Előfizetés

Elkaszálhatja a Lex CEU-t az Európai Unió Bírósága

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.03.05. 10:35
Tüntetés a CEU ellehetetlenítése ellen
Fotó: Népszava
Sérti az uniós jogot a magyar felsőoktatási törvény módosítása – állapította meg az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka szerdán elhangzott indítványában.
Az uniós joggal ellentétes a Lex CEU az Európai Unió Bírósága főtanácsnokának szerdán elhangzott indítványa szerint. Ez az állásfoglalás nem köti a bíróságot, amely néhány hónapon belül dönthet a Lex CEU-ról, de az ítéletek 80 százaléka általában megegyezik a főtanácsnoki indítvánnyal. Juliane Kokott német nemzetiségű bíró mindenben igazat adott a magyar államot az EU Bírósága elé citáló Európai Bizottságnak, amely 2017. áprilisában indított kötelezettségszegési eljárást a magyar állammal szemben a Lex CEU miatt. Mivel Budapest az eljárásban végig fenntartotta az álláspontját, és a felsőoktatási törvényt nem volt hajlandó az elvárásoknak megfelelően módosítani, Brüsszel ugyanazon év decemberében keresetet nyújtott be a közösség bíróságán. Az ügyben tavaly nyáron tartották a tárgyalást, amelyen mindkét fél kifejtette a nézeteit. A főtanácsnok véleménye szerint nem egyeztethetők össze az uniós joggal és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jogával azok a Magyarországon bevezetett követelmények, amelyek a származási állammal – a CEU esetében New York állammal – aláírt nemzetközi szerződéshez és az ott folytatott tényleges oktatási tevékenységhez kötik külföldi diplomát kiadó felsőoktatási intézmények magyarországi tevékenységét. Mint hangsúlyozta, Magyarországnak egyenlő bánásmódot kell biztosítania a külföldi és belföldi egyetemek, főiskolák számára. Kokott szerint a származási állammal kötött nemzetközi szerződésre vonatkozó követelmény sérti az Európai Unió Alapjogi Chartáját is. Aránytalanul korlátozza ugyanis az oktatási intézmények alapításának és működtetésének szabadságát, valamint a tudomány szabadságát. Ha az EU Bírósága a főtanácsnoki véleménnyel megegyezően fog dönteni, akkor Magyarországnak kötelezően végre kell hajtania a verdiktet, és az uniós joggal összhangban módosítania a felsőoktatási törvényt. Ez azonban a CEU-n már nem segítene, hiszen 2019. novemberében Bécsbe költözött, ahol új egyetemi kampuszt nyitott. Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője tavaly tavasszal még tett egy halvány kísérletet az intézmény megmentésére, amikor együttműködési megállapodást próbált tető alá hozni a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem között. Miután a magyar kormány nem mutatott erre hajlandóságot, a mentőötlet papíron maradt. A CEU kiebrudalása Magyarországról kezdettől fogva vörös posztó volt az Európa Néppárt szemében. Az EPP többek között azért függesztette fel 2019. márciusában a Fidesz tagságát, mert a magyar kormány ellehetetlenítette az amerikai akkreditációjú diplomákat kiadó egyetem budapesti működését. Miután ezen néppárti nyomásra sem változtatott, a Fidesz nem térhetett vissza a pártcsaládba.

Az Európai Bizottság 2017. decemberében indított keresetet Magyarországgal szemben az Európai Unió Bíróságán az ugyanazon év áprilisában módosított felsőoktatási törvény miatt. Az uniós testület a keresetet azzal az indokolta, hogy a módosított törvény nem egyeztethető össze a felsőoktatási intézmények szolgáltatásnyújtási szabadságával és azon szabadságával, hogy az Unió területén bárhol letelepedjenek. Emellett úgy vélte, hogy az új szabályozás ellentétes a tudományos szabadsághoz való joggal, az oktatáshoz való joggal és a vállalkozás szabadságával, valamint a szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezmény szerinti jogi kötelezettségeivel.

Az önkormányzat szerint azért építik át újra a balesetveszélyes csúszdákat, hogy még komfortosabbak legyenek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.05. 09:53

Fotó: bp16.hu
Az átadás óta több gyerek is durva sérülést szenvedett a XVI. kerületi játszótéren.
Számtalan sérülést, köztük több komoly balesetet is okoztak azok a csúszdák Budapesten a XVI. kerületben található Reformátorok terén, amelyeket az önkormányzati választások előtt két nappal adott át a kerület. Utána egyszer már lezárták azokat, átépítették, de idén is több gyerek megsérült. Az önkormányzat most úgy döntött, hogy újra, immáron másodszor átépítteti a csúszdákat – írja a 24.hu. A kerület újraválasztott fideszes polgármestere, Kovács Péter korábban jól sikerült beruházásként emlegette a játszóteret. Hiába történt az átépítés után is több sérülés, a balesetveszélyes csúszdákat nem záratták le. Az önkormányzat ellenzéki képviselői rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezték. Azt akarták elérni, hogy azonnal zárják le a csúszdákat, és egy független szakértő vizsgálja ki az ügyet. 
Az ülést szerdán tartották, meglepő módon egy nappal korábban az önkormányzat lezáratta a csúszdákat.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint március 3-ától indul a második átépítés, az indoklás pedig parádés. Az önkormányzat megfogalmazása szerint ugyanis ennek célja, hogy
„a csúszdák használata még komfortosabb legyen”.

