Előfizetés

Körtánc a frontzónánál - helyszíni riport a török-görög határ mellől

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.03.05. 06:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ropogó fegyverek, önfeledten játszó gyerekek, ügyeskedő török kereskedők, reménykedő menekültek Edirne-ben.
Miután gépünk landolt Isztambulban kedd éjjel, a hatalmas Sabiha Gökcen repülőtéren leginkább a nyugalom szembeötlő: ahogy a koronavírus miatt nem látni szokatlan intézkedést, úgy a menekültválságra sem utal semmi, nyoma sincs szigorúbb ellenőrzésnek. – Tényleg Edirne-be mennek? – kérdez vissza kedélyesen a reptéri autókölcsönző munkatársa, amikor arról érdeklődünk, okoz-e gondot, hogy a görög-török határnál kialakult menekültkrízis egyik gócpontjának számító településre mennénk a bérkocsival. Viccelődve biztosít minket: – Nincs semmi baj, az jó hely! De azért meg ne húzzák a kocsit! Amikor rákérdezünk a menekültválságra – elvégre a török sajtó is címlapon hozza a görög-török határ mentén összegyűlt tízezres tömeget – a kölcsönzős csak legyint: – Nincs ott semmi különös. Később, már bent Isztambulban is hasonló véleményekkel találkozunk. Ibrahim, hotelünk portása már fél éve tanul angolul, így ha törve is, de el tudja mondani: szerinte ez csak „pici ügy”, közelébe sincs a 2015-ös menekültválság idején történteknek. Amikor isztambuliakat kérdezgetünk, ők is csak széttárják karjukat: nem igazán beszédtéma az ügy. Innen nézve úgy tűnik: a helyieket a legkevésbé sem foglalkoztatja, hogy becslések szerint összesen 25 ezer menekült gyűlt össze a görög-török határnál az utóbbi napokban, miután Törökország bejelentette, kinyitják előttük a kapuikat, mehetnek tovább az EU felé. Isztambult magunk mögött hagyva sokáig teljesen akadálytalanul suhanunk szerda délelőtt a görög határvonal felé tartó autópályán, a 250 kilométerre fekvő Edirne-be. A görög-török határhoz közeledve azonban sűrűsödnek a rendőrségi ellenőrzőpontok. Néhány kilométer alatt hat helyen állítják meg az utazókat, s bár a minket ellenőrző rendőrök mindegyike csak törökül tud, a „Magyarisztán” meg a „Press” szó is elég, nem akadékoskodnak, mindenütt továbbengednek minket.
Az események hatására világhírre szert tett, a határtól alig hat kilométerre fekvő város, Edirne – a valamikori Drinápoly – a mindennapi életét éli: a müezzin imára szólít, az iskolában fociznak az udvaron, az utcákon hemzsegnek a vásárlók, hangosan trécselnek az öregek. Menekültekkel csak a napok óta lezárt Pazarkule-nak nevezett határátkelőhelynél találkozunk. A határvonal előtt nagyjából kétszáz méterrel mobil kerítéseket állított fel a török rendőrség. Azon túl már csak a szögesdrót kerítés van, mögötte a görög határőrség néz farkasszemet a senki földjén táborozó, becslések szerint 1000-1500 menekülttel. Az elkerített rész bejáratánál néhány száz menekült üldögél a szántóföldön a porban, sok a gyerek, néhány hónapos csecsemőt is látunk. Időről-időre többen megindulnak a kordonon belülre, a görög határ közelébe: a török katonák, rendőrök olykor engedékenyek, többeknek is továbbot intenek, máskor visszakergetik a menekülteket.
Sokan a földön alszanak, közvetlenül a rendőrkordon előtt egy nagyobb csapat afgán és palesztin kisgyerek játszik. Egymás kezét fogva körtáncot járnak. Öt-hat évesek lehetnek. Könnyű lenne belefeledkezni játékukba – ha a ritmust nem törnék meg időről-időre hangos durranások. A görög hatóságok állítják, könnygázzal lőnek, ám a menekültek szerint gumi- és éles lövedéket is használnak. Nem sokkal később találkozunk egy jogvédővel, aki azt mondja: török forrásokból úgy hallotta, hogy szerda délelőtt hat embert szállítottak a területről a kórházba lőtt sérüléssel, egyikük később meghalt. Ezt azonban – teszi hozzá – hivatalosan nem erősítették meg. A Reuters hírügynökségnek azonban három kórházba szállított sebesült is azt mondta: a görög rendőrök tüzet nyitottak rájuk. Az athéni kormány mindezt alaptalan vádaskodásoknak minősítette. A török rendőrök kerítése és a görög határ közötti területet  többen is frontzónaként említik. Itt már a török rendőrök sem annyira engedékenyek: az eltelt napokban egy tucat újságírót tartóztattak le rövid időre, mivel a határvonal mentén elindultak a szántóföldön, ezzel „tiltott területre léptek”. Igaz, az, hogy mit tekintenek itt „tiltott területnek”, nem egészen világos. És a szankciók is képlékenyek: mi például egy figyelmeztetéssel megússzuk, amikor – az egyik egyenruhás szerint – „tiltott területre” tévedünk, mást már figyelmeztetnek, a következő ilyen esetben viszik is az őrsre. 
Míg a határátkelőhely közvetlen közelében hamar feszültté válhat a helyzet, pár száz méterre inkább egy bazárra emlékeztet a hely. Nem olyan messze fegyverek ropognak, a lezárt terület felé vezető poros földúton pedig pörög a biznisz: a környék élelmes török kereskedői szinte lerohanták a területet, krumplit, kenyeret, gyümölcsöt árulnak a menekülteknek. Egy török öregúr a nyakában egy halom cipőtalppal sétálgat a menekültek között. Mellettük rengeteg taxis és üres busz is várakozik. Buszok hozzák a menekülteket – és sokszor viszik is. Az utóbbi napokban ugyanis többen megelégelték a várakozást és visszautaztak Isztambul felé. Busszal érkezett Edirne-be az Ahmed Badis néven bemutatkozó férfi: elmondása szerint palesztin és már évek óta Törökországban él. Ráadásul Ahmed – ahogy meséli – nem is menekülttáborban lakott, hanem egy étteremben dolgozott eddig. Mint mondja, saját pénzéből utazott Isztambulból a határhoz azt hallva, hogy kiengedik őt az országból. Egy jogvédő szerint vegyes a kép: sokan valóban saját pénzükből jöttek a határhoz, másokat viszont ingyen buszokon szállították. Azt, hogy pontosan ki fizette a fuvart, nem tudni. Reza, harminckét éves, nagydarab iráni férfi. Fején jókora kötés díszeleg, állítása szerint az egyik görög könnygázas lövedék találta homlokon. Ennek ellenére szélesen mosolyog. Mivel ő csak fársziul beszél, mindössze annyit tudunk meg tőle, hogy Németországba készül: – Germany, Germany! – mutogat a görög határvonalra, mintha azon túl már Berlin lenne. Beszélnénk még más menekültekkel is, de a török rendőrök váratlanul megelégelik az újságírók jelenlétét: mindenkit úgy egy kilométerrel hátrébb szorítanak a határzónától.
A helyszínen lévő jogvédők közül többen úgy vélik: idővel csökkenni fog a határzónában lévő menekültek száma, miután a görög hatóságok igen keményen lépnek fel. Az mindenesetre feltűnő, hogy míg becslések szerint 3,5-4 millió menekült lehet jelenleg Törökországban, addig a határzónához ennek csak a töredéke érkezett meg, ráadásul sokan közülük szerdán már úton voltak visszafelé.

