Előfizetés

Utolsó útjára kísérték Wichmann Tamást

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.03. 18:01

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A gyászolók között családtagjai mellett barátai, tisztelői, más sportágak képviselői, de elsősorban kajakosok és kenusok rótták le tiszteletüket az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója előtt.
A Farkasréti temetőben kedden utolsó útjára kísérték Wichmann Tamás kilencszeres világ-, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenust, aki hosszan tartó, súlyos betegség után február 12-én hunyt el 72 éves korában. A gyászolók között családtagjai mellett barátai, tisztelői, más sportágak képviselői, de elsősorban kajakosok és kenusok rótták le tiszteletüket az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója előtt. A szertartás előtt a kivetítőn megjelentek legnagyobb sikereinek képsorai, a tömegben pedig többen kenulapáttal a kezükben tisztelegtek. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár búcsúbeszédében Magyarország egyik ikonikus sportolójának nevezte Wichmann Tamást, aki örökre beírta magát a hazai sporttörténelembe. „Nemcsak a sportcsalád, hanem az egész magyar közösség nevében búcsúzunk. Wichmann Tamás bebizonyította, hogy nem létezik lehetetlen, gyermekkori balesete után nem sokan hitték volna, hogy ilyen eredményeket ér majd el” – fogalmazott az államtitkár arra utalva, hogy a versenyzőt hatéves korában elütötte egy rendőrautó, a súlyos baleset után napokig kómában feküdt, egy évig járógépet kellett használnia. Felépülése után kezdett sportolni, előbb bokszolni, majd kenuzni. Szabó Tünde az elhunytról beszélve kiemelte: példaértékű embersége mindig megmutatkozott, önzetlenül élt. Felidézte, hogy amikor a januári Év sportolója díjátadó gálán a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és Magyar Sportújságírók Szövetsége közös életműdíját átvette és a közönség percekig állva tapsolta, ő akkor is a tokiói ötkarikás játékokra készülőkre gondolt, kitartást, erőt, szerencsét és hazafiságot kívánt utódainak.
Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke felidézte, hogy Wichmann Tamás négy olimpián indult, amelyeken három érmet – két ezüstöt és egy bronzot – szerzett. „Már életében a magyar kajak-kenu legendájává vált, fair play-díjat is kapott" – mondta a MOB vezetője. Wichmann Tamás 1978-ban vehette át az UNESCO fair play-díját, mert segített felkészülni riválisának, az egykori Jugoszlávia színeiben versenyző Matija Ljubeknek, aki aztán a belgrádi világbajnokságon legyőzte őt. Kulcsár Krisztián felidézte: a már súlyos beteg sportember vágya volt, hogy szurkolhasson a Tokióban versenyzőknek, de ahogy fogalmazott, a többi régi kajakossal és kenussal nyáron már „fentről” skandálhatják, hogy Ria-Ria-Hungária. Wichmann Tamás volt klubja, az MTK nevében Deutsch Péter ügyvezető búcsúzott. Kiemelte, hogy a legendás sportember élete végéig büszke volt MTK-s mivoltára és sokat törődött a fiatalokkal. „Biztonság – ezt adta nekünk Tamás. És nem csak a testalkatával, mély hangjával, sűrű bajuszával. Ha vele voltál, azt érezted, hogy minden lehetséges. Annyi erőt adott nekünk, amely sokáig, akár örökké ki fog tartani” – fogalmazott. Hozzátette: Wichmann Tamás azt az örökséget hagyja hátra, hogy „emberség és tisztesség minden áron”.
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség nevében Vaskuti István, az 1980-as, moszkvai olimpia kenus bajnoka búcsúzott az elhunyttól. Felidézte, hogy Wichmann Tamás az 1960-as években üstökösként robbant be a kenusok közé, nemcsak szálfa termete, széles válla, egész megjelenése miatt volt rendkívüli, hanem a vízen mutatott teljesítménye miatt is, a mozgása látványosan elegáns volt. „Tizennyolc évesen kezdte az éremgyűjtést és aztán 18 évig folytatta. Mi, fiatalabbak, felnéztünk rá és sokat tanultunk tőle. Nélküle nem lehettünk volna azok, akik lettünk. Nagy fájdalom, hogy a sors nem adta meg neki az olimpiai győzelmet, pedig megérdemelte volna” – mondta elcsukló hangon Vaskuti István. Miközben felcsendült Louis Armstrong „What a wonderful world” című dala, a koporsót kenulapátok sorfala között vitték a sírhoz. Ott Vaskuti István eltört egy kenulapátot, amelyet Wichmann Tamással együtt eltemettek.
Wichmann Tamás 1948. február 4-én született Budapesten. 1962-től 1966-ig az MHS, 1966-tól 1971-ig az Egyetértés, 1971-től 1975-ig a VM Egyetértés, majd 1975 és 1983 között az MTK-VM sportolója volt. Első Európa-bajnokságát 1967-ben Duisburgban nyerte Petrikovics Gyulával C-2 1000 méteren, a másodikat és a harmadikat 1969-ben Moszkvában kenu egyesben 1000 és 10 000 méteren. 1970-től állandó résztvevője volt a világbajnokságoknak, első győzelmét is ebben az évben aratta Koppenhágában 10 000 méteren. 1971-ben két vb-aranyat nyert, egyesben 10 000, párosban - Petrikoviccsal - 1000 méteren. 1974-ben, Mexikóvárosban újból 10 000 méteren diadalmaskodott, s ezt megismételte 1977-ben Szófiában is. 1979-ben megvalósította régi álmát: rövid és hosszú távon is győzelmet aratott. 1981-ben Nottinghamben, 1982-ben Belgrádban egyaránt kenu egyesben 10 000 méteren nyert, ezzel világbajnoki elsőségeinek számát kilencre növelte. Az 1968-as, mexikóvárosi olimpián Petrikoviccsal kettesben 1000 méteren ezüstérmet szerzett, az 1972-es, müncheni olimpián egyesben 1000 méteren lett második, 1976-ban Montrealban ugyanezen a távon bronzérmet akasztottak a nyakába. Sportpályafutását 1983-ban fejezte be. Az év sportolójának választották 1979-ben, 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, 2010-ben MOB-díjjal, 2013-ban Pro Urbe Erzsébetváros díjjal, 2017-ben Prima Díjjal tüntették ki. Mielőtt versenyző lett, szakácsnak tanult, 1987-ben megnyitotta Budapest első „alternatív” kocsmáját, amelyet eredetileg Szent Jupátról, a kenusok „védőszentjéről” nevezett el, de később már csak Wichmann-kocsma volt a neve. A létesítmény 2018-ban, több mint három évtized után zárt be. Életéről, karrierjéről Magyar lapát címmel portréfilm is készült.
Kapcsolódó
Eltemették Wichmann Tamást - képek a szertartásról

