Előfizetés

A veronai buszbaleset ügyében csak a háziorvost gyanúsítják itthon, aki eltanácsolta a sofőrt a vezetéstől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.21. 11:12

Fotó: AFP
Táppénzre vette a sofőrt az orvos.
Miközben Olaszországban pénteken részítéletet hoz a bíróság a veronai busztragédia ügyében, és a magyar sofőrt akár 12 év börtönre is ítélhetik, a magyar háziorvosok attól tartanak, hogy ezentúl a tragikus kimenetelű közúti balesetek után őket is bíróság elé állítják. Itthon csak egy gyanúsítottja lett az ügynek, a sofőr, V. J. háziorvosa, aki a 168 Óra információi szerint táppénzre vette és eltiltotta a vezetéstől a sofőrt, amikor megtudta, hogy egyébként alváscentrumban kezelik.
A lap azt írja, hogy a szakma szerint e körülmény mellett teljesen indokolatlan lett volna eltiltani a sofőrt a vezetéstől.

A vádlottak közül egyedül a sofőr kért gyorsított eljárást, ezért az ítélet csak őt érinti majd, az autópálya tervezéséért és kivitelezéséért felelős mérnökök ügye külön folytatódik még. A tragédia 2017 januárjában történt, 17 ember életébe került. Magyarországon csak a sofőr háziorvosát gyanúsították meg, először 2018 decemberében hallgatta ki foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Azzal gyanúsítják, hogy bár tudott az autóbuszvezető súlyos alvászavaráról, nem végezte el soron kívül a férfi egészségügyi alkalmassági vizsgálatát. A 168 Óra annak járt utána, valóban elkövethetett-e mulasztást a háziorvos, indokolt volt-e egyáltalán meggyanúsítani, miközben a sofőr, V. J. a nyomozati anyagok szerint alváscentrumban kezeltette alvási apnoéját. A rendőrségi jegyzőkönyvek szerint V. J.-t 2016. február 4-én alvásvizsgáló berendezéssel vizsgálták meg a Honvédkórház Alvásdiagnosztikai Központjában. Az alvászavarát vizsgáló neurológus légzéssegítő készülék állandó használatát írta elő a sofőrnek. Másfél hónapnyi használat után a buszos cég üzemorvosa alkalmasnak találta a vezetésre a férfit. A rendőrségi vallomása szerint az üzemorvos ekkor még nem tudott arról, hogy V. J.-t alvászavarral kezelik. Akkor már egy éve hatályban volt az Emberi és Erőforrási Minisztérium (Emmi) rendelete, ami kötelezően előírja a munkáltató számára az apnoés betegek szűrését. Ez azt jelenti, hogy az nem a háziorvos, hanem az adott cég orvosának elsődleges feladata.
A 168 Óra viszont a nyomozati iratok alapján azt írja, hogy míg a sofőr kezelését az alváscentrumban megkezdték, a háziorvos arra az időszakra táppénzre vette és eltanácsolta a vezetéstől, azaz eleget tett a szakmai protokollnak.

– Az, hogy ki milyen állapotban ül volán mögé, elsődlegesen mindig a sofőr felelőssége kell, hogy legyen. Kivizsgált, kezelt hivatásos sofőrök is vezethetnek. Persze sosincs száz százalékos bizonyosság abban, nem lesz-e rosszul az illető, nem fog-e elaludni  – mondta egy névtelenséget kérő igazságügyi orvosszakértő a lapnak. Hozzátette, hogy ha a sofőrt légsínterápiás eszközzel, CPAP-vel kezelték és használta is, akkor szerinte egyértelműen indokolatlan a jogosítvány korlátozása.
– A jogszabályoknak és rendeleteknek megfelelően, ha egy apnoés beteg alváscentrumban, szomnológustól szakorvosi engedélyt kap, vezethet. A háziorvosok pedig szakorvosi engedélyek alapján bírálnak jogosítványokat, ilyen esetben nem kell másodfokú bizottság felülvéleményezése. Az pedig, hogy egy hosszú külföldi útra milyen leterheltség mellett megy egy sofőr, azaz konkrétan a munkaalkalmassága elbírálása, már foglalkozás-egészségügy, tehát az üzemorvos feladata

– szögezte le a doktor. Miközben a buszos cég üzemorvosát tanúként hallgatták ki, a háziorvos ellen több mint egy éve folyik a gyanúsítotti eljárás. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség azt válaszolta a lap érdeklődésére, hogy továbbra is foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt folyik az eljárás.

