Bizonytalan jövő vár a következő generációkra

Publikálás dátuma
2020.02.27. 09:05
A Greta Thunberg által kezdeményezett klímatüntetéshez világszerte csatlakoztak a diákok
Fotó: Romy Arroyo Fernandez / AFP / NurPhoto
Minden ország elmulasztja, hogy megvédje a gyerekek egészségét, jövőjét az egyre intenzívebbé váló környezeti károkkal, klímaváltozással, és durva piaci stratégiákkal szemben.
Annak ellenére, hogy az utóbbi 20 évben drámai fejlődés zajlott a túlélés, az élelmezés és az oktatás területén, a ma gyermekeire „bizonytalan jövő vár, egzisztenciális fenyegetettséggel néznek szembe – erre a megállításra jutott az a bizottság, amelyet a WHO, az UNICEF és a Lancet orvosi újság munkatársai alkotják. A jelentés szerint radikális változásokra van szükség, ha meg akarjuk védeni a gyerekeket a klímaváltozás és a környezeti károsodások ellen. Felhívják a figyelmet arra, milyen veszélyt jelentenek számukra az agresszív piaci politikával rájuk erőltetett gyorsételek, cukros üdítők, amik 1974 és 2016 között 11-szeresére növelték az elhízott gyerekek számát: 11 millióról 124 millióra. A jelentés 180 ország adatait veszi alapul: túlélés, jólét, egészség, oktatás, fenntarthatóság, üvegházhatású gázok kibocsájtásának alternatívái, egyenlőség, jövedelmi szakadék a felmért jellemzők. Norvégia, Dél-Korea, Hollandia, Franciaország és Írország állnak az első helyen a gyermekek jövőjének biztosítása alapján, a Közép-Afrikai Köztársaság, Csád, Szomália, Niger és Mali az utolsó öt helyezett ezen a listán. Magyarország a 29. helyen szerepel a listán, Ausztria, Szlovénia és Horvátország mögött. A karbonkibocsájtás szempontjából viszont nem meglepő módon a szegényebb országok állnak az első helyen, Burundi, Csád és Szomália vezet, az USA, Ausztrália és Szaúd-Arábia az utolsók, vagyis a legjobban szennyezők. A leggazdagabb, tehát a legjobb gyerekkort biztosító országokban a legnagyobb az egy főre eső szén-dioxid kibocsájtás. Úgy tűnik, hogy azok közül az országok közül, amelyek viszonylag jól állnak a gyermekélelmezésben, csak Albánia, Örményország, Grenada, Jordánia, Moldova, Sri Lanka, Tunézia, Uruguay és Vietnám fogja tudni tartani a 2030-ra a vállalt szénkibocsájtási mennyiséget. A szegényebb országoknak tehát javítaniuk kell a gyerekek helyzetén, miközben a gazdagabb országok aránytalanul nagyobb kibocsájtása minden gyermeket fenyeget. „A klímaváltozás olyan mértékben károsítja gyermekeink jövőjét, hogy olyan hamar le kell állnunk a szénkibocsájtással, amilyen hamar csak lehetséges. A mutatóink szerint nincs olyan ország, amely egyszerre jól teljesít a gyermekek jövőjét tekintve és a kibocsájtási mutatókban” – mondta Anthony Costello, a University College London professzora. „Jobban kell szabályozni az alkohol, a dohány, a cukros üdítők, és a szerencsejátékok reklámozását, továbbá a szociális média társaságokat, amelyek titkos algoritmusokkal támadják a gyerekeket, és felhasználják személyes adataikat” – tette hozzá. Néhány országban a gyerekek 30 ezer hirdetést látnak a tévében évente, az USA-ban két év alatt két és félszeresére, 24 millióra nőtt azoknak a fiataloknak a száma, akiket az e-cigaretta hirdetések elérnek. Ausztráliában sportközvetítések alatt 51 millió alkoholhirdetés ment egy év alatt. A valóság ennél sokkal rosszabb lehet, mert a szociális média hirdetésekről, algoritmusokról nincs felmérés.
Szerző

