Előfizetés

Kiadták, hogy mi a kórházak feladata koronavírus-gyanú esetén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.26. 21:05
Illusztráció
Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP
A fertőzés gyanúját is be kell jelenteniük a kórházaknak.
Az Országos Tisztifőorvos aktualizált eljárásrendben kiadta, hogy mit kell tenniük a kórházaknak, ha egy betegnél felmerül a koronavírus gyanúja. Már a fertőzés gyanúját is be kell jelenteni a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának, munkaidőn kívül pedig a kormányhivatal ügyeletének – derül ki a birtokunkba került dokumentumból. Az alábbiak a teendők a beteggel:
  • A betegre sebészi maszkot kell adni.
  • A beteggel érintkező egészségügyi dolgozók a szokásos egyéni védőeszközök (például köpeny, kesztyű) mellett FFP2 vagy FFP3 respirátort (légzésvédőt) viseljenek.
  • A beteget haladéktalanul el kell különíteni infektológiai osztályon külön (lehetőleg előtérrel rendelkező, jól szellőző egyágyas) kórteremben.
  • A betegtől mintát kell venni új koronavírus kimutatása irányában: aeroszol képződéssel járó mintavételi beavatkozásokhoz FFP3 respirátor, védőszemüveg/arcvédő, kesztyű, védőruha/köpeny szükséges.
  • A mintát a Nemzeti Népegészségügyi Központba kell szállítani, a szállításról az egészségügyi intézmény gondoskodik.
  • Beteget ellátó egészségügyi dolgozókat regisztrálni kell: ha a beteggel történt kontaktustól számított 14 napon belül légúti tünetek lépnek fel az egészségügyi dolgozónál, azt azonnal jelentenie kell.
  • A kórteremben folyamatos környezet fertőtlenítés szükséges virucid hatású fertőtlenítőszerrel.
  • Beteg indokolatlanul nem hagyhatja el a kórtermet.
  • A látogatók számát minimalizálni kell, előzetes regisztráció után, védőeszközben léphetnek be a kórterembe. A látogatóknak a védőeszközöket az egészségügyi intézmény biztosítja, annak használatát meg kell tanítani.
Amennyiben az elkülönített beteg mintája új koronavírusra pozitív lesz, és ha a beteg szállítható állapotban van, mentővel a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetbe kell szállítani.

Két egyetem arra kérte a fertőzött területekről hazatérőket, hogy ne menjenek be az intézménybe

Körlevélben kérte az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a koronavírussal fertőzött területekről hazatérő munkatársait, hallgatóit, hogy két hétig ne menjenek be az intézménybe. „Felszólítjuk az Észak-Olaszországból (a Rómától északra fekvő olasz területekről), valamint más fertőzési gócpontnak számító területről érkező munkatársainkat, hallgatóinkat, vendégeinket, hogy önként maradjanak távol az egyetemi közösségtől két hétig" – olvasható a levélben. Azt is kérték, hogy az érintettek e-mailben jelezzék a távolmaradásukat és annak okát. A hiányzás igazolt távollétnek minősül. A Szegedi Tudományegyetem szintén újabb intézkedéseket vezetett be a 30 ezres egyetemi közösség egészségének megóvása érdekében. A döntés alapján nem rendelhető el kiküldetés a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett veszélyeztetett területekre, azokat pedig, akik pedig február 12. után érkeztek vissza onnan, haladéktalanul mentesíteni kell a munkavégzés alól - távolléti díj fizetése mellett - a hazaérkezésüket követő naptól 14 napra. A körlevélben arra is felhívták a figyelmet, hogy az érintett területekre történő utazásokat lehetőség szerint függesszék fel, az onnan érkező delegációk, meghívott személyek fogadását pedig halasszák el. Az SZTE az óralátogatás, az egyetemi közösségi terek és az épületek látogatása, valamint a személyes ügyintézés mellőzését kérte azoktól, akik az új koronavírussal érintett területen jártak az elmúlt két hétben, vagy ugyanezen időszakban olyan emberekkel találkoztak, akik a koronavírussal érintett területen jártak a találkozásukat megelőző két hétben, esetleg ilyen személlyel élnek közös háztartásban. Az indokolt távolmaradás esetén semmilyen hátrány nem éri a hallgatókat, a hiányzásokat rugalmasan kezelik. „Szegeden eddig nem azonosítottak koronavírussal fertőzött beteget” – áll a közleményben. (MTI)

Kezdeményezte az ügyészség, hogy hosszabbítsák meg Boldog István közvetlen munkatársának letartóztatását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.02.26. 20:44
Boldog István
Fotó: Népszava
Legkésőbb pénteken döntést hoz a bíróság.
A Boldog István fideszes országgyűlési képviselő jobbkezének tartott Fehér Petra előzetes letartóztatása szombaton, február 29-én lejár. Az ügyészség azonban kezdeményezte annak meghosszabbítását – tudta meg az Index a Fővárosi Törvényszéktől.   Hónapok óta előzetes letartóztatásban van Fehér Petra. Boldog István közvetlen munkatársa korábban a megyei közgyűlés alelnöke volt, a tavalyi önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP képviseletében tagként újra bekerült a testületbe, Törökszentmiklóson pedig fideszes képviselő. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Településfejlesztési Operatív Programmal (TOP) kapcsolatban felmerült annak gyanúja, hogy felülről irányított rendszer alakult ki abban, hogy mire pályázhatnak a települések, kinek kell nyernie, és aztán mindezt megköszönni. Ügyészségi nyomozás indult, egy ember nyomkövetőt kapott, négy embert pedig letartóztattak, köztük Fehér Petrát. 
„Az ügyészség részéről újabb indítvány érkezett, hogy újabb két hónappal hosszabbítsák meg F. Petra letartóztatását. A bíróság legkésőbb pénteken meghozza döntését”