Makói kettős gyilkosság: az ujjlenyomatok újbóli ellenőrzése alapján azonosították a gyanúsítottat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.21. 11:05

Fotó: police.hu
Bár a férfi megtagadta a vallomást, a szakértői intézet megerősítette, hogy a helyszínen talált genetikai nyomok egyeznek az övéivel.
A Makón és Csongrád megye területén élet és vagyon elleni, erőszakos bűncselekményeket elkövetők ujjlenyomatainak tüzetes átvizsgálása során sikerült azonosítani a 15 évvel ezelőtti makói kettős gyilkosság elkövetőjét – mondta a rendőrség főosztályvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Petőfi Attila, a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának vezetője az MTI tudósítása szerint közölte: a 2004 őszén, Makón elkövetett kettős emberölés elkövetésével gyanúsított férfit a daktiloszkópiai vélemény alapján fogták el, és bár megtagadta a vallomást, a szakértői intézet megerősítette, hogy a helyszínen talált genetikai nyomok egyeznek az övéivel. Hozzátette: a gyanúsítottnak
korábban csak az ujjlenyomat-töredékét rögzítették, amely nem volt alkalmas a gépi azonosításra, 2004-ben ezért nem sikerült megtalálni az elkövetőt. Most azonban több száz ujjlenyomatot vizuálisan ellenőriztek, és így jutottak el hozzá.

Petőfi Attila felidézte: 2004. november 16-án Makón, a Szegedi utca egyik házában holtan találtak egy 78 éves és egy 51 éves nőt, anyát és lányát. A helyszíni szemlén ujjlenyomatokat és szagnyomokat is rögzítettek. A „kiterjedt adatgyűjtést” követően a bűncselekmény után két héttel meggyanúsították az elkövetéssel az idős nő unokáját, akit a szagminta alapján a kutya kiválasztott. A fiatalember ráadásul nem tudott alibit igazolni és igazolható volt az érdekellentéte is a sértettel. A férfit gyanúsítottként kihallgatták, de a szakértői vélemény szerint nem egyezett a genetikai nyoma a helyszínen találttal, így vele szemben az eljárást megszüntették, majd 2006-ban a nyomozást is, mert nem volt beazonosítható az elkövető. (Korabeli sajtóhírek szerint az első gyanúsított egy évig volt letartóztatva, majd fél évig háziőrizetben, mielőtt megszüntették az eljárást ellene.)
Petőfi Attila elmondta: a kiemelt ügyeket felderítő főosztály 2019 novemberében kezdeményezte a nyomozás folytatását, és ennek során azonosították a feltételezett elkövetőt. A 78 éves sértett szerény életet élt, nyugdíját azzal egészítette ki, hogy családi házának egyik szobáját pénzváltónak adta ki. A nőt 51 éves lánya, a közeli iskola takarítónője gyakran meglátogatta, napközben is – ismertette a körülményeket. Elmondta, hogy a tettes a szomszédos ingatlanba hatolt be, majd a kerítésen átmászva jutott a sértett házába. A nyári konyhában összetalálkozott a 71 éves asszonnyal, akit vascsővel bántalmazott, majd elvágta a torkát. Ezután még másfél-két órát tartózkodott a lakásban, evett, ivott, átkutatta a házat. Ekkor találkozott össze az anyját meglátogató 51 éves nővel, akit ugyanúgy bántalmazott és ölt meg, mint előző áldozatát. A holttesteket újságpapírral betakarta, majd a vascsövet hátrahagyva távozott. Az elkövető azonban vénás sérülést szenvedett, a vért még a házban lemosta, ehhez azonban levette cérnakesztyűjét, így ujjlenyomatokat hagyott hátra.
A rendőrség most ezeket vetette össze ismét a Makón és Csongrád megye területén élet és vagyon elleni, erőszakos bűncselekményeket elkövetők ujjlenyomataival és így találtak rá a gyanúsítottra.

A csütörtökön több emberen elkövetett emberölés gyanúja miatt letartóztatott 46 éves Sz. Dénes a mórahalmi járásban élt, nőtlen, gyermektelen, vagyontalan, hajléktalan. Makón egy „magánéleti kapcsolat révén” fordult meg 2004-ben – közölte Petőfi Attila.

Kiskunmajsai gyilkosság: holtan találták a feltételezett elkövetőt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.21. 10:43

Fotó: Donka Ferenc / MTI
A haláleset körülményeit a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság vizsgálja.
Holtan találták meg a rendőrök a kiskunmajsai emberölés kapcsán keresett idős férfit – írja a police.hu. A rendőrség kedden közölte, hogy egy kiskunmajsai tanyán hétfő este holtan találtak egy 76 éves asszonyt, aki a helyszíni és halottszemle adatai alapján bűncselekmény áldozata lett. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt 
Az emberölés kapcsán keresett idős férfit – lakossági bejelentés alapján – 2020. február 20-án délután találták holtan a rendőrök. A haláleset körülményeit a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja.
Kapcsolódó
Megöltek egy idős nőt Kiskunmajsán egy tanyán