Nem veszi át Szabó István a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját

Publikálás dátuma
2020.02.26. 15:00
Szabó István filmrendező
Fotó: Andreas Pessenlehner / AFP/APA-PictureDesk
Kitüntetését többen kritizálsták a renező ügynökmúltja miatt.
A Magyar Filmakadémia Egyesület tiszteletben tartja és tudomásul veszi Szabó István filmrendező döntését, hogy nem veszi át az életműdíjat - olvasható a közleményben. - Döntéséről Szabó István szóban tájékoztatta a Magyar Filmakadémia Egyesületet - közölték. Szabó István kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták az Oscar- és Kossuth-díjas rendező ügynökmúltja miatt. A Magyar Filmakadémia január végén hozta nyilvánosságra, hogy Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színészek és Szabó István rendező pályáját életműdíjjal jutalmazza. Az ünnepélyes díjátadó a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlén pénteken lesz a Pesti Vigadóban.
Szerző

Bán vs. Benkő: ma dönt a Fővárosi Közgyűlés az igazgatói kinevezésről

Publikálás dátuma
2020.02.26. 09:00
A KULTÚRA NEMZETI ALAP - Tüntetés a Madách téren tavaly decemberben
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Megtörtént, amire korábban senki sem gondolt. A Szabad Tér Színház igazgatójának a ma várható kinevezése az első fővárosi koalíciós szakítópróbává válhat. Egyes értesülések szerint Benkő Nóra színésznő lehet a befutó, mások szerint marad Bán Teodóra eddigi igazgató.
Politikai háború, illetve zsarolás tárgya lett a Szabad Tér Színház igazgatójának személye, melyről ma dönt a Fővárosi Közgyűlés. A Főváros és a kormány között hetek óta tart az a tárgyalássorozat, amely arról szól, hogy az új Színházi Törvényből adódóan ki és hogyan finanszírozza a fővárosi színházakat. Csakhogy tegnap újabb markáns fordulat került be a forgatókönyvbe. Gulyás Gergely miniszter és Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy amennyiben ma nem a szakmai bizottság által támogatott Bán Teodóra eddigi igazgatót nevezik ki a Szabad Tér Színház élére, akkor megszakítják az említett tárgyalásokat a fővárosi színházak fenntartásáról és nem adnak támogatást egy fővárosi színháznak sem. A híresztelések szerint ugyanis ma nem Bán Teodóra megválasztásáról szavaz majd a Fővárosi Közgyűlésről, hanem Benkó Nóra színésznőéről. Ő az egyik jelölt Bán Teodóra és Somogyi Szilárd mellett. Benkő Nórának, a Pesti Magyar Színház művészének a teátrum színiakadémiájának a vezetőjének nincs igazgatói tapasztalata, szakmai körökben már a pozícióra való bejelentkezése is meglepetést keltett. Úgy tudjuk, hogy a szakmai bizottság tetszését sem nyerte meg a beadott koncepciója. Igaz Gy. Németh Erzsébet, a Főváros kultúráért felelős polgármester-helyettese már korábban szóvá tette, hogy a szakmai bizottságba a minisztérium a Fideszhez közel álló művészeket delegált és ez állítása szerint ellehetetleníti a testület munkáját. A kuratóriumba egyébként a Főváros is delegált tagot méghozzá két politikust, Tóth Józsefet (MSZP) és Halassy Zsófiát (Fidesz). Próbáltunk hozzájutni a szakmai bizottsági meghallgatások jegyzőkönyvéhez, de nem jártunk sikerrel. Az egyik pályázó ugyanis már a meghallgatáson is zárt ülést kért és a mai közgyűlésen is zárt ülésen döntenek. Úgy tudni, hogy a bizottsági ülés tartalmát is titkosították. Ez egyébként már a megismételt pályázat a Szabad Tér Színház igazgató posztjára. Korábban egyedüli pályázóként csupán Bán Teodóra indult, ám a már Karácsony Gergely által vezetett Főváros szervezeti átalakításra hivatkozva érvénytelenítette a pályázatot és újat írt ki. Most mégis előfordulhat, hogy a Szabad Tér Színház és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. egy cégben maradna.   
A mai előterjesztésben az szerepel, hogy a Szabad Tér Színházat a jövőben tisztán a Főváros tartaná fenn. Az elképzelések szerint független színházakat is befogadna. Úgy tudjuk, hogy Bán Teodóra találkozott Karácsony Gergellyel, aki arra az eshetőségre, ha nem őt választja meg a közgyűlés, felajánlotta, hogy későbbiekben szakmailag segítse főpolgármesteri munkáját, például budapesti fesztiválok szervezésében. A mai esélyekről ellentmondásos hírek érkeztek. Egyesek azt feltételezik, hogy a Demokratikus Koalíció minden körülmények között keresztül viszi Benkő Nóra kinevezését - ezt tűnik alátámasztani Gy. Németh Erzsébet kedden este, az ATV-ben tett nyilatkozata - mások azt mondják, hogy mivel már eddig is komoly koalíciós feszültséghez vezetett ez az ügy, és mivel a kormány is fenyegetően lépett a Fővárossal szemben, Bán Teodóra marad majd az igazgató.