Koronavírus: az olimpiai miniszter szerint elvben lehetséges a halasztás

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.03. 17:52

Fotó: Kunihiko Miura / AFP/Yomiuri
Az UEFA munkacsoportot állított fel a járvány terjedése miatt, a Borussia Dortmund pedig törölte ázsiai turnéját.
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) munkacsoportot állított fel, melynek feladata, hogy megoldást találjon a koronavírus-járvány miatti halasztásokkal átalakuló versenynaptárt érintő problémákra. Teodor Teodoridisz, a szervezet főtitkára az amszterdami UEFA-kongresszuson kedden azt mondta, a testületet hétfőn hozták létre, és már meg is kezdte a munkát. A vírus európai terjedése miatt több labdarúgó-bajnokságban is mérkőzéseket halasztottak el, a legnagyobb problémát mindez várhatóan Svájcban okozza: a helyi bajnokságot legalább március 23-ig felfüggesztették, miután a csapatok képviselői közölték, nem hajlandóak zárt kapuk mögött játszani. Svájcban több mint kéttucat fertőzöttet találtak már, emiatt az ezerfősnél nagyobb tömeget megmozgató rendezvényeket március 15-ig betiltották, ezzel is igyekezvén elejét venni a járvány terjedésének. Ennek következtében a svájci labdarúgó-bajnokság első két osztályának összes mérkőzését törölték a válogatott szünetig. Olaszországban a 25. fordulóból négy, a 26. körből pedig hat mérkőzést halasztottak el, utóbbiakat május 13-ra. Előbbieknek még nincs új időpontja. A nyári Európa-bajnokság miatt – papíron – május 14-ig minden bajnokságnak véget kell érnie.

