A főváros is lemondta a március 15-i ünnepségét az ellenzéki pártokkal együtt

Publikálás dátuma
2020.03.07. 17:25

Fotó: Jani Martin / Népszava
Az operatív törzs minden hasonló, nagy tömeget vonzó rendezvény lemondását javasolta.
A kormányzati operatív törzs javaslatának megfelelően úgy döntöttünk, hogy a március 15-i városházi ünnepi rendezvényt nem tartjuk meg - jelentette be a Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester. Nincs fontosabb a budapestiek biztonságánál, egészségénél. Bízom benne, hogy mihamarabb sikerül legyűrni a járványveszélyt, és akkor pótolni tudjuk az elmaradt találkozást - tette hozzá. A főváros korábban közölte, hogy megfontolják az ünnepi rendezvények lemondását, és ha a a szakértők szerint indokolt a lemondás, így tesznek. Az operatív törzs ma a központi ünnepség lemondását javasolta a kormánynak, amit a kabinet meg is fogadott, tehát a főváros is így járt el. A kormánynak egyébként a helyi önkormányzati ünnepségek megtartása vagy lemondása ügyében nincs közvetlen ráhatása, legfeljebb javaslatot tehet.
Az ellenzéki pártok is bejelentették, hogy lefújják a „Hol a szabadság, ott van a haza!” című közös március 15-i megemlékezésüket, mert mint közleményükben írják, a koronavírus egyre nagyobb kockázatot jelent Magyarországon is.   
Szerző
Frissítve: 2020.03.07. 17:33

Bőven van hely a karanténban és felkészültek a bővítésre is

Publikálás dátuma
2020.03.07. 17:12
Szlávik János és Lakatos Tibor (b), az operatív törzs vezetője
Fotó: Bruzák Noémi / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A koronavírussal fertőzött iráni diákok már a gyógyulást várják, ha negatív lesz az eredmény, hazamehetnek.
A koronavírussal fertőzött két iráni hallgató jól van, várják a vizsgálatok eredményeit, ha ezek negatívak lesznek, hazaengedik őket - mondta el az opeartív törzs szombati sajtótájékoztatóján Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Az egyik fiú iráni barátnőjéről (aki a harmadik magyarországi fertőzött) elmondta, ő pénteken rosszabbul volt, szombatra azonban javult az állapota. A 11 - Olaszországból korábban hazatért - diáklány és kísérőik jól vannak, számukra vasárnap véget ér a karantén. Két egészségügyi dolgozót is figyelnek, ők is jól vannak, napokon belül elhagyhatják a kórházat. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta, most az a legfontosabb, hogy a magyarországi járványt elkerüljük, eddig csak egyedi esetek vannak. Közölte: a Dél-pesti Centrumkórház Szent László telephelye 145 ágyat szabadított fel. A Szent László telephely kapacitása 81 kórterem 189 ággyal. Ha a kórház további kapacitásai kimerülnének, akkor más kórházak nyújtanak karantént a betegeknek. A betegek ellátásakor számolni kell az enyhe lefolyással, de légzési nehézségek is kialakulhatnak, ekkor asszisztált lélegeztetésre, respirátorok alkalmazására van szükség. Ha tömegessé válna a fertőzöttek száma, a karantén bővítésének lehetőségére előkészítik a Kútvölgyi tömböt. Ha a terápia valamelyik formájára kerülne sor, akkor a Korányi Intézet intenzív osztályát teszik fogadóképes állapotba. Ismertetése szerint a Korányiban elmaradó tüdőműtéteket az Országos Onkológiai Intézet (OOI) fogja elvégezni. Az OOI-ban erre a kritikus időszakra - egy-két hónapról van szó - a tüdőtranszplantációkat szüneteltetik majd. Ha gyógyszeres kezelésre lesz szükség, abban az esetben a rendelkezésre álló és a klinikai vizsgálatok fázisában lévő készítményeket rendelkezésre bocsátják majd. Az operatív törzs tájékoztatóján azt is elmondták, hogy javasolták a kormánynak a március 15-i ünnepség lemondását. Ezt a kormány meg is tette.
Szerző
Témák
koronavírus

Elhalasztják a járvány miatt a Műegyetemi Állásbörzét is

Publikálás dátuma
2020.03.07. 17:08
Életkép a 2019. októberi Műegyetemi Állásbörzéről
Fotó: Laszlo Zolnai / Facebook/ Műegyetemi Állásbörze
Nem tehetik ki a látogatókat fertőzésveszélynek, később rendeznék meg a több ezer látogatót és 150 kiállítót megmozgató rendezvényt.
Elhalasztják a március 18-19-re tervezett Műegyetemi Állásbörzét a koronavírus miatt - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel. A közleményben azt írták, figyelembe véve a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs tájékoztatásait is a Műegyetemi Állásbörze szervezői a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetőségével közösen a rendezvény elhalasztásáról döntöttek. Az új időpontról a szervezők a későbbiekben adnak majd tájékoztatást.
A Műegyetemi Állásbörze mintegy 150 kiállítója több ezer hazai és külföldi állást és szakmai gyakorlati lehetőséget kínál hallgatóknak, pályakezdőknek és tapasztalattal rendelkező munkavállalóknak. Mint írták, Magyarország legrangosabb állásbörzéje minden alkalommal több ezer látogatót vonz naponta és a kiállítók mintegy 1000 munkatársa vesz részt rajta.
A vírust és a terjedését illetően jelenleg napról napra változó helyzetben a szervezők  ugyanakkor nem tehetik ki az egyetem hallgatóit, kiállítókat és látogatókat egy esetleges fertőzésveszélynek - tették hozzá. A Műegyetemi Börze a sokadik, a koronavírus-járvány miatt elhalasztott vagy éppen elmaradó hazai rendezvény: a járványra való tekintettel szeptemberben tartanák meg az Automobil és Tuning Show-t, elmaradt a budapesti kínai tavaszünnep, a Mandiner szerint törölték a Semmelweis Egyetem karneválját is.  
A legnagyobb, lefújt hazai esemény azonban március 15-i állami ünnepség lesz.

A kormány  ugyanis lemondja a központi ünnepséget, megfogadva a járványüggyel foglalkozó operatív törzs tanácsát.
Szerző