Előfizetés

Karácsony Gergely: Ajánlatot kell tennünk a választóknak

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.03.08. 17:56

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az ellenzéknek csak akkor lehet esélye a következő országgyűlési választáson, ha nem a 2010 előtti világot akarja visszahozni, nem revansot akar venni, hanem változást akar - jelentette ki Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, a Párbeszéd Magyarországért (Párbeszéd) társelnöke vasárnap Budapesten, a Zöld fordulat című rendezvényen.
Ma már nem csak a globális és a rendszerváltozás kisiklásával előállt társadalmi gondokkal kell szembenéznünk, hanem azzal is olyan politikai rendszerben élünk, ahol nem jelenhetnek meg a kormánnyal ellentétes vélemények. Ebben a helyzetben az ellenzék hajlamos versenyt futni azért, hogy ki tud nagyobb vádakat mondani a kormányra. Indokolt a versenyfutás – ismerte el Karácsony Gergely, de szerinte ez nem vezet eredményre. Az ellenzék vitáinak nem arról kell szólnia, hogy ki gyűlöli jobban Orbán Viktort, és hány lájkot kapnak, amikor átcsábítják a másik párt politikusait, mert az ilyen viták nem visznek sehova, csak azok, amelyek a jövőről szólnak. A felelős politika ma csak baloldali és zöld lehet, másképp fogalmazva a zöldpolitika a 21. század baloldali politikája, amelynek természetes hagyománya a gyengébbek képviselete az erősekkel szemben - mondta a Párbeszéd társelnöke, aki szerint ma a hatalom mindig a hatalmasok mellé áll. Ezen az alapbeállításon kell változtatnia a ma ellenzékben lévőknek. Az ellenzék legfontosabb szava ma a felelősség. Hárommillió ember él olyan településen, amelyet ellenzéki polgármester vezet. Megkaptuk a lehetőséget, hogy ne csupán a szavaink, de a tetteink alapján ítéljék meg az ellenzéki pártokat. Ha ezt elrontjuk, akkor 2022-ben nem lesz miért ránk szavazni - figyelmeztetett Karácsony Gergely, aki felelős politizálást vár nem csupán az önkormányzatoktól, hanem a pártoktól is. Nem tehetjük meg, hogy pont akkor, amikor a zöld politika a legfontosabb, a zöld pártok kezdik átszínezni Európa térképét, akkor akkor éppen mi zöldek nem találunk egymásra itthon, mert történelmileg úgy alakult, hogy két pártban vagyunk. Az elkövetkező hetekben-hónapokban alakul ki az az ellenzéki kínálat, amely 2022-ben változást hozhat - jelentette ki a Párbeszéd társelnöke, aki szerint a jelenleginél sokkal világosabban meg kellene fogalmazni, hogy mit képvisel az ellenzék, hogy fog kinézni a kormány, mi lesz az első száz intézkedés. Ajánlatot kell tennünk a választóknak – mondta Karácsony, aki szerint a szükséges zöld fordulat nem csak rólunk szól, hanem azokról is, akik még csak szüleik képzeletében léteznek. A rendezvényen a DK kivételével a parlamenti ellenzék, valamint a Momentum több vezető politikusa is részt vett. Megjelent többek között Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, Kunhalmi Ágnes, a párt választmányi elnöke, Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért szóvivője, és Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja is.

Felhősen indul a hét, de csütörtökön akár már 20 fok is lehet

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.08. 16:38
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szárazföldünk nagyobb részére beköszöntött a tavasz, egész napos fagy már csak Skandináviában fordul elő, ott is egyre kevesebb helyen.
Az ország nagyobb részén a gomolyfelhő-képződés mellett hétfőn is több órára kisüt a nap. Erősen felhős körzetek reggelig elsősorban az Alföldön fordulhatnak elő, majd hétfő délutántól a nyugati megyékben egyre nagyobb területen vastagszik meg a felhőzet. Kisebb eső, zápor hétfőn a nap második felében a nyugati megyékben fordulhat elő helyenként. Estig az északi szelet sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérik, majd éjszakára mérséklődik a légmozgás. Hétfőn a Kisalföldön élénkülhet meg a délire forduló szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +3 és -4 fok között valószínű, a magasabb értékek az Alföld tartósan felhős vidékein várhatók. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 9 és 14 fok között várható.
Kedden hajnalban nyugaton helyenként eső előfordulhat, de napközben csapadék már nem valószínű és hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. Néhol megerősödhet a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 4, a maximumhőmérséklet 10 és 15 fok között valószínű.