Járványügyi vizsgálat indult: az iráni diákok egyetemeiken is fertőzhettek

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.04. 21:51
Illusztráció
Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP
Egyikük egy hétig járt gyakorlatokra a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata szerint.
A Magyarországon az új koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált két iráni diáknál is haladéktalanul megindult a járványügyi vizsgálat és a kontaktuskutatás - tájékoztatott az országos tisztifőorvos szerdán. Müller Cecília közleményében tudatta, hogy a két érintettet elkülönítették, a velük közös háztartásban élőket karanténba helyezték a Szent László Kórházban. A diákok nagy valószínűséggel Iránban fertőződtek meg. Kikérdezésük folyamatban van. A gyűjtött adatok alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai irányításával a járványügyi hatóság népegészségügyi szakemberei "feltérképezik a szoros kontaktusban lévő" embereket - fogalmazott, hozzátéve, hogy
a kontaktuskutatást mind a hallgatók lakókörnyezetében, mind az általuk látogatott felsőoktatási intézményekben elvégzik.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Népszavának elmondta, az egyik diák az intézmény negyedéves gyógyszerész hallgatója. Rá hivatkozva számolt be szerda este a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata arról, hogy a diák egy hétig járt gyakorlatokra.
Zajlik a Csehországban diagnosztizált amerikai diáklányok megbetegedésével kapcsolatos járványügyi vizsgálat is - tájékoztatott továbbá Müller. A friss információkról és intézkedésekről az operatív törzs csütörtökön jelentkezik.

