Megvertek egy szingapúri diákot Londonban, hogy ne terjedjen a koronavírus

Publikálás dátuma
2020.03.04. 08:53

Fotó: Jonathan Mok / Facebook
Arccsontja több helyen is eltörött a támadás következtében.
Rasszista támadás ért egy 23 éves szingapúri diákot Londonban. Jonathan Mok két éve tanul az Egyesült Királyságban. Egy fiatalokból álló csapat azért támadta meg, mert „nem akarták, hogy a koronavírus elterjedjen az országban” – derül ki a CNN beszámolójából. A diák hétfőn osztott meg fotókat közösségi oldalán sérüléseiről. Bejegyzése szerint London forgalmas bevásárlónegyedében sétált este kilenc óra után, amikor a csapat rátámadt. A fiú, aki megrúgta őt, azt mondta neki, hogy 
„nem akarom a koronavírusodat az országomban”.

Mok arcát többször is megütötték, emiatt több helyen eltörött az arccsontja, a szeme alatt pedig vérömleny keletkezett. Orvosai szerint valószínűleg helyreállító műtétre lesz szüksége. A diák feljelentést tett, nyomozás indult, de egyelőre senkit nem tartóztattak le az ügyben. Jonathan Mok azt is közölte, hogy az elmúlt hetekben több rasszista támadás érte őt Londonban. Egy gyűlöletbűncselekményekkel foglalkozó angliai szervezet, a Stop Hate UK pedig arról számolt be, hogy egyre több hívást kapnak kínai emberektől, akiket származásuk miatt és a koronavírusra hivatkozva támadtak meg elkövetők.
(A 444 nyomán.)
Szerző

