Előfizetés

Szávay István is kilépett a Jobbikból

Népszava
Publikálás dátuma
2020.02.25. 19:07

Fotó: Kovács Attila / MTI
Egykori barátainak, tagtársainak jó munkát kívánt.
Húsz évet hagyok a hátam mögött onnantól kezdve, hogy elsős egyetemistaként 2000 szeptemberében elődszervezetünk, a Jobboldali Ifjúsági Közösség tagjává váltam – írta Facebook-oldalán Szávay István.
„Döntésemet a nyilvánosság előtt indokolni nem kívánom, más párthoz nem csatlakozom, sajtómegkeresésekre nem válaszolok, lakájmédiában futtatott Jobbik-szakértő nem leszek”

– hangsúlyozta. Egykori barátainak, tagtársainak jó munkát kívánt.

Szávay István 2018 végén mondott le parlamenti képviselői mandátumáról, miután kiszivárgott egy hangfelvétel: ennek tanúsága szerint a politikus antiszemita kijelentéseket tett. Szávay maga is minősíthetetlennek nevezte stílusát, és elnézést kért. A kormánypárti sajtó az utóbbi időben a Jobbik belső ellenzékének vezéralakjaként igyekezett beállítani Szávay Istvánt. A Jobbik januári kongresszusán pártelnökké választott Jakab Péter pedig – szintén egy kiszivárgott hangfelvételen – Szávay-klánról beszélt. Nemrég Bencsik János parlamenti képviselő hagyta el a frakciót és a pártot.

Hidegfront hoz sok esőt szerdán

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.02.25. 16:26
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Éjszaka és szerdán sokfelé várható csapadék: egyre nedvesebb, hidegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé.
Kedd éjszaka északnyugat felől megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé alakul ki eső, zápor, néhol zivatar. Szerdán többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és sokfelé valószínű eső, zápor, helyenként zivatar. Kedden a délnyugati, éjszakától az északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol meg is erősödik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 7 és 10 fok között valószínű, de délkeleten 11-13 fok is lehet.

Időjárási helyzet Európában

Európa északi felén többközéppontú ciklon helyezkedik el. Hatására arrafelé gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé fordul elő eső, záporeső, az északabbi tájakon havazás. Ugyanakkor Dél-, Délkelet-Európa időjárását anticiklonális hatások alakítják. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően a magasnyomás területén általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés.
Szerda estig a Kárpát-medence fölé eleinte enyhe, váltakozó nedvességtartalmú, majd egyre nedvesebb, hidegebb levegő érkezik, emiatt éjszaka és szerdán sokfelé várható csapadék, több fokkal gyengül a nappali felmelegedés.

Túl a krumpliosztáson – így kell gúzsba kötve táncolniuk az önkormányzatoknak a szociálpolitikában (szavazás)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.25. 16:23

Fotó: Népszava
A „fapados” segítség is meglepően hatékony tud lenni.
Jogkörök vannak, de pénz nincs – röviden ez a keret adott azoknak a helyhatóságoknak, amelyek fejleszteni akarnak a helyi szociálpolitikán. Az állam az elmúlt tíz évben szinte mindent vitt, a központosítási lázban a kormányhivatalokhoz került egy sor olyan szociális jogkör is, ami a rendszerváltás óta a helyhatóságoknál volt. A lakossági igényekkel viszont a hétköznapokban az önkormányzatok találkoznak, nekik kell áldozniuk például a szociális támogatásokra, az alulfinanszírozott egészségügyre, az oktatási dolgozók bérkiegészítésére, idősgondozásra vagy akár a lakhatási helyzet javítására – derül ki az Új Egyenlőség legfrissebb podcastjából.  Ilyen helyzetben kell a helyi vezetésnek döntenie (rendeletet alkotnia) arról, kiket és hogyan támogat. Feladat van bőven, például még egy viszonylag jó adottságokkal rendelkező önkormányzat is csak évi 30-40 lakás felújítását és szociális célú felhasználást tűzheti ki célul, miközben sokszor ennyire lenne szükség. Ám még ebben a helyzetben is mód van elrugaszkodni a megörökölt fapados ellátórendszertől, kitörni a krumpliosztásos szavazatvásárlások logikájából.