A Pázmány Péter Katolikus Egyetem két hét karanténra kötelezi a külföldről hazatérő hallgatóit és munkatársait

Publikálás dátuma
2020.03.09. 21:58

Fotó: Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Április közepéig külföldre sem utazhatnak a diákok és az oktatók.
Rendelkezéseket és ajánlásokat adott ki Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora amiatt, hogy 2020. március 4-én igazoltan Magyarországon is megjelent a koronavírus. A rektor az egyetem honlapján is közzétett lista szerint 21 pontban fogalmazta meg – többek között – az alábbi intézkedéseket:
  • Kötelezi azokat a hallgatókat, oktatókat, munkatársakat, akik jelenleg külföldön tartózkodnak, hogy hazatérésük után 14 napig maradjanak távol az egyetem épületeitől, rendezvényeitől. Otthonmaradásuk igazolt távollétnek számít.
  • Elrendeli, hogy hétfőtől az egyetemi hallgatók, oktatók és munkatársak – 2020. április 15-ig – nem utazhatnak külföldre. Kéri az oktatókat, hogy mondják le külföldi konferencia-részvételüket.
  • Kéri, hogy az egyetem mondja le a külföldi részvételű, nemzetközi konferenciáit 2020. április 15-ig.
  • Hazai szervezésű konferenciákat – 2020. április 15-ig – harminc fő részvételéig engedélyezi megtartani.
  • Arra kéri az egyetem Professor Emeritus címmel rendelkező oktatóit, illetve minden olyan munkatársat, akinek a kora vagy egészségi állapota miatt a vírus az átlagosnál magasabb kockázatot jelent, hogy kerülje a közösségi alkalmakat, szüneteltesse oktatói tevékenységét.
  • Azt kéri az oktatóktól, hogy március 11-ig hirdessék ki a hallgatóknak, hogy amennyiben az egyetemi épületek ideiglenesen bezárásra kerülnének, a bezárást követő 3 hétben milyen tananyagot szükséges otthon megtanulniuk.
  • Felhívja a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánjának figyelmét arra, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet az Olasz Tanszék, Kínai Tanszék, Nemzetközi Tanulmányok Tanszék, valamint a Régészettudományi Intézet Tanszékei hallgatóira, tekintettel külföldi diákokkal való kapcsolataikra stb.
(A 24.hu nyomán.)  
Szerző

Mosolyogva pózol Simonka György Orbán Viktorral, csak éppen a képek nem most készültek

Publikálás dátuma
2020.03.09. 20:44

Fotó: Simonka György Facebook-oldala / Facebook
Egyetértettek abban, hogy „az irány jó”.
Budapesten a Karmelita kolostorban Orbán Viktor miniszterelnök úrral áttekintettük térségünk elmúlt 10 évét és egyeztettük az előttünk álló feladatokat – jelentette be Simonka György a Facebook-oldalán. A fideszes országgyűlési képviselő azt írta, hogy értékelték a 2010 óta Dél-Békésben elindult versenyképességi fordulatot, amelynek pozitív lépéseit szerinte nagy részben a Calendula Tervekben kidolgozott komplex fejlesztési programoknak köszönhetik. Hozzátette, hogy a Calendula mozgalom életre hívásakor az volt a célja, hogy a térség végre kilépjen a mellőzött, leszakadásra ítélt státuszából, és „szüleink, nagyszüleink által elértek tiszteletére építkezve biztos jövőkép alapjait helyezzük el fiataljaink számára”.
„Egyetértettünk abban is, hogy az irány jó, körzetünket a jövőben is fejlődő pályán tarthatjuk a megkezdett munka folytatásával”

– jegyezte meg a költségvetési csalással vádolt politikus. Simonka bejegyzésében nem jelölt meg dátumot. A kormányfő januárban fogadta a fideszes választókerületi elnököket az önkormányzati választás eredményét értékelve, akkor Simonka Györggyel is találkozott a Karmelita kolostorban. Megkérdeztük Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkárt arról, hogy mikor volt a megbeszélés. A Népszava érdeklődésére annyit válaszolt, hogy
„korábban”.

A fideszes képviselő pere január óta folyik a Fővárosi Törvényszéken, így kifejezetten segíthet az imázsépítésben, ha úgy tűnik, hogy a miniszterelnökkel – legalábbis fényképek és közösségi oldala szerint – továbbra is jó kapcsolatot ápol a politikus. Simonka György és 32 társa ellen a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot, a Magyar Termés TÉSZ Kft. és Paprikakert TÉSZ Kft-nél feltárt szabálytalanságok miatt.  A vádak szerint a politikus törvénymódosítással akarta legalább részben megúszni a csalássorozat miatt járó szankciókat, lapértesülés szerint pedig azzal is vádolják, hogy több részletben összesen 24 millió forint kenőpénzt fizetett ki a vállalkozásainál indított adóhatósági eljárások leállításáért, és megkente a Paprikakert TÉSZ felszámolásával megbízott egyik végrehajtót is, aki azóta szintén a vádlottak padján ül. Simonka jelenleg is szabadlábon védekezik.
Szerző

Enyhe idő és kevés eső várható kedden

Publikálás dátuma
2020.03.09. 18:47
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Délutántól fokozatosan megnövekszik a fátyolfelhőzet.
Hétfő este kelet és nyugat felől is befelhősödik az ég, de a Duna-Tisza közének térségében még derült maradhat az idő. Gyenge eső csak a Nyugat-Dunántúlon lehet - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az északnyugatira, északira forduló szél a Dunántúlon megélénkül, néhol megerősödik, máshol mérsékelt marad a légmozgás.
A hőmérséklet hajnalban -4 és +6 fok között alakul. A fagypont alatti értékekre a kevésbé felhős, szélcsendes tájakon számíthatunk.

Kedden a reggeli, délelőtti órákban a keleti tájakon csökken a felhőzet, míg a Dunántúl keleti részén és a Duna-Tisza közén átmenetileg erősebb gomolyfelhő-képződésre készülhetünk. Délutántól északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a fátyolfelhőzet, késő délutántól pedig meg is vastagszik a felhőzet. Napközben nem valószínű csapadék, legfeljebb a késő esti órákban fordulhat elő az északnyugati határvidéken kisebb eső. Az északnyugati szelet élénk, főként az Észak-Dunántúlon olykor erős lökések kísérik. 
A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 15 fok között valószínű.

Szerző