Ahol nem számít a törvény - így dolgozik az agrármaffia

Publikálás dátuma
2020.02.27. 08:19

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
A szisztéma leleplezése egy szlovákiai újságíró életébe került.
Szlovákia keleti részén a gazdák teljesen tehetetlenek az olasz maffiával, illetve az uniós agrártámogatásra vadászó, kormány közeli vállalkozókkal szemben, írja a Neue Zürcher Zeitung. A meggyilkolt újságíró két éve éppen az ágazatban tapasztalható korrupció ügyében nyomozott, ám ez az életébe került. Jan Kuciak kiderítette, hogy négy olasz klán több ezer hektárt szerzett meg a gyéren lakott vidéken és annak fejében éveken át milliós uniós támogatásokat markolt fel. A cél többek közt a pénzmosás volt. A lap idézi a New York Times közelmúltban közzétett leleplezését, miszerint hasonló csalások bőven előfordulnak Magyarországon és Csehországban is. A kedvezményezettek elsődlegesen hatalom közeli üzletemberek. A helyi gazdák vezetője azt mondja, az ő tájékukon nem számítanak a törvények. Még az is előfordult, hogy több tagjukat megpróbálták erővel elűzni területeikről, de a szubvenciókra áhítozó vállalkozók legtöbbször a jogi utat választják. Igaz, ebbe a termelők szerint időnként az is beletartozik, hogy megveszik a bírákat. A helyzetet bonyolítja, hogy sokszor zavarosak a tulajdonviszonyok, a parasztok javarésze már idős, nem akar a földdel foglalkozni. Ily módon az ország többnyire külföldről hozza be az élelmiszert, azt viszont külföldön dolgoztatja fel, amit odahaza megtermel. Az urambátyám-rendszer kialakulásában nagy része van a hatalmon lévő Smernek, amely kidolgozta a rendszert az uniós pénzek elosztására. Főként olyan vállalkozások profitáltak belőle, amelyeket jó viszony fűz a kormányhoz. Köztük van a cseh miniszterelnök, Babis Agrofertje is, amely csak két éve 70 millió eurónyi EU-szubvencióhoz jutott. A visszaélések persze csak jelzik a gondokat, az okok másutt rejlenek. De a hatalom láthatólag nagyon nem szeretné feltárni a tényleges viszonyokat. A már említett parasztvezér viszont az elit bírálata mellett nacionalista húrokat penget, amikor arról beszél, hogy nem szabad kiárulni a termőterületeket, a levegőt és a vizet külföldieknek, mert akkor vége a szlovák államnak. Ennél jobban nem lehet leírni a tehetetlenséget.
Szerző

Örülhet a magyar miniszterelnök, behúzhatja Szlovéniát

Publikálás dátuma
2020.02.27. 07:38

Janez Jansa alakíthat kormányt, a legjobboldalibb szlovén párt vezetője Orbán Viktor szövetségese.
Újabb nacionalista kormány van alakulóban, mivel Szlovéniában az eddigi ellenzéki vezér, Janez Jansa kapott megbízást az államfőtől az új kabinet létrehozására – egy olyan térségben, amely már most is küszködik az erősödő populizmussal, írja a Bloomberg. Az eddigi miniszterelnök, Marjan Sarec terve az volt, hogy előrehozott választásokat írnak ki, miután a koalíciós partnerekkel kirobbant vita után taktikai okokból lemondott. Jansa azonban, aki Orbán Viktor szövetségeseként szintén elutasítja a bevándorlást, meggyőzött három másik pártot, hogy inkább őt támogassák. A három közül kettő tagja volt az előző szövetségnek. vagyis feladták az ellenkezést a leendő kormányfő migráns- és nacionalista irányvonalával szemben. A fejlemény azt jelenti, hogy a szlovénoknál a legjobboldalibb erő veszi át az irányítást, aki várhatóan együttműködésre törekszik a hasonló pártokkal Magyarországon, Olaszországban és Ausztriában. Azt ígéri, hogy megszigorítja a határellenőrzést, de bírálók arra is kíváncsiak, mit tesz a bíróságokkal és a titkosszolgálatokkal. Ám az is bőven belefér, hogy támogatja Orbánt, aki a jogállam ügyében összecsap az EU-val. Jansa korábban jelentős segítséget kapott olyan hazai sajtóorgánumoktól, amelyeket a magyar politikus szövetségesei finanszíroznak.
Szerző
Frissítve: 2020.02.27. 09:07