Előfizetés

Egyes felületeken akár napokig életben marad a koronavírus

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.13. 16:00
Képünk illusztráció
Fotó: THOMAS SAMSON / AFP
Levegőben három, rézfelületen négy, kartonpapíron 24 óra, műanyagon és rozsdamentes acélon akár két-három nap elteltével is életképes a vírus.
Az új koronavírus levegőben néhány órán át, egyes felületeken akár két-három napig is megél – állapította meg az amerikai országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) kutatóiból és más tudósokból álló csoport. 
A kutatásban orvosi porlasztókészülékkel juttatták a vírusmintákat a levegőbe ahhoz hasonlóan, mintha egy fertőzött köhögne vagy másképp szórná a levegőbe a kórokozót. Azt állapították meg, hogy a levegőben akár három óra, rézfelületen akár négy óra, kartonpapíron 24 óra, műanyagon és rozsdamentes acélon két-három nap elteltével is kimutatható az életképes vírus – írta a medicalxpress.com portál.
Hasonló eredményeket kaptak, amikor a 2003-as SARS-járványt okozó koronavírust tesztelték, tehát a tartósságbeli eltérések nem magyarázzák, hogy a Covid-19 kórokozója miért terjed sokkal szélesebb körben – írták a kutatók.
A teszteket az amerikai Országos Egészségügyi Központ (NIH) hamiltoni laboratóriumában végezték el a NIH, a Princetoni Egyetem és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem tudósai.
Az új típusú koronavírus tavaly év végén jelent meg Kínában, azóta több mint 120 ezer embert fertőzött meg a világon és több mint 4300 esetben okozott halált, ami meghaladja a 2003-as, genetikailag hasonló SARS-vírus miatti járványt. Az eredményeket a medRxiv honlapon publikálták szerdán.

Túlsúlyt is okozhat a szennyezett levegő

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.13. 15:09

Fotó: Mehedi Hasan/NurPhoto / AFP
Különösen az ózon károsítja a bélbaktériumokat, ami betegségeket eredményezhet.
A szennyezett levegő belélegzése károsítja a bélbaktériumokat, megnöveli a túlsúly, a diabétesz, a gyomor- és bélbajok és más krónikus betegségek kockázatát – derült ki a Boulderben lévő Coloradói Egyetem kutatásából.
Az Environment International című tudományos lapban megjelent tanulmány az első, amely kapcsolatot talált a szennyezettség és az emberi bélmikrobióm szerkezetében és funkciójában bekövetkezett változásokban. A bélmikrobióm a bélrendszer mikroorganizmusainak összessége, amely segíti az emésztést és kölcsönhatásban van az immunrendszerrel. 
A gáznemű szennyező ózon különösen veszélyes, a tanulmány szerint ugyanis a fiatal felnőttek esetében, akik több ózonnak vannak kitéve, kisebb a mikrobióm diverzitása, és több olyan baktériumfajjal rendelkeznek, amelyek a túlsúllyal és a betegségekkel állnak összefüggésben.
„Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy a légszennyező anyagok egész sor egészségügyi hatással bírnak” – mondta el Tanya Alderete, a kutatás vezető szerzője, utalva azokra a tanulmányokra, amelyek a szmogot összefüggésbe hozták a 2-es típusú cukorbetegséggel, az elhízással és a gyulladásos bélbetegségekkel. A szakértő szerint a kutatás eredménye arra utal, hogy a bélben bekövetkező változások idézik elő a betegségeket.
A tanulmány nem is lehetne aktuálisabb: az amerikai városok levegőjének minősége több évtizednyi javulás után ismét romlani kezdett. Az ország több állama - Kalifornia, Texas, Illinois, Connecticut, Indiana, New Jersey, New York és Wisconsin - régióit is büntetéssel sújtották a túl magas ózonszint miatt, mivel nem tartják be az országosan előírt határértékeket. 
Egy, a hónapban megjelent tanulmány szerint 
világszerte 8,8 millió embert öl meg évente a szennyezett levegő,többet, mint a dohányzás vagy a háborúk.

