Száz felett a nagy-britanniai fertőzöttek száma

Publikálás dátuma
2020.03.05. 18:03

Fotó: ISABEL INFANTES / AFP
18 ezer szűrést végeztek eddig.
Száz fölé emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Nagy-Britanniában. A brit egészségügyi minisztérium csütörtök délutáni tájékoztatása szerint a hatóságok egy nap alatt 30 páciens szervezetében mutatták ki a Covid-19 vírust, így az azonosított nagy-britanniai fertőzöttek száma jelenleg 115. A tárca által a bejelentéssel egy időben közzétett grafikus kimutatás szerint Londonban 25 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván; az egyes vidéki térségekben 8 és 17 között van az igazolt esetek száma. A minisztérium adatai szerint Nagy-Britanniában csütörtökig 18 083 szűrést végeztek, és ezek eredményei között azonosították az eddigi 115 pozitív leletet.
Szerző

Csend szakadt Rómára, eltűntek az utcákról a gyerekek és a turisták

Publikálás dátuma
2020.03.05. 17:35

Fotó: Andrea Ronchini, Ronchini / AFP/NurPhoto
Kiürültek a presszók és az éttermek, néma stadionokban tartják a labdarúgó-bajnokság találkozóit is.
A római Navona-tér presszóteraszai üresek, miközben a taxiállomások tele vannak kocsikkal a Covid19-fertőzés okozta félelmek miatt. Az országos óvintézkedések első napján Olaszország attól tart, hogy a  járványhelyzet még hetekig eltarthat – írja helyszíni beszámolójában Sárközy Júlia, az MTI tudósítója. 
A római belvárosi presszók és éttermek pincérei csütörtökön úgy nyilatkoztak a távirati irodának, hogy számításaik szerint máris hetven százalékkal visszaesett a forgalom.

Sokakat elbocsátottak, mivel vendég nélkül nincsen szükség felszolgálókra. Mások maguktól mondtak le más állás után nézve, mivel az "idegenforgalom vagy a vendéglátás jelenleg már Rómában sem nyújt életbiztosítást". Az egyik pincér nevetve kommentálta azt az előírást, hogy a vendégektől legalább egy méteres távolságot kell tartania. "Így nem lehet dolgozni" - jelentette ki. Kollégái hozzátették, nem adják fel, bár úgy látják, a "vírushelyzet" akár hetekig is eltarthat.
A Pantheon-tér asztalkáinál majdnem kivétel nélkül idős urak isszák kávéjukat a napsütésben. Arra a kérdésre, hogy miért nem maradtak otthon, hiszen a kormány szerint a 65 év felettieknek nem tanácsolt utcára menni, azt válaszolják, hogy a miniszterelnök Giuseppe Conte kizárólag "magáért aggódik".
"Betartjuk a higiéniai előírásokat, de nem akarunk a pánikba belehalni! A kormány túlzásba viszi a rendelkezéseket, és terrorizálja a lakosságot, ez lesz a veszte!" - vélte  az egyik férfi.

Üresek a fagylaltozók és majdnem teljesen üres a Pantheon is, kivételt a taxiállomás jelent, ahol tömött sorokban várakoznak a járművek. A szintén itt parkoló konfliskocsik vezetői szerint ekkora idegenforgalmi visszaesést még a Sars-járvány sem okozott 2003-ban. A kereskedők, presszótulajdonosok, szállodások Róma külvárosában is panaszkodnak: nemcsak a turisták, az olasz vevőkör is inkább távol marad az emberekkel teli helyektől.
A március 15-ig meghirdetett oktatási szünet ellenére az utcák nincsenek tele gyerekekkel. "A nagyszülőkkel otthon maradtak" - mondta egy édesapa.  Megjegyezte, nagyon súlyos lehet a helyzet, ha az iskolákat az egyik napról a másikra az egész országban be kellett zárni.
A tanulók a kezdeti ünneplés után már azt kérdezik, mi lesz az év végi bizonyítványukkal. Aggódnak az érettségizők is.

Igazgató a Giulio Cesare iskola üres folyosóján
Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
  Dario Nardella Firenze polgármester az olasz közrádiónak elmondta, hogy a toszkán fővárosban már egymillió szálláshelyet mondtak le, ami több száz kisebb szálláshely ideiglenes bezárásához vezetett. A szicíliai Palermóban is érzik a látogatók távolmaradásának hatását. A hotelek, éttermek kirakataira az #Itt minden rendben van - feliratot tették ki, a közösségi oldalakon is terjesztve. Az egyik palermói étterem csütörtökön lombardiai fogásokat készített szolidaritásként a legtöbb igazolt fertőzöttet számláló észak-olaszországi régió felé. A labdarúgó bajnokság a zárt ajtók mögötti, közönség nélkül "néma" találkozókra készül. Az olaszok a nappalik díványáról követik majd a mérkőzéseket, hiszen óvintézkedésként nem tanácsolt, ha a sörözőkbe mennek el megnézni. 
Szerző

Hiába Orbán Törökország ötödik hadoszlopa, labdába se rúghat a mostani válságban

Publikálás dátuma
2020.03.05. 17:06

Fotó: KAYHAN OZER / AFP/Anadolu Agency
Magyarország túl jelentéktelen ahhoz, hogy geopolitikai szereplő legyen.
"Sajnálom, hogy ezt kell mondom, de Magyarország egy kis ország, mint Ausztria és egy kis, gazdaságilag jelentéktelen ország nem képes geopolitikai szereplő lenni” - így értékelte a Népszavának Orbán Viktor pozícióját az EU-török vitában Thomas Schmidinger a Bécsi Egyetem politológusa. A szakértő szerint az Orbán-kormány Törökország "ötödik hadoszlopa", mert Recep Tayyip Erdogan török elnök érdekeit képviseli az Európai Unióban. Emlékeztetett: a magyar vezetés tavaly októberben megvétózta, hogy az EU közös álláspontban elítélje a kurd fegyveresek uralta Északkelet-Szíria török lerohanását. Schmidinger azt mondta, ez Erdogannak hasznos volt, azt viszont nem látja, milyen előny származott ebből Magyarországnak. A politológus úgy vélte, hogy Orbán eddig legfeljebb gyengítette Európa pozícióját Törökországgal szemben, bár nem ő volt az egyetlen ilyen tagállami vezető. Schmidinger megjegyezte: a magyar miniszterelnök és a török elnök jól megértik egymást, hasonló értékrendet való autokrata, szélsőjobboldali populista politikusokról van szó, az egyetlen különbség, hogy Erdogan iszlám közegből jön, míg Orbán kereszténységet használja fel nacionalista célokra. A szakértő azonban úgy vélte: a személyes kapcsolatok mit sem érnek, mert a két vezető között feloldhatatlan ellentét húzódik: a török elnök - arra számítva, hogy Szíriából sok menedékkérő érkezhet - csökkenteni szeretné a Törökországban élő menekültek számát, a magyar miniszterelnök viszont elutasítja a befogadást. A szakértő szerint a jelenlegi válság nemzeti szinten nem kezelhető, az EU szintű megoldásához viszont elengedhetetlen a török területeken élő 3,7 millió menekült egy részének áttelepítése és tagállamok közötti elosztás. Az európai vezetők azonban attól tartanak, hogy a menekültek esetleges befogadása a szélsőjobboldal növekvő befolyásához vezethet és egyes tagállamokban annyira megerősödnek, hogy kiszorítják a hatalomból a mérsékelt pártokat - vélekedett Thomas Schmidinger.
Szerző
Frissítve: 2020.03.06. 12:59