Szerdán ismét több órára kisüt a nap, de szórványosan várható eső, zápor és többfelé megerősödik a szél is. A leghidegebb órákban 1-7 fok lesz. Napközben 10-18 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön napos idő lesz, csapadék nem valószínű, de többfelé megélénkül, néhol megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet 3-9, a maximumhőmérséklet 15-20 fok között valószínű.

Pénteken szórványosan várható eső, zápor. A szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet 3-8, a legmagasabb hőmérséklet 10-18 fok között valószínű.

Szombatra virradó éjszaka több helyen, napközben főként keleten valószínű eső, záporeső. A szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A leghidegebb órákban 1-6, napközben 9-14 fok lesz.

Vasárnap nem valószínű csapadék. A szél viszont többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 3, a legmagasabb hőmérséklet 9-14 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában

Izlandtól délre egy nagy kiterjedésű ciklon örvénylik, amelynek frontjai kontinensünk északnyugati harmadán felhős, többfelé esős időt okoznak, Skandináviából havazást is jelentettek. Ciklon örvénylik a Balkán-félsziget fölött is, ahol az eső, zápor mellett zivatarok is kialakulnak a délebbi vidékeken. Több helyről jelentenek csapadékot egy feloszlóban lévő frontrendszer felhőzetéből Kelet-Európában is. Ezzel szemben az Ibériai-félsziget, valamint az Alpok fölé délnyugatról egy anticiklon nyúlik be, így az említett tájegységeken csupán fátyolfelhők szűrik időnként a napsütést. Szárazföldünk nagyobb részére beköszöntött a tavasz, egész napos fagy már csak Skandináviában fordul elő, ott is egyre kevesebb helyen.
Hétfő estig Kárpát-medence nagyobb része fölé váltakozó nedvességtartamú levegő áramlik, azonban a nyugati megyéket hétfő délután eléri az északnyugat-európai ciklon legyengülő frontrendszere.

Koronavírus: intézkedési terveket ismertetett az operatív törzs

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.08. 16:31

Fotó: Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Fogyasztóvédelmi ellenőrzés is indul, hogy senki se nyerészkedjen a járványon.
Magyarországon továbbra is csak egyedi esetek vannak - közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. A cél szerinte az, hogy ez így is maradjon. Elismételte, hogy jelenleg 7 magyarországi fertőzöttet diagnosztizáltak.
Rendőri intézkedésre is szükség volt éjjel

- közölte ezután Lakatos. Emlékeztetett, hogy szombaton két, betegekkel kapcsolatba került iráni állampolgárt egyenruhások jelenlétében kellett meggyőzni az együttműködésről. Az ezredes szerint az éjjel ismét rendőrt kellett hívni miattuk, a Szent László Kórházba. Állította, miattuk veszélyben volt a kórház személyzete is. Ezután - állampolgárságuk apropóján - a kormány bevándorlás-ellenes paneljeit felidéző, migránsozó kitérőt tett az ezredes. Elmondta, hogy a menekültek egy része Iránt is keresztezi, ott pedig olyan súlyos a járványügyi helyzet, hogy embereket engednek ki börtönökből. (Azt nem mondta el, hogy csak ideiglenesen engedik ki őket, és csak olyanokat, akiket enyhébb bűncselekmények miatt ítéltek el.) Majd megállapította, hogy a migráció nagyon nagy veszély, de szerencsére a kormány lezárta a tranzitzónákat.
Mint elhangzott, a Szent László Kórház kapacitásának bővítése folyamatban van. Utána konkrét felhívásokat és intézkedési terveket ismertetett Lakatos:
  • az Emmi a fekvőbeteg-ellátást végző intézmények vezetőinek címzett levelében arra kérte az egészségügyi dolgozókat, hogy halasszák későbbre külföldi útjaikat;
  • a kórházakat és idősotthonokat látogatási tilalom bevezetésére hívta fel az operatív törzs;
  • az iskolákat arra kérik, hogy halasszák el az osztálykirándulásokat; és
  • kiterjesztettek a minisztériumokra és az Országháza épületére is a nemzetgazdasági szempontból kiemelt létesítményekre kidolgozott járvány-elleni intézkedési tervet.
Tájékoztatóját az önkormányzatok dorgálásával zárta az ezredes. Ezeknek azt üzente: a védekezés állami hatáskör. Ne foglalkozzanak betegszállítással és más hasonlókkal, a megelőzést bízzák az operatív törzsre, helyieknek fenntartott zöldszámaik sem kellenek, mert ott a két központi. Azt ugyan beismerte, hogy a központi tájékoztatás nincs mindig a helyzet magaslatán - "a tegnapi napon volt egy kis hátralékunk" , fogalmazott Lakatos -, de a létszámot már megemelték.
A fertőzött diákok magas aránya mutatja, hogy szigorú fegyelemre van szükség a felsőoktatási intézmények terén

