Előfizetés

Kovács András Ferenc az Artisjus Nagydíjasa

Cs. E.
Publikálás dátuma
2020.02.25. 16:56
Kovács András Ferenc szaval a 81. Ünnepi Könyvhét debreceni megnyitóján a Kossuth téren 2010-ben
Fotó: Oláh Tibor / MTI
„Költészetében ott működik a teljes irodalmi hagyomány, amelynek immár fontos része ő maga is. Tehetség, stílus, szabadság, szellem, pátosz: mind-mind részei annak a könnyedén nagyszabású játéknak, amely 1983-ban kezdődött a Tengerész Henrik intelmeivel, és amely nem ér véget a 2019-es Requiemmel” – e szavakkal méltatta Bazsányi Sándor Kovács András Ferencet, az Artisjus Irodalmi Nagydíj idei nyertesét. A József Attila-, Déry Tibor-, Kossuth-és Babérkoszorú-díjas költő, műfordító, esszéíró, szerkesztő, dramaturg Requiem Tzimbalomra című verseskötetéért veheti át a rangos irodalmi elismerést. A fődíjas mellett Artisjus Irodalmi Díjat kap Cselényi Béla Órajáték Bronzapával, Kováts Judit Hazátlanok, Szajbély Mihály Csáth Géza élete és munkái, valamint Mártonffy Marcell Biblikus hagyomány és történelmi tapasztalat Pilinszky esszéiben című írásáért. Az Artisjus Egyesület által 2006-ban létrehozott díj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, valamint a tehetségüket már bizonyított művészek további ösztönzése. Egyik legfőbb erénye, hogy a pályatársak szavazzák meg a nagydíjast és a négy kategória díjazottjait egyaránt. A korábbi években többek között olyan szerzők részesültek az elismerésben, mint Takács Zsuzsa, Berkovits György, Nádasdy Ádám, Pintér Béla, Spiró György, Tandori Dezső, Háy János, Cserna-Szabó András vagy Závada Pál. Az elismeréseket ünnepélyes keretek között 2020. március 2-án a Budapest Music Centerben adják át.

Jordán Tamást a nemzet színészévé választották

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2020.02.25. 16:17

A nemzet színészei kedden Jordán Tamást választották meg új tagnak, Andorai Péter helyébe. Jordán lapunknak elmondta: 2021 január 31-ig vezeti tovább a szombathelyi színházat.
Kettős érzésekkel fogadtam a hírt – mondta Jordán Tamás, miután megtudta, hogy kollégái őt választották meg kedden nemzet színészének. - Tudom, hogy korábban is felvetődött a nevem, de mégsem voltam erre felkészülve – tette hozzá. Andorai Péterrel kifejezetten jóban voltam, így különösen fáj, hogy az ő helyébe léphetek. Az viszont óriási erkölcsi tőke, hogy tizenegy pályatársam szavazott rám és most már közéjük tartozhatok. A voksolást a Nemzetiben tartották, amely egyáltalán nem idegen Jordán számára, hiszen ő is vezette korábban ezt az intézményt, sőt volt, amikor az ő feladata volt ilyen alkalmakkor, mint a nemzet színésze választás, felhívni az új díjazottat. Most Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház jelenlegi igazgatója hívta őt fel és osztotta meg vele a hírt, illetve gratulált hozzá. Lassan ott tartunk, hogy a nemzet színésze marad az egyetlen díj, vagy terület, ahol nem érhető tetten az átpolitizáltság. Ennek egyik feltétele, hogy a díjról maguk az eddig kitüntettettek döntenek. És ők nyilván nem azt nézik például Jordán Tamás esetében - nagyon helyesen -, hogy milyen politikai csatái voltak Szombathelyen, vagy beszélt-e legutóbb a Madách téri tüntetés színpadán, vagy sem.   
Jordán eleve ároktemető, konszenzusos személyiségnek számít a hazai színházi életben. Szakmai kvalitásait, közösségteremtő erejét senki sem kérdőjelezi meg. Emellett ő az, aki eddig mindig az újat kereste. Az Egyetemi Színpadtól, Kaposváron, a Merlinen és a Nemzetin keresztül mindig az érdekelte, amit még nem csinált. Olyan helyzetek izgatták, amelyekben újra és újra próbára teheti magát. Sokan meglepődtek, amikor eldöntötte, hogy nem akar hosszabbítani a Nemzetiben, hanem Szombathelyen szervez saját társulatot, illetve hoz létre új önálló játszóhelyet. Sokan óvták, de ő nem hátrált. Egyfajta nemes akarnoksággal ment tovább az általa kijelölt úton. Aztán persze ő sem kerülhette el a konfliktust. Volt, amikor küzdenie kellett azért, hogy tovább csinálhassa. De megküzdött érte, hogy igazgató maradjon és a kollégái és a közönség bizalmát sohasem vesztette el. Kiálltak mellette. Közben most is rendez, játszik és saját estjeit viszi mindenfelé. Nem tud egy helyben maradni. Legendás a játékszenvedélye. El is felejtettem tőle megkérdezni, hogy fogadott-e arra, hogy ő lesz a nemzet színésze. Nem csodálkoznék rajta, ha igen. Két évvel ezelőtt 75. születésnapján egy színpadi beszélgetésen a századik születésnapjához közelítő édesanyja, Sári néni telefonon köszöntötte őt. Megható volt hallani azt a párbeszédet, ami közöttük zajlott. Valószínű, most is túl vannak már az újabb közös örömön. Amikor felhívtam Jordán Tamást, szóba hoztam, hogy mivel egy életjáradékról van szó, gondolom egzisztenciális biztonságot is jelent majd számára ez a díj. Erre ezt válaszolta: „ a terveim szerint 2021. január 31-ig vezetem tovább a szombathelyi színházat. Tehát lényegében van még egy szezonom, ezt az időt szeretném a legjobban kihasználni.”

