Karanténban van a portugál elnök koronavírus-gyanú miatt

Publikálás dátuma
2020.03.08. 20:54
Marcelo Roberto Sousa
Fotó: DPI / NurPhoto
Sousa olyan gyerekekkel került közvetlen kapcsolatba, akiknek az iskolájában azóta kimutatták az új típusú koronavírus megjelenését
A portugál köztársasági elnök bejelentette vasárnap, hogy karanténba helyezi magát, és elhalasztja a következő két héten esedékes találkozóit, mert múlt kedden olyan gyerekekkel került közvetlen kapcsolatba, akiknek az iskolájában azóta kimutatták az új típusú koronavírus megjelenését. Marcelo Roberto Sousa az államfői rezidencián fogja tölteni ezeket a napokat, és az elnökségi hivatal közlése szerint elhatározásával példát akar mutatni a lakosságnak.
Az elnök a rezidenciáról fogja ellátni a teendőit, csak a vendégek fogadását és a betervezett utazásait mondja le.

Sousa egy kulturális rendezvényen találkozott a tanulókkal, akiknek az Idaes faluban lévő iskoláját azóta bezárták a járvány miatt. A politikus 71 éves, vagyis abba a korcsoportba tartozik, amelyet fokozottan fenyeget a koronavírus.
A portugál kormány szombat este bejelentette, hogy az ország északi részén betiltják a látogatásokat a kórházakban, idősotthonokban és börtönökben. Azért ott, mert az eddig észlelt 25 fertőzésből 20-at ott diagnosztizáltak.

Testőreivel együtt lőttek agyon egy politikust Kabulban

Publikálás dátuma
2020.03.08. 18:53
A kép illusztráció.
Fotó: MUSTAFA OZER / AFP
Két nappal korábban terroristák 32 embert öltek meg. A vasárnapi merényletet még senki sem vállalta magára.
Megölték Kabulban vasárnap a közép-afganisztáni Logar tartomány tanácsának egyik tagját, valamint két testőrét - közölték afgán rendőrségi források. Az Ariana News nevű afgán hírportál szerint a lövöldözésnek egy sebesültje is van. A kabuli rendőrség szóvivője, Firdausz Faramarz újságíróknak azt mondta,
a támadás oka ismeretlen, egyelőre egy csoport sem vállalta a felelősséget a lövöldözésért.

Mindössze két nap telt el a legutóbbi kabuli merénylet óta - emlékeztet a hír kapcsán a Reuters. Pénteken a '90-es években a tálibok által meggyilkolt politikus, Abdul Ali Mazari megemlékezésén nyitottak tüzet fegyveresek a résztvevő civilekre. Legalább 32 embert megöltek és megsebesítettek 180-at. A támadást később az Iszlám Állam vállalta magára.
Noha február 29-én a tálib lázadók és az Egyesült Államok történelmi jelentőségű békemegállapodást írtak alá, amely remények szerint lehetőséget teremt az afgán kormány és a tálibok későbbi békeegyezményének aláírására, Kabul és a lázadók közt továbbra is feszült a viszony. A tálibok az afgánközi béketárgyalások feltételévé tették, hogy Kabul engedjen szabadon ötezer tálib foglyot, ezt azonban az afgán kormány mindmáig elutasította. Hétfőn a tálibok bejelentették: felújítják a kormányerők elleni offenzívájukat.

Ármánykodás Szaúd-Arábiában

Publikálás dátuma
2020.03.08. 18:30

Fotó: BANDAR AL-JALOUD / AFP
A szaúdi trónörökös parancsára a hétvégén legkevesebb négy magas rangú herceget vettek őrizetbe a hatóságok hazaárulás vádjával
A modernizáció híveként mutatja magát Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös, ám személyét inkább a középkorra emlékeztető cselszövések övezik. Parancsára a hétvégén legkevesebb négy magas rangú herceget vettek őrizetbe a szaúdi hatóságok hazaárulás vádjával – számolt be az amerikai sajtó. Potenciális trónkövetelőket állítottak elő, köztük Mohamed bin Najefet is, aki egészen 2017-ig az első volt az öröklési sorrendben, illetve az uralkodói családban nagy tiszteletnek örvendő Ahmed bin Abdelaziz asz-Szaúdot. Utóbbi már csak azért is meglepő, mivel Ahmed herceg, Szalmán király öccse, és emiatt eddig úgy tűnt, hogy el tudja kerülni Mohamed bin Szalmán ármánykodását. Habár a letartóztatási hullámra logikus magyarázat lenne, hogy az alig 34 éves trónörökös biztosítani akarja útját a hatalomba, erre nincsen szüksége: a hírek szerint a gyakorlatban már most is ő kormányozza az országot, apja, a 84 éves Szalmán király inkább csak protokolláris feladatokat tölt be. Felmerültek azzal kapcsolatban is találgatások, hogy az uralkodó esetleg meghalt vagy haldoklik, és Mohamed herceg ezért lépett most, de ezt cáfolni látszik, hogy a hétvégén friss képek jelentek meg őfelségéről. Az is elképzelhető, hogy kicsinyes bosszú áll a háttérben. A New York Times a királyi udvarhoz közeli forrásokból úgy értesült, hogy a trónörökös egyszerűen elvesztette a türelmét a hercegekkel szemben, miután meghallotta, hogy a háta mögött kritizálják őt. Mohamed bin Szalmántól nem állnak távol a drasztikus lépések: az amerikai központi hírszerzés (CIA) szerint ő rendelte el Dzsamál Hasogdzsi disszidens szaúdi újságíró elleni brutális gyilkosságot is. A mostani letartóztatási hullámra sem számít példátlannak, a trónörökös még 2017 novemberében rendelte el több tucatnyi herceg, kormányzati tisztségviselő és üzletember letartóztatását a korrupció ellenes fellépésre hivatkozva. Az érintetteket csak azután engedték el, hogy lemondtak vagyonuk egy jelentős részéről.
Témák
Szaúd-Arábia