Biden a szuperkedd győztese, megállította Sanders menetelését

Publikálás dátuma
2020.03.04. 08:31
Joe Biden
Fotó: Image Press Agency / Image Press Agency/NurPhoto
Joe Biden, az Obama-kormány alelnöke a szuperkedden megtartott előválasztásokon alaposan befékezte Bernie Sanders vermonti szenátor menetelését a Demokrata Párt elnökjelöltsége felé.
A szuperkedden 14 tagállamban - Alabama, Arkansas, Colorado, Észak-Karolina, Kalifornia, Maine, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont és Virginia - és egy tengerentúli területen, Amerikai Szamoán tartottak előválasztásokat. Annak ellenére, hogy sok államban volt mostoha az időjárás, sokan mentek el voksolni. Tennessee fővárosában, Nashville-ben, ahol keddre virradóra halálos áldozatokat is követelő tornádók pusztítottak, három órával meghosszabbították a szavazóhelyiségek nyitva tartását. A keddi előválasztások fontosak voltak, hiszen a nyári elnökjelölt-állító konvenciókra sok delegátust küldő és nagy lélekszámú tagállamokban járultak az urnákhoz. Mindkét párt hívei választottak, de mivel a Republikánus Pártban Donald Trumpnak lényegében nincs vetélytársa, a politikusok és az elemzők egyaránt a demokratákra figyeltek. Az előzetes elemzések Joe Biden és Bernie Sanders párharcát jelezték előre, és ez így is történt. Biden tarolt a déli államokban, és összesen nyolc államban győzött: Virginiában, Észak-Karolinában, Alabamában, Tennessee-ben, Arkansas-ban, Oklahomában, Minnesotában, sőt, még az északkeleti Massachusettsben is. A volt alelnök győzelme földcsuszamlásszerű volt Virginiában, Észak-Karolinában és Alabamában, ahol nagyrészt a viszonylag nagy lélekszámú afroamerikai közösségek támogatására is számíthatott. Elemzők körében meglepetést keltett, hogy Elizabeth Warren massachusettsi szenátor nem hogy győzni nem tudott, de csupán a harmadik helyre szorult saját államában. Sanders a demokraták nyári elnökjelölt-állító konvenciójára legtöbb, 415 delegátust küldő államban, Kaliforniában hódította meg a választókat. Az este folyamán sokáig úgy tűnt, hogy a szintén sok, 228 delegátust a konvencióra küldő Texasban is a magát szociáldemokratának valló Sanders nyerte el a választók bizalmát, de éjjel fordult a kocka Biden javára.
"Néhány nappal ezelőtt a sajtó és a megmondóemberek még azt hangoztatták, hogy a kampányomnak vége. De nagyon is él!" - jelentette ki Biden a kaliforniai Los Angelesben berendezett eredményváró központban. Győzelmi beszédében a volt alelnök elsősorban Donald Trump amerikai elnököt támadta. Sanders Vermontban várta az eredményeket, és győzelmet ígért híveinek, vagyis azt, hogy ő lesz a demokraták elnökjelöltje. A szuperkedd nagy vesztesének az amerikai kommentátorok a New York-i milliárdost, Michael Bloomberget tartják. Bloomberg lényegében kedden lépett be a választási küzdelembe, a korábbi előválasztásokon ugyanis nem vett részt. Egyedül a 11 delegátust adó Amerikai Szamoán, az Egyesült Államok tengerentúli területén került ki győztesen a versengésből. Második helyen az Amerikai Szamoán született, de hawaii képviselőnő, Tulsi Gabbard végzett, így Bloombergnek vele kell osztoznia a delegátusokon. Ráadásul a tengerentúli terület lakóinak voksaira az őszi választásokon nem számíthat: Amerikai Szamoa ugyanis bár küld delegátusokat a konvencióra, lakosai az őszi elnökválasztáson nem voksolhatnak, mert nincs kongresszusi képviseletük a szövetségi törvényhozásban Washingtonban. Donna Brazile demokrata párti stratéga és kampányszakértő - aki 2011 és 2016 között a Demokrata Országos Bizottság (DNC, a párt vezető szerve) elnöke volt, úgy kommentálta a saját vagyonából eddig mintegy félmilliárd dollárt kampányra költő Bloomberg szereplését: a milliárdosnak nagyon sok anyagi forrása van a kampányra, de nagyon kevés oka arra, hogy továbbra is kampányoljon az elnökjelöltségért. Donald Trump a szuperkedden csakis választási győzelmeket könyvelhetett el. Volt állam - például Virginia -, ahol nem is rendezték meg az előválasztást, hanem automatikusan neki adták a delegátusokat. Elvileg versenyben van még a republikánusok elnökjelöltségéért a 74 éves William Weld egykori massachusettsi kormányzó is, de a szuperkeddi voksoláson sok helyen nem is szerepelt a választási jegyzéken. Korábban, az iowai jelölőgyűléseken egyetlen delegátust szerzett. Trump kedd éjjel minden egyes tagállamnak külön mondott köszönetet a támogatásért a Twitteren. A szuperkedd végleges eredményei későbbre várhatók.
Szerző

Nicolás Maduro: Szüljetek! Szüljetek!

Publikálás dátuma
2020.03.04. 07:36
Nicolas Maduro
Fotó: FEDERICO PARRA / AFP
A gazdasági válság sújtotta Venezuela elnöke több gyermek vállalására sürgette a nőket.
Nicolás Maduro venezuelai elnök több gyermek vállalására sürgette a venezuelai nőket kedden egy caracasi rendezvényen, amelyet az állami televízióban közvetítettek.
- Szüljetek! Szüljetek! Minden nőnek legyen hat gyereke!

- hangoztatta Maduro.

Egyben felszólította a nőket, hogy vegyenek rész a nemzetközi nőnap alkalmából március 8-án tervezett felvonuláson. Venezuela jelenleg történetének talán legsúlyosabb politikai és gazdasági válságával küzd. Az évtized közepén még 30 millió lakosú latin-amerikai államot becslések szerint már 4,5 millió venezuelai hagyta el a jobb élet reményében, 80 százalékuk a térség más országaiban keresett menedéket. Egyes előrejelzések szerint a venezuelai menekültek száma 2020-ban 6,5 millióra gyarapodhat.
Szerző