Az elismerés birtokosai

A nemzet színészei jelenleg: Bodrogi Gyula (2007-től), Haumann Péter (2010-től), Király Levente (2006-tól), Máthé Erzsi (2000-től), Tordy Géza (2008-tól), Törőcsik Mari (2000-től), Molnár Piroska (2011-től), Cserhalmi György (2014-től), Szacsvay László (2015-től), Csomós Mari (2017-től), Almási Éva (2016-tól) és Jordán Tamás.

Jordán Tamás

1943-ban született Budapesten. 1966-ban földmérnök diplomát szerzett a Műszaki Egyetemen. Később tagja lett az Egyetemi Színpadnak. 1980-tól tizenegy éven át a kaposvári társulatban játszott. 1991-ben Lázár Katival létrehozták a Merlin Színházat, illetve a színészműhelyt. 1996-ban vehette át a Kossut-díjat. 2003-ban a Nemzeti Színház igazgatója lett. 2008-ban megalapította a szombathelyi Weöres Sándor Színházat, melyet azóta is vezet.         

Placido Domingo bocsánatot kért azoktól a nőktől, akik megvádolták őt szexuális zaklatással

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.25. 15:18

Fotó: ANGELA WEISS / AFP
A tenor elkötelezett amellett, hogy senkinek se legyen olyan tapasztalata, mint amit ő okozott a vádak szerint.
Plácido Domingo világhírű spanyol operaénekes közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben - adta hírül a spanyol média kedden.
„Az elmúlt hosszú hónapok alatt töprengtem a vádakon, melyeket több kolléganőm felhozott ellenem. Tiszteletben tartom, hogy ezek a nők végül elég biztonságban érezték magukat ahhoz, hogy megszólaljanak. Szeretném, ha tudnák, valóban sajnálom, hogy fájdalmat okoztam, és teljes felelősséget vállalok cselekedeteimért”

- idézte több sajtóorgánum a 79 éves tenortól kapott dokumentumot.      Plácido Domingo közleményében hangsúlyozta, elkötelezett amellett, hogy pozitív változás menjen végbe az opera világában, és senkinek se legyen ilyen tapasztalata. A spanyol média beszámolt arról is, hogy az amerikai zeneművészek céhe (AGMA) hat hónapos vizsgálatának eredményeként megállapította a spanyol tenor „nem megfelelő viselkedését”, amely a „flörtöléstől a szexuális utalásokig” terjedt a munkahelyen és azon kívül egyaránt. Az operaénekes ellen azután kezdődtek vizsgálatok különböző szakmai szervezetekben és intézményekben, hogy tavaly augusztusban az AP amerikai hírügynökség nyilvánosságra hozta: nyolc operaénekesnő és egy balerina még az 1980-as években elkövetett szexuális zaklatással és szexuális töltetű illetlen magatartással vádolta meg Domingót.
Plácido Domingo akkor rendkívül zavarba ejtőnek és pontatlanul megfogalmazottnak nevezte a vádakat.
- Mindig azt hittem, hogy valamennyi kapcsolatom egyetértésen alapult - fogalmazott.

A botrány kipattanását követően a sztár kolléganőitől érkezett bejelentések száma húsz fölé növekedett, több amerikai fellépését is visszamondták különböző operaházak és zenekarok. A tenor októberben lemondott a Los Angeles-i opera főigazgatói posztjáról, amelyet 2003 óta töltött be, arra hivatkozva, hogy az őt ért vádak lehetetlenné tennék ottani munkáját. Ugyanezzel az indoklással távozott a Metropolitantől. Akkor tagadta ugyan a vádakat, de beleegyezett abba, hogy nem vállal szerepet a New York-i operaház előadásaiban.