– válaszolta a portál érdeklődésére a törvényszék. Fehér Petra a Fidelitasból indult, majd Boldog István asszisztenseként, illetve kampányfőnökeként dolgozott. A most folyamatban lévő ügyben megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy több TOP-pályázatnál irányított, jogellenesen befolyásolt közbeszerzéseket elnyert vállalkozóktól – mint a pályázatok elbírálásában döntési folyamatra ráhatással bíró hivatalos személy – jogtalan haszonra tett szert.
Az ügyészség nem csak Fehér Petrával kapcsolatban indítványozta a letartóztatás meghosszabbítását két hónappal, hanem a korrupciós ügy másik szereplőjével, K. Ferenccel szemben is.

Róla mondta azt a jobbikos Csányi Tamás korábban, hogy „ő a Fidesz házi közbeszerzője”. K. Ferenc közbeszerzési tanácsadó, a jobbikus politikus szerint az ő cégével kellett szerződniük az önkormányzatoknak a közbeszerzések lefolytatására. Az Index úgy tudja, hogy a férfi még azt is meghatározta a polgármestereknek, hogy melyik céget kell meghívniuk a közbeszerzésre. Az ügyben megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy „kötelességét megszegve irányítottan, a verseny kiiktatásával folytatott le közbeszerzési eljárásokat”. Az ő letartóztatása is február 29-én jár le. A bíróság legkésőbb pénteken dönt a hosszabbításról.

Indul a felvásárlási láz: „Nem félek, de jobb a biztonság” (videó)

Boda András
Publikálás dátuma
2020.02.26. 20:27

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Szinte teljesen kiürültek a polcok a tészták részlegénél estére egy budaörsi hipermarketben, de megcsappant a rizs-, keksz- és lisztkészlet is. A jelek szerint a járvány következményeitől tartva többen elkezdtek élelmiszert felhalmozni. Egyikük maga világított rá a helyzet abszurditására: a pániktól tartva kezdett pánikszerű felvásárlásba.
– Nem, ez nem sima nagybevásárlás – ismerte el a magas, körszakállas fiatalember a budaörsi hipermarketben, miközben a bevásárlókocsijában sorakozó több karton lisztet és tucatnyi zacskó rizst vette lajstromba. – Nagy a család, és úgy gondoltuk, jobb óvintézkedéseket tenni. Szavaiból kiderült, hogy az óvintézkedéseket alaposan megtervezték. A drogériában és patikában úgy 50 ezer forintért vásároltak már multivitamint, immunerősítőt az idősebbeknek, tápszert, pelenkát a kicsinek, és persze fertőtlenítőszereket minden mennyiségben. Ezután tért be a hipermarketbe, hogy az élelmiszerkészleteket is feltöltse. Itt viszont szerda este már szinte teljesen üres polcokat talált a tartós élelmiszerek részlegén. Amikor arról kérdeztük, miért döntöttek az óvintézkedések mellett, rövid ideig gondolkodott csak. – Nem is a vírustól félünk elsősorban, hanem attól, hogy ha lesz majd magyar beteg is, akkor kitörhet a pánik, és mindent felvásárolnak az emberek – mondta, majd kényszeredetten elmosolyodott. – Ez persze furán hangozhatott, hiszen én is épp felvásárlásban vagyok.
Kicsit odébb harmincas éveiben járó pár pakolt egyszerre két bevásárlókocsit. Ők sem titkolták, a vírus miatt döntöttek úgy, hogy feltöltik készleteiket. Főleg rizst, lisztet vásároltak, de tisztítószer, WC-papír, zsebkendő is jócskán került kocsijukba. A férfi – aki biológus végzettségű – azt mondta, nem fél, de jobb a biztonság: „Ha a vírus bent van az Unió területén, akkor az már pont olyan, mintha az országban lenne.” A nagybevásárlásukat ők elsősorban azzal indokolták: ha itt lesz a vírus, akkor a fertőzésveszély miatt kerülni kell majd a tömeget. Másodsorban pedig készülnek arra is: ha élelmiszerhiány alakulna ki, akkor az egekbe szöknek majd az árak, ők pedig nem fognak a nyerészkedőknek profitot biztosítani.
– Találtam egy doboz tésztát, hozd a kocsit! – szólt oda egy tréningruhás férfi a párjának. A kocsiban már ott volt egy karton sós keksz is. Amikor megkérdeztük, hogy az esetleges járványra készülnek-e, elbizonytalanodott: – Valójában magunk sem tudjuk. Merthogy ettől a járványtól nem igazán félünk, többen halnak meg más betegségben vagy balesetben. De ömlik ránk a sok hír, ami előbb utóbb mindenkit bepörget majd. Akkor aztán pedig már tényleg lesz mitől félni, mert nem lesz áru. Őrület ez az egész! – magyarázta egyre indulatosabban a férfi. Aztán bevágta a nagy doboz tésztát a kocsiba.