„Tudjuk, mennyi néző szeretett volna látni minket”

Ugyancsak kedden a járvány miatt törölte nyárra tervezett ázsiai turnéját a Borussia Dortmund labdarúgócsapata.
„Sajnáljuk, hogy így kellett döntenünk, mert tudjuk, mennyi néző szeretett volna látni minket”

– fogalmazott Carsten Cramer, a klub vezérigazgatója a Bild honlapján.

Arról, hogy az ázsiai körút helyett hol készül majd a Borussia a következő szezonra, később adnak tájékoztatást.

Elkötelezett a rendezéssel kapcsolatban a NOB

Hasimoto Szeiko olimpiarendezésért felelős miniszter úgy véli, elvben lehetséges, hogy a járvány miatt nem az eredeti időpontban, hanem az év későbbi szakaszában rendezzék meg a nyári tokiói játékokat. A Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) kötött szerződésben az áll, hogy a NOB csak akkor mondhatja le az eseményt, ha az adott év végéig nincs lehetőség a megrendezésre – mondta a miniszter kedden a japán parlament ülésén.
„Ezt úgy is értelmezhetjük, hogy az esemény halasztható a 2020-as éven belül”

– magyarázta Hasimoto japán NHK televíziónak nyilatkozva.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága közölte: továbbra is elkötelezett amellett, hogy sikeresen meg lehet rendezni az eredetileg kiírt időpontban, azaz július 24. és augusztus 9. között a tokiói nyári ötkarikás játékokat. A nyilatkozatot azt követően tették közzé, hogy a koronavírussal kapcsolatban kialakult helyzetről tartottak tanácskozást, amelyet számos jelentés áttanulmányozása előzött meg. Már február közepén létrehoztak egy munkacsoportot, amelybe a NOB, a tokiói játékok szervezőbizottsága, a japán kormány és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselői is helyet kaptak. A NOB végrehajtó bizottsága kijelentette: nagyra értékeli és támogatja azokat az eddig meghozott intézkedéseket, amelyek fontos részét képezik a játékok biztonságos megrendezését célzó tervnek. A NOB továbbra is minden sportolót arra buzdít, hogy folytassa a felkészülést a tokiói olimpiára.

Gombfocisuli

Hegyi Iván írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2020.03.03. 10:30

