Előfizetés

Lábon lőtte magát a kosárszövetség Ivkovics Sztojan leváltásával

Vincze Attila
Publikálás dátuma
2020.02.21. 16:36

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A felek elbeszélnek egymás mellett, ezért a jelenlegi állás szerint a sikerek ellenére is távozik a férfi kosárlabdázók szövetségi kapitánya.
Lábon lőtte magát a kosárszövetség Ivkovics Sztojan leváltásával, ugyanis a férfi szövetségi kapitány utolsó előtti meccsén mindent felülíró eredményt ért el válogatottjával: Szombathelyen háromezer néző előtt két ponttal verte az Európa-bajnoki címvédő Szlovéniát (77-75), ami a bravúrnál is nagyobb eredmény, majdhogynem jelző sincs a méltatására. Ugyan az Eb-selejtezős ellenfélnél nem játszott a két tengerentúli NBA-s gigaász, de ez cseppet sem kisebbíti a csapat érdemeit.
Az örömöt azért kicsit árnyalja, hogy a csütörtöki meccs volt Ivkovics utolsó előtti jelenése kapitányként, vasárnap az Ukranja elleni idegenbeli összecsapás után veszi a kalapját. De hogy lehet ez? – teszi fel kérdést a kívülálló, aki mondjuk nincs tisztában a sportág belső viszonyaival.
Ivkovics megosztó személyiség, ilyen volt játékosként, majd kapitányként is. Mindkét beosztásában egyetlen dolog motiválta, hogy olyan közösséget tudjon létre hozni, amelyik képes egymásért küzdeni. Kapitányként sok érdeket sértett, gyakran nem a legjobb, hanem a szerinte mentálisan, felfogásban jobban az elképzelésébe illő játékosokat hívta be a keretbe, s mint az eredmények mutatják, elgondolását megértették, akceptálták a kosarasok. 
Hogy pontosan miért történt így, az egyelőre nem világos, legfeljebb sportági pletykák szivárogtak ki a váltásról, ezért maradjunk a kronológiánál.
Ivkovics nemrégiben bejelentette, hogy elfogadta a Kaposvár férficsapatának edzői posztját, így a válogatott mellett (amelyik a vasárnapi parti után legközelebb csak ősszel lép pályára), napi elfoglaltságot talált magának: elhatározta, hogy az NB I-es csapat kispadján ülve méginkább tesközelből figyeli a sportág hazai történéseit. 
A szövetség nem örült a fejleménynek, közleményben tudatta: „A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöksége vizsgálni fogja a férfi válogatott szövetségi kapitánya, Ivkovics Sztojan kaposvári edzői szerepvállalását, a felnőtt szövetségi kapitányok alkalmazásának egyik feltétele volt ugyanis az, hogy egyetlen élvonalbeli klubnál sem végezhetnek szakmai munkát.” Ennek oka, hogy a szövetség szerint a férfi és a női szövetségi kapitány esetében világos volt a kinevezésükkor megfogalmazott munkáltatói elvárás: e szerint az volt az elnökség kikötése, hogy a liga felett álló kapitányok nem lehetnek klubedzők, nem végezhetnek szakmai munkát az élvonalban. Ennek fejében díjazásukat is ehhez igazították, amit szerződéseikben egyértelműen rögzítettek.
Mivel Ivkovicsot mindez nem tántorította el tervétől, a szövetség január végi elnökségi ülésén megvizsgálta a szerződés, illetve a díjazás módosításának lehetőségét. Az elnökség két változat között ingadozott: vagy hozzáigazítják a szerződést a meglévő feltételekhez és csökkentik a megbízási díjat, vagy újragondolják, hogy ezekkel a feltételekkel milyen szövetségi kapitánnyal képzelik el a jövőt.
Ivkovics szokásos szarkasztikus stílusában kommentálta a szövetségi vizsgálat tényét, elmondta, 54 évesen már csak az egészségéért aggódik, nem a posztjáért, egyúttal kiemelte, nyolc éve van a szövetségnél, és eddig normális kapcsolatban voltak. Hozzátette, bízik abban, hogy fel tudják oldani a fennálló nézetkülönbséget. „Az MKOSZ felettem van, ott döntenek” – kommentált a kapitány. Később azonban mégis bejelentette, lemond a kapitányi posztról.
Az elnökség ezt elfogadta, de annyit hozzátett: a szerződésben rögzített felmondási idő alatt igényt tart a munkájára, így a februári Európa-bajnoki selejtezők során még neki kell irányítani a férfi válogatott szakmai munkáját.
Ilyen előzmények után győzte le csütörtökön a válogatott az Európa-bajnoki címvédőt. Ivkovics nagymestere a hatásvadászatnak, a manipulálásnak, ugyanakkor kétségtelen: ilyen kaliberű és hatású szövetségi kapitányt nem lesz egyszerű leakasztania az elnökségnek. A magyar edzői karban a játékosok körében nincs ekkora beágyazottsága semelyik szakembernek, külföldről hozni egyet pedig eredendően komoly kockázatot jelent. 
Azt egyelőre nem tudni, hogy a felek között mennyire mérgesedett el a helyzet, az viszont biztos: ha mondjuk Ukrajnában is nyerne a válogatott, amivel megint realitássá válna az újabb Eb-szereplés, az azért felettébb erősítené Ivkovics pozícióit. Márpedig nem történt más, minthogy a szövetség csupán ragaszkodott korábbi elhatározásához, amit ha most felülír, szavahihetőségét kockáztatja. Vagy enged Ivkovicsnak.
Ebből a csapdából azonban már se így, se úgy nem lesz könnyű jól kijönni.

