Elképesztő mértékben nőttek az egyenlőtlenségek az Orbán-kormány évtizedében

Publikálás dátuma
2020.02.27. 12:22

Fotó: Népszava
A romló mutatóért az egykulcsos szja bevezetése felel legnagyobb mértékben, de a kirívóan magas, 27 százalékos áfa hatása is megmutatkozik benne.
Elképesztő mértékben nőttek a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek Magyarországon az Orbán-kormány évtizedében - derül ki egy friss uniós jelentésből. Az Európai Bizottság országjelentését a Napi.hu vette észre, és mint írják, ebben közzétett egy szemléletes ábrát az adó- és járadékrendszer által az elmúlt 10 évben gyakorolt hatásról. Ez alapján az látható, hogy
a 27 vizsgált tagállam közül Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenség 2008 és 2018 között, és nem is kicsit verjük a mezőnyt.

Az úgynevezett Gini-indexet használták ennek kimutatására: minél magasabb annak az értéke, annál nagyobb az egyenlőtlenség a vizsgált gazdaságban. Az ábrán láthatóak alapján a 27 EU-országból 22-ben csökkent az egyenlőtlenség mértéke, négyben valamelyest nőtt, Magyarországon pedig drámai mértékben nőtt.
A romló mutatóért kétségkívül az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése felel legnagyobb mértékben - írja a portál -, amely közvetlenül sarcolja a munka- és tőkejövedelmeket (bár ez alól is vannak kivételek, így például az állampapír-befektetések kamatadó mentesek). A lineárisan egykulcsos személyi jövedelemadó szinte egyedülálló a világon, a legtöbb ország sávosan progresszív adót alkalmaz. A progresszív, többkulcsos adóztatással a piaci alapon fokozatosan növekvő jövedelemkülönbségeket tudja ellensúlyozni egy kormány.
Ki lehet emelni azt is, hogy a fogyasztási adó egyik országban sem olyan magas, mint Magyarországon. Az áfa ugyan minden jövedelmi helyzetben levő fogyasztónak 27 százalék, de míg a jobb helyzetben levőknek egy nagybevásárlás több ezer forintos áfája nem sokat jelent, egy alacsony jövedelmű családnál ennek annál nagyobb a súlya. Továbbá, míg a gazdagabbak jövedelmükből félre is tudnak tenni (ha esetleg állampapírba, akkor az adórendszer még inkább nekik kedvez), addig a szegényebbek jellemzően jövedelmük egészét kénytelenek elkölteni.
Szerző

Nemcsak hogy elítéltek két cégvezetőt az OLAF feljelentése után, de a héten még súlyosbították is a büntetésüket

Publikálás dátuma
2020.02.27. 10:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Igaz, ők még a NER előtt fogtak bele az uniós pénzekkel való visszaélésbe.
Súlyosították egy, az OLAF jelentéssel kezdeményezett büntetőügy vádlottjainak büntetését - írja csütörtöki közleményében a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség. A konkrét ügyben a Fővárosi Főügyészség 2016-ban emelt vádat két személy ellen, akik
egy cégláncolaton keresztül erdőműveléshez szükséges gépeket vásároltak meg túlárazottan.

A valótlan tartalmú számlákat a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alaphoz, uniós eredetű támogatás megszerzése érdekében benyújtották. A vádlottak így 2009 júliusa és 2010 márciusa között 28 gépet vásároltak, a költségvetést közel 179 millió forintos vagyoni hátrány érte.
Elsőfokú ítélet tavaly született az ügyben, a két vádlottat bűnösnek mondták ki költségvetési csalás bűntettében és hamis magánokirat felhasználása vétségében. 2 évi, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés volt a büntetés, de
az eljáró ügyész a két vádlott terhére fellebbezést jelentett be.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a másodfokú eljárásban súlyosabb büntetések kiszabását indítványozta a Fővárosi Ítélőtáblánál, amely a kedden kihirdetett jogerős ítéletével mindkét vádlottal szemben személyenként 400 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott, illetve 3 évre eltiltotta őket a gazdasági társaság vezető tisztviselője foglalkozástól is.
Szerző
Frissítve: 2020.02.27. 13:01

339,49 forinton az euró

Publikálás dátuma
2020.02.27. 08:30

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A forint a dollárral szemben erősödött, az euróval és a frankkal összevetve viszont gyengült csütörtök reggel a szerda késő délutáni jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
Reggel fél hét körül az eurót 339,49 forinton jegyezték a szerda késő délutáni 339,45 forint után.
A dollár 311,87 forintról 311,13 forintra gyengült, a svájci frank ugyanakkor 319,31 forintról 319,65 forintra erősödött.
Az euró jegyzése a szerda késő délutáni 1,0887 dollárról 1,0909 dollárra emelkedett csütörtökön reggel.
Szerző