A labdarúgás történetének legnagyobb játékosai mérték össze tudásukat az országos retró bajnokságon.
Ilyen még nem volt: megrendezték az országos trafik- és retró gombfoci-bajnokságot. Az első mindenben különösen izgalmas, nem csoda hát, ha a résztvevők nem engedtek a negyvennyolcból: ennyien álltak a negyedik kerületi Csokonai Vitéz Mihály általános iskolában és gimnáziumban felállított zöld asztalok mellé.
A retró nem feltétlenül a csapatokra – mármint a tizenegyek fotóira – vonatkozott. A fényképek napjaink nagyjait is ábrázolhatták, ám a gomboknak a régi időket kellett idézniük, és a szereplők a hajdani szabályok szerint játszottak. Azaz egy napra mindenki félre tette a modern kor előírásait, még az is, aki a szektorlabdás változatban vb-arany- és ezüstérmes. E sikeres honfitársunkat Koczor Jánosnak hívják, és nemhogy a 2002-ben százszázalékos teljesítménnyel nyerő selecaóval, de tetőtől talpig brazil válogatott szerelésben vonult fel az aulában. Úgy mutatott, mint Cafu, Roberto Carlos, Ronaldinho, Ronaldo vagy Rivaldo... De nem a Fenoménnek és társainak játéka ragadta meg, hanem az, hogy Brazíliában több milliónyian gombfociznak. (Nyilván valamennyien válogatott- vagy Flamengo-, Fluminense-, Corinthians-, Palmeiras-mezben.)
Ám van itt Észak-Amerika is. Szabó Gábor Mátranovákról jött – Salgótarjánig busszal utazott, aztán vonatra szállt, és még a Keletiből is ki kellett jutni valahogyan Káposztásmegyerig –, de számára nincs távolság, mert harminc évig Utah államban, Salt Lake Citytől ötven mérföldnyire élt. Az Egyesült Államokban nem gombfocizott, előtte viszont futballozott a Kőbányai Sörgyár csapatában. Az 1982-es argentin válogatottal játszik; azt mondja, azért, mert „ez a kollekció csúszik a legjobban”. Mások e tekintetben a kőbányai sörre szavaznának...
Juhász Leonárd Diósdról a hatvannyolcas Ferencvárosra esküszik. Persze lehetett szeretni – de mennyire! – a Szőke, Varga (Branikovits), Albert, Rákosi, Katona csatársort, valamint Juhászt a fedezetpárban, de a mi Juhászunk nem is látta azt a csapatot, mivel hetvennégyben született. Az 1965-ben VVK-győztes FTC kiejtette a Manchester Unitedet, majd hatvannyolcban is döntőt vívott – a másik Uniteddel, a Leedsszel –, de hatvannyolcban a BEK első angol nyertese, az MU volt a sztár. Manapság hasonló a helyzet: Potoczki János Szigetcsépről a George Best-, Bobby Charlton-, Dennis Law-féle Manchester Uniteddel vitte el a pálmát a gombfoci-viadalon.
Azért mások is labdába rúgtak. A fő szervező Tóth László minden idők legjobb Real Madridjával – két Ronaldo szerepelt abban, a Fenomén és Cristiano –, Szabó Balázs az 1972-ben BEK-döntőt játszó, de az Ajaxszal szemben alulmaradó Interrel. Azért abban a milánói gárdában maradt még néhány korábban diadalmas BEK-hős: Burgnich, Facchetti, Bedin, Jair, Sandro Mazzola... Az Ajaxot meg Johan Cruyff vezényelte. Szabó büszkén említi: „Akkor születtem – hetvennégyben –, amikor ő vb-ezüstérmes volt.”
Hetvennégy? Az smafu! – mondhatná Debreczeni Attila, aki a Dózsa György úton, a Puskás stadion közelében lakik, és az Aranycsapattal érkezett a találkozóra. Nem csupán játékos, hanem gyűjtő is: nyolcszáz csapata van, melyek közül a legtöbbször a hatvankettes világbajnok brazil válogatottal játszik. Csete Sándor viszont a Jürgen Klopp-féle Dortmunddal áll ki, és alighanem rekorder a társaságban, mert a leghosszabb utat tette meg: Pécsről indult reggel fél hétkor. A múlt év játékosa, Mészáros Attila sem a szomszédból jött: Egerből utazott a versenyre. Tavaly nyolcból hat viadalt megnyert, és a nyolcvanas évek Honvédja a kedvence, hibátlanul fel is mondta a Nagy Antal-, Garaba-, Détári-, Dajka-, Esterházy-féle kispesti tizenegyet.
Hiába, a szenvedély az szenvedély. Ennek legszebb példája, hogy Kasnyik György újságot nyomtatott a családi gombfoci-vetélkedőről. A Kasnyik Gombfoci című lap első oldalán az áll: „Az 1938-as vb-ezüstérmes válogatott nyerte a Ria, ria, Hungária Kupát”. Belül pedig a következő szöveg (is) olvasható: „A leginkább érzelemdús gombfocitorna következett a Kasnyik fiúk életében és közös pályafutásában. A magyar futball legnagyobbjaiból összeállított bajnokságot rendezték meg a Pálya utcai pályán. Összesen tizennégy csapatot keltettek életre a hőskortól a közelmúlt legsötétebb időszakáig.”
Még jó, hogy a Puskásékhoz hasonlóan vb-döntős Zsengellérék igazolták a papírformát.