Férfi Eb-selejtező, F csoport

Az állás: 1. Ukrajna 2, 2. Magyarország 2, 3. Szlovénia 1, 4. Ausztria 1 pont. A csoportból az első három jut ki a Németországban, Olaszországban, Csehországban és Grúziában esedékes Eb-re. A kvalifikáció második fordulójában, vasárnap a magyarok az ukrajnai Zaporizzsjában lépnek pályára. A további négy találkozó novemberben, illetve jövő februárban lesz.

Taokáosz az amatőr futballban

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2020.02.21. 11:00

Fotó: Népszava
Decemberben kellett volna megjelennie a kormányhatározatnak az amatőr labdarúgócsapatok tao-támogatásáról, ám ez elmaradt, a pályázási határidő a klubok részére (elvileg) február 28.
Február 28-ig kellene benyújtani pályázataikat az amatőr labdarúgócsapatoknak a 2020/21-es szezonra érvényes tao-támogatások lehívására. A kérelmeket a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) internetes tao kérelmi rendszerébe kellene feltölteni, ám a felület a csapatok számára egyelőre nem elérhető. Ennek oka: a mai napig nem jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányhatározat a következő szezonra érvényes törvényi előírásokról. Amíg ez nem történik meg, az MLSZ sem nyithatja meg az online felületét, hiszen nem tudja, milyen szempontok alapján kell a benyújtott kérelmeket befogadni és elbírálni. 
A bizonytalanság több mint ezer klubot érint az országban, lapunk a 2018/19-re vonatkozó adatokat találta meg, arra az idényre 1185 tao-kérelmet fogadott el az MLSZ. Az amatőr futballban a tavaszi szezon egyes megyékben már elkezdődött, máshol ezen a hétvégén vagy egy-két héten belül folytatódik, ez a különböző bajnoki osztályokban szereplő csapatok számától függ. Elképzelhető, hogy a pályázatok benyújtásának határidejét kitolják április 30-ig, de ez egyelőre csak feltételezés, erről semmilyen hivatalos információt nem kapott az MLSZ, így a klubokat sem tudta tájékoztatni.
A késlekedés és a bizonytalanság tervezhetetlenné teszi a csapatok számára a következő szezont, a két évnél régebben bejegyzett egyesületek sikeres pályázat esetén a tao terhére fizethetik a pályabérleti díjakat (Budapesten 20-40 ezer forintba kerül a hazai csapat számára egy-egy mérkőzés megrendezése, ha nincs saját pályája, és bérelnie kell, a klubok többsége nem rendelkezik saját létesítménnyel), de a tao igényelhető tárgyi eszközök (mezek, labdák, sportcipők) beszerzésére is. Ezen kívül a tao-támogatás lehetőséget biztosít a felnőtt amatőr együttesek mellett dolgozó edzők, másodedzők kifizetésére is. Amelyik csapat nem jogosult taó-ra, ott a játékosok által befizetett havidíjakból fedezik a költségeket, ami egy-egy játékosnak éves szinten a sportfelszerelések megvásárlásával együtt minimum 60 ezer forint költséget jelent.
A legnagyobb gondot az okozza, hogy a késlekedés miatt elbírált tao-kérelem nélkül kell a kluboknak például olyan stratégiai döntést hozni, hogy bővítik-e az utánpótláscsapataik létszámát. Ezt csak előfinanszírozással tehetik meg, és bízniuk kell abban, hogy az erre vonatkozó tao-kérelmüket utólag elfogadják. Vagy nem indítanak utánpótláscsapatot, megfosztva fiatal labdarúgókat a játék lehetőségétől. 
Létezik másodlagos tao-kérelem is, amivel pálya- vagy öltöző felújítására pályázhatnak a klubok, de ehhez is szükség van a kormányrendeletre, ami meghatározza, milyen dokumentumokat és igazolásokat kell mellékelni a kérelemhez. 
Kiegészítő tao-támogatás is igényelhető, erről az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) vár információkat az MLSZ. A labdarúgó-szövetség lapunk információja szerint háromszor érdeklődött a részletekről, de nem kapott választ.
Írásban szerda este megkérdeztük a Miniszterelnökség sajtóosztályát, hogy miért nem jelent meg a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is december közepén a kormányrendelet az amatőr futball részére igényelhető tao-támogatásokról, és mikor történik meg az elmaradás pótlása, de csütörtöki lapzártánkig nem kaptunk választ. Az Emmi-nél is érdeklődtünk arról, miért nem kapott tájékoztatást az MLSZ a kiegészítő tao-támogatások igénylésének feltételeiről, az alábbi választ kaptuk.
„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma levélben tájékoztatta az országos sportági szakszövetségeket a módosítások várhatóan napokon belüli kihirdetéséről, továbbá a sportfejlesztési programok beadása vonatkozásában a sportfejlesztési program jóváhagyására irányuló kérelem benyújtásának jogvesztő határidejéről, mely a tárgyév február utolsó napja.”
Ennek fényében nehéz eldönteni, kinek van igaza.

