Megint fogyott kicsit a Jobbik

Publikálás dátuma
2020.03.09. 18:00

Fotó: Népszava
Nincs vége a kilépési hullámnak: ismét Hajdú-Bihar megyei jobbikosok hagyták el a pártot.
Ezúttal Rigán István megyei alelnök, az 5. választókerület vezetője, Dúró Ferenc, a püspökladányi alapszervezet elnöke, a választókerület szervezője, Maruzsa István, az ebesi szervezet elnöke, Serdült Lajos, a tetétleni szervezet elnöke és a Jobbik sárrétudvari szervezete jelentette be távozását. A Haon.hu helyi hírportálhoz eljuttatott közleményük szerint valamennyi tagjuk megszünteti párttagságát a Jobbikban, ezzel együtt feloszlatják alapszervezetüket és helyi szervezeteiket. „Ha így megy tovább, akkor az ország több pontján teljes választókerületek maradnak majd jobbikos szervezet nélkül” – mondta lapunknak nemrég egy neve mellőzését kérő jobbikos politikus. A jóslat mintha kezdene valóra válni. A mostani távozók arra hivatkoznak – a hírfogyasztók számára nem lesz ismeretlen az indoklás –, hogy „mára semmivé lett” a pártban a jobboldali, nemzeti, konzervatív irányvonal, a bajtársiasság helyett „komisszár szellem uralkodott el”. Nem akarnak asszisztálni a párt bedarálásához és balra tolódásához, nem tudják elfogadni a Jobbik „dékásodását”. (Annak ellenére tartanak ilyen veszélytől, hogy Jakab Péter már többször – legutóbb hétfőn, a hvg.hu-nak adott interjújában – kijelentette: elsősorban éppen Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke miatt nem támogatja a közös ellenzéki lista ötletét.) Kilépésükhöz hozzájárult az is, hogy a megyében olyan emberek kerültek pozícióba, akik szerintük alkalmatlanok tisztségükre. A januári tisztújítás, Jakab Péter elnökké választása óta a megszűnő helyi szervezeteken kívül két parlamenti képviselő (Bana Tibor és Bencsik János), egy polgármester (Szente Béla, Monorierdő), a párt egyik alapítója és volt parlamenti képviselője (Szávay István), négy fővárosi kerületi önkormányzati képviselő (Kovács Dávid Attila, Staudt Csaba, Varga Dániel és Zsitnyák János) is elhagyta a pártot. Előző cikkünkben hiába szerettünk volna választ kapni arra, hogy a kongresszus óta hányan léptek ki és be, a Jobbik nem közölt konkrét adatot. Próbáltunk tájékozódni arról, hogy a távozók milyen politikai jövőt képzelnek el maguknak. Vannak, akik egyelőre kivárnak, de a lehetséges forgatókönyvek között azt is hallottuk, hogy sokan új egyesület vagy mozgalom alapításán gondolkodnak. A kilépésüket hétfőn bejelentő Hajdú-Bihar megyeiek ezt az utat járják: tevékenységüket egyesületi formában akarják folytatni.
Szerző

Netanjahuval videokonferenciázott Orbán a koronavírusról

Publikálás dátuma
2020.03.09. 17:52

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI
Az izraeli miniszterelnök azt kérte partnereitől, hogy hangolják össze a vírus elleni intézkedéseket.
Az Európai Unió tagországainak vezetői hamarosan vészhelyzeti videokonferenciát tartanak a koronavírus-járvány európai kitörésére adható válaszok összehangolása érdekében – jelentette be az Európai Tanács elnöke hétfőn a Twitteren.
Charles Michel úgy fogalmazott, hogy az „állampolgáraink egészségének védelme érdekében együtt kell működnünk”.

Diplomáciai források szerint a tagországok állam-, illetve kormányfőinek konferenciabeszélgetése várhatóan kedd délután lesz. Emmanuel Macron francia elnök a közösségi oldalon kiemelte, hogy egységben az erő a járvánnyal szemben, valamint felszólította európai partnereit, hogy tegyenek sürgős lépéseket az egészségügyi intézkedések, a kutatásban kifejtett erőfeszítések és a gazdasági válaszok összehangolása érdekében.
„Cselekedjünk együtt azonnal”

– fogalmazott.