A lap emlékeztet arra, hogy az ügyben már négy hónapja nyomozás folyik, de egyelőre a rendőrség nem állapította meg, hogy hibásak-e a csúszdák, illetve ki a felelős a sérülések miatt. Ez pedig megmagyarázhatja a trükkös megfogalmazást. Az októberi választás hajrájában adta át Kovács Péter a játszóteret, amit aztán másnap le is kellett zárni, mivel több gyerek is durva sérüléseket szenvedett az ottani csúszdáktól. Volt, akinek a sípcsontja tört el, volt, akit fejsérüléssel szállítottak kórházba, de kificamodott térd és kitörött fog is szerepel a 400 millió forintos játszótér baleseteinek listáján. Kovács ezután fejlesztőjátéknak nevezte a csúszdákat, amelyeken a gyerekeknek ki kellene tapasztalnia a biztonságos megállás technikáját, de azért átalakíttatták azokat. A jelek szerint még mindig nem eléggé.

Koronavírus – Mindkét iráni diáknak enyhe tünetei vannak

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.05. 09:39
Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője (b) és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapest
Fotó: Kovács Attila / MTI
Két elszigetelt esetről van szó, az egyetemisták nem ismerik egymást – mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa.
Enyhe tünetei vannak annak a Magyarországon tanuló két iráni diáknak, akinél kimutatták a koronavírust. Lázuk nincs, kivizsgálásuk zajlik – mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa csütörtök reggel az M1-en. Az infektológus elmondta, két elszigetelt esetről van szó, a diákok nem ismerik egymást. Amint megérkeztek a kórházba, szinte azonnal hivatalos „kontaktkutatás” kezdődött, ami azt jelenti, hogy pontosan feltérképezik, merre jártak, kivel kerültek kapcsolatba, amióta visszaérkeztek Iránból – közölte. Hozzátette, párjukat is elkülönítették, vizsgálati eredményük várhatóan még csütörtökön rendelkezésre áll. Szlávik János emlékeztetett, az egyik diák február 22-én, a másik 28-án érkezett Magyarországra. A gyógyulási idejüket a laboratóriumi vizsgálatok határozzák meg, ezt azt jelenti, hogy egy koronavírusos beteg akkor tekinthető gyógyultnak, ha az egymást követő vizsgálatok nem mutatják ki a betegség jelenlétét szervezetében. Ez általában a betegség kezdetétől 10-14 napig tart, de egyénileg változhat – mondta. Közölte, hogy a 15 főből – 11 diákból, két tanárból és két sofőrből – álló csoport előreláthatóan vasárnap elhagyhatja a karantént. Egy fogorvos és az asszisztense pedig jövő hétfőn távozhatnak az elkülönítésből. Mivel mindannyian jól vannak, valószínűleg nem fertőzöttek, de még az utolsó napon is vizsgálatokat végeznek rajtuk – mondta Szlávik János.
Csütörtökön elsőként Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-on, egy videoüzenetben számolt be a két Magyarországon tanuló iráni diák fertőzöttségéről. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Népszavának elmondta, az egyik diák az intézmény negyedéves gyógyszerész hallgatója. Ő néhány napja tért vissza Iránból és szerdán jelentkezett enyhe tüneteivel az orvosnál, aki kérte a teszt elvégzését a Szent László kórháztól. A rektor hozzátette: az angol nyelvű évfolyam mind a 16 tagjának holnaptól két hetes „távoktatást” rendelt el. Ezalatt otthoni feladatokkal látják el őket. A további járványügyi intézkedésekről az operatív törzs dönt majd. 

Egy hétig gyakorlatra járt

Szerda este a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata a fertőzéses esetek kapcsán közösségi oldalán arról írt, hogy az egyik negyedéves iráni gyógyszerész hallgató nem tartotta be az egyetem által kért kéthetes otthontartózkodást, pedig fertőzött országból érkezett. Egy hétig járt gyakorlatokra.

Meglehet, hogy a két iráni diák esete csak a kezdet. Szerdán ugyanis a cseh sajtóból kiderült, hogy Magyarországon utazott át négy amerikai diáklány, akik közül hármat is már koronavírus fertőzéssel kezelnek. Ezt követően jelentették be a délutáni kormányinfón, hogy a magyar hatóságok is értesültek az esetről. A lányok közül kettőről Csehországban derült ki, hogy fertőzött, a harmadik társuk időközben már visszaindult Amerikába, de útközben rosszul érezte magát, emiatt Dániában rekedt. A negyedik lány egészséges.