Ki zsarol kit?

A Demokratikus Koalíció fővárosi frakciója teljes mértékben támogatja Karácsony Gergely főpolgármester színházakról szóló előterjesztését, beleértve az intézményvezető kinevezésére vonatkozó javaslatot – adott dodonai választ Gy. Németh Erzsébet kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes a Népszava azon kérdésére, miszerint a DK valóban ragaszkodott-e Benkő Nóra kinevezéséhez a Szabad Tér Színház élére annak ellenére, hogy a szakmai bizottság állítólag a korábbi igazgató, Bán Teodóra pályázatát tartotta meggyőzőbbnek. Tagadta, hogy a DK azzal fenyegette volna meg a városvezetést, hogy a szerdai közgyűlésen nem támogatja a főváros 2020-es költségvetésére vonatkozó javaslatot, amely az immáron hat fősre hízott DK koalíció nélkül bizonyosan elbukott volna a szavazáson. Egyúttal olcsó zsarolásnak nevezte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mai bejelentését, miszerint ha a Közgyűlés Benkőt szavazza meg, az állam felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalást. Ez esetben a főváros tarthatná fenn egymaga a színházait. Az egyébként teljesen elfogadhatatlan színház finanszírozási törvénynek ezen a ponton pont megfelel a főváros, hiszen a Szabad Tér Színházat az önkormányzat finanszírozza majd, így az államnak nincs beleszólása abba, hogy kit neveznek ki igazgatónak. Gy. Németh azt is hozzátette, hogy a főváros továbbra is fontosnak tartja, hogy a budapesti arculatért, marketingért, turizmusét és programszervezését felelős fővárosi cégek közös irányítás alá kerüljenek, a korábbinál sokkal jobban összehangolják működésüket és nagyobb hatással legyenek Budapest idegenforgalmára.  - Szalai Anna

Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Karácsony nem adna át színházat

„Utálatos helyzet, utálom magam is ezt a törvényt, ezért úgy kellett ebben az ügyben is számolnunk, hogy figyelemmel legyünk arra, nem csak színházakat kell finanszíroznunk ebben a városban. A vállalás betartása tehát nem veszélyeztetheti a város működőképességét” - így vezette fel Karácsony Gergely főpolgármester tegnap a Facebook oldalán azt a javaslatát, amely a fővárosi színházak jövőbeli fenntartásáról szól. „Nem adunk át egyetlen színházat sem a kormánynak, még ha kérik, akkor se: minden színház fenntartói joga a fővárosnál marad. A művészi szabadságukban veszélyeztette színházakat tisztán önkormányzati finanszírozásba vonjuk, vagyis nem lesz az államnak beleszólása a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Trafó művészeti munkájába. A tisztán önkormányzati finanszírozású színházak mellett lesznek a városban vegyes – vagyis állami és önkormányzati – , és tisztán állami finanszírozási kőszínházak is. Utálatos helyzet, mondom, de ezt kényszeríti ránk a fővárosnak hagyott szűk mozgástér.”- áll a főpolgármester bejegyezésben.   

Szerző

Kovács András Ferenc az Artisjus Nagydíjasa

Publikálás dátuma
2020.02.25. 16:56
Kovács András Ferenc szaval a 81. Ünnepi Könyvhét debreceni megnyitóján a Kossuth téren 2010-ben
Fotó: Oláh Tibor / MTI
„Költészetében ott működik a teljes irodalmi hagyomány, amelynek immár fontos része ő maga is. Tehetség, stílus, szabadság, szellem, pátosz: mind-mind részei annak a könnyedén nagyszabású játéknak, amely 1983-ban kezdődött a Tengerész Henrik intelmeivel, és amely nem ér véget a 2019-es Requiemmel” – e szavakkal méltatta Bazsányi Sándor Kovács András Ferencet, az Artisjus Irodalmi Nagydíj idei nyertesét. A József Attila-, Déry Tibor-, Kossuth-és Babérkoszorú-díjas költő, műfordító, esszéíró, szerkesztő, dramaturg Requiem Tzimbalomra című verseskötetéért veheti át a rangos irodalmi elismerést. A fődíjas mellett Artisjus Irodalmi Díjat kap Cselényi Béla Órajáték Bronzapával, Kováts Judit Hazátlanok, Szajbély Mihály Csáth Géza élete és munkái, valamint Mártonffy Marcell Biblikus hagyomány és történelmi tapasztalat Pilinszky esszéiben című írásáért. Az Artisjus Egyesület által 2006-ban létrehozott díj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, valamint a tehetségüket már bizonyított művészek további ösztönzése. Egyik legfőbb erénye, hogy a pályatársak szavazzák meg a nagydíjast és a négy kategória díjazottjait egyaránt. A korábbi években többek között olyan szerzők részesültek az elismerésben, mint Takács Zsuzsa, Berkovits György, Nádasdy Ádám, Pintér Béla, Spiró György, Tandori Dezső, Háy János, Cserna-Szabó András vagy Závada Pál. Az elismeréseket ünnepélyes keretek között 2020. március 2-án a Budapest Music Centerben adják át.
Szerző