Ideért a koronavírus: az egyik fertőzött iráni diák napokig bejárt az egyetemre, mielőtt orvoshoz fordult

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.03.04. 21:16

Fotó: Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Két Budapesten tanuló, nemrég hazájában járt iráni diáknál kimutatták a fertőzést. Egyikük gyógyszerész hallgató, enyhe tünetekkel járt az orvosnál, aki indokoltnak látta a tesztet.
Magyarországon is találtak koronavírus fertőzött beteget. A hivatalos, előre meghirdetett rendkívüli sajtótájékoztató előtt néhány perccel Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-on videoüzenetben számolt be két Magyarországon tanuló iráni diák fertőzöttségéről. Szlávik János, a Dél-pesti Centrum kórház járványügyi főorvosa mindezt azzal egészíttette ki, hogy a két iráni diák nemrég hazájában járt, majd onnan visszatérve derült ki, hogy megfertőzöttek. A velük együtt lakókat – az egyik lány férjét és a másik barátnőjét – is elkülönítették a kórházban. A főorvos szerint mindkét iráni fertőzött jól van, nem lázasak. Elmondta azt is, nem tudni, hogy pontosan hogyan fertőződtek meg, ennek tisztázása még folyamatban van. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Népszavának elmondta, az egyik diák az intézmény negyedéves gyógyszerész hallgatója. Ő néhány napja tért vissza Iránból és ma jelentkezett enyhe tüneteivel az orvosnál, aki kérte a teszt elvégzését a Szent László kórháztól. A rektor hozzátette: az angol nyelvű évfolyam mind a 16 tagjának holnaptól két hetes „távoktatást” rendelt el. Ezalatt otthoni feladatokkal látják el őket. A további járványügyi intézkedésekről az operatív törzs dönt majd.

Egy hétig gyakorlatra járt

Szerda este a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata a fertőzéses esetek kapcsán közösségi oldalán arról írt, hogy az egyik negyedéves iráni gyógyszerész hallgató nem tartotta be az egyetem által kért kéthetes otthontartózkodást, pedig fertőzött országból érkezett. Egy hétig járt gyakorlatokra.

Miután a koronavírussal érintett területükről mintegy 400 hallgató tanul a Semmelweis Egyetemen, már korábban biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. Így a szorgalmi időszak megkezdése előtt ki kellett tölteni egy részletes kérdőívet, ami alapján eldönthető, mekkora a kockázata annak, hogy az érintett hordozhatja a vírust. Ha valakinél felmerül a fertőzés gyanúja, de panaszmentes, akkor csak kéthetes járványügyi megfigyelés alá vonja az egyetem. Ha azonban már egy esetleges fertőzés tünetei is jelentkeznek, akkor járványkórházba küldik a beteget.
Meglehet, hogy a két iráni diák esete csak a kezdet. Szerdán ugyanis a cseh sajtóból kiderült, hogy Magyarországon utazott át négy amerikai diáklány, akik közül hármat is már koronavírus fertőzéssel kezelnek. Ezt követően jelentették be a délutáni kormányinfón, hogy a magyar hatóságok is értesültek az esetről. A lányok közül kettőről Csehországban derült ki, hogy fertőzött, a harmadik társuk időközben már visszaindult Amerikába, de útközben rosszul érezte magát, emiatt Dániában rekedt. A negyedik lány egészséges. A hazai járványügyi hatóságok az elmúlt 24 órában még nem tudták teljes egészében fölmérni, hogy az amerikai a lányok pontosan hol jártak nálunk, kikkel találkozhattak. A cseheknek tíz óra is elegendő volt, hogy saját országukban minden egyes, a lányok révén potenciálisan veszélyeztetett polgárukat önkéntes karanténra kérjék. Az Index kérdésére Menczer Tamás külügyi szóvivő ezt azzal magyarázta: a csehek előbb tudtak a lányokkal beszélni, mint a magyar hatóságok. Ráadásul nem nagyon ismerték Budapestet így arról sem tudtak pontosan beszámolni, hogy merre jártak. Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón elmondta, hogy a négy barátnő február 26-án érkezett Bécsből Budapestre a Flixbus járatával. A busz nem állt meg a két főváros között. A magyar járványügyi hatóságok állítják, hogy az utaslistát már megkapták, de azt még nem tudják, hogy a diáklányok pontosan hol ültek a buszon, így azt sem, kik voltak az előttük, illetve a mellettük ülők. Ismert az is, hogy egy belvárosi airbnb-s lakást vettek ki, ahol két napot tartózkodtak, de nem voltak kapcsolatban a bérbeadóval. Müller Cecília elmondta, hogy személyesen beszélt a tulajdonossal, aki fertőtlenítette a lakást, még a koronavírusos hír megjelenése előtt, és az ingatlant a népegészségügyi szakemberek is leellenőrizték. A négy lány több budapesti helyszínen megfordult, ezek egy részét sikerült beazonosítani. Jártak romkocsmába, palacsintázóba, gyógyszertárban, valamint a Széchenyi Gyógyfürdőben. Utóbbiról az országos tisztifőorvos elmondta, a fürdőben már a lányok érkezése előtt egy héttel új fertőtlenítési eljárást alkalmaztak, és a medencék klórszintjén is megemelték. A lányok nem mentek étterembe, a lakásba rendeltek ételt. Müller Cecília szerint a vírus tárgyakon nem terjed, ezért például az ételhordókkal érintkezőket, vagy a liftben utazókat nem veszélyezteti. Hozzátette: még vizsgálják, hogy kikkel kerültek szoros kapcsolatba a lányok, vagyis kikkel együtt tartózkodtak két méteren belül.