Előfizetés

Világjárvánnyá minősítette a koronavírust a WHO

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.11. 18:08

Fotó: Johns Hopkins
„Mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk, és higgadtan a megfelelő dolgot kell tennünk” – mondta az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója.
Cikkünk frissül!   Világjárvány szintjére lépett a Covid-19 vírusfertőzés – jelentette be Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerdán Genfben. A BBC összefoglalója szerint hozzátette: az elmúlt két hét során 13-szorosára nőtt a Kínán kívül észlelt fertőzések száma.
„A WHO éjjel-nappal értékeli a járványt. Mély aggodalommal tölt el minket a vírus súlyosságának és terjedésének, illetve a tétlenségnek a riasztó szintje. Ezért úgy értékeltük, hogy pandémiaként jellemezhető a Covid-19”

– fogalmazott Tedrosz Adamon Gebrejeszusz.

Azt mondta,
„mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk, és higgadtan a megfelelő dolgot kell tennünk.”

Hozzátette: nem tudja kellőképpen hangsúlyozni, hogy minden ország megváltoztathatja a járvány terjedésének menetét.
Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP

Bulgáriában, Albániában és Svédországban is van már halálos áldozata a koronavírusnak

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.11. 17:44

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
Ezekben az országokban eddig nem követelt emberéletet a járvány.
Bulgáriában, Albániában és Svédországban is egy-egy ember életét követelte az új típusú koronavírus-fertőzés - közölték a tiranai, a szófiai és a stockholmi hatóságok szerdán.
Ők a fertőzés első áldozatai ezekben az országokban.

- Bulgáriában egy 66 éves nő hunyt el a betegség következtében - tájékoztatott az egészségügyi minisztérium. A beteget kedden szállították súlyos tüdőgyulladással egy szófiai kórház sürgősségi osztályára. Az országban eddig hat ember szervezetében mutatták ki a vírust. A szófiai válságstáb szerdán azt javasolta a lakosoknak, hogy csak munka, illetve egészségügyi okokból keljenek útra. A stábot vezető Venciszlav Mutafcsijszki szerint mindez nem jelenti a városok elszigetelését, mindössze a felesleges járkálást szeretnék minimálisra korlátozni az utcákon. A szezonális influenza-járvány miatt elrendelt iskolaszünetet Szófiában és az új típusú koronavírus érintette területeken most kiterjesztették március közepéig. A kulturális- és sportrendezvények tekintetében további korlátozásokat vezettek be.
- A nap folyamán a bolgár hatóságok 20 ezer arcmaszkot foglaltak le a Rusze városához közeli Duna-híd határátkelőn a romániai határon

- közölte a bolgár belügyminisztérium.

A csempészárút, amely iránt jelentősen megnövekedett a kereslet a vírus terjedése miatt, egy román rendszámú kocsiban találták. Az orvosi arcmaszkokra korábban exporttilalmat rendelt el a bolgár vezetés. Albániában egy 73 éves nő halt meg a koronavírus-fertőzésben egy durresi kórházban. Az egyébként krónikus veseelégtelenségben szenvedő páciens korábban két hónapot töltött Bolognában. A Top Channel helyi televízió szerint a páciens nem tudván, hogy beteg, megfertőzhette több családtagját, illetve az orvosi kezelőszemélyzetet is, mivel több napot töltött kórházban mire kimutatták nála a fertőzést. A családot és az egészségügyi dolgozókat elkülönítették a teszteredmények elkészültéig. Albániából eddig 12 fertőzöttet jelentettek. - Svédországban is meghalt egy idős beteg - tájékoztatott a Karolinska egyetemi kórház Stockholmban. A közlés szerint a Covid-19 vírusfertőzés mellett a páciensnek egy másik betegsége is volt. Svédországból eddig 486 fertőzöttet jelentettek.

Koronavírus: Sok az új halálos áldozat Iránban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.11. 17:09

Fotó: Fatemeh Bahrami / AFP/Anadolu Agency
Már 9 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak az országban.
Hatvanhárommal emelkedett az új típusú koronavírusban elhunytak száma Iránban szerdára virradóra, ezzel a járványnak már 354 halálos áldozata van - közölte Kianus Dzsahánpúr egészségügyi minisztériumi szóvivő szerdai televíziós sajtókonferenciáján.
A fertőzöttek száma 958-cal emelkedett, és elérte a kilencezret.

A szóvivő ismét felszólította az irániakat, hogy lehetőleg ne utazzanak sehova, maradjanak otthon. Az iráni Forradalmi Gárda közlése szerint legalább öt tagjuk kapta el a vírust, és fertőzötteket jelentettek a fegyveres erő önkéntes félkatonai alakulatából, a Baszidzs nevű milíciából is. A mintegy 125 000 tagú Gárda egyebek közt természeti katasztrófák és tömegszerencsétlenségek idején mentési feladatokat is ellát, soraiban pedig virológusok is vannak. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője kedden bejelentette, hogy az ország mártírnak tekinti a vírus elleni harcban meghalt orvosokat és nővéreket. A járvány miatt Iránban ideiglenesen szabadon engedtek mintegy 70 ezer rabot, arra hivatkozva, hogy félő, esetleg gyorsan sok ember megfertőződhet a börtönökben. Szerdán az iráni külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államokban fogvatartott iráni állampolgárok miatt. - Az amerikai börtönhelyzet és az ott lévő irániak helyzete aggasztó. Készek vagyunk a bebörtönzött irániakat hazaszállítani - jelentette ki Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő online megtartott sajtótájékoztatóján. Muszavi hozzátette, hogy a bebörtönzött irániak Amerika túszai. Kínán kívül Iránban haltak meg eddig a legtöbben a járványban. Magyarországon szerdán elrendelték a vírus miatt a rendkívüli vészhelyzetet. A gócpontnak számító országokból - köztük Iránból - a magyar állampolgárokon kívül senki nem léphet be Magyarország területére.