásához ugyanakkor a vállalkozások szerint hosszú távon szükség volna a jelenlegi képzési rendszer reformjára is. Tavaly a cégek átlagosan 12 százalékkal növelték a béreket, az idén pedig 8-9 százalékos bérfejlesztést terveznek. A feketefoglalkoztatás és a tisztességtelen munkaerő-elcsábítás terén ugyanakkor nem érzékelnek érdemi javulást, ami különösen a lakásépítés és -felújítás területén okoz problémákat. Ebben a szegmensben az írásos szerződés nélküli munkavégzés is hatványozottabban van jelen, a másik oldalról viszont forráshiányt is érzékelnek a cégek – többek között a lakástakarék-pénztári megtakarítások állami támogatásának 2018-as megszüntetése miatt. Az ÉVOSZ szerint a lakásépítési szektor lendületének megtartásához elengedhetetlen a vállalkozások kapacitásbővítése. A hosszú távú bővüléshez pedig fontos lépés lehet az lakásépítés 5 százalékos áfájának, és a lakásfelújítások áfa-kedvezményének újragondolása, valamint lakásfelújítási programok, városrész-rehabilitációs programok készítése is. A kivitelezők kormányzati, hosszú távú lakásgazdálkodási programot várnak – szögezi le a szakszövetség. Ami az árakat illeti: a vállalkozások várakozásai szerint ebben az évben az élőmunka ára, illetve az anyagmentes alvállalkozói díjak emelkednek majd a legnagyobb mértékben. Az építőanyagok, a fuvardíjak és az építőgépek bérleti díjai az inflációs várakozásokat meghaladó mértékben, 6-7 százalékkal drágulnak majd. Mindezek az újonnan kötött szerződésekben vállalt kivitelezés teljes költségét inflációt meghaladóan tornázhatják feljebb. A felmérésből az is kiderül: a vállalkozások likviditását nehezíti, hogy partnereik a korábbi időszakokhoz képest kicsit nagyobb százalékban fizettek késedelmesen, és a kintlévőségek behajthatóságának a megítélése sem javult lényegesen. Jelenleg mintegy 200 milliárd forintra lehet becsülni az építőipari lánctartozásos összeget, és mintegy 20 százalékra növekedett a határidőn túli számlakifizetések aránya. A megkérdezett építőipari vállalkozások ezzel együtt elégedettek üzleti helyzetükkel, a tavalyi, csaknem 22 százalékos bővüléssel szemben ugyanakkor az idén csupán 5-7 százalékos termelésnövekedésre számítanak.