Játéktér befedésére is lehet pályázni

Az MLSZ elnöksége úgy határozott, hogy a játéktér befedésére is igényelhetnek amatőr klubok tao-támogatást. Európában be lehet fedni többek között Németországban a düsseldorfi és a gelsenkircheni stadion játékterét, ugyanez megoldható az amszterdami és a varsói aréna esetében, de van erre lehetőség Cardiffban és Boltonban is. Kíváncsian várjuk, melyik magyar amatőr csapat kér majd támogatást saját pályájának befedésére.

Legyőzte a címvédőket a magyar férfi kosárlabda-válogatott

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.20. 21:48

Fotó: Varga György / MTI
Az Eb-selejtezőn aratott, szlovének elleni győzelem már csak azért is jelentős, mert a két csapat mindhárom eddigi tétmérkőzésén alul maradtak a magyarok.
A magyar férfi kosárlabda-válogatott bravúros győzelmet aratott a címvédő szlovénok felett Szombathelyen a 2021-es Európa-bajnoki selejtezősorozat csütörtöki nyitányán.

Eredmény, 1. forduló, F csoport: Magyarország-Szlovénia 77-75 (16-16, 16-20, 17-18, 28-21)
A magyar pontszerzők:
Allen 16, Perl 15, Vojvoda 15, Keller 11, Váradi 8, Ferencz 6, Benke 3, Szabó 2, Horti 1 A felmondási idejét töltő szövetségi kapitány, Ivkovics Sztojan együttese annak tudatában kezdte meg a hatmeccses selejtezősorozatot Szombathelyen, hogy a címvédő szlovénoktól öten vannak a keretben a 2017-ben Isztambulban Európa-bajnoki címet szerzett csapatból. Nem jött át Európába ugyanakkor a két legnagyobb sztár, az NBA-ben szereplő Luka Doncic (Dallas Mavericks) és az előző kontinenstorna legjobbjává választott Goran Dragic (Miami Heat).

Ami a két csapat egymás elleni mérlegét illeti, mindhárom eddigi tétmérkőzést a rivális nyerte 1996-ban, 1997-ben és 1999-ben. Azóta két felkészülési meccset vívott a két gárda, 2012-ben és 2017-ben is a szlovénok bizonyultak jobbnak.

A 2017-es Eb-n 16. helyezett magyarok - akik 18 év után szerepeltek újra kontinenstornán - a csütörtöki összecsapáson 6-4-nél megtorpantak, és három szerzett pontra 12-t kaptak. A 16-16-ról indult második negyedben főként a Japánban légióskodó Allen Rosco révén tartotta a lépést a nemzeti együttes, majd a hat év után visszatért Szabó Zsolt is betalált. Csakhogy 24-23-nál újabb "rövidzárlat" jött, s a szlovénok egy 11-0-s rohammal ismét megléptek, a nagyszünetben 32-36 volt az állás.

A félidő statisztikájából kitűnt, hogy a hazaiak tíz triplakísérletéből csak egy volt sikeres, és a húsz percből csak háromban vezettek. A mezőny legjobbjaként Allen ekkor 11 pontnál tartott. A térfélcsere után megint hatpontos lemaradást dolgoztak le a magyarok, elsősorban az olasz Reggio Emiliát erősítő Vojvoda Dávidnak, illetve Perl Zoltánnak köszönhetően. A 49-54-ről induló zárószakaszban a csapatkapitány Keller Ákos triplájával egyenlített (56-56) a magyar válogatott, s innentől nyílt csatát láthatott az Arena Savaria közönsége. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, Vojvoda szórta a kosarakat, az utolsó perc Váradi Benedek hármasa révén 72-71-gyel kezdődött, majd a rendkívül izgalmas hajrában a szombathelyi kedvenc Perl büntetői döntöttek.

A magyar csapat a 2021-es kontinenstorna selejtezőjében a szlovénokon kívül Ausztriával és Ukrajnával szerepel azonos csoportba, amelyből az első három jut ki a Németországban, Olaszországban, Csehországban és Georgiában sorra kerülő Eb-re. A kvalifikáció második fordulójában, vasárnap a magyarok az ukrajnai Zaporizzsjában lépnek pályára. A további négy találkozóra novemberben, illetve jövő februárban kerül sor.