Előfizetés

7-re nőtt a magyarországi koronavírus-fertőzöttek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.08. 09:00
Korábbi felvétel
Fotó: Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Mindketten a korábbi betegekkel érintkező emberek felkutatása során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe.
Hétre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma a szombat esti eredmények szerint - közölte vasárnap reggel az operatív törzs honlapja. Újonnan a Szent László Kórházban járványügyi zárlat alatt álló egyik iráni diáknál és egy magyar nőnél diagnosztizálták a fertőzést. Mindketten a korábbi betegekkel érintkező emberek felkutatása során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe.
A 6. fertőzött egy 22 éves iráni férfi, a SE Egészségtudományi Kar hallgatója.

Ő a Magyarországon elsőként diagnosztizált iráni gyógyszerészhallgatóval együtt egy születésnapi partin vett részt február 28-án. Az ő esetében már az első laboratóriumi vizsgálat pozitívnak bizonyult.
A 7. beteg annak a brit férfinak az 59 éves magyar felesége, aki Milánóban fertőződött meg.

Nála csak a 2. laboratóriumi vizsgálat igazolta az új koronavírus okozta fertőzést. Férje jelenleg a debreceni Kenézy Gyula Kórházban részesül kórházi ellátásban.
Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás. A népegészségügyi hatóság kikérdezi őket is, ahogy minden egyes fertőzöttet, hogy az elmúlt két hétben hol és kikkel álltak szoros kapcsolatban.
Velük együtt hazánkban 4 iráni, 1 brit, és 2 magyar betegről tudni. Egy nappal korábban még csak 5 magyar betegről volt hír.

Itt vannak az 5,5 milliárdot érő számok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.07. 20:07

Fotó: Népszava
A mai sorsolás előtt 35 hete volt utoljára telitalálat az ötös lottón, így rekordnyeremény halmozódott fel. Ezen a héten 5,585 milliárd forintért ment az ikszelés. A nyerőszámok: 37 (harminchét) 52 (ötvenkettő) 54 (ötvennégy) 81 (nyolcvanegy) 89 (nyolcvankilenc)   Ötös ezen a héten sem volt, négyes is csak 27 darab, így aztán négy jó számmal is 3,6 millió forintot lehetett nyerni. A hármasok 27 ezer, a kettesek 2200 forintot érnek. Jövő héten a főnyeremény várhatóan már majdnem eléri a hatmilliárdot.

Így nem nőtt össze az állam az egyházzal: kápolnát avatott Erdő Péter a Miniszterelnökség államtitkárságán

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.07. 19:40
Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztényekért felelős államtitkára (a kép előterében), az államtitkárság Naphegy-téri kápolnaavatásán, 2020. március 7-én
Fotó: Facebook/Azbej Tristan
Végre a politikusoknak sem kell Isten házáig elfáradniuk, ha imádkozni szeretnének - Isten majd házhoz jön hozzájuk.
„Az állam és a vallási közösségek különváltan működnek. A vallási közösségek önállóak”

- szögezi le Magyarország alaptörvénye (Szabadság és felelősség, VII. cikk, 3. pont).  Hogy ez a gyakorlatban mennyire érvényesül, azt jól mutatja az MTI beszámolója, mely szerint Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek avatta fel szombaton a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárságán kialakított kápolnát. Az eseményről egyébként Facebook-oldalán számolt be Azbej Tristan államtitkár is.

Kiszakítani egy darabot a profán térből

A Naphegy téri épületben létrehozott kápolna felszentelésén Erdő Péter azt mondta: van értelme annak, hogy külön áldással "szakítsunk ki egy darabot" a profán térből az imádság és az istentisztelet számára. A bíboros így folytatta: "amikor belépünk a templomba vagy a kápolnába, szent helyre érkezünk". Ezért azt kívánta a hívőknek, hogy örömmel vegyenek részt a kápolna istentiszteletein, térjenek be csendben imádkozni és merítsenek erőt a Jézussal való találkozásból. Mivel egy kormányzati épületbe nem lehet csak úgy az utcáról besétálni, híveken valószínűleg államtitkárság dolgozóit és meghívott vendégeit kell érteni; akiknek így már arra sincs szükségük, hogy beüljenek egy templom VIP-padsorába, vagy hogy vegyüljenek az átlagos, utcáról betérő látogatókkal.
Elkülönülésről azért nincs szó, hiszen Erdő Péter szerint Krisztus egyháza nem csak időben, hanem térben is átfogja az összes keresztényt. Hozzátette: a kápolnában különösen is át kell érezni testvéri összetartozásunkat minden megkeresztelt emberrel, különösen azokkal, akiket hitükért elnyomnak, rágalmaznak és üldöznek. Hozzátette: hűségükből és helytállásukból erőt lehet meríteni. 

Ilyen minisztériumban még nem volt

 Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára a szentmise után az MTI-nek azt mondta:
először szenteltek katolikus kápolnát minisztériumi épületben.

A kápolnát olyan ökumenikus szakrális térnek nevezte, ahol ortodoxok is misézhetnek és a protestánsok is tarthatnak istentiszteleteket. A Hungary Helps Programot pedigvilágon az első olyan kormányzati programnak nevezte, ami kifejezetten a legüldözöttebb vallási közösséget, az üldözött keresztényeket támogatja. A program két és fél éves időtartama alatt a világon 70 ezer üldözött ember megmaradását, sőt migrációból való visszatérését segítették olyan országokban és régiókban, mint a Közel-Keleten Irak, Szíria, Libanon, Jordánia vagy éppen Afrikában Nigéria, Etiópia és Kongó - emelte ki Azbej Tristan.

Nem Isten fizeti meg

Bár a magyar alkotmány  egyértelműen kimondja az állam és egyház szekularizáltságát, különválást - igaz, bizonyos közösségi célok érdekében együttműködésüket is megengedi – 
szinte nincs olyan nap, amikor ne érkeznének hírek az egyházi és a politikai élet szerves összefonódásáról.

A napokban Semjén Zsolt, egyházügyért felelős miniszterelnök-helyettes terjesztett be törvényjavaslatot – köznyelven, jelentette be – hogy az állam átadja a Magyar Rádió (korábban a Nemzeti Múzeumnak ígért) régi ingatlanjait a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek, a Pázmány pilisvörösvári campusának épületéért cserébe. Az egyetem pedig, aminek fél évvel ezelőtt még eszében sem volt megválni a Makovecz tervezte campustóé, már mielőbb költözni szeretne onnan. Itt valamiféle közösségi cél  még felmerülhet: a PPKE hallgatói így legalább egy helyen, a belvárosban tanulhatnának. Arra azonban nincs sok magyarázat, hogy az Orbán-kormány közpénz -tízmilliárdokat szór szét egyházi ingatlanfejlesztési célokra - ahogy az is nehezen  védhető, hogy az Index összesítése szerint a kormány négyszer többet költ  az egyházi iskolában tanulókra, mint az állami diákokra. 

Adnak, de kérnek is

A támogatásoknak persze megvan a maga politikai ára. Kövér László házelnök  például tavaly szeptemberben, a dunamelléki református püspök társaságban fejtette ki, mit kell tennie az egyháznak, ha azt látják, hogy egyik közösségi tagjuk nem jó irányba, nem a megfelelő pártra szeretne szavazni.