Előfizetés

Indul a felvásárlási láz: „Nem félek, de jobb a biztonság” (videó)

Boda András
Publikálás dátuma
2020.02.26. 20:27

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Szinte teljesen kiürültek a polcok a tészták részlegénél estére egy budaörsi hipermarketben, de megcsappant a rizs-, keksz- és lisztkészlet is. A jelek szerint a járvány következményeitől tartva többen elkezdtek élelmiszert felhalmozni. Egyikük maga világított rá a helyzet abszurditására: a pániktól tartva kezdett pánikszerű felvásárlásba.
– Nem, ez nem sima nagybevásárlás – ismerte el a magas, körszakállas fiatalember a budaörsi hipermarketben, miközben a bevásárlókocsijában sorakozó több karton lisztet és tucatnyi zacskó rizst vette lajstromba. – Nagy a család, és úgy gondoltuk, jobb óvintézkedéseket tenni. Szavaiból kiderült, hogy az óvintézkedéseket alaposan megtervezték. A drogériában és patikában úgy 50 ezer forintért vásároltak már multivitamint, immunerősítőt az idősebbeknek, tápszert, pelenkát a kicsinek, és persze fertőtlenítőszereket minden mennyiségben. Ezután tért be a hipermarketbe, hogy az élelmiszerkészleteket is feltöltse. Itt viszont szerda este már szinte teljesen üres polcokat talált a tartós élelmiszerek részlegén. Amikor arról kérdeztük, miért döntöttek az óvintézkedések mellett, rövid ideig gondolkodott csak. – Nem is a vírustól félünk elsősorban, hanem attól, hogy ha lesz majd magyar beteg is, akkor kitörhet a pánik, és mindent felvásárolnak az emberek – mondta, majd kényszeredetten elmosolyodott. – Ez persze furán hangozhatott, hiszen én is épp felvásárlásban vagyok.
Kicsit odébb harmincas éveiben járó pár pakolt egyszerre két bevásárlókocsit. Ők sem titkolták, a vírus miatt döntöttek úgy, hogy feltöltik készleteiket. Főleg rizst, lisztet vásároltak, de tisztítószer, WC-papír, zsebkendő is jócskán került kocsijukba. A férfi – aki biológus végzettségű – azt mondta, nem fél, de jobb a biztonság: „Ha a vírus bent van az Unió területén, akkor az már pont olyan, mintha az országban lenne.” A nagybevásárlásukat ők elsősorban azzal indokolták: ha itt lesz a vírus, akkor a fertőzésveszély miatt kerülni kell majd a tömeget. Másodsorban pedig készülnek arra is: ha élelmiszerhiány alakulna ki, akkor az egekbe szöknek majd az árak, ők pedig nem fognak a nyerészkedőknek profitot biztosítani.
– Találtam egy doboz tésztát, hozd a kocsit! – szólt oda egy tréningruhás férfi a párjának. A kocsiban már ott volt egy karton sós keksz is. Amikor megkérdeztük, hogy az esetleges járványra készülnek-e, elbizonytalanodott: – Valójában magunk sem tudjuk. Merthogy ettől a járványtól nem igazán félünk, többen halnak meg más betegségben vagy balesetben. De ömlik ránk a sok hír, ami előbb utóbb mindenkit bepörget majd. Akkor aztán pedig már tényleg lesz mitől félni, mert nem lesz áru. Őrület ez az egész! – magyarázta egyre indulatosabban a férfi. Aztán bevágta a nagy doboz tésztát a kocsiba.

Bán Teodóra: A megszavazott kettős ügyvezetést nem tudom elfogadni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.26. 20:12

Fotó: Népszava
Amennyiben két önálló cég irányítaná a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot és Városmajori Szabadtéri Színpadot, akkor a margitszigeti helyszín irányítását vállalom – jelentette ki.
A közgyűlés által megszavazott kettős ügyvezetést nem tudom elfogadni – mondta lapunknak Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház eddigi ügyvezetője. Amennyiben két önálló cég irányítaná a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot és Városmajori Szabadtéri Színpadot, akkor a margitszigeti helyszín irányítását vállalom – tette hozzá. Tovább szeretné, ha hat hónappal meghosszabbítanák a március elsején lejáró mandátumát, hogy a mostani nyári szezont, amit előkészített, még az eredeti tervek szerint le tudja bonyolítani. Bán Teodóra kiemelte: mindezt nem ultimátumnak, hanem logikus és gyakorlatban működő konstrukciós javaslatnak szánja. Mint megírtuk, a Fővárosi Közgyűlés zárt ülésen döntött a Szabad Tér Színház vezetői pályázatáról. Karácsony Gergely főpolgármester azt javasolta, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartásában lévő, a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadot működtető cégnek megosztott vezetése legyen. A képviselők elfogadták a javaslatot. Ez alapján kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése szerint.

Nem lesz légkondi a 3-as metrón

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.26. 19:33

Nem került bele a Fővárosi Közgyűlés idei költségvetésébe a feladat.
Nagyon sajnálom, hogy hosszú vita után az M3-as metró orosz vonatainak utólagos klimatizálását – Ughy Attila képviselő javaslatát elutasítva – végül nem emelte be az idei költségvetésbe a Közgyűlés, így a következő nyarak is tűzforró metrószerelvényeken telnek, hisz idén meg sem tud indulni a vonatok klimatizálása fedezet hiányában – írta Facebook-oldalán Vitézy Dávid. A Fővárosi Közgyűlés szerdán fogadta el a 2020. évi költségvetését. A vitában Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója is felszólalt, ezután közösségi oldalán osztotta meg véleményét.
– Szerintem ez így nincs jól, a metrókocsik légkondicionálását meg kell oldani, ahogy az októberi választások előtt még mindenki, Tarlós István és Karácsony Gergely is egyetértett abban, hogy ezt a valóban jelentős hiányosságot pótolni kell ebben az önkormányzati ciklusban. Az az utasok érdeke, hogy ez a fejlesztés ne süllyedjen az elfelejtett választási ígéretek és politikai odamondások világába, mivel a vonatok klimatizálását tényleg várják a budapestiek

– jegyezte meg. Korábban a volt főpolgármester, Tarlós István nem támogatta teljes mellszélességgel az M3-as szerelvények klimatizálását. Egy 2017-es interjúban érdeklődésre még azt válaszolta, hogy „lehet ilyeneken szórakozni, hogy legyen klíma, azt is lehetne követelni, hogy legyen büfékocsi is”. Aztán tavaly nyáron, még az önkormányzati választás előtt a Főpolgármesteri Hivatal közleményben azt írta, hogy „megvalósítható közelségbe” kerültek a klímás szerelvények.