- vette át a szót Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, aki ugyancsak a dorgálásban jeleskedett. Már februárban felszólították az egyetemeket, hogy intézkedésekre van szükség, mondta, és most újra így tesznek: azt várják tőlük, hogy ismét hívják fel a hallgatók figyelmét, hogy jelezzék, ha fertőzött területeken jártak, és tartsák be az előírásokat. A járványügyi intézkedések kijátszása bűncselekmény - figyelmeztetett. Majd arra kérte a hallgatókat, hogy egyetemi vezetőiknél, illetve az intézményeken belüli operatív törzseknél jelentsék fel azokat, akik nem együttműködőek.
Senki sem nyerészkedhet a járványon

- folytatta Schanda, áttérve a fogyasztóvédelemre és a kereskedelemre. Február 8-tól fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzés indul, mely során kiszűrik az extraprofitot kereső kereskedőket és a silány árukat áruló csalókat is. A kamionstopot feloldották, így a kereskedelmi szektorban folyamatos az ellátás - közölte végül.
Következőnek Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára állt a mikrofonokhoz. A vírus elsősorban idősekre veszélyes - kezdett tájékoztatójába -, ezért nagyon kell vigyázni idősekre. Arra is figyelmeztetett: óvatosan kell utazni, mert bármikor előfordulhat, hogy valaki egyszer csak egy karanténban, vagy egy lezárt területen találja magát. A konzuli regisztráció jelentősége felértékelődött - emlékeztetett. Majd beszámolt a nemzetközi fejleményekről, és közölte:
  • Milánóból és 100 kilométeres körzetéből hétfőn 0 órától nem fogad repülőt sem Budapest, sem Debrecen; illetve
  • Treviso városára is kiterjesztik a korlátozást, hétfő 12 órától.
Külföldön 7 magyar van karanténban, folytatta Menczer, közülük egy beteg. karanténban világszerte, 1 beteg. A számuk nemrég 8 volt, de az Abu Dhabiban vizsgált magyarról kiderült, hogy nem fertőzött, és elengedték. A hírekbe nemrég bekerült óceánjárón, a Costa Fortunán, melytől több helyen megtagadták a kikötési engedélyt, ugyancsak vannak magyarok: 4 utas és 8 a személyzet 8 tagja. Fertőzött ugyanakkor nincs a hajón a jelenlegi adatok szerint. Várhatóan március 12-én kiköthetnek Szingapúrnál. Az államtitkár végül arról beszélt, hogy karantén vezettek be a vietnámi, magyar nagykövetség mellett Hanoiban, így ott szünetel a félfogadás is.
A magyarországi betegek állapota kielégítő, egyedül a 70 éves magyar férfi az, aki "gyengén van"

- közölte az utolsóként megszólaló Müller Cecília országos tisztifőorvos. Az idős betegről - akiről olykor  múlt időben beszélt -, azt árulta el, hogy intenzív osztályon látják el, alapbetegségei és életkora folytán magas kockázatú csoportban van. Végül összegezte az aktuális adatokat: 54-en vannak jelenleg a Szent László Kórház karanténjában, ahol 6 embert kezelnek, és még egyet Debrecenben.