Az európai kormányok számos intézkedést fogadtak el a vírus terjedésének megakadályozására. A tüdőgyulladást okozó új típusú koronavírus ez idáig leginkább Olaszországot sújtotta, ahol a fertőzöttek száma 7142-re nőtt, és a halálos áldozatok száma 366-ra emelkedett. Hétfő délelőtt a koronavírus terjedése kapcsán nemzetközi videokonferenciát tartottak Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezdeményezésére Izrael mellett hét további ország részvételével. A konferenciabeszélgetésbe Orbán Viktor miniszterelnök, Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Plenkovics horvát miniszterelnök, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnök valamint Ludovic Orban román miniszterelnök kapcsolódott be.  – A mintegy egy órás tanácskozáson értékelték a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetet, és megállapodtak az egyes nemzeti intézkedések összehangolásáról is – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.  A hvg.hu vette észre, hogy a YouTube-ra felkerült egy videó, amelyben Netanjahu részletezte a saját javaslataikat. Az izraeli kormányfő arra kérte a partnereit, hogy információk megosztásával és az intézkedések összehangolásával segítség egymást. Netanjahu három területen javasolt együttműködést:
  • a tesztelés fejlesztésében és kiterjesztésében,
  • a közlekedési kapcsolatok és az ellátási láncolatok fenntartásában,
  • és a jó gyakorlatok megosztásában.
Az izraeli miniszterelnök szerint azért van szükség a tesztelés kiterjesztésére és felgyorsítására, mert hatékonyabbá kell tenni a fertőzött és az egészséges emberek elkülönítését. Sürgette egy otthon használható gyorsteszt kifejlesztését, amelynek alkalmazásával ez könnyebbé válhatna. Úgy véli, ez azért is szükséges, mert nem lehet a gazdaságot működtetni akkor, ha tömegeket helyeznek karanténba. Megemlítette, hogy a témában már tárgyalt Mike Pence amerikai alelnökkel, és a koronavírus-járvány kezeléséért felelős amerikai szakemberekkel is, akikkel együttműködést kezdeményezett. Hangsúlyozta, hogy a gyorsteszt kifejlesztése érdekében világméretű tudományos erőfeszítésre van szükség, nem szabad teret adni a versengésnek. A légi közlekedés visszafogását is javasolta Netanjahu. Izraelben is szűrik az utasokat érkezéskor. Az ellátási láncok fenntartását biztonságos repülőterek kialakításával oldaná meg az izraeli miniszterelnök. Ezek olyan légi kikötők lennének, amelyeket folyamatosan fertőtlenítenének, az ott dolgozókat rendszeresen szűrnék, az árukat pedig folyamatosan fertőtlenített repülőgépek szállítanák. Azt is javasolta, hogy osszák meg egymással a jó gyakorlatokat.

Orvosok, ápolók kerültek járványügyi megfigyelés alá

Publikálás dátuma
2020.03.09. 17:30
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ők látták el azt a 70 éves férfit, akit a Szent László kórház intenzív osztályán ápolnak.
Lapunk információja szerint négy orvos és mintegy tucatnyi ápolónő is benn ragadt a járványügyi megfigyelésben, ők látták el azt a 70 éves vírusos férfit, akit a Szent László kórház intenzív osztályán ápolnak. Az érintettek még azelőtt kerültek a beteggel kapcsolatba, illetve végeztek rajta beavatkozásokat az intézmény hematológiai, illetve az intenzív osztályán, hogy a vírus tesztet elvégezték volna a betegen. Feltételezhetően az egészségügyi dolgozók nem viseltek kellően biztonságos védőfelszerelést. A szaktárca sajtóosztálya az atv.hu érdeklődésére azt a tájékoztatást adta, hogy a Dél-Pesti Centrumkórházban összesen 16 egészségügyi dolgozó van megfigyelés alatt, de eddig egyikőjüknél sem azonosítottak koronavírus fertőzést. Lapunknak válaszolt a Dél-Pesti Centrumkórház. Mint írták, valóban van 16 egészségügyi dolgozó megfigyelés alatt, az eddig elvégzett laborvizsgálatok egyetlen dolgozónál sem azonosítottak koronavírus fertőzést. Megjegyezték azt is, hogy az egészségügyi dolgozók nem az intenzív osztályon tartózkodnak.
Szerző
Témák
koronavírus
Frissítve: 2020.03.09. 18:50