Előfizetés

Görögországban is felütötte fejét a koronavírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.26. 14:41
A szaloniki Ahepa kórház
Fotó: SAKIS MITROLIDIS / AFP
Az első fertőzött Észak-Olaszországból hozhatta haza a kórokozót, jelenleg is megfigyelés alatt tartják.
Görögországban is megjelent az új koronavírus: az első beteg egy 38 éves görög nő, aki járt Észak-Olaszországban - mondta el Szotirisz Ciodrasz, az athéni egészségügyi minisztérium illetékese. Beszámolója szerint a nő jó állapotban van, és megfigyelés alatt tartják Szalonikiben. A hatóságok megállapítják, hogy kikkel lépett kapcsolatba, és közeli ismerőseit elkülönítik másoktól. A 11 millió lakosú Görögországot évente több mint 30 millió turista keresi fel. Az országban 13 kórházat jelöltek ki a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére.
Az új koronavírus több mint 2700 emberéletet követelt, a fertőzöttek száma körülbelül 80 ezer. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége a vírus gócpontjának számító kínai Hupej tartományban történt. A kórokozó eddig több mint 30 országban jelent meg. Európán belül Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet, ahol az Index szerint már 12 halálos áldozata van a fertőzésnek és 374 betegről tudnak. Franciaországban már két életet követelt a betegség, és nem zárható ki, hogy egy Ausztriában elhunyt olasz nő halálát is koronavírus-fertőzés okozta. A magyar hatóságok jelenleg két magyar fertőzöttről tudnak:  egy nőt Bécsben tartanak karantén alatt, és megfertőződött a Diamond Princess japán turistahajó egyik magyar  alkalmazottja is - mindkettőjük állapota stabil. 

Ismét Újdelhi a világ legszennyezettebb fővárosa

MTI
Publikálás dátuma
2020.02.26. 14:20

Fotó: NOEMI CASSANELLI / AFP
Bár a javulás jelei is érezhetőek, India továbbra is komoly légszennyezettségi problémával küzd.
India fővárosa 2018 után 2019-ben is világviszonylatban a legszennyezettebb levegőjű főváros. Ezenkívül Indiában van a világ 30 legszennyezettebb városa közül 21 – közölte az IQ AirVisual, légszennyezettséget vizsgáló svájci cég, amely finomszemcsés anyagok (PM2,5) koncentrációját vizsgálja a városkörnyéki területek levegőjében.
A szennyezés súlyosságát úgy határozzák meg, hogy megmérik, mennyi a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű (PM2,5, azaz 2,5 mikronos) szálló por a levegőben. Ezek a részecskék rendkívül ártalmasak, bejutnak a tüdő mélyére. A PM2,5 magas koncentrációja súlyos betegségeket, köztük rákot és szívproblémákat okozhat.
Újdelhiben 2019-ben a PM2,5 átlagos éves mennyisége egy köbméternyi levegőben 98,6 volt, több mint a duplája Pekingének, ahol az év során átlagosan 42,1 részecske volt egy köbméter levegőben. Peking a kilencedik legszennyezettebb város a világon.
Újdelhi levegőjének toxikusságát a járművek, az ipari kibocsátás, az építkezéseken keletkező por, a szemétégetőkből felszálló füst és a közeli mezőkről származó, szálló növényi maradványok okozzák. Tavaly a több mint 20 millió embernek otthont adó Újdelhi lakossága novemberben és decemberben – amikor a szennyezettség szintje a legmagasabb volt – mindössze négy napon át lélegezhetett be „mérsékelten szennyezett” vagy „elégséges” minőségű levegőt. Az év végén a hatóságok a légszennyezettség okozta krízist közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánították és kétszer is bezárták az iskolákat.
A tanulmány ugyanakkor kitér arra, hogy Indiában „széleskörű javulás” volt észlelhető 2019-ben a PM2,5 szintjében az egy évvel korábbi értékekhez képest. Ez többnyire a kedvezőbb meteorológiai körülményeknek, a kormánynak a levegő tisztításáért tett erőfeszítéseinek és a gazdasági lassulásnak köszönhető. „A fejlődés ellenére India továbbra is komoly légszennyezettségi problémával küzd” – áll a tanulmányban.

