Előfizetés

Az I bike Budapest biciklis felvonulást is elhalasztják

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.11. 16:04
Résztvevők a 2016-os I bike Budapest felvonuláson
Fotó: Kurucz Árpád / AFP/Anadolu Agency
A Kerékpárosklub április elején dönt arról, hogy idén új időpontban, vagy csak jövőre tartják-e meg az eseményt.
Elhalasztja a minden évben több tízezer ember részvételével megtartott, idén április 25-re tervezett I bike Budapest biciklis felvonulást a Magyar Kerékpárosklub a koronavírus terjedése elleni védekezés miatt. A Kerékpárosklub április elején – az akkori helyzethez igazodva – dönt, hogy új időpontban idén vagy csak jövőre tartják-e meg a biciklibarát fejlesztésekért tartott felvonulást – derül ki a Magyar Kerékpárosklub közleményéből. Ugyanakkor mindenkit arra biztatnak, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésként akkor is közlekedjen biciklivel, ha eddig nem tette. „Biciklin szabad levegőn, a nyomasztó tömegből kiszakadva, vírusoktól védettebben járhatsz dolgozni, suliba, barátokhoz, bevásárolni vagy ahova szeretnél” – írják az I bike Budapest Facebook oldalán.
Hozzáteszik: az események lemondása veszélybe sodorja a Kerékpárosklub működését is. A tavaszi rendezvények a biciklis fejlesztésekért dolgozó szervezet működését biztosító adó 1%-os kampány leghatékonyabb felületei, ahol a biciklis fejlesztésben érdekelt emberekkel találkozni tudnak.

Jogot sértett a magyar állam, kártérítést fizet egy 22 hónapon át fogva tartott fiatalnak

M.K.
Publikálás dátuma
2020.03.11. 15:51

Fotó: Shutterstock
A Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje úgy véli: a hazai bíróságok egyáltalán nem vették figyelembe, hogy itt egy gyerekről, ráadásul sérült gyerekről van szó.
„Sándor” egy éve fordult a strasbourgi bírósághoz a Magyar Helsinki Bizottság segítségével. Még 15 éves sem volt, amikor letartóztatták és 22 hónapig tartották fogva, majd újabb 6 hónapot kellett házi őrizetben töltenie. „Sándor” nem csak gyerek, de büntetlen előéletű és enyhe fokon értelmi sérült, akinek büntetőügyében az államnak különös gondossággal kellett volna eljárnia. Csakhogy nem így járt el. A gyanú szerint „Sándor” (akinek nem ez a valódi neve) két társával rátámadt egy másik gyerekre. Megrúgták őt, és elvették a nála lévő tárgyakat 23 ezer forint értékben. Az áldozat nem sérült meg. A 15. életévét még be sem töltő „Sándort” másnap őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték. Mindent beismert. Az ügy egyszerű megítélésű, nem volt komplikált. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2017 márciusában már meg is született a vádirat. „Sándor” 7 hónapnyi fogvatartása alatt mindössze egyetlen szakértői vizsgálatra és egyetlenegy szembesítésre került sor. Mindennek ellenére további 15 hónapon át tartották még fogva. Ráadásul utána is fél éven át fogoly maradt. Csak már nem letartóztatásban, hanem házi őrizetben tartották, a lábán elektronikus nyomkövető bilinccsel. Azóta megszületett az első fokú ítélet: 3 év 6 hónap javítóintézeti nevelés. Letartóztatása alatt „Sándor” többször is kérelmezte szabadítását, de erre a hazai bíróságok 22 hónapon át nem voltak hajlandóak. A legtöbbször és leghosszabban a szökés veszélyére hivatkoztak.  A strasbourgi bíróság egyezségi javaslatot tett a panaszosnak és a magyar államnak. Ezek szerint ha a magyar állam elismeri a jogsértést, kifizeti a csaknem egymillió forintos kártérítést és perköltséget, és ezt „Sándor” elfogadja, akkor formális ítélet nélkül, de sokkal hamarabb lezárulhat az ügy. A felek elfogadták a strasbourgi bíróság javaslatát, és rövid időn belül a kifizetésre is sor kerül.

Nem maradnak ellátatlanul a budafoki rászorulók

Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.11. 15:19

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Egyetlen rászoruló sem esik el az élelmiszeradománytól. A Re-Formáló Egyesület önkéntesei azokat is kiszolgálják, akiket eddig az önkormányzat családjóléti központja látott el.
Nehéz helyzetbe került a XXII. kerületben működő Re-Formáló Egyesület, egyik napról a másikra két és félszeresére nőt munkájuk. A kerületben ez a civil szervezet és az önkormányzat családjóléti központja foglalkozott élelmiszerosztással, azonban a Magyar Élelmiszerbank Egyesület felfüggesztette szerződését az önkormányzattal. Ennek oka, hogy visszaélések gyanúja miatt Karsay Ferenc polgármester februárban felszólította Daróczi Csillát, a Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ vezetőjét, hogy mondjon le pozíciójáról és tisztázza magát a sajtó által megfogalmazott vádak alól, a polgármester vizsgálatot indított az ügy feltárására. A nagy áruházakban, szupermarketekben felhalmozódó élelmiszerfelesleg begyűjtésével és tovább juttatásával az Élelmiszerbank foglalkozik, a Budafok-Tétényiek is rajtuk keresztül jutnak visszamaradt élelmiszerekhez, elsősorban pékáruhoz, zöldség-gyümölcs féléhez. Az önkormányzat főleg egy Tesco, és egy Aldi, a Re-Formáló pedig az utóbbi feleslegét kapta meg. A 13. utcában megjelentek személyesen vehetik át, amire szükségük van. Smudláné Fazekas Margit, a Re-Formáló vezetője lapunknak elmondta, hogy most azok is náluk jelentkeznek, akik eddig az önkormányzatnál jutottak élelemhez, emiatt hirtelen két és félszer annyi munkája lett önkénteseiknek, hiszen már három szupermarket feleslege is. Eddig 60-80 rászoruló jelentkezett náluk, most már 150-nél is többen vannak. Az, hogy milyen élelmiszereket kaphatnak meg, megvannak a szabályai, például ha egy csomagban egy szem madarain megromlik, az már kikerül a boltból, ezt kivéve a többi nyugodtan kiosztható, a minőséget az Élelmiszerbank ellenőrzi. Az egyesület a XXII. kerületi 13. utcában tavaly május óta végez ételosztást, minden hétköznap várják a rászorulókat. Eddig csupán néhányan végezték a munkát, délelőtt és délután mentek áruért saját kisautóikkal. Most – hogy az egyesület igyekszik betölteni az űrt, amit a családsegítő ételosztásának kiesése okoz – tizenhárman is kellenek a megnövekedett feladatok ellátásához. Természetesen az önkéntesek többen vannak, váltják egymást, nem mindig ér rá mindegyikük, hiszen munkájuk más elfoglaltságaik mellett dolgoznak az egyesületben. Reggel fél kilencre kell menni az élelmiszerért, utána még csomagolni is kell, késő délután pedig újabb gyűjtés következik, majd jön az osztás. Eddig 60-70 kilogramm élelmiszert hoztak el, az új üzlet beállásával már 150 is lehet ez a mennyiség. A megnövekedett feladatok ellátáshoz nagy szükségük van az önkéntesekre, hogy bírják a fokozott terhelést.

Infó:

Várják az önkéntesek jelentkezését Re-Formáló Egyesület 1222 Budapest, Zsineg utca 39. reformalo.egyesulet@gmail.com +36/30/296-4361