Alderete korábbi kutatásai szerint a légszennyezettség hatására romlik a test vércukorszint-szabályozó képessége és befolyásolja a túlsúly kialakulását. Más tanulmányok szerint azokon a napokon, amelyeken magas a levegő szennyezettségének mértéke, megnövekszik a kórházakba bél- és gyomorproblémák miatt érkezők száma.
Annak kiderítéséhez, hogy mi zajlik a bélrendszerben, Alderete kutatócsapata a legfejlettebb genomszekvenálási módszerekkel elemezték 101 fiatal felnőtt székletmintáját Dél-Kaliforniában. A tudósok elemezték az érintettek lakcíme közelében lévő levegőmegfigyelő állomások adatait is, ebből kalkulálták ki, hogy a vizsgálatot megelőző egy évben milyen mennyiségű ózonnak, finomrészecskének és a fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkező mérgező dinitrogén-oxidnak voltak kitéve.
A vizsgált szennyezőanyagok közül az ózonnak van a legnagyobb hatása a bélrendszerre: azoknak a bélrendszerében, akik nagyobb mértékű ózonnak voltak kitéve, kisebb baktériumvariáció élt. „Ez nagyon fontos, mivel a csökkent baktériumdiverzitás összeköthető a túlsúllyal és a 2-es típusú diabétesszel” – jegyezte meg Alderete. Az egyik speciális baktériumfaj, a Bacteroides caecimuris viszont nagyobb mennyiségben található meg az ózont nagyobb mértékben belélegzők beleiben. Ennek a baktériumnak az elszaporodása több kutatás szerint is összefüggésbe hozható a túlsúllyal.
Összességében 128 baktériumfajt találtak, amelyre negatív hatással van az ózonnak való kitettség. Néhány például az inzulinkiválasztásra van hatással – ez a hormon juttatja el a cukrot az izmokhoz. Más baktériumfajok metabolitokat termelnek, például zsírsavakat, amelyek elősegítik a bélgát integritásának fenntartását és megakadályozzák a gyulladást.

WHO: A gyerekeknek is tudniuk kell, mi történik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.12. 15:06

Fotó: VOISIN/Phanie / AFP
A gyerekek mentális egészségének megóvása érdekében javaslatokat fogalmazott meg az Egészségügyi Világszervezet.
Nemcsak a felnőtteket, a gyerekeket is feszültségben, félelemben tarthatja a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzet és az ezzel kapcsolatos rengeteg információ, a napi szinten változó helyzet. A gyermekek mentális egészségének megóvása, a jóllétük érdekében a WHO javaslatokat fogalmazott meg – olvasható az Egészségügyi Világszervezet magyarországi képviseletének Facebook-oldalán.
Mint írják, a gyerekek különbözőképpen reagálhatnak a stresszre, többet bújnak, aggódnak, visszahúzódóvá, dühössé vagy zaklatottá válnak, de ágyba is vizelhetnek. Az ajánlás szerint a helyes szülői magatartás az, ha a reakciókra támogatóan reagálunk, meghallgatjuk, mi aggasztja és még több figyelmet, szeretetet adunk nekik. Célszerű minél több lehetőséget teremteni arra, hogy a gyerekek játsszanak és pihenjenek.
A gyerekeknek fontos, hogy lehetőség szerint a családjuk közelében maradjanak, ha azonban, például kórházi kezelés miatt, el kell őket választani, az ajánlás szerint, tartsunk velük folyamatos kapcsolatot és biztassuk őket. Ha lehet, hagyjuk meg a szokásos rutint, időbeosztást, vagy segítsünk az új napirend kialakításában az új környezetben is. 
Az ajánlásban az is szerepel, hogy tényszerűen és a gyerekek életkorának és érettségének megfelelő formában magyarázzuk el az aktuális eseményeket, és mondjuk el, hogyan lehet a megfertőződés kockázatát csökkenteni, de azt is, mi történik akkor, ha valaki beteg lesz.