Varsói bandaháború, pont kampány idején

Miklós Gábor írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2020.02.26. 10:30

Fotó: Dursun Aydemir / AFP
A konfliktus középpontjában Marian Banas, az ottani állami számvevőszék (NIK) tavaly nyáron hat évre megválasztott elnöke áll.
„A kormány a Netflixnek csinál konkurenciát: egyenesben vetítik a bandaháborút” – az epés megjegyzés Michal Kaminski lengyel ellenzéki EP-képviselőtől származik, aki így kommentálta a varsói kormány legfelső szintjén zajló heves csatározásokat. A konfliktus középpontjában Marian Banas, az ottani állami számvevőszék (NIK) tavaly nyáron hat évre megválasztott elnöke áll. A 64 éves közgazdász előzőleg pénzügyminiszter, még korábban az államkincstár vezetője volt a jobboldali  Jog és Igazságosság párt (PiS) kormányaiban. Sőt, egy előző PiS-érában az ellenzéki múltja kapcsán börtönviselt szakember a vámhivatalt irányította. Éppen eme kiváló pedigréje miatt lett a NIK vezetője. De nem sokáig örülhetett a kinevezésének, mert a TVN magántévé tavaly nyilvánosságra hozta, hogy Banasnak van egy krakkói bérháza, amelyben rovott múltú alakok óradíjas szállodát működtetnek. Ráadásul vagyonnyilatkozatában a házból származó jövedelmének csak a felét vallotta be. A PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski berendelte Banast a pártközpontba, ahol lemondásra akarta bírni. A számvevőszéki elnök először bele is egyezett a távozásába, majd mégis visszautasította, azzal, hogy méltatlan politikai nyomás alá helyezték. Erre következett a pártállam ellencsapása. A korrupcióellenes titkosszolgálat (CBA) és az ügyészség nyomozói, fittyet hányva a számvevőszéki elnököt megillető mentelmi jogra házkutatást tartott a Banas irodájában és családjának összes ingatlanában. Nem csak iratokat, de készpénzt és műtárgyakat is kerestek. Elvitték Banas határidőnaplóját, amelyben programja mellett a tárgyalásairól szóló összefoglalók is voltak. A kormányhoz közelálló média sorra közöl olyan állításokat, amelyek Banast bűnözőként, egy pénzmosó szervezet fejeként tüntetik fel, megvádolják azzal, hogy pártállami kapcsolatai voltak és részt vett a lengyel YMCA (Keresztény Ifjak Szervezete) kifosztásában. Banas viszont gyászos jelentést tett közzé az igazságügyi minisztérium tevékenységéről, és vizsgálatot rendelt el az állami televíziónál. A lengyel közélet próbálja értelmezni, mi történik a jobboldali nacionalista kormánypárt csúcsain. A jelek többek szerint arra utalnak, hogy Jaroslaw Kaczynski hatalma gyengül a pártban, ahol  Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, egyben legfőbb ügyész kerekedik felül. Ő egy kisebb jobboldali pártot a Szolidáris Lengyelországot vezeti, amelynek több vidéki szervezete átállásra csábítja a PiS helyi funkcionáriusait. A Banas elleni akciót Ziobro a Bialystok-i körzeti ügyészségre bízta, amelynek vezetője már több hasonló politikai ügyben szolgálta ki főnöke érdekeit. A Marian Banas elleni hajsza azért is kockázatos – utal rá a lengyel média -, mert a politikus harminc éve szolgálta a PiS és elődpártjai érdekeit, rengeteget tud a politikusok anyagi és egyéb ügyeiről. Most úgy látszik, harcolni akar, ez pedig vérengzéssel járhat a politika csúcsain. Pont akkor, amikor Lengyelországban javában folyik az elnökválasztási kampány.